Pages

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Προσοχή στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων

Ο ΕΦΕΤ, με αφορμή την ενημέρωση του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων, υπενθυμίζει στους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τους εν λόγω καρπούς. Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει να γίνεται με προσοχή λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΕΦΕΤ που απορρέουν από την εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ). Σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση συστήνεται :
1. στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι 2 πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και
2. στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων που θα καταναλωθούν και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου