Αναγκαία, χαρακτηρίζουν σε κοινή ερώτησή τους στη Βουλή, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μεσσηνίας, ύστερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης και Ηλίας Παναγιώταρος. Στην ερώτησή τους, ζητούν να μάθουν αν θα υπάρξει αποζημίωσης των πληγέντων και πότε και σε ποιες ενέργειες ια προβεί η κυβέρνησης για τη σύνταξη μελετών προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαραίτητα, όπως επισημαίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Στην ερώτηση μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως «πολλές περιοχές της Μεσσηνίας υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ από το 2012 είχαν χαρακτηριστεί ζώνες υψηλού κινδύνου» και τονίζουν πως οι περισσότερες από αυτές οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής, κακοτεχνίες και μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό, το παράδειγμα της Θουρίας.
Σε άλλη ερώτηση που κατέθεσε μόνος του ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης, στέκεται ιδιαίτερα στην αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων, καθώς όπως αναφέρει από τη φονική κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου του 2016 παρασύρθηκαν περισσότερα από 6.000 μελίσσια, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρουν οι μελισσοκόμοι το νομού, ενώ ζητά να μάθει τι μέλλει γενέσθαι με το ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ
Από την πλευρά του ο διευθυντής Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείο Υποδομών, Αντώνης Κοτσωνής επισημαίνει στην απάντησή του ότι η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων από πλημμύρες, αποτελούν αντικείμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των υπολοίπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στην Περιφέρεια αναλογεί και η κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων. «Η υπηρεσία μας στα πλαίσια της ενίσχυσης των Περιφερειών, είχε προτείνει και εντάχθηκε σε ειδική διάταξη, πίστωση 22 εκατ. ευρώ για επείγοντα έργα, μελέτες και έργα συντήρησης», αναφέρει ο κ. Κοτσωνής ενώ υπενθυμίζει πως έχει δημοπρατηθεί η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου από το φράγμα Άρι – Μεσσήνη – Εκβολές στη θάλασσα και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης και παραθέτει σύντομη τεχνική περιγραφή αυτής. Επίσης, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης απάντησε όσον αφορά στη διαδικασία οριοθέτησης πληγεισών περιοχών, μετά την εκδήλωση φυσικής καταστροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου