Pages

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η μελισσοκομία στην Ηλεία μαραζώνει…

Ο κλάδος της μελισσοκομίας στο νομό Ηλείας μαραζώνει ενώ έχει τις δυνατότητες αν υπήρχε ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας να αποτελέσει έναν ισχυρό κρίκο της αγροτικής οικονομίας. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι αθρόες εισαγωγές μελιού, η παντελής έλλειψη ενημέρωσης των μελισσοκόμων και η στήριξη της Πολιτείας που εξαντλείται στην επιδότηση κυψελών, είναι οι βασικές αιτίες που οι μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν με πόνο ψυχής τα μελίσσια τους. Η μελισσοκομική επιχειρηματικότητα έχει κάποια δυνατά σημεία τα οποία όμως μένουν αναξιοποίητα γιατί, όπως υποστηρίζουν οι μελισσοκόμοι που μίλησαν στην «Πατρίς», «δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την Πολιτεία, πέρα από κάποιες ενισχύσεις που όμως είναι ελάχιστες». Το ελληνικό μέλι αν και είναι προϊόν ανταγωνιστικό στην Ευρώπη λόγω υψηλής ποιότητας, δεν έχει «συγκινήσει» όλους εκείνους που κατά καιρούς χάρασσαν και χαράσσουν την αγροτική πολιτική και θεωρούσαν τους μελισσοκόμους …χομπίστες. Και φυσικά δεν θεωρείται μελισσοκόμος εκείνος που διαθέτει 10-20 κυψέλες. 
Φθηνές εισαγωγές 
Σε υψηλό κίνδυνο θέτουν τη μελισσοκομία οι φθηνές εισαγωγές παραποιημένου μελιού, γεγονός που επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα, στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αφορά στα παραποιημένα προϊόντα, το μέλι κατατάσσεται στην 6η θέση. Συνολικά εξετάστηκαν 2.264 δείγματα μελιού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (καθώς επίσης της Νορβηγίας και της Ελβετίας) τα οποία συλλέχθηκαν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 20% του μελιού, που αναγράφει τη χώρα προέλευσης κράτους μέλους, ενδέχεται να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου