Pages

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ- ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΛΗΜΣΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟ;


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην Κυπαρισσία συναντιούνται η Ιστορία,η Παράδοση,η Ομορφιά και ο Πολιτισμός καθώς η πόλη αυτοί ανέδειξε ανθρώπους που διακρίθηκαν σε πολλούς τομείς και κυρίως αγωνιστές και ανθρώπους των γραμμάτων.Άλλοι έκαναν πολύ μεγάλη καριέρα και άλλοι έφθασαν σε καλό επίπεδο,αλλά προσπάθησαν ως λυρικοί και τοπικοί ποιητές και λογοτέχνες να αναδεικνύουν όσο μπορούν την πόλη που αγάπησαν.
Τέτοιος υπήρξε και ο Κώστας Κατσαρός,ο οποίος γεννήθηκε το 1912 στην Κυπαρισσία και πέθανε το 1982.Από μικρός είχε έφεση στα γράμματα και έγραφε σε τοπική εφημερίδα ποιήματα. Κατόπιν,σπούδασε για λίγο καιρό Νομική στην Αθήνα.Η πολυομυελίτιδα  όμως τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και έκτοτε εγκαταστάθηκε στην Κυπαρισσία.
Διάβαζε όμως πολύ και μάλιστα γνώριζε καλά αρκετές ξένες γλώσσες και εργάστηκε ως αρθρογράφος και μεταφραστής ξένων μεγάλων Καλλιτεχνών,όπως Δάντη,Λεοπάρντη,Πιραντέλλο και άλλων.Εργάστηκε επίσης και συνταξιοδοτήθηκε από την Ηλεκτρική Εταιρεία της Κυπαρισσίας.Το ποιητικό του έργο αγγίζει τα 100 ποιήματα και πολλά έργα που δημοσιεύτηκαν.Θα κάνω λόγο στο ποίημα που ήταν ο ύμνος στην Κυπαρισσία που τόσο πολύ αγάπησε και λάτρεψε.Και δεν είναι άλλο από το Ξάφνιασμα που για χρόνια βρισκόταν ως επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα στο πάρκο Κατσαρός στο λιμάνι της Κυπαρισσίας κοντά και το οποίο κάποιοι έσπασαν και απομάκρυναν και για το οποίο αδιαφόρησε η Πολιτεία για την αναδημιουργία και επανεγκατάσταση σου.Κρίμα.Αφήνουμε τον Πολιτισμό μας να χάνεται,τη στιγμή που έρχονται άλλοι και τον θαυμάζουν από άλλους τόπους.Παραθέτω τους στίχους του ποιήματος.    
ΞΑΦΝΙΑΣΜΑ

Μανιάζει στην κοιλάδα τα'αγιοκέρι
Μα η σκέψη μου στο τόπο μου γυρνά

Όπως του Νώε το πρώτο περιστέρι
Στη Κιβωτό που γύρισε ξανά

Σαν κείνο, ν'απαγκιάσει πουθενά
δεν βρήκε και μια στράτα να τη φέρει
σε μιας καινούργιας πίστης τα'Άγια μέρη
δεν είδε ούτε στης Γνώσης τα βουνά

Και πάει για να λουστεί τούτην αυγή
στων παιδικών ονείρων την πηγή,                                                          
σε χώρα, που τα λιόδενδρα καρπίζουν.
Εκεί γελούν τα πέλαγα γλαυκά
κι είναι τόσο τα χινόπωρα γλυκά
που ξεγελούν τις λεμονιές κι'ανθίζουν.

Αδελρφός του υπήρξε ο διεθνούς φήμης Μιχάλης Κατσαρός που θα κάνουμε λόγο σε άλλη ευκαιρία.

Ο Κώστας Κατσαρός ασθένησε από καρκίνο. Από μικρός όμως είχε προβλήματα υγείας. Αρχικά, η φυματίωση, στη συνέχεια η πολιομυελίτιδα με την αναπηρία που του άφησε στο ένα πόδι, κατόπιν το ψυχικό τραύμα και τέλος ο καρκίνος που του στέρησε αν και δεν ήταν τόσο μεγάλος τη ζωή. Πέθανε στις 28 Αυγούστου 1982 στο Κρατικό Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και όταν σφάλησε τα μάτια του βύθισε σε πένθος τους φίλους του και όσους τον αγαπούσαν πολύ. Αν και δεν γνώρισε την αναγνώριση του αδερφού του Μιχάλη, τα έργα του οποίου έγιναν γνωστά στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ωστόσο εκείνο που τον έκανε γνωστό ήταν τα ποιήματα, η προσωπικότητα, το ήθος, η σεμνότης και η αξιοπρέπεια που τον συνόδευαν στην ζωή του. Φέτος θα συμπληρωθούν 35 χρόνια από το θάνατο του και όμως δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί η προσφορά και το έργο του. Υπάρχει το πατρικό του σπίτι, διατηρητέο, θα πέσει σε λίγο καιρό γιατί η πολιτεία δεν μεριμνά για την αναπαλαίωση του αν και απέχει από το Δημαρχείο λιγότερα από 100 μέτρα. Κρίμα. Στεναχωριέμαι και λυπάμαι εκείνους που έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα αλλά και και τους κυβερνώντες της μικρής μας πόλεως. Τι θα ήταν καλό να γίνει είναι προφανές. Να αναπαλαιωθεί το πατρικό τους Κατσαρού, να δημιουργηθεί οδός με το όνομα του, να αποκατασταθεί η μαρμάρινη πλάκα καθώς επίσης και να φτιάξουν άγαλμα του ποιητή Κώστα Κατσαρού.Τόσο πολύ αγάπησε την Κυπαρισσία ο ποιητής.

ΣΕ 24 ΔΟΣΕΙΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η εν λόγω απόφαση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση σε δήμους της Μεσσηνίας που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016. Η απόφαση σημειώνεται, πως αφορά τους δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας, τις τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαϊδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα, του δήμου Δυτικής Μάνης και τις δημοτικές ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του δήμου Πύλου Νέστορος της ΠΕ Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Μέσω αυτής ρυθμίζονται τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη κατά τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ, χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής
Η ρύθμιση αφορά χρέη τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ 1126/14.9.2016 και η είσπραξή τους ανεστάλη με την παράγραφο 2 της ανωτέρω απόφασης. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι τις 28.4.2017, ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει μέχρι την 28.4. 2017 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

3 ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ...ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, τρεις περιπτώσεις κλοπών μεταλλικών εξαρτημάτων από μετασχηματιστές της ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν γίνει την 2/3.7.2017, την 21/22.9.2016 και την 6/7.10.2016, αντίστοιχα, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 27, 32 και 36 ετών, αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Ν.Δ. -ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΑΡΑΓΕ;

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ
Δε φτάνει που ως κράτος, η επίσημη οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί ακόμη, εδώ και πολλά χρόνια, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μια νέα «γερή» κόντρα ήρθε να δώσει άλλη διάσταση στο μείζον ζήτημα, που έχοντας περάσει στην κυριολεξία από 40 κύματα βρίσκεται ακόμη, με έναν τρόπο στον… αέρα.
Όλα ξεκίνησαν όταν 10 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή, καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων τη μεγάλη καθυστέρηση. Η αντίδραση της Περιφέρειας ήταν άμεση, με τον Πέτρο Τατούλη να κάνει λόγο για λαϊκισμό και «πολιτικά πρόσωπα, που προκειμένου να συντηρηθούν στη ζωή, βρίσκουν την εύκολη λύση, με ψέματα και μισές αλήθειες να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, έστω και αν υπονομεύουν αφενός την παράταξη στην οποία ανήκουν, αλλά κυρίως το συμφέρον των πολιτών και του τόπου. Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, όμως, που υπηρετούν το ψεύδος και τον λαϊκισμό, έχουν αποδειχθεί πια εντελώς αναλώσιμα. Ο λαϊκισμός δεν αγαπά τους θεσμούς. Τους αποστρέφεται. Δεν πρεσβεύει τη συναίνεση. Γιατί τον αποδυναμώνει.
tata
Δεν επιδιώκει τη συνεργασία. Είναι ερπετό που τρέφεται από την μιζέρια και την διαίρεση», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τατούλης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τηλεοπτική «κόντρα» που είχαν στον… αέρα του Best – tv ο βουλευτής της ΝΔ που υπογράφει την επερώτηση και φέρεται να είναι και ο συντάκτης της, Κώστας Βλάσσης και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου. Η κα Νικολάκου, δήλωσε πως δεν μπορεί να πιστέψει στην εξέλιξη αυτή, εξηγώντας τους λόγους, κάνοντας ειδική μνεία σε όσα έχουν προηγηθεί. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι τον Ιούλιο του 2013 όταν εμείς ανακοινώσαμε επίσημα τον ανάδοχο από τον διεθνή διαγωνισμό, παρουσία τριών υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλων εκπρόσωπων του κόμματος, θα έφτανε η στιγμή να κατατεθεί στη Βουλή επερώτηση – κατηγορώ, 10 βουλευτών της, η οποία θα συνδέει τον κ. Τατούλη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Αυτό, πραγματικά, ξεπερνά και τη φαντασία μου και την πολιτική μου λογική», επεσήμανε η κα Νικολάκου και συνέχισε. «Επειδή οι πολίτες δεν ξεχνούν ποτέ, θέλω να υπενθυμίσω πως η τιμή του διαγωνισμού μας, είναι γνωστή στη ΝΔ από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ανάδοχος εταιρεία», δήλωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, η οποία δεν άφησε ασχολίαστες τις τότε δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, που μεταξύ πολλών άλλων, έκαναν λόγο για ένα πρωτοποριακό έργο. «Δε φανταζόμουν ποτέ  ότι θα άκουγα τον κ. Βλάσση και θα έβλεπα και τους υπόλοιπους να λένε ότι δεν ήξεραν την τιμή, να κάνουν αναφορά σε 120 ευρώ τον τόνο και να επισημαίνουν ότι δε θέλουν οι δήμαρχοι», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης η οποία απάντησε και στα της καθυστέρησης. «Δε γνωρίζετε ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση; Όλοι αυτοί που καθυστερούσαν μετά την υπογραφή της σύμβασης, είναι δυνατό να μας εγκαλεί η ΝΔ; Ο κ. Σαμαράς, ήταν ο ίδιος αυτός που μιλούσε σε όλους τους τόνους υπέρ του έργου! Είναι δυνατόν τώρα να ισχυρίζονται πως  ο κ. Τατούλης ταυτίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δυνατό σε μια εποχή με τόσα προβλήματα στην κοινωνία οι βουλευτές της Πελοποννήσου που όλοι έχουν υπογράψει τα μνημόνια, να φέρονται έτσι;», διερωτήθηκε η κα Νικολάκου, η οποία είχε έναν έντονο τηλεοπτικό διάλογο με τον κ. Βλάσση, ο οποίος προχώρησε σε αιχμές κατά του Πέτρου Τατούλη με πολιτικές αναφορές. «Η αλήθεια είναι ότι όντως το 2014 εμείς στηρίξαμε τον κ. Τατούλη για περιφερειάρχη κι εγώ προσωπικά, η αλήθεια όμως είναι επίσης, πως μας πρόδωσε ο άνθρωπος, παρόλο που του δώσαμε μια δεύτερη ευκαιρία, όταν έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, γιατί αυτός ήταν που ξεκίνησε την αποδόμηση του τότε πρωθυπουργού με το που έφυγε από τη ΝΔ. Ο κ. Τατούλης ήταν αυτός που πήγε στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου για να βγει περιφερειάρχης και μετά είπε πως είναι ανεξάρτητος», είπε ο κ. Βλάσσης ο οποίος επεσήμανε πως η τιμή βγήκε στον αέρα μετά το ελεγκτικό συνέδριο, το 2015.

ΤΟΝ Κ. ΒΛΑΣΣΗ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ» ΩΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Παρέμβαση για το θέμα, έκανε καλεσμένος σε εκπομπή της τηλεόρασης Best και του Κώστα Τσερεντζούλια και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, ο οποίος ήταν για χρόνια πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ στη Μεσσηνία και έκανε λόγο για μια «πολύ λάθος κίνηση». «Υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες στην επερώτηση», ανέφερε ο κ. Μαντάς, ο οποίος επεσήμανε πως δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα και χαρακτήρισε ως συντάκτη τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Βλάση, εκφράζοντας παράλληλα τον ενδοιασμό του, για το κατά πόσο οι υπόλοιποι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ έχουν πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των όσων γράφονται. Μεταξύ άλλων ο κ. Μαντάς, εξαπολύει δριμεία επίθεση στον κ. Βλάση σημειώνοντας «πως είναι δυνατόν να μοιράζει χρίσματα και στηρίξεις» και αναφέρει πως τα στελέχη της ΝΔ «που είναι ο κορμός της παράταξης Τατούλη θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να στηρίζουν το έργο με αξιοπρέπεια και συνέπεια, όπως έχουν άλλωστε για αυτό ψηφιστεί από τους πολίτες της Πελοποννήσου».
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
-«ΜΠΕΤΟΝ» η παράταξη Τατούλη για τα σκουπίδια! Πολιτική απάντηση από τον περιφερειάρχη στους 10 βουλευτές της Ν.Δ. με αιχμές για λαϊκισμό…
- ΒΕΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Κ. ΒΛΑΣΗ ΑΠΟ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑ
- ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή "ΦΩΝΗ" στην οποία προβάλλονται και τα θέματα:

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ Η UNICEF: Παιδιά σε… κρίση! 1 ΣΤΑ 2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • ΑΠΟ EUROBANK: Βράβευση των αρίστων των  Πανελλαδικών!
  • ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ: Στο «παιχνίδι» του πετρελαίου το οικόπεδο 10!
  • ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: Εκδήλωση από τους Μεσσήνιους Συγγραφείς
  • ΕΝΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ: Αστυνομικοί από την Τριφυλία φεύγουν σε νησιά του Αιγαίου για φύλαξη σε hot spot!!!
  • ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ συνεχίζεται το 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: «Όχι» για ΔΕΗ και δίωξη του Π. Κουφαλάκου
  • Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ

  • ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
  • ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι - συμβαίνει γύρω σας!!!

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Το θέμα των αυτοκτονιών έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα μετά το τραγικό τέλο της 16χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα αλλά και -προ ημερών- του 26χρονου στα Φάρσαλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ και τα τελευταία χρόνια, από το 2013 έως και το 2016 οι αυτοκτονίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά: Το 2013 έγιναν σε όλη την Ελλάδα 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες αυτοκτονίας, Το 2014 έγιναν 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες, Το 2015 έγιναν 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες, Το πρώτο εννεάμηνο του 2016 έγιναν 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες. Την θλιβερή πρωτιά έχει η Αττική, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κρήτη, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Θεσσαλία.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ..ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ!

Σχετικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης 9 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης προέβη στην εξής δήλωση:
«Σε όλο μου τον πολιτικό βίο στέκομαι απέναντι στο ψέμα και τον λαϊκισμό. Κι αυτό γιατί πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική είναι άσκηση αλήθειας, αλλά και συνεχής διάδραση με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και με την κοινωνία στο σύνολο της. Η συνέπεια λόγων και πράξεων χαρακτηρίζουν την πορεία μου στα δημόσια πράγματα. Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα, στη βάση της διατύπωσης ενός ριζοσπαστικού οράματος, είναι εκείνα τα στοιχεία που έχουν δημιουργήσει συνθήκες πλειοψηφικής κοινωνικής αποδοχής στα πολιτικά μου εγχειρήματα. Με αυτές τις αρχές πορεύτηκα, πορεύομαι και θα πορευτώ και το μέλλον. Και για αυτό δεσμεύομαι στους Πελοποννήσιους συμπολίτες μου, που αγκάλιασαν την πατριωτική μας δομή και αντιλήφθηκαν έγκαιρα – πριν το κεντρικό πολιτικό σύστημα ξεκινήσει να μιλά για συνεργασίες – ότι ο τόπος επιζητά την σωτηρία του πάνω και πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές και τις προσωπικές ιδιοτέλειες. Μαζί με αυτούς τους πολίτες προχωρήσαμε μέχρι σήμερα. Μαζί προχωρούμε και στο αύριο. 
Στην ιστορία της πατρίδας μας, υπήρξαν πολιτικοί ηγέτες που συγκρούστηκαν με τις σειρήνες του λαϊκισμού και διατύπωσαν ρεαλιστικά σχέδια για τον τόπο και τους πολίτες του. Η μάχη κατά του λαϊκισμού δεν είναι μια μάχη απλή. Δεν είναι εύκολη για κανέναν πολιτικό φορέα. Η μάχη κατά του λαϊκισμού , θα έλεγα, είναι μια εθνική μάχη. Μια μάχη διακομματική και πατριωτική. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η πολιτική κονίστρα είναι τόσο σκληρή, που τα πολιτικά πρόσωπα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού από το πολιτικό προσκήνιο, υπό το βάρος της αδυναμίας τους να συνομιλήσουν με τους πολίτες και να δημιουργήσουν θετικό πρόσημο στην δημόσια παρουσία τους. Και αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να συντηρηθούν στην ζωή, βρίσκουν την εύκολη λύση, με ψέματα και μισές αλήθειες να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, έστω και αν υπονομεύουν αφενός την παράταξη στην οποία ανήκουν, αλλά κυρίως το συμφέρον των πολιτών και του τόπου. Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, όμως, που υπηρετούν το ψεύδος και τον λαϊκισμό, έχουν αποδειχθεί πια εντελώς αναλώσιμα...'

Παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα

Δραματικά έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 ως το 2014. Αυτό καταδεικνύει έκθεση της UNICEF, που αξιοποίησε στοιχεία των πιο πρόσφατων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (2009-2015), ενώ λαμβάνοντας υπ’όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014. Σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%).
 Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%). Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που παρουσιάζει η αμέσως επόμενη σε υλική αποστέρηση χώρα (ΕΕ-14), η Ιταλία (24,6%). Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά στο πεδίο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η δυσμενής κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που από το 2013 έως το 2015 είναι σταθερά πάνω από το 35%.

«Καλπάζει» η υπογονιμότητα στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση, το άγχος, η κακή διατροφή και η αποχή από το σεξ, αποτελούν τους σύγχρονους παράγοντες υπογονιμότητας Αυξάνονται συνεχώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα περιστατικά υπογονιμότητας στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση, το άγχος, η κακή διατροφή και η αποχή από το σεξ, αποτελούν τους σύγχρονους παράγοντες υπογονιμότητας, πλήττοντας εξίσου και τα δύο φύλα. Σύμφωνα με τον μαιευτήρα χειρουργό- γυναικολόγο, Δρα Νικόλαο Σκαρτάδο, «υπογονιµότητα ονομάζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από έναν χρόνο φυσιολογικών, ελεύθερων, τακτικών σεξουαλικών επαφών. Προσοχή όμως, υπογονιµότητα σε καµία περίπτωση δε σημαίνει και στειρότητα.
Η στειρότητα είναι ένας όρος που µμπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ζευγαριών που δεν έχουν καμιά απολύτως πιθανότητα, µε τη χρήση οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής, να επιτύχουν σύλληψη. Αντίθετα, ο όρος υπογονιµότητα µμπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε ζευγάρι που, αν και φαινομενικά αδυνατεί να τεκνοποιήσει, στην πραγματικότητα, µε τη χρήση κατάλληλων θεραπευτικών χειρισμών, είναι σε θέση τελικά να επιτύχει κύηση» διευκρινίζει ο ειδικός. Η υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο τα ζευγάρια στην Ελλάδα. Σύμφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα στα έξι ζευγάρια παρουσιάζει πρόβλημα στο να συλλάβει παιδί, ενώ ένα στα δέκα χρειάζεται ιατρική βοήθεια και αναμφισβήτητα αυτά τα ποσοστά είναι πολύ µμεγαλύτερο από ότι παλαιότερα. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται 12.000 κύκλοι εξωσωματικής , με αριθμό γεννήσεων σχεδόν 5.000 παιδιών ετησίως.

Τραγική εικόνα στο Σύστημα δημόσιας υγείας

Γράφει ο Παναγιώτης Μανωλόπουλος
 Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την ανησυχία του για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Η κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. καταγράφεται πλέον και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο παρουσιάζεται «η χαοτική κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., που έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς που έπρεπε να ζήσουν, να πεθαίνουν», όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου. Την τραγική κατάσταση, που έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία περιγράφουν με στοιχεία και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που επιμελήθηκαν οι Γενικοί Σύμβουλοι της Ομοσπονδίας με τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία.
Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια, τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξει μια βιώσιμη πολιτική. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν διογκωθεί κάτω από την μόνιμα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, την υποβάθμιση των δημόσιων δομών, την υποστελέχωση, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, τις περικοπές στις παροχές και με τους ασφαλιζόμενους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας πανάκριβα τα φάρμακα με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, ειδικά για αυτά που είναι εκτός βασικής θεραπείας. «Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών». Όπως και να έχει, σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του, καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο οδηγώντας στην πλήρη κατάρρευσή του. Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, όχι μόνο αποτελεί πλήγμα για τη Χώρα μας απειλώντας τον τουρισμό, αλλά είναι και ένα μήνυμα επαγρύπνησης, αναδεικνύοντας ότι η άσχημη κατάσταση του Ε.Σ.Υ. είναι πλέον εμφανής. Ο Παναγιώτης Μανωλόπουλος είναι Τομεάρχης Υγείας ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ!

Φουλ… στις συμμορίες η Καλαμάτα, με την Αστυνομία να δρα άμεσα ωστόσο, και να προλαβαίνει τις περισσότερες αυτές εν τη γενέσει τους, όπως συνέβη πρόσφατα με τους πιτσιρικάδες και τους δύο ανηλίκους. Μια ημέρα μετά τις διαρρήξεις σε σπίτια ηλικιωμένων, τους οποίους για ευνόητους λόγους είχαν βάλει στο μάτι, αφού ζουν συνήθως μόνοι στα χωριά και λαμβάνουν σύνταξη, αστυνομικοί των Τμημάτων του Μελιγαλά και της Μεσσήνης, σε συνεργασία με αυτούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, συνέλαβαν δύο από τους τέσσερις μιας ακόμη, νέας συμμορίας.
Συγκεκριμένα σε χωριό της Καλαμάτας, συνελήφθη ένας 36χρονος και ένας 40χρονος, ενώ αναζητούνται και ένας 25χρονος και ένας 30χρονος συνεργοί τους. Οι νεαροί, που είχαν συστήσει συμμορία, μπαίνοντας σε σπίτια ηλικιωμένων, ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου, «μπούκαραν» στο σπίτι ενός αρκετά μεγάλου άνδρα, σε χωριό του Δήμου Οιχαλίας, τον οποίο ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού και αφού δε βρήκαν χρήματα, του πήραν το ρολόι, το κινητό και διάφορα τρόφιμα(!!!).
Την ίδια νύχτα, χτύπησαν ένα ακόμη σπίτι, αυτή τη φορά στη Μεσσήνη, όπου και πάλι με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησαν την 70χρονη αλλοδαπή που διέμενε εκεί και της πήραν διάφορα κοσμήματα! Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από τα Αστυνομικά Τμήματα Μελιγαλά και Μεσσήνης, για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΚΟΨΑΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ! ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΤΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;

Πτώση της τάξεως του 5% έως 7% καταγράφει το πρώτο δίμηνο του έτους η αγορά γάλακτος και ψωμιού στη Ελλάδα. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών βιομηχανικών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η πτώση αυτή είναι πρωτοφανής και αποδίδεται αφενός στην μείωση της καταναλωτικής δύναμης αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων που κάνουν οι πολίτες. Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ εκ’ των οποίων τα 4,5 δισ. προέρχονται από εξαγωγές. 
Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα capital controls και τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης. Τόνισε ωστόσο ότι ο κλάδος μπορεί να προχωρήσει μπροστά επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια στην έρευνα και καινοτομία αλλά με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα σύγχρονο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα αλλά και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. 
Επίσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι μέχρι το 2020 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα έρθει αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή τάση για αναθεώρηση των τροφίμων τα οποία θα πρέπει να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, την επισήμανση των τροφίμων όπου θα πρέπει να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες στις ετικέτες καθώς και στην αναγραφή της χώρας προέλευσης την οποία και χαρακτήρισε εμπόδιο για την ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων.

ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

25 Μαρτίου 2017 ξαναζωντάνεψε το 1821 στο ιστορικό Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας Μεσσηνίας. 

Ο Σύνδεσμος των απανταχού Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, υπεύθυνος για το ιστορικό κομμάτι του εθίμου των Λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου Τριφυλίας, και ως ένας από τους κυριότερους διοργανωτές, ευχαριστεί θερμά όλους τους συμπατριώτες και φίλους, που παρευρέθηκαν από όλα τα μέρη της Μεσσηνίας και της Ελλάδας, καθώς και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. 

Για τη στήριξη, την παρουσία τους και τη βοήθεια που προσέφεραν, θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Τριφυλίας και ιδιαιτέρως στον δήμαρχό μας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα. Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη. Τον τοπικό πρόεδρο Σιδηροκάστρου Τάσο Λιακάκη. Τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσακανίκα και τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Χρονόπουλο. Για την παρουσία τους, τον περιφερειακό Σύμβουλο Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Περικλή Μαντά, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγο Διαμαντή Μητρόπουλο, τους περιφερειακούς και  δημοτικούς συμβούλους, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Λούτο, τον πολιτευτή κ. Μίλτο Χρυσομάλλη.
Γιατη συμμετοχή τους στο ιστορικό έθιμο, ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ Καλαμάτας, που πλέον αποτελούν κομμάτι του Συνδέσμου μας. Οι κουμπουριές του καπετάν Σπύρου Κατσίρα και των παλικαριών του, αφιερωμένες στους Ήρωες του 1821, αντήχησαν σε όλα τα γύρω βουνά, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους μας, ενώ μικροί και μεγάλοι είδαν από κοντά όπλα και αυθεντικά κειμήλια της εποχής του 1821 στο υπαίθριο μουσείο, που έστησαν οι Ελληνομνήμονες στην πλατεία . Ευχαριστούμε την προσκεκλημένη του Συνδέσμου μας κα Αννέτα Γεωργουλοπούλου από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων, μίαΕλληνίδα με ηρωική ψυχή, που μας γύρισε 196 χρόνια πίσω με τα τραγούδια της γεμάτα ιστορικές μνήμες. Δάκρυα συγκίνησης, όταν η Αννέτα τραγούδησε ένα τραγούδι που δεν έχει καταγραφεί για το Σιδηρόκαστρο και για τους αρματολούς, που κοινώνησαν μέσα στον Άγιο Νικόλα τον Μάρτιο του 1821 για να λάβουν την ευλογία και να ριχτούν στη μάχη. Της μιλούσε κάποτε γι’ αυτό το γεγονός ο πεθερός της. Ευχαριστούμε για τέταρτη χρονιά τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών και την δραστήρια πρόεδρό του κα Βιβή Παντελάκη, που εντυπωσίασαν και συγκίνησαν με τους χορούς της λεβεντιάς όλους τους 
παρευρισκόμενους! Ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους και για τα υπέροχα ιστορικά τραγούδια που χόρεψαν, στον Εκπολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», καθώς και στον λαογράφο κ. Ηλία Τουτούνη, που τον συνόδευε, προσκεκλημένους του Συνδέσμου μας. Στην Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας και στον κ. Νικόλαο Κισκήρα, που μας τίμησαν ερχόμενοι με ένα πούλμαν από την Καλαμάτα και έλαβαν μέρος στο ιστορικό έθιμο. Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Σελούλη από τους Αρμενιούς για την φωτογραφική κάλυψη. Επίσης, τους Σιδηροκαστρίτες και μέλη του Συνδέσμου μας, Κωνσταντίνο Αρνόκουρο, τελετάρχη της εκδήλωσης και τα παιδιά του συντονιστικού, που σήκωσαν το βάρος ενός σημαντικού τμήματος της εκδήλωσης, και τους αδελφούς Μπάμπη Μητρόπουλο και Τάκη Μητρόπουλο για την επιλογή της μουσικής και των ιστορικών αποσπασμάτων, που μας έβαλαν στο κλίμα του 1821. Τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Περικλή Λιακάκη, που ξεσήκωσε τους πάντες με τους ήχους του ταμπούρλου του και τον κ. Κωνσταντίνο Ψυχογιό, που τον συνόδευε με τους υπέροχους ήχους της φλογέρας του.Τον Σύλλογο Γυναικών Εστία για το φίλεμα των συμμετεχόντων της εκδήλωσης. Τον Εξωραϊστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Δημοσθένης Κάκκαβας, για τη συμμετοχή του χορευτικού του. Ευχαριστούμε, επίσης, τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας κ. Πάνο Μητρόπουλο, για τη διάθεση της αίθουσάς του στον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι σύλλογοι,  καθώς και για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης από το BestTV Καλαμάτας. Την γραμματέα του Συνδέσμου Αλεξάνδρα Γαλάνη, τα μέλη  Φίλιππο Γιαννακά, Ευσταθία Λιακάκη, Νικολέττα Αθανασοπούλου, καθώς και τη φίλη του Συνδέσμου, Έφη Πιτακή, οι οποίοι ανέλαβαν τη φιλοξενία των πολιτιστικών συλλόγων.
Θερμές ευχαριστίες στον συμπατριώτη μας Γεώργιο Λιακόπουλο, ο οποίος τέθηκε χορηγός του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, και στη Γεωργία Παπαδοπούλου, που διέθεσε το σπίτι της για να ντυθούν τα συγκροτήματα. Επίσης, ευχαριστίες στοMESSINIAVIEW για το υπέροχο βίντεο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2017!  Πολλά συγχαρητήρια από τον Σύνδεσμο στον κ. Χαράλαμπο Λυμπερόπουλο και τους συνεργάτες του για την επιτυχημένη ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο συλλόγου Καλλίτσαινας κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο, που τραγουδούσε κλέφτικα μέχρι πρωίας, και όλους τους προέδρους και τα μέλη των μεσσηνιακών συλλόγων. Επίσης, τον δάσκαλο-συγγραφέα κ. Δημήτρη Μουγγό από τον σύλλογο Χαλβάτσου, για τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας. Την ταβένα «Αδερφός του Μπάμπη» για την εξυπηρέτηση του Συνδέσμου. Τον διευθυντή της εφημερίδας Φωνή Καλαμάτας κ. Αθ. Τσαμούλη για την παρουσία του και όλους τους δημοσιογράφους των Μ.Μ.Ε, που παρουσίασαν την εκδήλωση. Ζητάμε συγγνώμη εάν παραλείψαμε κάποιον, ευχαριστούμε όλο τον κόσμο, που παρευρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο, και όλους τους Σιδηροκαστρίτες, που τον υποδέχθηκε με αγάπη. Σας περιμένουμε πάλι του χρόνου, για να γιορτάσουμε μαζί την Εθνική μας Παλιγγενεσία!
Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, προσέφερε στον Σύλλογο των Ελληνομνημόνων μία ελιά, το ιερό και ευλογημένο δέντρο της μεσσηνιακής γης, για να τη φυτέψουν στο μουσείο κειμηλίων που ετοιμάζει ο Σπύρος Κατσίρας. Επίσης, ένα κάδρο με τον μπουρλοτιέρη των ψυχών, Γρηγόριο Παπαφλέσσα. Στον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών, μία σπάνια γκραβούρα, που απεικονίζει τα Φιλιατρά το έτος 1808. Στον Σύλλογο Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», ένα κάδρο με τον σημαντικότατο οπλαρχηγό του 1821 από την Ηλεία Γεώργιο Σισίνη. Στην  κα Αννέτα Γεωργουλοπούλου, μία ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα και ένα κάδρο με τον αρχιστράτηγο του Αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τέλος, προσέφερε λουλούδια στον Σύλλογο Γυναικών Η Εστία και στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Δημοσθένης Κάκκαβας.

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

ΤΗΝ πάγια θέση του ότι το δρόμος Καλονερό-Τσακώνα αποτελεί κοινή διεκδίκηση των φορέων για την ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου, επανέλαβε σε αποκλειστική δήλωση του στον ιστότοπο www.kyparissianews.com του υπογράφοντος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμαλιάδα και την σύσκεψη με φορείς της Ηλείας, καθώς ανάπτυξη χωρίς διευρωπαικούς άξονες μαζί με την Ολυμπία οδό, δεν υφίσταται.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι "εκπτώσεις στα οδικά έργα που οδηγούν την περιφερειακή ανάπτυξη δεν μπορούν να γίνουν" αλλά και ότι "τα στελέχη της κυβέρνησης όπως και ο υφυπουργός Οικονομίας που είναι Μεσσήνιους γνωρίζουν την σημασία αλλά και την βαρύτητα της πρόσφατης σύσκεψης" . Ο κ. Κατσιφάρας είναι πολύ καλά διαβασμένος για τα οδικά έργα, καθώς σε κάθε εκδήλωση θέτει ως προτεραιότητα τους οδικούς άξονες, ενώ το μεγάλο θετικό πρόσημο είναι ότι έχει πλήρη ταύτιση και με τις απόψεις της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Καταλήγοντας μάλιστα στην επικοινωνία μαζί του μετά από ερώτησή μας για την μοναδική ευκαιρία που υπάρχει μέσω του ΕΣΠΑ και των ευρπωαικών κονδυλίων, αποσαφήνισε ότι "ήρθε ο καιρός από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις" αποδεικνύοντας ότι το όραμα για την Δυτική Πελοπόννησο είναι κοινό με όλους τους φορείς. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ- ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ; 
Οι τόνοι όχι απλά ανεβαίνουν κατακόρυφα αλλά και παίρνουν έντονη πολιτική χροιά με την υπόθεση απορρίμματα και διαχείριση στην Πελοπόννησο να φθάνει στη Βουλή ξανά, μετά και την επίκαιρη επερώτηση που υπογράφει το σύνολο των Βουλευτών της ΝΔ στην Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση που έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης παρέμβασης και συνέντευξης του Κ. Βλάση, στο κείμενο επιρρίπτονται ευθύνες με παράλληλα αναφορά γεγονότων στην περιφέρεια Πλεοποννήσου για το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει το πρόβλημα και τις όλες καθυστερήσεις, ενώ γίνεται σημείο αναφοράς και το θέμα που έχει να κάνει με την απένταξη του ΣΔΙτ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, επιρρίπτονται ευθύνες και στην Κυβέρνηση για παλινωδίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ: ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ Η ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ!

Λίγες ημέρες απέμειναν για την παράδοση του δρόμου της Ολυμπίας Οδού. Την 1η Απριλίου οι οδηγοί που ξεκινούν από Αθήνα ή Πάτρα, πρέπει να βρουν λειτουργικό τον δρόμο και όπως όλα δείχνουν, θα τον βρουν. Η τελετή των εγκαινίων πιθανότητα θα γίνει Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη.

ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ 30 ΔΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ!

Ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο οι εργοδότες και ασφαλισμένοι που χρωστούν στα ταμεία, ουσιαστικά στο νέο φορέα, τον ΕΦΚΑ. 
Το ποσό των ληξοπρόθεσμων οφειλών φτάνει τα 30 δις ευρώ. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που διαχειρίζεται πλέον όλες τις οφειλές ( και αυτές κάτω των 5.000 ευρώ) στοχεύει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του να εισπράξει 1 δις. ευρώ από τα 22 εντός του 2017.

Οι νέοι οφειλέτες ( κάτω των 5.000 ευρώ ) που διαβιβάστηκαν στο Κέντρο είσπραξης ξεπερνούν το 1κ. Οι οφειλές  τους θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη ενταγμένες οφειλές, οι οποίες στο τέλος του 2016 ήταν στο ύψος των 17,5 δισ. ευρώ για 314.917 οφειλέτες. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο όγκο οφειλών η διαχείριση των οποίων απαιτεί εντατικές προσπάθειες για την τήρηση ενός έγκυρου μητρώου οφειλετών, την ενημέρωση των οφειλετών, τον διαχωρισμό των ανείσπρακτων και την επιβολή της αναγκαστικής είσπραξης.

Με δεδομένο ότι δεν έχει καταμετρηθεί το συνολικό ύψος των οφειλών που μεταφέρθηκαν αναμένεται το σύνολο των οφειλών να ξεπεράσει τα 22 δις.Το ΚΕΑΟ θα εντείνει την πίεση προς του οφειλέτες με αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων και λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά από απώλεια της ρύθμισης.  Το 2016 το ΚΕΑΟ προχώρησε σε εφαρμογή 37.570 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι 23.791 το 2015.
Από την έναρξη της λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. και μέχρι το τέλος του 2016 έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. συνολικά 132.923 οφειλέτες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (περίπου το 26% των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί 136.678 οφειλέτες με οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω. Από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έχουν ενταχθεί αντίστοιχα 57.066 και 2.903 οφειλέτες.
Μέσα στο 2016 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. 48.677 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 824.134.539 ευρώ (κύρια οφειλή και πρόσθετα τέλη).
Από τους 40.142 οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο. που απώλεσαν την ρύθμιση του Ν.4321/2015, οι 5.232 έχουν υπαχθεί στην πάγια.
Στο τέλος του 2016 οι ενεργές ρυθμίσεις είναι συνολικά 47.492 και το ρυθμισμένο ποσό 1.784.681.781 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των εισπράξεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2016 ανέρχεται σε 820.159.471 ευρώ.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ η εγκληματικότητα ξανά στα Φιλιατρά τους κατοίκους της περιοχής. Μετά τις κλοπές σε οικίες, σε εργαλεία μέχρι και αγγούρια, τώρα οι δράστες ακόμα και ανήμερα της εθνικής επετείου βρήκαν τρόπο να δράσουν ακόμα και σε πρώην αιρετούς.
Για την ιστορία να θυμίσουμε όι στις 21/6/2012 δράστες είχαν ληστέψει το σπίτι του πρώην Δημάρχου Φιλιατρών Γιάννη Γκότση τον οποίο φίμωσαν και έδεσαν, ενώ είχαν επιχειρήσει να μπουκάρουν σε σπίτι δημοτικού συμβούλου παλιότερα. Αυτή την φορά ανήμερα 25η Μαρτίου οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στην κατοικία του πρώην Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια στο Χαλαζώνι όπως και σε γιετονικό σπίτι, την ώρα που ο πρώην Δήμαρχος βρισκόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις των Φιλιατρών.
Στην αγροτική κατοικία μάλιστα όταν επέστρεψαν στην οικία τους μαζί με τη σύζυγό του, βρήκαν τα δωμάτια άνω κάτω, παρά το γεγονός ότι η οικία φυλάσσεται από κυνηγετικά σκυλιά. Το ίδιο 24ωρο σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν άλλα δύο συμβάντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κυπαρισσίας. Οι πολίτες όπως και φορείς έχουν ζητήσει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, χωρίς καταργήσεις εκφράζοντας την άποψη ότι οι αρμόδιοι παράγοντες συνεχίζουν την πολιτική των ασκήσεων επί χάρτου χωρίς να υπολογίζουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών στα πλαίσια μνημονιακών δεσμεύσεων...
Γ.ΑΣ.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ..ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ- Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ το ρεπορτάζ μας ότι σύντομα θα έχουμε νέα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, καθώς ο ΦΟΣΔΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της ασυνέπειας των Δήμων να υλοποιήσουν πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων επιβάλλοντας μάλιστα τέλη ρύπων, αλά κυρίως ότι..εφαρμόζουν την λογική του Δεν πληρώνω στους φορείς διαχείρισης...
Συγκεκριμένα δεν έχει επιταχυνθεί η συντονισμένη τιμολογιακή πολιτική για μείωση παραγωγής αποβλήτων, με κίνητρα την ανταποδοτική πολιτική επιβολής τελών σε όσους ρυπαίνουν, αλλά και πρακτικές για μείωση όγκου των αποβλήτων με μεθόδους ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή...Προς το παρόν αρκετοί Δήμοι και στη Μεσσηνία δεν έχουν καταθέσει την ετήσια εισφορά όπως έχε τονισθεί στη τελευταία συνεδρίαση του οργάνου σε 4 ισόποσες δόσεις ανά τρίμηνο, καθορίζοντας ότι οι Δήμοι πληρώνουν στο φορέα διαχείρισης το ποσό των 0,60 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων. Η εισφορά ανέρχεται για το τρέχον έτος στις 144.280 ευρώ, αλλά το μείζον θέμα είναι η τα πρόστιμα που απειλούν τους φορείς ύψους 8 εκ. ευρώ που προέρχονται από βεβαιωμένες διοικητικές πράξεις, την ώρα που αναμένονται νεώτερα πρόστιμα καθώς η διαχείριση απορριμμάτων δεν προχώρησε στο βαθμό που οφειλόταν.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ..
Σημαντικό θέμα αποτελεί η περίπτωση της Τριφυλίας, δεδομένου ότι παρά την ψήφιση τοπικού σχεδίου, τις μελέτες για εργοστάσιο διαχείρισης, την δημιουργία πράσινων σημείων, την διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση και όλα τα συναφή, μέχρι τώρα πριν το Πάσχα δεν έχει υλοποιηθεί απολύτως τίποτα από την Δημοτική αρχή.
Έτσι μόλις αποκατασταθεί ο Χώρος απόθεσης πριν το Πάσχα στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας, η περιοχή θα πρέπει να σφραγιστεί καθώς απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή όπως έχουν πει οργανώσεις, κάτοικοι και φορείς. Ωστόσο ο Δήμος με την δική του λογική δημιούργησε νέα χωματερή νότια του παλιού χώρου απόθεσης χωρίς αδειοδότηση. Κάτι που προκάλεσε την αυτοψία κλιμακίου της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας. Είναι θέμα χρόνου όπου εικάζουν φορείς να δούμε μετά τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης και...ανεξέλεγκτες καταστάσεις!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΧ, ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ...

Η απώλεια των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα δύο δις. ευρώ από τις αρχές του χρόνου και, με βάση τις εκτιμήσεις, θα διαμορφωθεί κοντά στα 4 δις ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Το πρώτο τρίμηνο, είναι πολύ πιθανό να κλείσει με ύφεση. Ο στόχος για την ανάπτυξη του 2017 αναθεωρείται προς τα κάτω και από το +2,5%-2,7% ήδη εκτιμάται ότι δύσκολα θα πιάσουμε και το +1,5%, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η συμφωνία θα κλείσει «εδώ και τώρα». Στα φορολογικά έσοδα εμφανίστηκαν οι πρώτες «τρύπες» από τον Φεβρουάριο ακόμη και σε κωδικούς –όπως ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος- φυσικών προσώπων- που κανονικά θα έπρεπε να εμφανίζουν αύξηση εσόδων. Η κατανάλωση στα supermarket μειώνεται και πλέον μένει να αποτυπωθεί –στο τέλος του μήνα- και στα επίσημα στοιχεία για την πορεία του λιανικού εμπορίου.
Τα κόκκινα δάνεια αυξάνουν και πάλι καθώς ούτε το θεσμικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί ούτε υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να υπογραφούν συμβάσεις αναδιάρθρωσης δανείων. Τα αρνητικά μηνύματα συσσωρεύονται όπως και οι προειδοποιήσεις ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Παρ’ όλα αυτά, η διαπραγμάτευση… συνεχίζεται.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία από την παράταση της αβεβαιότητας. Δεν εισακούστηκε και εδώ και τις τελευταίες ημέρες κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις. Επανέλαβε ότι η αβεβαιότητα έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και στους αναπτυξιακούς και στους χρηματοπιστωτικούς στόχους. «Ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να θέσει σε κίνδυνο όλους τους στόχους» δήλωσε σε ομιλία του σε τραπεζική εκδήλωση την Τρίτη το βράδυ. Είναι γεγονός ότι ο κατάλογος των δυσμενών προβλέψεων, γίνεται πλέον ολοένα και μεγαλύτερος

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Σχολική Σύμβουλος της 6ης Ε.Π. Δημοτικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Σχολική Σύμβουλος της 27ης Ε.Π. Προσχολικής Αγωγής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο για την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών με θέμα:

«Η σπουδαιότητα της Τέχνης στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού – Το μοντέλο της Reggio Emilia». Το βιωματικό σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στο αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών και ώρες 09:30-12:30. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ!

ΟΙ φορείς της Ηλείας αλλά κυρίως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας επέμειναν στο θέμα των οδικών αξόνων κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμαλιάδα κατά την διάρκεια εγκαινίων του μουσείου Μπελογιάννη. Εκεί τέθηκε επιτακτικά ξανά το θέμα του Καλονερού -Τσακώνα μαζί με την εκπλήρωση της Ολυμπίας οδού αλλά και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε ότι "«Ήταν μία θετική και παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Τσίπρα. Ανοίξαμε την ατζέντα μεγάλων και κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν την περιφέρεια και είναι κυρίως τα θέματα υποδομών. Για την ολοκλήρωση της ‘Ολυμπίας Οδού’ και κυρίως για τα τμήματα που είχαμε και έχουμε προβλήματα, το τμήμα Πάτρας- Πύργου, Πύργου- Καλό Νερό και Καλό Νερό- Τσακώνα. Και βεβαίως, ένα μεγάλο θέμα που τέθηκε είναι ο σιδηρόδρομος από την Πάτρα- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία. Ένα κρίσιμο θέμα για εμάς, ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη της περιφερειακής ανάπτυξης της Ηλείας. Ο πρωθυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του πραγματικά έδειξαν την πλήρη κατανόηση, γνώριζαν και είναι γνώστες των θεμάτων και βεβαίως περιμένουμε από την θετική συνάντηση που είχαμε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις έτσι ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποκτήσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα». Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις στο Πρωθυπουργό από φορείς για το Πάτρα- Πύργος αλλά και την ενίσχυση των λιμανιών, καθώς αναμένουν ότι από τα λόγια πρέπει να προχωρήσουμε στην πράξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ- Φωτό από ομογενειακό πρακτορείο ειδήσεων

50 περίπου εκατ. ευρώ για μεταφορές στη Πελοπόννησο

Κονδύλια από την πολιτική συνοχής, ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ, θα επενδυθούν σε δέκα έργα ευρυζωνικότητας, μεταφορών και περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ένα από τα έργα αυτά είναι η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών–Πατρών που συνδέει το λιμάνι της Πάτρας με το λιμάνι του Πειραιά και τον διεθνή αερολιμένα των Αθηνών. Αποτελεί έναν βασικό άξονα μεταφορών πάνω στον διάδρομο Ανατολής/ανατολικής Μεσογείου του βασικού διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).
Η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει εργασίες εκσυγχρονισμού στο τμήμα μεταξύ Διακοφτού και Ροδοδάφνης. Το έργο αυτό θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα αυξήσει την ποικιλία των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των μεγάλων πόλεων και λιμένων της χώρας.
«Αυτά τα έργα υποδομής, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, προορίζονται να υποστηρίξουν μια στρατηγική ανάπτυξης, υπό ελληνική ηγεσία, και αποτελούν απτή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ. Πάνω από 35 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ επενδύονται στη χώρα κατά τη δημοσιονομική περίοδο 2014–2020 και συνιστούν ισχυρή βάση για την επιστροφή στη διαρκή ευημερία. Σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου του προέδρου Γιούνκερ, μπορούν να αποτελέσουν επίσης πόλο έλξης περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων», δήλωσε η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, Επίτροπος κ. Κορίνα Κρέτσου.
Τα υπόλοιπα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
  • 51 περίπου εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών ευρυζωνικότητας στη χώρα
Το επενδυτικό πακέτο αποσκοπεί στην ευρυζωνική κάλυψη αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Το έργο αυτό συμβαδίζει με τους στόχους της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και θα βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος της συνδεσιμότητας για ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2020. Με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, θα αναπτυχθεί η ηλεκτρονική διοίκηση και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και θα δοθεί στις αγροτικές κοινότητες η δυνατότητα να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.
  • 377 εκατ. ευρώ για δημόσια αστικά συστήματα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή τηςΑττικής
Το αθηναϊκό μετρό έχει λάβει εντατική χρηματοδοτική υποστήριξη από την ΕΕ. Πλέον θα έχουν επενδυθεί πάνω από 261 εκατ. ευρώ στην επέκταση της γραμμής 3 διαμέσου των δυτικών προαστίων της Αθήνας και μέχρι τον Πειραιά, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και τον πιο σημαντικό επιβατικό και εμπορευματικό λιμένα της Ελλάδας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή έξι νέων σταθμών του μετρό και την προμήθεια 17 αμαξοστοιχιών· αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020 για να εξυπηρετεί επιπλέον 174.000 κατοίκους της Αθήνας.
Πάνω από 58 εκατ. ευρώ επενδύονται στην επέκταση της γραμμής του τραμ από το κέντρο της πόλης μέχρι τον λιμένα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 13 σταθμών του τραμ και την προμήθεια 25 βαγονιών και θα δώσει σε άλλους 11.000 ανθρώπους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το δίκτυο του τραμ ώστε να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη.
Τέλος, πάνω από 18 εκατ. ευρώ επενδύονται στη σχεδίαση, στην εγκατάσταση και στη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος αυτόματης είσπραξης εισιτηρίων στην Αθήνα, που θα καλύπτει όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Τα χάρτινα εισιτήρια θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικύρωσης που θα διευκολύνει τους χρήστες στις διαδρομές τους και θα περιορίσει την εισιτηριοδιαφυγή.
  • Πάνω από 730 εκατ. ευρώ στην επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης
Η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική υποστήριξη στην κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοοδηγούμενου συστήματος μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Πάνω από 407 εκατ. ευρώ θα έχουν επενδυθεί στην ολοκλήρωση της κύριας γραμμής μετρό της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανακαίνισης σε σταθμούς του μετρό, της κατασκευής νέων σηράγγων και της προμήθειας 24 αμαξοστοιχιών. Αφού τεθεί σε λειτουργία, το 2020, η γραμμή του μετρό αναμένεται να εξυπηρετεί 247.000 επιβάτες ημερησίως και να συμβάλει στη μείωση της οδικής κυκλοφορίας και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, 323 εκατ. ευρώ περίπου θα δοθούν για την επέκταση του μετρό μέχρι την πόλη της Καλαμαριάς, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η καθημερινή ζωή σε αυτή την αστική περιοχή, ιδίως για τους εργαζομένους που μετακινούνται καθημερινά μεταξύ Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης.

Το κόστος των χημειοθεραπειών και στη Μεσσηνία,

ΛΙΓΟ πριν διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της οργάνωσής της, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Γιώργος Μπέζος, βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά στο κόστος των χημειοθεραπειών μετά από όσα σημειώθηκαν στο Βόλο. «Παρακολούθησα το θέμα που ανέκυψε με την «φερόμενη» ταλαιπωρία των καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο του Βόλου, ύστερα από την διαπίστωση ότι το κόστος ανά συνεδρία έχει εκτιναχθεί στα 774,48 ευρώ και διάβασα προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, καθώς το επίμαχο θέμα τελικά, έχει να κάνει με το ποιο είναι μεσοσταθμικά, το κόστος μιας συνεδρίας – χημειοθεραπείας», ανέφερε ο κ. Μπέζος που με παραδείγματα, όπως φυσικά και αυτού της Καλαμάτας, δείχνει στους ιθύνοντες το δρόμο. mpezos«Γράφτηκε ότι στο Νοσοκομείο της Λάρισας για το 2016, η συνεδρία κοστολογούνταν 341.53 ευρώ και για το 2017 η συνεδρία 368,05 ευρώ.
Για να διευκολύνω λίγο το ζήτημα δημοσιεύω και τα αντίστοιχα στοιχεία κόστους του Νοσοκομείου Καλαμάτας που διαθέτει Μονάδα Χημειοθεραπείας και ετοιμαζόμαστε να την οργανώσουμε ακόμα καλύτερα. Το 2016, πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΒΙ, 2141 συνεδρίες και στοίχισαν 841.327 ευρώ, συνεπώς 392,95 ευρώ η κάθε συνεδρία. Για το 2017, το πρώτο τρίμηνο, έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματισθεί 584 συνεδρίες με συνολικό κόστος 227.227 ευρώ, άρα 389,08 ευρώ η κάθε συνεδρία», επισημαίνει ο διοικητής του Νοσοκομείου, που χαρακτηρίζει λογική την απόκλιση των τιμών στα δύο ιδρύματα, αφήνοντας ξεκάθαρη αιχμή για το τι συμβαίνει στο Βόλο. «Και στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας και της Καλαμάτας, οι αποκλίσεις είναι λογικές και οριοθετούν εάν θέλετε και το πλαίσιο κόστους, σε αντίθεση με τα 774,48 ευρώ στο Βόλο. Το θέμα λοιπόν, πρέπει να διερευνηθεί και προφανώς, η Διοίκηση του Νοσοκομείου του Βόλου όσο και το υπουργείο Υγείας δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς!
Νομίζω, πως κάνουν πολύ καλά και ερευνούν το θέμα», δηλώνει καταληκτικά ο διοικητής του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως θα δεχθεί δύο ειδικευόμενους στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας.

Πότε οι εισπρακτικές εταιρίες επιτρέπεται να ενοχλούν οφειλέτες

Σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η αναμόρφωση της νομοθεσίας είναι απαραίτητη καθώς, πολύ συχνά πλέον, οι τράπεζες, αλλά και κάθε άλλοι προμηθευτές (εταιρείες τηλεπικοινωνιών κλπ.), συνεργάζονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες για τα χρέη τους.
Στις περιπτώσεις αυτές, παρ’ όλο που οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες λειτουργούν ουσιαστικά ως εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, δεν υπάγονται στο σχετικό νόμο κι επομένως δεν ισχύουν γι’ αυτούς οι υποχρεώσεις και περιορισμοί της νομοθεσίας. Δύο από τις βασικές αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες είναι ότι κάθε επτά ημέρες, και όχι κάθε δεύτερη ημέρα, όπως ισχύει σήμερα, θα επιτρέπεται στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών να ενοχλούν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται πλέον όχι μόνο από κεφαλαιουχικές εταιρείες, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο στο σχέδιο νόμου:
«Σε περίπτωση κατά την οποία δανειστής αναθέσει υπηρεσίες ενημέρωσης σε τρίτους υποκείμενους, σε ειδική νομοθεσία, οφείλει να διασφαλίζει ότι η ενημέρωση στην οποία θα προβαίνουν οι τρίτοι θα πληροί και διενεργείται υπό τους όρους του παρόντος νόμου». Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που αφορά στην ενημέρωση των οφειλετών από δικηγόρους και με την προσέγγιση αυτή, οι μεν δικηγόροι εξακολουθούν να υπάγονται στην πειθαρχική αρμοδιότητα των συλλόγων τους στους δε δανειστές είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εφόσον αναφέρεται σε «τρίτους» και δεν ονοματίζει αποκλειστικά τους δικηγόρους ή τις δικηγορικές εταιρείες, εκτιμάται ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθούν στο μέλλον με το αντικείμενο και άλλες εταιρείες όπως πχ λογιστικά γραφεία. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου η έννοια του οφειλέτη περιορίζεται στα φυσικά πρόσωπα (δηλαδή δεν αφορά επιχειρήσεις), συστηματοποιούνται και εξειδικεύονται οι διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση που παραβιάζουν τον νόμο οι εισπρακτικές εταιρείες και γίνεται αυστηρότερος ο τρόπος ταυτοποίησης του οφειλέτη προκειμένου να μην αποκαλύπτεται ο σκοπός της όχλησης σε τρίτους. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται καμιά ποινή για τον προμηθευτή. Σύμφωνα με το πλαίσιο, οι προμηθευτές όταν ενημερώνουν τους οφειλέτες για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις τους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου.
Στην περίπτωση, όμως, που αναθέσουν την ενημέρωση σε εταιρεία, τότε, κατ΄εφαρμογή του νόμου για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οφείλουν να ενημερώσουν τον οφειλέτη για τη διαβίβαση των δεδομένων του στη συμβαλλόμενη εταιρεία. Όμως, δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου ειδική αναφορά για το τι γίνεται αν με ευθύνη του προμηθευτή συνεχίζεται η όχληση του οφειλέτη (π.χ. αν δεν έχει ενημερώσει η τράπεζα την εταιρεία ότι ήρθε σε συμβιβασμό με το δανειολήπτη, οπότε η εισπρακτική εταιρεία θα πρέπει να σταματήσει να ενοχλεί το φυσικό πρόσωπο). Σχετικά με την ευθύνη των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρει σε έγγραφο της που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι όταν η ενημέρωση αυτή ανατίθεται σε δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες, τότε αρμόδιοι για τον έλεγχο τήρησης του ειδικού θεσμικού πλαισίου και την επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων ορίζονται οι οικείοι δικηγορικοί σύλλογοι

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ βίντεο από την μεγάλη γιορτή Απελευθέρωσης της Κυπαρισσίας που πραγματοποιήθηκε στην Άνω Πόλη, επειδή μας το ζήτησαν δεκάδες αναγνώστες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι εκδηλώσεις ήταν λαμπρές με την αρωγή των συλλόγων της περιοχής αλλά και εκδηλώσεις μνήμης σε όσους θυσιάστηκαν για να κυματίζει η σημαία της Ελευθερίας στην ιστορική Αρκαδιά...

ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΤΟ 2020!

Την εκτίμηση, η οποία πλέον σταδιακά, τεκμηριώνεται και επιστημονικά, ότι η Δυτική Ελλάδα, είναι γεμάτη πετρέλαιο, κάνει μιλώντας στην αθηναϊκή εφημερίδα «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», ο γενικός διευθυντής έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρης Γρηγορίου.
Εκτός από το θαμμένο βουνό στον πυθμένα του Πατραϊκού Κόλπου, τον ο οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολωνα ξεψαχνίζουν οι ειδικοί των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison, αναλύοντας μάλιστα τα δεδομένα τρισδιάστατων απεικονίσεων συνολικού όγκου 40 terabytes. Τα στοιχεία αυτά, συνελέγησαν από περσινές σεισμικές έρευνες και όλα συγκλίνουν στο ότι εκεί, κρύβεται ο μαύρος χρυσός, που υπολογίζεται σε 100.000.000 απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου. Η εφημερίδα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας και το χάρτη που δείχνει τη συγκεκριμένη έκταση του «οικοπέδου» του Πατραϊκού Κόλπου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. «Στη Δυτική Ελλάδα, έχει «γεννηθεί» πετρέλαιο, ωστόσο το πετρέλαιο μεταναστεύει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου και συνεχίζει. «Το έχουμε βρει σε παλαιότερες γεωτρήσεις, αλλά και σε περισσότερα από 200 μέρη βγαίνει στην επιφάνεια. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε τους δρόμους της μετανάστευσής του. Να εντοπίσουμε τα σημεία όπου έχει αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες», ανέφερε ο γενικός διευθυντής των ΕΛ.ΠΕ. 
ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΤΟ 2020!
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτες γεωτρήσεις έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2019, το αργότερο, ενώ δεν αποκλείεται, γεωτρύπανα, να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στη διετία 2020 – 2021 και στα θαλάσσια «οικόπεδα» του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της Κέρκυρας! Άλλωστε, το υπουργείο, μετά τη μονογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την «Περιοχή 2» δυτικά της Κέρκυρας, φέρεται να έχει επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες και να είναι θέμα ημερών η υπογραφή πανομοιότυπης Σύμβασης για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. «Όσο πιο σύντομα τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες – έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έγκριση Περιβαλλοντικών Μελετών, κύρωση από τη Βουλή – τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν οι επενδύσεις σε έρευνες και γεωτρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα χερσαίες περιοχές, όπου άμεσα θα δημιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των ερευνώ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του Ομίλου ΕΛΠΕ.