Το 70% προσεγγίζουν οι απώλειες της τουριστικής ζήτησης στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς η ζήτηση αυτή «ήταν πλήρως εξαρτημένη από την εγχώρια αγορά» – ενώ η υποχώρηση «δυστυχώς δεν έχει κατορθώσει να αντισταθμιστεί από τον εισερχόμενο τουρισμό».
Το παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ), μιλώντας κατά την 6η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της Metropolitan Expo – Ho.Re.Ca που έγινε στις 10 του μήνα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΟΠ, ο Κ. Μαρινάκος υποστήριξε ότι η αδυναμία αντιστάθμισης του εγχώριου με τον προερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό προκύπτει, «είτε λόγω απουσίας σημαντικών υποστηρικτικών έργων υποδομών και αναδομών όπως, αεροδρόμιο Τρίπολης (συμπληρωματικού χαρακτήρα με αυτό του αεροδρομίου της Καλαμάτας), λιμάνια, μαρίνες, ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ.), είτε λόγω των ανεπαρκών εθνικών και περιφερειακών πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης που υιοθετούνται, είτε λόγω της απουσίας ενός στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ικανού να υποστηρίξει μια ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη».
Μάλιστα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΤΟΠ επέρριψε ευθύνες στα «σχετικά με τον τουρισμό συναρμόδια υπουργεία, καθώς έχουν μια τάση, υπό την πίεση και των δανειστών, να αποφεύγουν κάθε πρόταση που δεν αποφέρει σύντομα μακροοικονομικά αποτελέσματα».
Ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο, ο Κ. Μαρινάκος επισήμανε ότι «το στοίχημα δεν είναι να πετύχουμε ένα νέο ρεκόρ αφίξεων, εάν αυτό δεν συνοδεύεται παράλληλα από ένα αντίστοιχο ρεκόρ εσόδων και ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στην Πελοπόννησο ο τουρισμός συνεισφέρει μόλις στο 7% του τοπικού ΑΕΠ. patrisnewscom
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου