Σε μια περιφέρεια της χώρας όπως η Πελοπόννησος, όπου η διαχείριση των απορριμμάτων είναι διαχρονικά ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, πολίτες στην Καλαμάτα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Με το «Re:Think project», που λειτουργεί με τη μορφή Μη Κερδοσκοπικής ΚοινΣΕπ, η κομποστοποίηση μπαίνει στην καθημερινότητα των κατοίκων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, παρέχοντας περιβαλλοντικό όφελος και δείχνοντας ότι οι λύσεις είναι εφικτό να έρθουν από τα κάτω όταν υπάρχει γνώση και διάθεση για συνεργασία.
Το εγχείρημα ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε η εκπαιδευτικός και εικαστικός Μυρτώ Φοίφα, το 2010.
Η κ. Φοίφα είχε έντονη ακτιβιστική δράση σε περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής που προκαλούσαν χωματερές, όπως εκείνες στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου και τη Δ. Παραλία, και έτσι προσπάθησε να εφαρμόσει την ιδέα της συνοικιακής κομποστοποίησης μέσω του «Re:Think Project».
Την επόμενη χρονιά το εγχείρημα αγκάλιασαν κι άλλες συλλογικότητες της περιοχής και έτσι, μαζί με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι 10 ξύλινοι κάδοι κομποστοποίησης.
Η «Εφ.Συν.» είχε ξαναγράψει για την προσπάθεια τον Μάιο του 2013.
Βέβαια, δεν αρκούσε μόνο η τοποθέτηση των κάδων, αλλά χρειαζόταν και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Ετσι, πέρα από τα εργαστήρια κομποστοποίησης ξεκίνησαν ακόμη εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης, επανάχρησης και ιδιοκατασκευών με απώτερο στόχο μια πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρακτική πάνω στην αυτοδιαχείριση των σκουπιδιών και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Εξάλλου, το εγχείρημα βασίζεται στο τετράπτυχο: «Ενημερώνουμε, Ανακυκλώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε, Κομποστοποιούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου