Pages

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΡΑΜΠ-ΤΣΙΠΡΑ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο
Ακολουθεί άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του Προέδρου Τράμπ:
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ευχαριστώ πολύ. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να κάνω ένα αρχικό σχόλιο, το χρηματιστήριο σήμερα έπιασε ιστορικό υψηλό, ξεπέρασε για πρώτη τις 23.000 μονάδες. Επομένως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο. Νομίζω ότι θα το κάνει.
Καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα.  Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρωθυπουργό, προς όλη την αντιπροσωπεία για την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο. 
Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Λογοτεχνίας, της Φιλοσοφίας, των Επιστημών και τόσων άλλων τομέων. Η Αμερική βλέπει αυτή την ένδοξη κληρονομιά με θαυμασμό και δέος. Έχετε πραγματικά τεράστια κληρονομιά κ. Πρωθυπουργέ. Ίσως για αυτό το λόγο  η φιλία της Αμερικής με τον ελληνικό λαό είναι μακρά και ανθεκτική. Ο Thomas Jefferson έγραψε: «Στην αυγή του νέου ελληνικού κράτους, κανένας λαός δεν συμπάσχει περισσότερο με τους Έλληνες πατριώτες και κανείς δεν προσέφερε πιο ειλικρινείς προσευχές προς το Θεό για την επιτυχία των Ελλήνων  από τον Αμερικανικό λαό. Τα λόγια του Jefferson ισχύουν μέχρι σήμερα. 
Κύριε πρωθυπουργέ, με περηφάνια σας αναφέρω ότι τον περασμένο Μάρτιο γιορτάσαμε την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ακριβώς σε αυτό το σημείο, στον Λευκό Οίκο. Και ήταν θαυμάσια. 
Η Αμερική και η Ελλάδα  μοιράζονται αυτή την κοινή ιστορία και κληρονομιά και τη δέσμευση  των λαών μας για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία  και εργάζονται από κοινού   σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτή την περίοδο ανοίγονται μπροστά μας εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες με διαφορετικές μορφές. Ο πρωθυπουργός και εγώ μόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας, της Ενέργειας και του Εμπορίου.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό που ως υπέροχοι οικοδεσπότες  φιλοξενούν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση του κόλπου Σούδας. Θα ήθελα να επαινέσω την Ελλάδα γιατί είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2%  του ΑΕΠ τους στην Άμυνα. Επίσης, η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο  για  μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη  F-16.  Αυτή η συμφωνία, που  θα ενδυναμώσει την ελληνική  Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε  2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. 
Επίσης, κάνουμε μεγάλα βήματα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια έπληξε τη χώρα. Ενθάρρυνα τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξή μας για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης χρέους. Μία ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις  καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τους προκατόχους του και τον ελληνικό λαό για όλες τις προσπάθειές τους για επιστροφή στη σταθερότητα και την ευημερία στην Ελλάδα. 
Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Δι-Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου(IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών  εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε  αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές. 
Αυτές οι πρωτοβουλίες καθιστούν και τους δυο λαούς πιο ασφαλείς και δημιουργούν πολλές και ικανοποιητικές θέσεις εργασίας για  τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας. Τέλος, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Σε αυτή την διεθνή εμπορική έκθεση οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν την αμερικανική τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή. Ανυπομονούμε να στείλουμε μια ανώτατου επιπέδου αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει αυτή την υπέροχη εκδήλωση. 
Κύριε πρωθυπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω πάλι για την παρουσία σας σήμερα εδώ και για τη συμμετοχή σας στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Ανυπομονώ να έχουμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις στο μέλλον και στενή και θερμή συνεργασία σε πάρα πολλούς κοινούς στόχους. Θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της κοινής ιστορίας και των ιδεωδών μας για να επιδιώξουμε ένα μέλλον ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης και για τα δύο κράτη μας. 
Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ. 
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία του και για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές μας, στις αξίες που από κοινού μοιραζόμαστε οι δύο λαοί. 
Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία. 

Την ίδια στιγμή, η σχέση μας στηρίζεται και σε μια εξαιρετικά δυναμική ομογένεια, ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες.

Όπως τονίσαμε πριν από λίγο, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι λαοί μας αγωνίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον  κατά του φασισμού. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄ αυτό. Σήμερα, η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τροφοδοτείται, δε, από τη σημαντική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα μας και ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στήριξη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να σταθώ λίγο. Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους, που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά θα έλεγα ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο: 
  • Πρώτον, εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αρχίζει και προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει τις εξαγωγές της, όπως βλέπουμε, άλλωστε, και από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο. Αφήνοντας πίσω, όχι μόνον την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή.
  • Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται σήμερα, ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και ταυτόχρονα, ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μια χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μια χώρα αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ που εκπληρώνει τις ΝΑΤΟϊκές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά, στον αμυντικό τομέα, με τις ΗΠΑ. Μια χώρα που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε –και τις προκλήσεις πολλές φορές- γνωρίζοντας, όμως, τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μια χώρα, επίσης, που προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 
  • Τρίτον, η Ελλάδα, όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια. 
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. 

Πρώτον, διότι προσβλέπουμε –και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα της επίσκεψής μου εδώ και της συνάντησής μου και με οικονομικούς παράγοντες- σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. Και στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτή την τρομακτική κρίση. Το γεγονός, δε, ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα το 2018 στη Δ.Ε.Θ. θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. 
Δεύτερον, διότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μόνο εάν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στον διπλωματικό, όσο και στον αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική, αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής, θα προστατεύει και πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που είχαμε, οι οποίες πιστεύω θα δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ήδη σημαντική δυναμική της συνεργασίας μας. Και να πω ότι αποφασίσαμε και τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας, ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας για να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία αλλά και σε όλους τους τομείς.
Ευχαριστώ θερμά.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, χαίρομαι που σας συναντώ πάλι στον Κήπο των Ρόδων, φαίνεται ότι συμβαίνει περιστασιακά. Έχω μια ερώτηση για τον Πρωθυπουργό, αλλά πρώτα επιτρέψτε μου να ρωτήσω. Πριν από λίγο δηλώσατε πως το ObamaCare είναι ουσιαστικά απονεκρωμένο, τα σχέδιά σας για το Gram Cassidey δεν φαίνεται να περνάνε από την Γερουσία, και δεν γνωρίζουμε πότε και εάν θα περάσει στις αρχές του 2018, το έχετε θέσει μέσες άκρες σε κάποιο βαθμό με εκτελεστικά διατάγματα, μερικοί λένε ότι βοηθήσατε να διαλυθεί το ObamaCare. Επομένως αναρωτιέμαι ποια είναι η θέση σας για το ιατροφαρμακευτικό σύστημα?
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Εάν δείτε στις ασφαλιστικές εταιρείες και κοιτάξετε προσεκτικά τα νούμερα θα καταλάβετε πως από τη δημιουργία του ObamaCare τα νούμερα φτάνουν το 400%, 450%, 250%, 300% και οι ασφαλιστικές έχουν φτιάξει περιουσίες. Οπότε θα σταματήσω τη χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλονται κάθε μήνα πίσω στις ασφαλιστικές εταιρείες, με πολιτικούς, που πρέπει να σας πω ήθελαν να συνεχίσω τη χρηματοδότηση, αλλά εγώ απάντησα πως δεν πρόκειται να το κάνω. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στις ασφαλιστικές εταιρίες για να πλουτίσουν, να αυξήσουν τις μετοχές τους, και έχουν μια πορεία ρεκόρ και αυτό είναι λάθος. Το ObamaCare αποτελεί καταστροφή, και είναι ουσιαστικά απονεκρωμένο. Προσωπικά θεωρώ πως έχει πεθάνει και αυτό το προβλέψαμε εδώ και πολύ καιρό. Είναι ένα σχέδιο το οποίο δεν λειτουργεί. Και είμαστε κοντά στην ψήφιση, πιστεύουμε πως έχουμε τις ψήφους. Και μόλις ολοκληρώσουμε με τη φορολογία, πιστεύουμε πως έχουμε τις ψήφους να περάσουμε το νέο νόμο για την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση στις Πολιτείες , καθώς εκείνες μπορούν αποτελεσματικότερα να διαχειριστούν τους πόρους και να φροντίσουν τον λαό τους. Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση , οι Πολιτείες είναι ικανότερες να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.
Επομένως αυτό θα το πραγματοποιήσουμε, θεωρούμε πως έχουμε τις ψήφους, με το πέρας της φορολογίας. Παράλληλα, ασχολούμαστε με τον προϋπολογισμό και αφού ψηφιστεί, ελπίζουμε κι αυτό να εγκριθεί, αφού θα έχουμε τη στήριξη όλων των Ρεπουμπλικάνων, διότι δεν έχουμε καμία βοήθεια από τους Δημοκρατικούς ή σχεδόν καμία, διότι είναι αφαιρετικοί, δεν έχουν σωστές πολιτικές, δεν είναι καλοί πολιτικοί, είναι αφαιρετικοί και μόνο αυτό κάνουν επιτυχώς. Αφαιρούν, τον αριθμό των υποψηφίων που έχω εγκρίνει από τους δημοκρατικούς, περίπου τους μισούς από εκείνους που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα. Παρατηρώντας, τους δικαστικούς διορισμούς, που θα είναι 145, ένας τεράστιος αριθμός, και τους 17 διορισμούς στο εφετείο, που βέβαια δεν εγκρίνονται. Η διαδικασία κινείται αργά, συνοδευόμενη από τον Hummer και από μια ομάδα Δημοκρατικών και είναι πραγματικά εξευτελιστικό πως ξέρουν τα άτομα που θα εγκριθούν και το φτάνουν στα άκρα. Αυτό είναι εξευτελιστικό. Το ObamaCare έχει πεθάνει, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Στην Αλάσκα, τα ποσοστά είδαμε να φτάνουν πάνω από 200% , στην Αριζόνα 116% και μαθαίνω ότι ανεβαίνουν. Νομίζω πως είμαστε σε καλή κατάσταση, πιστεύω πως έχουμε τις ψήφους και θα το εφαρμόσουμε μετά την έγκριση, στο κοντινό μέλλον, των μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε το Gram Cassidey ισχύει?
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Βέβαια.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, τον Μάρτιο του 2016 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του κυρίου Τράμπ, είχατε πει  ότι «ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το κακό». Μετά τη συνάντηση με τον κύριο Πρόεδρο, αλλάξατε άποψη;
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. 
Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητές τους να παρέμβουν για το καλό, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση που είχα μαζί του ήταν εξαιρετικά γόνιμη. Δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι. Αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μία γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος. Κοινό έδαφος που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα. Και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικάνικη κουλτούρα και την αμερικάνικη παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί. 
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να προσθέσω πως μερικές χώρες ήταν κάπως αγχωμένες στην αρχή. Και έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους τους ηγέτες όλων των κρατών, με τους οποίους έχω συναντηθεί. Αλλά ο λόγος που ανησυχούσαν, ήταν διότι δεν πρόκειται να επιτρέψω να γίνει η χώρα μας, οι ΗΠΑ, αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Αν κοιτάξετε τα εμπορικά μας ελλείμματα, μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με σχεδόν κάθε μία χώρα. Εάν κοιτάξετε στις θέσεις εργασίας μας που μεταφέρονταν σε συγκεκριμένες χώρες και οι εταιρίες τους έφευγαν και απέλυαν εργαζόμενους και τα προϊόντα τους παράγονταν αλλού και στη συνέχεια πωλούνταν πίσω στις ΗΠΑ. Δεν θα το επιτρέψω αυτό.

Επομένως, μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να ένοιωθαν συγκεκριμένες χώρες και οι ηγέτες τους. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες πλέον. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ-ΕΡΤ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε μακρόπνοες άμεσες ξένες επενδύσεις; Και αν μπορείτε λίγο να μας αναλύσετε τα βήματα που θα κάνει η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα γραφειοκρατίας και υπερφορολόγησης, τα οποία ανησυχούν επενδυτές σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι θετική για επενδύσεις. Επίσης, κύριε Πρωθυπουργέ, πώς ενθαρρύνετε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και πώς σχολιάζετε τα λόγια που προέρχονται από τις ΗΠΑ για τις επενδύσεις και τη διαχείριση του χρέους;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα θέμα να παρεμβαίνεις νομοθετικά για να προσελκύσεις επενδύσεις και ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό να δουλεύεις καθημερινά, προκειμένου αυτοί οι νόμοι να γίνουν πραγματικότητα και οι επενδύσεις να υλοποιηθούν σε ένα σταθερό περιβάλλον. Εμείς, λοιπόν, θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να συγκρουστούμε με τις βασικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις, στις ξένες επενδύσεις γιατί ξέρουμε ότι αυτή είναι η προτεραιότητά μας σήμερα. 
Επενδύσεις σημαίνουν δουλειές, δουλειές σημαίνουν μείωση της ανεργίας και επιστροφή των νέων ανθρώπων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, των υψηλά εξειδικευμένων και μορφωμένων να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα. 
Τι κάναμε λοιπόν; Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο από τη Βουλή, που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερό φορολογικό συντελεστή για μία 12ετία για επενδύσεις σε πολύ μεγάλες αξίες. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες  αδειοδότησης επενδύσεων. Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της fast track διαδικασίας για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις. Και προχωρήσαμε και σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα μέσα από την απλοποίηση - ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Και, βεβαίως, όραμά μας είναι η ψηφιακή δημόσια διοίκηση που θέλουμε σύντομα να την κάνουμε πράξη. 
Προσωπικά, εγώ, έχω συγκροτήσει μία task force στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις επενδύσεις, προκειμένου να βλέπουμε εάν εφαρμόζονται οι νόμοι, εάν υπάρχει αποτελεσματικότητα. Και, βεβαίως, δίνουμε το ισχυρό μήνυμα της πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν αυτά τα σημαντικά έργα. Με ρώτησε πριν ο Πρόεδρος, τι γίνεται με το Ελληνικό, το παλαιό αεροδρόμιο, για το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε και ο ίδιος ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας και είδε και ο ίδιος τις αδυναμίες και τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και πολύ γρήγορα θα δούμε αυτή την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο project real estate στην Ελλάδα, το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων. 
Επίσης, να πω ότι, για πρώτη φορά, η Ελλάδα από τελευταία χώρα έγινε πρώτη χώρα σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων επενδυτικών κεφαλαίων από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα σημείο στροφής. Σε ένα σημείο όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους αμερικάνους επενδυτές, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. 
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Μπορώ να δηλώσω πως είμαστε πολύ σίγουροι, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με τρομερές προοπτικές. Γνωρίζω πως πολλοί ψάχνουν τρόπους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες βρίσκονται στο παρελθόν, και βρίσκονται υπό μια εξαιρετική ηγεσία. Πήραν πολλές δύσκολες αποφάσεις, και εμείς βοηθούμε με την ανανέωση της Αεροπορίας, με αεροπλάνα να πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ακόμα εκείνοι με τη σειρά τους σκοπεύουν να αγοράσουν επιπλέον Μπόινγκ αεροπλάνα. Και εμείς βοηθούμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Έχουμε έναν τεράστιο ελληνικό πληθυσμό, κόσμο που η κληρονομιά του είναι η Ελλάδα. Αγαπάμε αυτή τη χώρα, μια από τις ομορφότερες στον κόσμο. Και πιστεύω πως έχει πολλές προοπτικές και εμείς βοηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve). Έχετε άλλους υποψηφίους πέρα από τους Πάουελ, Γέλεν, και τα ονόματα αυτών που ήδη ακούστηκαν. Έχετε κάποιον καινούργιο?
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Θα σας έλεγα να κοιτάξετε αυτές τις 5 υποψηφιότητες και θα βρείτε την απάντηση που ψάχνετε. Και θα πάρω την απόφασή μου πολύ σύντομα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Μπορείτε να πείτε ποιόν προτιμάτε?
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ειλικρινά, τους συμπαθώ όλους. και τρέφω μεγάλο σεβασμό για όλους. Αλλά θα αποφασίσω σε εύλογο χρονικό διάστημα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ακόμη ερώτηση, ο Λαμάρ δήλωσε ότι μαζί με τον Μάρεϊ προσπαθούν να εξισορροπήσουν το ObamaCare, ο Λευκός Οίκος έχει πάρει μέρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις? Εσείς υποστηρίζετε αυτή τη συμφωνία?
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ναι έχουμε πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις, είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, διότι στο τέλος πιστεύουμε το BlockRange θα περάσει από τη Γερουσία και θα αποτελέσει τη λύση, για εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη προσφορά φροντίδας στον κόσμο, με χαμηλότερα ασφάλιστρα καθώς και οι κρατήσεις θα είναι χαμηλότερες. Ο Λαμάρ εργάζεται σκληρά με τους συναδέλφους του, τους Δημοκρατικούς και μαζί με τον Μάρεϊ φτάνουν σε μια βραχυπρόθεσμη λύση για 1 με 2 χρόνια, γι’ αυτό το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι τη  ψήφιση του νόμου διότι έχουμε τις ψήφους για την μεγάλη αυτή προοπτική της χώρας. Πράγματι, λοιπόν, δουλεύουν πάνω σε αυτή την βραχυπρόθεσμη λύση. Γι’ αυτό το επικίνδυνο διάστημα των 1, 2 χρόνων και διάστημα επικίνδυνο και για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Οπότε δουλεύουν και γνωρίζω επακριβώς τι κάνουν για την βραχυπρόθεσμη λύση καθώς η μόνιμη θα ακολουθήσει. 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θεωρείτε ακόμα την Τουρκία ως μια Δημοκρατία, δεδομένου ότι η Τουρκία παραμένει χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και τις ανησυχίες μας που εδράζονται και στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, είμαστε μια χώρα, που  σταθερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σεβόμαστε την Τουρκία ως μία σημαντική περιφερειακή δύναμη και πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική, σταθερά προσανατολισμένη στη συνεργασία της με τον δυτικό κόσμο και σταθερά προσανατολισμένη στο ΝΑΤΟ. 
Πιστεύουμε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει και έναν διαρκή μοχλό πίεσης, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της χώρας. 
Συνεπώς, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι εύκολη. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο αυτή χώρα και την ηγεσία της, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και η παραμονή και η στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο έχει και κάποιες υποχρεώσεις, που θα πρέπει να τηρεί, κάποιες προϋποθέσεις. 
Και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην φροντίζει να υπάρχουν αντιθέσεις και εντάσεις με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και νομίζω ότι είχα την ευκαιρία σήμερα να την αναλύσω στον Πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας του την ανάγκη, προκειμένου αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν, να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριε Πρωθυπουργέ, οι Έλληνες αρέσκονται να ακούνε για τη στρατηγική σημασία της χώρας σας στην περιοχή. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή σας, προκειμένου να ενισχύσει αυτό τον ρόλο προς όφελος των διμερών σχέσεων και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη βάση της Σούδας; Υπάρχουν κάποια σχέδια γι’ αυτή; 
Και κύριε Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίσατε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέσω της βάσης της Σούδας. Σε μία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόσο ευμετάβλητη, πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και τι θα ήθελαν να δουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμβαίνει, προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες;
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Θα ξεκινήσω λέγοντας πώς παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σταθερότητας στην περιοχή και πιστεύουμε πως συνεχώς θα δυναμώνει. Πολύ σταθερός λαός που έχει την δυνατότητα, μόλις ξεπεράσει αυτή την τεράστια οικονομική κρίση και εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε πως θα κυριαρχήσει η σταθερότητα στην Ελλάδα και στα στρατιωτικά ζητήματα και αυτό είναι σημαντικό και για τις ΗΠΑ. Είμαστε σίγουροι για την Ελλάδα ως έθνος, και για όσα εφαρμόζουν σε σχέση με το στρατό τους, διότι γνωρίζω πως σχεδιάζουν να κάνουν ορισμένα σημαντικά πράγματα. Και γνωρίζουμε πως θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια ακόμα, ξέρετε πάντοτε ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εμείς αντίστοιχα. Και ελπίζουμε να είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια. Και η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και την προσέχουμε όσον αφορά την Ελλάδα που αποτελεί κλειδί. Ευχαριστώ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που σκοπεύω να πάρουμε, αλλά και με αυτές που έχουμε ήδη πάρει, για να εμβαθύνουμε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, να πω ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, προχωρήσαμε, με το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αλλά με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως μιας χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή. 
Κατ’ αρχάς, το κάναμε εμβαθύνοντας τη συνεργασία μας με δύο σημαντικούς εταίρους στην περιοχή, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες: Η Ελλάδα, η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ - η Ελλάδα, η Κύπρος μαζί με την Αίγυπτο, αλλά και με άλλες σημαντικές χώρες στην περιοχή, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος. Στόχος μας είναι μέσα από αυτές τις πολυμερείς συνεργασίες να διασφαλίσουμε τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνανάπτυξη σε αυτή την περιοχή. 
Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως πραγματικά τονίστηκε και πριν, τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα: Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα, δεν είναι απλά ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας, είναι σε όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από κοινού. Και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί. 
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ο Κήπος των Ρόδων του Λευκού Οίκου είναι τόσο όμορφος, Είναι τόσο δύσκολο να το πιστέψω αλλά ακόμα και στον Τύπο αρέσει ο κήπος των Ρόδων. Κύριε πρωθυπουργέ ήταν μεγάλη τιμή που ήσασταν εδώ, και η φιλία και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Συνεχίστε την καλή δουλειά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου