Μέτριες τιμές για τα αγροτικά προιόντα καθώς από 70 λεπτά μέχρι 1 ευρώ πουλάνε αυτή την εποχή τις ντομάτες θερμοκηπίου οι παραγωγοί της Μεσσηνίας. Στην Πρέβεζα οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 65 λεπτά το κιλό, με τη μεγάλη μάζα του προϊόντος να φεύγει στα 50-60 λεπτά. Στην περιοχή της Ιεράπετρας στα περισσότερα θερμοκήπια ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις στα τέλη Οκτωβρίου.
Στο Τυμπάκι έγινε η πρώιμη φάση της φύτευσης και τις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της φύτευσης του Αυγούστου. Πάντως πολλοί παραγωγοί φαίνεται να εγκαταλείπουν την ντομάτα λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας. Φέτος υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την Tuta absoluta σε σχέση με πέρσι. Όμως ο αλευρώδης έχει αρχίσει να γίνεται πιο επιθετικός. «Μπαίνει πιο δυναμικά στα θερμοκήπια και φαίνεται να είναι πιο ιοβόλος», δηλώνουν οι γεωπόνοι.
H ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ζωγόπουλο, παραγωγό θερμοκηπιακής επιτραπέζιας τομάτας, από την Κυπαρισσία, «αυτή την εποχή βρισκόμαστε στα στάδιο της συγκομιδής. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 1 ευρώ το κιλό (συσκευασμένα). Η συγκομιδή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι η μειωμένη κατανάλωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Από την Tuta absoluta δεν είχαμε πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Παρουσιάστηκαν μόνο στα πρώιμα στάδια της καλλιέργειας».
Από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής. Από αυτή την εβδομάδα μέχρι περίπου στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο κύριος όγκος της συγκομιδής. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 70 – 75 λεπτά το κιλό (συσκευασμένα σε χαρτόκουτα). Tuta absoluta και αλευρώδη είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια στην περιοχή. Αυτή την εποχή όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα».
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Mιλώντας επίσης στο kyparissianews.com o πρώην πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε ότι είναι δύσκολες εποχές για τους αγρότες του τόπου μας που έχουν αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα χωρίς όμως τις τιμές που θα επέτρεπαν ένα σίγουρο μέλλον, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι οι νέοι πρέπει να παραμείνουν στο τόπο τους και να ασχοληθούν με το πρωτογενή τομέα γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον. Στη Τριφυλία τα τελευταία 3 χρόνια πάντως κερδίζει έδαφος η υδροπονική καλλιέργεια καθώς αυξάνονται τα στρέμματα που καλλιεργούνται. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου