Η αυξανόμενη εξάρτησή μας από το Διαδίκτυο και η ευκολία της πρόσβασης στους τεράστιους διαθέσιμους πόρους πληροφόρησης σε αυτό επηρεάζει τη διαδικασία της σκέψης μας για την επίλυση προβλημάτων, την ανάκληση πληροφοριών από μνήμης και την διαδικασία μάθησης νέων αντικειμένων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας για τις επιδράσεις του Internet στην μνήμη και τον ανθρώπινο εγκέφαλο γενικότερα. Συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Memory, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Santa Ceuz της Καλιφόρνιας στην Σάντα Κρουζ και από το πανεπιστήμιο Urbana Champaign του Ιλινόις, υποστηρίζουν ότι η “γνωστική εκφόρτωση”, δηλαδή η τάση να βασιζόμαστε σε πράγματα, όπως το Διαδίκτυο, ως υποστηρικτικές δομές για την μνήμη μας, αυξάνεται διαρκώς.
Εμείς μπορεί να πιστεύουμε ότι η μνήμη είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο κεφάλι μας, αλλά, ολοένα και περισσότερο, εξαρτάται από παράγοντες έξω από αυτό. Οι επιστήμονες Benjamin Storm, Sean Stone και Aaron Benjamin, πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα για να προσδιορίσουν πόσο πιθανό έχει γίνει πλέον το να αναζητήσουμε την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ή smartphone, για να απαντήσουμε σε κάποια ερώτηση.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και απάντησαν σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Τα μέλη της πρώτης ομάδας χρησιμοποίησαν μόνο τη μνήμη τους, ενώ τα μέλη της δεύτερης χρησιμοποίησαν την διαβόητη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, την Google. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να απαντήσουν σε πιο εύκολες ερωτήσεις με όποια από τις δύο μεθόδους επιθυμούσαν (από μνήμης, ή με την βοήθεια της Google).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου