Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως είχαμε δημοσιεύσει σε άρθρο μας από τις αρχές Οκτωβρίου ανακοίνωσε τελικά την Πέμπτη ότι κάνει δεκτή μια ακόμη προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, που έγινε το 2011, με αντικείμενο την προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα (Caretta caretta, γνωστή επίσης και ως χελώνα Caouanne).
Η σημερινή απόφαση αφορά ως γεωγραφικό πλαίσιο τον κόλπο της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία, ενώ οι παλαιότερες αφορούσαν τα Ιόνια νησιά.
Υποστηρίζει ότι το 2006, η Επιτροπή ενέγραψε, μεταξύ άλλων, τις θίνες της Κυπαρισσίας στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας, για τον λόγο, ιδίως, ότι στη ζώνη αυτή ζουν χελώνες καρέτα καρέτα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η καρέτα καρέτα αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που χρήζει αυστηρής προστασίας ενώ η απόφασή του να κάνει δεκτή την προσφυγή της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί της ουσίας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να προστατεύσει τις χελώνες καρέτα καρέτα εντός του κόλπου της Κυπαρισσίας.
ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ;
Μάλιστα, το Δικαστήριο φρονεί ότι «πολλές υποδομές (όπως, μεταξύ άλλων, οικιστικά σχέδια και η κατασκευή κατοικιών), όπως και η μελλοντική τους χρήση είναι ικανές να επηρεάσουν σημαντικά τους οικότοπους εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας. Ομοίως, η κατασκευή και η χρήση των υποδομών αυτών, μπορούν, ιδίως λόγω της ηχορύπανσης, της φωτορύπανσης και της ανθρώπινης παρουσίας που συνεπάγονται, όπως ακριβώς και το ελεύθερο κάμπινγκ και η λειτουργία των μπαρ, να παρενοχλήσουν σημαντικά τη θαλάσσια χελώνα κατά την αναπαραγωγή της.
Επιπροσθέτως, η ανεξέλεγκτη στάθμευση των οχημάτων όπως και η ασφαλτόστρωση ορισμένων οδών βλάπτουν τους οικότοπους αμμοθινών της χελώνας επιδεινώνοντας την ηχορύπανση και τη φωτορύπανση και παρενοχλώντας τις χελώνες κατά την ωοτοκία καθώς και κατά την εκκόλαψη των νεοσσών. Το Δικαστήριο διαπιστώνει ομοίως ότι τα φώτα των εστιατορίων, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων γύρω από τη ζώνη της Κυπαρισσίας επίσης προκαλούν παρενόχληση των χελωνών».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει επιπλέον ότι «από τη διαπίστωση τέτοιων παραβάσεων τεκμαίρεται ότι δεν υπήρχε ένα πλήρες και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο προληπτικού χαρακτήρα στη ζώνη της Κυπαρισσίας κατά τον χρόνο της προ της ασκήσεως της προσφυγής διαδικασίας που κίνησε η Επιτροπή. Το τεκμήριο αυτό περί του ατελούς χαρακτήρα του εθνικού νομοθετικού πλαισίου επιρωνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα εξέδωσε ορισμένες νομικές πράξεις μετά τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Σε Δελτίο Τύπου οι οικολογικές οργανώσεις αναφέρουν την Πέμπτη ότι «Η σημερινή καταδίκη της χώρας μας από το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), λόγω της ελλιπούς προστασίας της χελώνας caretta caretta και του Nότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ήταν δυστυχώς αναμενόμενη», υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλλων, Medasset και το WWF Ελλάς.
Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε ακροατές υποσχέσεων και θεατές προσπαθειών δίχως αντίκρισμα για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου, της δεύτερης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας της caretta caretta στην Μεσόγειο και ενός από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα στην χώρα.
Σύμφωνα με τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι πληγές στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές καθώς παρατηρούνται:
● Υποβάθμιση της παραλίας ωοτοκίας λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επίπλων θαλάσσης, των παράνομων κατασκευών επί του αιγιαλού της και της έντονης φωτορύπανσης.
● Διάνοιξη παράνομων οδών πρόσβασης και δρόμων προς και κατά μήκος των παραλιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση μοναδικής οικολογικής αξίας οικοτόπων, ειδικά των αμμοθινών.
● Άναρχος σχεδιασμός έργων και δραστηριοτήτων, κυρίως επενδυτικών σχεδίων οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υποχρέωση μη υποβάθμισης και δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στην περιοχή Natura.
● Μηδαμινά μέτρα φύλαξης της περιοχής με αποτέλεσμα την καθημερινή παρουσία τροχοφόρων και την έντονη ανθρώπινη παρουσία κατά τις νυχτερινές ώρες στην παραλία ωοτοκίας, καθώς και δεκάδες περιστατικά βανδαλισμού των φωλιών.
Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου