Με την καταμέτρηση των ψήφων να ολοκληρώνεται στις 07:26 τοπική ώρα Ιταλίας και το
αποτέλεσμα να δίνει μια συντριπτική νίκη υπέρ του «Οχι», η Ιταλία εισέρχεται πλέον στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι «Οχι» 59,11%, «Ναι» 40,89%, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 65,47% και τον Ματέο Ρέντσι να έχει ηττηθεί κατά κράτος. Ο ίδιος στο διάγγελμα που έκανε τα ξημερώματα ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί μετά το ηχηρό «Οχι» των Ιταλών για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία
Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία
Πλέον, τα σενάρια που εμφανίζονται σχετικά με την επόμενη μέρα στην Ιταλία είναι τα εξής, σύμφωνα με τoν Guardian:
1. Παραμονή Ρέντσι
Θεωρητικά, ο Ρέντσι θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία, είτε με μια νέα που θα περιλαμβάνει την κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ρέντσι απέκλεισε αυτήν την πιθανότητα. Το μεγάλο ποσοστό της ήττας απομακρύνει ιδιαιτέρως αυτό το σενάριο.
2. Κυβέρνηση τεχνοκρατών
Είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει τη δυνατότητα να διορίσει έναν επικεφαλής της κυβέρνησης με την υποστήριξη της υπάρχουσας πλειοψηφίας ή μιας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας. Ηδη μια σειρά από ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ο ηγέτης της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Η μεταβατική αυτή κυβέρνηση θα έχει ως κύρια αρμοδιότητα να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017 από τη Βουλή και να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο πριν από τις επόμενες εκλογές.
3. Αμεση διάλυση της Βουλής
Είναι εξαιρετικά απίθανο. Πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση είχε σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρόλο που το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ζητά εκλογές «μέσα σε μια εβδομάδα», με την ελπίδα ότι ο εκλογικός νόμος θα αναδιαμορφωθεί, τα περισσότερα από άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν μια πλειοψηφία στη Βουλή, διαφωνούν, ακριβώς για να αποφύγουν μια νίκη του λαϊκιστικού κόμματος. Αντίθετα, τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου