Μειωμένο κατά 3,9% είναι το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκαθαλασσινά και οστρακοειδή, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 47,2-67,6 ευρώ έναντι 47,3-72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ.
H έρευνα αφορά στο χρονικό διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν μία μέση μείωση των ψαρικών και ανάμεικτες τάσεις, με πτωτικό όμως πρόσημο, για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από supermarkets και φούρνους).
Ειδικότερα, η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%.
Πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αν και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη μείωση της καθαρής, προ ΦΠΑ, τιμής των κατεψυγμένων ψαρικών, καθώς η επιπλέον έμμεση επιβάρυνση απορροφήθηκε και δεν επιβάρυνε τον τελικό καταναλωτή.
Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου