Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο επικίνδυνη και γι’ αυτό, γονείς και εκπαιδευτικοί, φροντίζουν να ενημερώνονται ώστε να βοηθήσουν όσο γίνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, ήταν και η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στη διάρκεια της οποίας η ψυχολόγος, συντονίστρια, εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων και σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Γιώτα Παπαγεωργίου, ανέλυσε τις πτυχές ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι δάσκαλοι με τα παιδιά αλλά και ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια όσον αφορά στην ψυχολογία τους.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Η επιθετικότητα ενός παιδιού μπορεί να εκδηλωθεί λεκτικά (ύβρεις) ή φυσικά (εκδήλωση βίας, καταστροφή αντικειμένων) και συνήθως ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαγεωργίου η οποία εξήγησε γιατί το παιδί συμπεριφέρεται έτσι». Ένα παιδί με το να βρίζει, να χτυπά και με το να θέλει να προκαλέσει πόνο σε κάποιον άλλο, εξωτερικεύει το θυμό και τα αρνητικά συναισθήματά του για κάτι. Μια αιτία αυτού του είδους της συμπεριφοράς μπορεί να είναι η ιδιοσυγκρασία του, για παράδειγμα υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται με κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας τα οποία μπορεί να κάνουν την συμπεριφορά τους πιο επιθετική. Μπορεί να είναι «δύσκολο παιδί» και να παρουσιάζει έλλειψη προσαρμοστικότητας, αρνητική και εριστική διάθεση. Επίσης, ένας λόγος μπορεί να είναι η μη φυσιολογική ανάπτυξη.
Αν για παράδειγμα έχει αργήσει να μιλήσει ή να περπατήσει, λόγω του ότι δεν μπορεί να εκφραστεί με άλλο τρόπο είναι πιθανό να εκδηλώνει αυτή την αδυναμία μέσω της επιθετικότητας. Επιπρόσθετα το περιβάλλον και τα ερεθίσματα που λαμβάνει από αυτό είναι εξίσου σημαντικά. Ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση, η απώλεια ενός μέλους, ή μια οποιαδήποτε αλλαγή που δεν παρέχει ασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει μη φυσιολογική αντίδραση. Τέλος ο κοινωνικός αποκλεισμός του παιδιού στο σχολείο από τους φίλους του είναι κάτι που του δημιουργεί ταραχή και επηρεάζει την συμπεριφορά του», τόνισε η κα Παπαγεωργίου, η οποία εστίασε στο αν είναι φυσιολογική ή όχι μια τέτοια συμπεριφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου