Pages

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

«Χάθηκαν» και τα «ψίχουλα» για τις πλημμύρες στη Μεσσηνία

  •  
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΕΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ
  • ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ… ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ!
Ρεπορτάζ: ΓεωργίαΑναγνωστοπούλου
ΜΠΟΡΕΙ η σύσκεψη για τις πιθανές ευθύνες που αναλογούν στον Μορέα, όσον αφορά στις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, να έχει αργήσει τουλάχιστον δυο μήνες, όμως λίγο πριν υλοποιηθεί, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Σπίρτζης πρόσφατα από την Καλαμάτα και δημοσίευσε χθες η «Φ», η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, έβγαλε… λαβράκι! Έμπειρη αυτοδιοικητικά, δικηγόρος και δυναμική, όπως απέδειξε για μια ακόμη φορά, η αντιπεριφερειάρχης, στρίμωξε την εκπρόσωπο της εταιρείας, η οποία είχε κληθεί και συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ  ΜΟΡΕΑ ΚΑΙ  Η  ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ
Η κα Αλειφέρη αρχικά, απευθυνόμενη στην Βίλη Βεγκίρη ανέφερε τις πολλές επισημάνσεις που υπάρχουν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση τεχνικών έργων που έχουν να κάνουν με τον δρόμο και ιδίως στο ύψος του Πηδήματος, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα. Στη συνέχεια και αφού τοποθετήθηκαν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των αρχών και των δήμων, η κα Βεγκίρη τόνισε πως εκπονήθηκε μια εμπεριστατωμένη μελέτη. Η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να δει αυτή την μελέτη ή έστω τι αναφέρει, όμως η κα Βεγκίρη απάντησε πως έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο, χωρίς να παραδέχεται ότι αυτή, μετά τις καταστροφές, εκπονήθηκε επειδή υπάρχει παραδοχή της εταιρείας για λάθη και ευθύνες.   
Εντέλει, ελήφθη απόφαση να ζητηθεί από το υπουργείο Υποδομών, να σταλεί αντίγραφό της, στην Περιφερειακή Ενότητα, ενώ η εκπρόσωπος της εταιρείας παρά το γεγονός ότι ο δρόμος έκλεισε για δεύτερη φορά, που συμβατική της υποχρέωση είναι ακριβώς το αντίθετο, αρκέστηκε στο ότι «ήμασταν παρόντες από την πρώτη στιγμή και βάζουμε την ασφάλεια των πολιτών πάνω απ’ όλα».
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 35 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, επεσήμανε πως τα φαινόμενα της 7ηςΣεπτεμβρίου ήταν πραγματικά πρωτοφανή, επικαλούμενη και τις αναφορές των ειδικών, που θέλουν να μην έχει σημειωθεί τέτοιας έντασης φαινόμενο, τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια. «Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι αυτά που αναδείχθηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, δηλαδή οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες που ανέκυψαν καθώς δημιουργήθηκαν για παράδειγμα, νέα ρέματα και χείμαρροι, δεν πρέπει να τα δούμε από την αρχή και να προσπαθήσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα να τα αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία και αναφέρθηκε και μίλησε για όσα έχουν ήδη γίνει στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών αλλά και στα χρήματα που ακόμη δεν έχουν έρθει από την κυβέρνηση. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία χρηματοδότηση που να ανταποκρίνεται στις ζημιές από τις πλημμύρες, της 7ης Σεπτεμβρίου, ούτε για τις έκτακτες αντιμετωπίσεις, ούτε για τα έργα υποδομής. Οι υποδομές σε ρέματα, ποτάμια και δρόμους, σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ», δήλωσε κατηγορηματικά η κα Αλειφέρη που ζήτησε από τους εκπροσώπους των δήμων, την απόλυτη ιεράρχηση των αναγκών και στάθηκε ιδιαίτερα σ’ αυτά που έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Υπήρξε άμεση αντιμετώπιση με ίδια μέσα, αλλά και με αποφάσεις, ανάθεσης σε ιδιώτες που έχουν μηχανήματα, η οποία έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε ποσοστό 95%», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης η οποία υπενθύμισε πως συνολικά υπεβλήθησαν 850 αιτήσεις πλημμυροπαθών, μερικές εκ των οποίων ήταν αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών, με τις 430 αφορούσαν σε επιχειρήσεις».   
2,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝΠΕΡΙΟΧΩΝ
Στο μεταξύ, δυόμιση μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία, όχι μόνο δεν έχει γίνει η σύσκεψη για τις πιθανές ευθύνες του Μορέα και πάνω απ’ όλα δεν έχουν έρθει χρήματα, αλλά δεν έχουν κα, οριοθετηθεί οι πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων. «Αυτό, είναι ένα κρίσιμο στάδιο προκειμένου να εκκινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων», ανέφερε η κα Αλειφέρη η οποία απέδωσε την καθυστέρηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό, «καθώς πρέπει να υπογραφεί κοινή υπουργική από τέσσερα υπουργεία». Στην κατεύθυνση αυτή, πιέζει και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με την ελπίδα η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα.
Από την πρώτη στιγμή, αλλά και τις επόμενες ημέρες, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και οι Δήμοι, συνεργάστηκαν άψογα στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών.
ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μεταξύ άλλων, σημαντική ήταν η συμβολή του Στρατού, ο οποίος συνέδραμε στην αποκατάσταση των ζημιών στην Καλαμάτα, ενώ τα μηχανήματά του, αναμένονται και πάλι στην ευρύτερη περιοχή για επεμβάσεις σε αντιπλημμυρικά και ρέματα. Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έχει ήδη εξασφαλίσει 50.000 για εργολαβία προκειμένου να υπάρχουν επεμβάσεις, σε περίπτωση χιονοπτώσεων, καταπτώσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων άμεσα. «Με την εξέλιξη αυτή, κάτι που λειτούργησε καλά και πέρυσι, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και άλλες Αρχές, θα μπορούν άμεσα να επικοινωνούν με τον ανάδοχο εκτέλεσης αυτών των εργασιών, καθώς ο ιδιώτης θα είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, για να επεμβαίνει άμεσα», δήλωσε η κα Αλιεφέρη, η οποία παραδέχθηκε πως η αντιμετώπιση τέτοιας έντασης φαινομένων με την υπάρχουσα δομή, δεν είναι εφικτό να γίνει.
Καταληκτικά η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν άμεσα με μέσα της περιφέρειας, αλλά και ανάθεση εργασιών σε ιδιώτες εργολάβους, ιδιοκτήτες μηχανημάτων, σε πολλά σημεία του νομού και κυρίως στη Λιγδού, τον Άρι, τον Πάμισο και εδικά κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και σε όλους του δήμους που επλήγησαν. «Αυτές οι επεμβάσεις αντιμετωπίζονται από κονδύλια για τις έκτακτες ανάγκες, που ήδη είχαμε προβλέψει από το 2015 και σε πρώτη φάση έχουν ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ, αν και ξέρω πως υπάρχουν αιτήματα και από άλλα σημεία» ανέφερε η κα Αλειφέρη, ενώ ζήτησε από όλους να είναι πρόθυμοι για συνεργασία όπως κάνει και η Περιφέρεια, ακόμη και εκεί που δεν έχει αρμοδιότητα.
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο ζήτησα και των τεσσάρων από τους έξι Δήμους του νομού, καθώς απουσίαζε η Μεσσήνη και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος. Ο εκπρόσωπος της
Πυροσβεστικής, αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση και τη συνεργασία με τους φορείς, με το Λιμεναρχείο να δηλώνει σε ετοιμότητα, βάση συγκεκριμένου σχεδίου που έχει εκπονηθεί, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού σε επιφυλακή και το Δασαρχείο, σε… αδυναμία λόγω της έλλειψης μηχανημάτων και προσωπικού. Εκπρόσωπος του Δήμου Οιχαλίας στάθηκε στην ατυχία να έχει πληγεί δύο συνεχόμενες χρονιές ο Δήμος και στις ζημιές στο αγροτικό κυρίως δίκτυο. Στη συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να δοθεί βαρύτητα λόγω του ότι καταλήγουν τα νερά από την Αρκαδία. Από τον Δήμο Τριφυλίας ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ετοιμότητα που υπήρξε με αντιπλημμυρικά ύψους 178.000 ευρώ που είχαν υλοποιηθεί με χρήματα του Δήμου και του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στα προβλήματα του Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, στο όποιο δεν είχε γίνει σωστή εκτίμηση των ομβρίων, αν και η Περιφέρεια προχώρησε σε σχετική μελέτη και στον δρόμο Φιλιατρών – Λαγκούβαρδου – Μαράθου. Η εκπρόσωπος του Δήμου Δυτικής Μάνης, στάθηκε στην ωριμότητα την οποία επέδειξαν πολίτες και επισκέπτες, καθώς είναι εκτεταμένη η εκτός σχεδίου δόμηση και τα προβλήματα ήταν έντονα τις πρώτες ώρες. Εκεί σημαντική εκτός από τον Δήμο η συμβολή της ΓΕΑ. Στην περιοχή έχουν εκπονηθεί τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα στο κέντρο, το Καριοβούνι, την Μηλιά και την Καστάνια. Ηχηρή η παρουσία του Δήμου Καλαμάτας, με τον Σαράντο Μαρινάκη, που εκπροσωπούσε και την ΠΕΔ και τον πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη, μνα στέκονται σε όσα έγιναν και εκείνα που πρέπει να γίνουν. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως ο Δήμος είναι σε ετοιμότητα και πως έχουν ξοδευτεί «120.000 για μηχανήματα, που μισθώσαμε ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα κυρίως στα χωρία, 250.000 ευρώ για εργολαβία αναφορικά με την αγροτική οδοποιία και 350.000 ευρώ για την οδοποιία και τη συντήρηση γεφυριών και όχι μόνο». Η κυβέρνηση βέβαια θα διαθέσει 250.000 ευρώ μόνο, που όπως είπε ο κ. Μαρινάκης δεν αρκούν ούτε για το 1/3 των έργων που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου