Στο χαιρετισμό του ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές αλλά κα την επιστημονική κοινότητα που υλοποιεί το έργο καθώς και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, εκτιμώντας ότι παραγωγοί βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στην καταπολέμηση εχθρών κι ασθενειών της ελιάς όσο ποτέ χάρη στις συλλογικές προσπάθειες, ενώ παρουσίασε τους ομιλητές για τις καινοτόμες εργασίες που παρουσιάστηκαν. Στην ηημερίδα ήρθαν παραγωγοί από περιοχές της Πελοποννήσου μαζί με ερευνητές, ενώ συνέδεσε το διήμερο γευσιγνωσίας που διεξάγεται αυτή την εποχή στην περιοχή μας, βελτιώνοντας μέσω των εργασιών το μέλλον των αγροτών.
Χαιρετισμό έκανε ο έκανε ο κ. Θεοχαροπουλος από το Ινστιντιούτο του ΕΛΓΟ, τιμώντας τον κ. Παρασκευόπουλο για την ημερίδα, τονίζοντας ότι υπάρχουν νέες πρωτότυπες ιδέες για την ελιά αλλά και την ερευνητική ομάδα που υλοποίησε το έργο λέγοντας ότι μπορούμε με συγκεκριμένες μεθόδους να απαλλάξουμε την ελιά από προβλήματα, μήκυτες και προσβολές.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η αρχική Παρουσίαση του έργου Oliveclima έγινε από τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας κ. Καββαδίας Βίκτωρ, ο οποίος σημείωσε ότι η συλλογική δράση απέκτησε καρπούς με ένα ολοκληρωμένο έργο το οποίο μάλιστα έχει δημοσιεύσει 4 βίντεο για τις νέες πρακτικές που οδηγούν σε διαφύλαξη της παραγωγής, την αειφορία της ελιάς αλλά και την εισαγωγή νέων πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια περιορίζοντας στο ελάχιστο την κλιματική αλλαγή που επεμβαίνει πλέον στον πρωτογενή τομέα.
Τις Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης εδαφικού συστήματος ανέλυσε η κα Βαβουλίδου Ευαγγελία για την θρέψη και βελτίωση της παραγωγής, έχουν στόχο τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, ενώ ανέπτυξε τις εδαφολογικές πρακτικές καθώς το έδαφος έχει 45% ανόργανη ύλη, 25% αέρα, 5% νερό εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ελαιοκαλιέργειας...
Ακολούθως για την διάβρωση των εδαφών στους ελαιώνες μίλησε ο Θεοχαρόπουλος Σίδερης λόγω των κλιματικών παραγόντων που επηρεάζουν το έδαφος, ενώ υπογράμμισε ότι η σωστή θρέψη αποτελεί σοβαρό παράγοντα για υγιή καρπό απαλλαγμένο από υπολλείμματα φαρμάκων και φυσικά χωρίς να απαιτείται αυξημένο καλλιεργητικό κόστος.
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Την Παραγωγή οργανικού λιπάσματος-κομπόστ χρησιμοποιώντας υπολείμματα και απόβλητα της ελαιοκομίας και ελαιουργίας στη συνέχεια ανέλυσε Καββαδίας Βίκτωρ, καθώς το θέμα έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Μεσσηνία κυρίως για τον πυρήνα της ελιάς αλλά και την αξιοποίηση των κομμένων κλαδιών από τα ελαιοπερίβολα μαζί με άλλες πρακτικές. Τις Καλλιεργητικές πρακτικές στα αγροτεμάχια της Ο.Π. Νηλέα εξήγησε επίσης Κόκκινος Γιώργος. ενώ ενδιαφέρον είχε η εισήγηση με θέμα Εχθροί και ασθένειες της ελαιοκαλλιέργειας (με έμφαση σε Δάκο,Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα) για την οποία μίλησε ο Παρασκευόπουλος Αντώνης καθώς έχει παρουσιαστεί στην Τριφυλία, όπου έχουν γίνει ερευνητικές εργασίες. Τέλος το θέμα για την Περιβαλλοντική πιστοποίηση (PEF) του ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του οLIVE CLIMA - Μια νέα παγκόσμια μοναδικότητα της ελιάς εισηγήθηκε ο Μιχαλόπουλος Γιώργος.
Στην εκδήλωση ήταν φανερή πάντως η απουσία εκπροσώπου του Δήμου Τριφυλίας, ενώ έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους, παραγωγούς, γεωπόνους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου