Pages

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Πως μπορείτε να εξαπατηθείτε χρησιμοποιώντας… πλαστικό χρήμα

Ιδιαίτερα αυξημένη μετά την επιβολή του μέτρου των capital controls είναι η χρήση χρεωστικών κυρίως, αλλά και πιστωτικών καρτών, με τις οποίες κάνουν πλέον τις αγορές τους, οι περισσότεροι καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτής της αύξησης και όσων συμβαίνουν αναφορικά με το πλαστικό χρήμα στην αγορά και τα διαρκώς νέα δεδομένα, είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργο Παπαπροδρόμου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καρανίκας αντίστοιχα. Επί τάπητος μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα της διερεύνησης των προληπτικών κοινών δράσεων για την προστασία των επαγγελματιών από περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου.
Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νομοθέτηση του πλαισίου για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στη χρήση μετρητών, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε περαιτέρω το α΄ εξάμηνο του 2016 κατά 440.000 (+3%) και ανήλθε σε 14,6 εκατ. κάρτες. Η αύξηση καταγράφεται κυρίως στις χρεωστικές, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 385.000 κάρτες (+3% σε 6 μήνες) και στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2016 αποτελούσαν το 81% του συνόλου, έναντι 19% των πιστωτικών καρτών. «Ωστόσο, δε, παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών το α΄ εξάμηνο του 2016, η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%. Καταγράφηκαν 233 εκατ. συναλλαγές σε 6 μήνες, συνολικής αξίας 26,2 δισ. ευρώ.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά ενεργή κάρτα υπολογίζεται σε 16 συναλλαγές, αλλά η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 1.781 ευρώ (-10%) σε σχέση με το τέλος του 2015. Ειδικά στις χρεωστικές, η μέση χρέωση ανά κάρτα στο α΄ εξάμηνο 2016 ανήλθε σε 1.991 ευρώ, με μέση αξία χρέωσης ανά συναλλαγή στα 121 ευρώ (112 ευρώ για το σύνολο όλων των καρτών)», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και αναφερόμενος στη χρήση καρτών και τους τρόπους εξαπάτησης υπογράμμισε ότι 1 στα 10.000 ευρώ που χρεώθηκαν σε ελληνικές πιστωτικές κάρτες κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 ήταν προϊόν απάτης σε βάρος των κατόχων των καρτών. Απάτη, όπως επισημάνθηκε, έχει σημειωθεί επίσης και με κύκλωμα διακίνησης POS και παράκαμψη Εφορίας και εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η εταιρεία «My POS» διακινούσε μέσω Βουλγαρίας τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ όπως διευκρινίζεται, οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα Capital Controls. Με μια σειρά συντονισμένων επιχειρήσεων, η ΓΓΔΕ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισαν και κατάσχεσαν συνολικά 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα. Μάλιστα, βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου