Pages

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ, Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Εάν στο πρώτο… επεισόδιο είχαν προκαλέσει αίσθηση τα λεγόμενα των Ντίνου Πλεμμένου και Χρήστου Μαλαπάνη – με τον διευθυντή της εφημερίδας "’Ελευθερία’’ να σημειώνει “…δεν θεωρούσα εγώ και η εφημερίδα κατάλληλο το Δράκο για Περιφερειάρχη” και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας (μάρτυρας του κ. Πλεμμένου) να δίνει ένα άλλο στίγμα “…η Ελευθερία ασκεί κριτική, οι άλλες εφημερίδες είναι πιο φιλικές στην εξουσία” – κι αυτά και όχι μόνο να μένουν  ως σημεία αναφοράς σε μια υπόθεση που έχει λάβει έντονες πολιτικές αποχρώσεις, η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες της Καλαμάτας ήταν ακόμη πιο… καυτή κι ανέδειξε και αρκετές αποκαλύψεις, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η πλευρά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Στο Εφετείο γράφηκε ένα ακόμη επεισόδιο, με την συνέχιση της εκδίκασης της έφεσης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου. Η υπόθεση – για να υπενθυμίσουμε – έχει να κάνει με το ό,τι η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας υπέβαλλε μήνυση  για το θέμα που αφορούσε τις δημοσιεύσεις διακηρύξεων την περίοδο 2011 -2012 κατηγορώντας την Περιφέρεια για ανισοκατανομή, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, να επιβάλλει σε Τατούλη και Νικολάκου στον πρώτο βαθμό, ποινή φυλάκισης 12 μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για το αντίστοιχο διάστημα.
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ
Με την δίκη να έχει διακοπεί στις 22 Μαρτίου, η συνέχεια αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον και την προσδοκία αυτή δεν την… διέψευσαν οι καταθέσεις Τατούλη και Νικολάκου. Ο Περιφερειάρχης αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει απόλυτα τη θέση του σημειώνοντας πως σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και δεν ασκεί κριτική σε αυτές. Η ανάπτυξη της κατάθεσής του εστίασε στο ότι «…οι κατήγοροι θέλουν να μετατρέψουν το δικαστήριο, σε ένα πολιτικό δικαστήριο» την στιγμή που δεν προκύπτει πως υπήρχε καμία αρμοδιότητα του ιδίου για τις δημοσιεύσεις ή δόλος στις πράξεις του – όπως ανάφερε – και ότι η όλη υπόθεση δεν έχει… οικονομικό αντικείμενο ως προς το μέγεθος του να ζημιωθεί η εφημερίδα. «Δεν φαντάζομαι πως κινδυνεύει η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης από 1.000€ ή 2.000€ όταν κάνει ισολογισμό πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Πιθανόν να χρησιμοποιεί το στοιχείο αυτό για να κάνει περικοπές στο προσωπικό…», συμπλήρωσε.
 «ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ»
Τα… πιπεράτα ήρθαν όμως λίγη ώρα μετά, όταν και ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε αποκαλύψεις – με βάση τα όσα ανέφερε – για την στάση του Διευθυντή της «Ελευθερίας». «Η διεύθυνση της εφημερίδας είχε κερδίσει στο παρελθόν να συνδιοικεί και να χειραγωγεί τις εξουσίες», ανέφερε σε αυτό το σημείο και προχώρησε εξιστορώντας τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Πλεμμένος – σύμφωνα με τον κ. Τατούλη – επιδίωξε να έχει λόγο στις αποφάσεις του και μιλώντας για την στάση του είπε: «…πριν την 1-1-2011 (σ.σ. ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων του κ. Τατούλη) ο κ. Πλεμμένος ήταν φίλος μου και φανατικός υποστηρικτής μου, μας υποστήριξε – εμένα και τον συνδυασμό – με όλες του τις δυνάμεις».
ΤΑ… ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ Ο… ΛΟΓΟΣ ΠΛΕΜΜΕΝΟΥ
«Όταν επέλεξα τον κ. Μαλαπάνη στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας είδα εξαρχής μια διαφαίνουσα συμπεριφορά… Τότε η εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο “επέστρεψαν οι γέροντες”.  Είδα τον  κ. Πλεμμένο να θέλει να έχει λόγο στις πρωτοβουλίες που παίρναμε…»
«Ο ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΤΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»
Βέβαια τα όσα στην συνέχεια είπε ο Περιφερειάρχης χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς με τον κ. Πλεμμένο σε γεύμα που είχαν στην Αθήνα να του υποδεικνύει “...δεν με ενδιαφέρει ποιους θα επιλέξεις, αλλά στη Μεσσηνία δεν θέλω αντιπεριφερειάρχη τη Νικολάκου”. Ο κ. Τατούλης  εδώ σημείωσε πως του προκάλεσαν έκπληξη τα όσα ο Διευθυντής της  “Ελευθερίας” του υποδείκνυε «…αλλά εγώ δεν δέχομαι συνδιοικήσεις ή χειραγώγηση».
ΟΙ… ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ
Ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε στην συνέχεια «…πως είναι δυνατόν ο κάθε εκδότης να μπορεί να απειλεί θεσμικά πρόσωπα πως θα τα κρεμάσει στα μανταλάκια», αναφερόμενος στα μετέπειτα δημοσιεύματα και τα όσα προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας και από την πλευρά του υποστήριξε πως με βάση το νόμο η αρμοδιότητα των δημοσιεύσεων ξεκάθαρα ανήκει στις υπηρεσίες και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να έχουν την  ευθύνη ελέγχου και πως καμία διοικητική πράξη αφαίρεσης της αρμοδιότητας δημοσίευσης υπήρξε από τον ίδιο ή το γραφείο του. Η σύσταση στο έγγραφο που είχε αποσταλεί «αφορούσε όλες τις υπηρεσίες όλων των ενοτήτων είχε ένα γενικευμένο χαρακτήρα και στόχος να τηρηθεί απόλυτα η νομοθεσία».
«Ο ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ’ ΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ»
Εκεί βέβαια είναι κι ένα ακόμη σημείο αναφοράς με τον κ. Τατούλη να ρίχνει βολές και να αφήνει μομφές για την στάση Μαλαπάνη. «Η ευθύνη για τη μη τήρηση της διαδικασίας των δημοσιεύσεων – εάν υπάρχει -  βαραίνει αυστηρά τον κ. Μαλαπάνη. Ο κ. Μαλαπάνης έπρεπε να είναι κατηγορούμενος γιατί είχε την ευθύνη… Όταν με ενημέρωσε και μου είπε “ότι υπάρχει ένα παράπονο από το φίλο σου τον Πλεμμένο” του είπα “δική σου είναι η ευθύνη επίλυσέ το”.
Ο κ. Τατούλης ερωτώμενος ακολούθως για τη μετέπειτα δικαστική διένεξη και τις δικές του ενέργειες μίλησε ξανά για προσπάθεια χειραγώγησης από την πλευρά της εφημερίδας στεκόμενος στο ζήτημα σε άλλα πρωτοσέλιδα που υπήρξαν και μιλώντας χαρακτηριστικά για εκείνα που έγραφαν  «για τον ιό του Νείλου που απειλεί τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο» και το «…σκαμπίλι στον Περιφερειάρχη».
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
Ακολούθησε η κατάθεση της Ντίνας Νικολάκου με την ίδια να στέκεται ιδιαίτερα στον ρόλο της ως Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής σημειώνοντας πως η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει καμία εκ του νόμου αρμοδιότητα σε ότι έχει να κάνει με την δημοσιότητα των ανακοινώσεων των υπηρεσιών ή την κατανομή τους στις εφημερίδες.
Ανέφερε πως η αρμοδιότητα ελέγχου άνηκε στον χωρικό-γεωγραφικό αντιπεριφερειάρχη και προχώρησε στο ότι «…μας κατηγορεί μια εξουσία που έχει μάθει να συνδιοικεί, που έχει δείξει πολλές φορές την παρεμβατικότητα που θέλει να έχει στην πολιτική ζωή της Μεσσηνίας. Ο κ. Πλεμμένος ήταν εκείνος που εδώ είπε πως έκρινε ότι δεν είναι κατάλληλος ο Δράκος. Ο τρόπος που λειτουργούσε και λειτουργεί δεν με αφορά, αλλά, εκφράσεις “τους κρεμάσαμε στα μανταλάκια” δείχνουν τη νοοτροπία τους…», πρόσθεσε.
«Ο ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟ»
Για να προχωρήσει σε μια άλλη – από μέρους της καταγγελία – για πιέσεις που ασκούσε ο Διευθυντής της «Ελευθερίας» με το να «...παίρνει τηλέφωνα συνέχεια γιατί ήθελε να βάλει στο ψηφοδέλτιο μας έναν συγκεκριμένο σύμβουλο» για να κλείσει την αναφορά της με το «ο κ. Πλεμμένος απαιτούσε πολλά… δεν του δόθηκε η δυνατότητα να συνδιοικήσει ότι είχε να πάρει το πήρε από το Δράκο».
«ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ»
Και η κα Νικολάκου σημείωσε πως το κατηγορητήριο έχει «στηθεί» πολιτικά με την υπόθεση να στηρίζεται σε μη δημόσια έγγραφα «όχι σε εσωτερική αλληλογραφία υπηρεσιών και γραφείων, αλλά σε προσωπικά email», και πως «…υπήρξε μια μεθόδευση από στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαλαπάνης».
ΟΙ… ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΑΛΑΠΑΝΗ
Για τον κ. Μαλαπάνη θα πρέπει να αναφερθεί παράλληλα πως η κα Νικολάκου – αλλά και νωρίτερα ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Απ. Παπαφωτίου – υποστήριξαν πως ο λόγος της παραίτησής του δεν είχε να κάνει με την «Ελευθερία» και τις δημοσιεύσεις όπως υποστήριξε στη μαρτυρία του, αλλά με το έργο του κόμβου του αεροδρομίου στην Καλαμάτα και τα όσα ο τότε αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας εισηγήθηκε στο ΠΕΣΥ, με το να περάσει ως επέκταση στη σύμβαση παραχώρησης με το «Μορέα». Best TV-ΦΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου