Σε έγγραφη παρέμβαση στους αρμόδιους φορείς, με κυρίαρχο θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα από τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, το Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ κατέθεσε προτάσεις για τις άμεσες ενέργειες προς βοήθεια των πληγέντων αγροτών και τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων, ώστε τα φαινόμενα να μην επαναληφθούν.
Οι άμεσες προτάσεις, σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφει ο πρόεδρος του τμήματος της Διοικούσας Επιτροπής Σωτήρης Λαμπρόπουλος, οι οποίες αφορούν στη Μεσσηνία, έχουν ως εξής:
Να εξεταστούν κατά προτεραιότητα αιτήσεις από τους πληγέντες νομούς για τα μέτρα του Β’ πυλώνα της ΚΑΠ που αναμένεται να ξεκινήσουν (π.χ. νέοι αγρότες). Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις αιτήσεις ένταξης στο νέο LEADER για τους νομούς που επλήγησαν. Να παρασχεθεί έκπτωση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για τα επόμενα δύο χρόνια για αγρότες των νομών που επλήγησαν (π.χ. δυνατότητα μείωσης ασφαλίστρου 20% χωρίς αντίστοιχη μείωση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς). Να ανασταλεί η καταβολή φόρων από τους πληγέντες. Να επεκταθεί ο κανονισμός ασφάλισης με δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ όσο το δυνατόν περισσότερων παγίων τα οποία χάθηκαν από τις πλημμύρες (αντλίες, παρελκόμενα κ.α.), όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Να δημιουργηθούν ειδικά κλιμάκια για την εξέταση καταστροφών σε θερμοκηπιακές μονάδες, αφού στις περιπτώσεις αυτές τα κόστη ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερα και η αποκατάσταση είναι απόλυτα επείγουσα
Επιπλέον, αναδείχθηκαν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρξουν οφέλη για τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο.
TΟΥ Αντώνη Πετρόγιαννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου