Pages

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

ΑΠΌ ΤΟ 2013 με ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο καθώς έχουμε θύματα στην χώρα μας, αποτελώντας ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε ευτυχώς ζωές στην Τριφυλία.
Σε σύσκεψη από τις 6 Νοεμβρίου του 2013 με αφορμή καταστροφές στην περιοχή, σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο τότε επόπτης του ΕΛΓΑ στην Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας, όταν ρωτήσαμε για την αναπροσαρμογή του κανονισμού με βάση τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, απάντησε ότι πρέπει να ενσωματωθεί σε εθνικό σχεδιασμό. Οι ζημιές προβλεπόταν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές ανά δέντρο που πληρώνουν εδώ και χρόνια οι παραγωγοί. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι εδώ και 3 χρόνια το αποτέλεσμα είναι νεκροί, πλημμύρες με καταστροφές εντός των πόλεων και χωριά, αλλά και οι αγρότες αντιμέτωποι με τις σοδειές τους να βουλιάζουν στα ατέλειωτα χτυπήματα της κακοκαιρίας. 
Εντός ολίγων ωρών η Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και Θεσσαλονίκη καλύφθηκε κυριολεκτικά από τον χείμαρρο που έπεφτε από τον ουρανό (σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, έπεσαν περίπου δέκα τόνοι νερού ανά στρέμμα!) σύμφωνα με δηλώσεις μετερεολόγων, αν αναλογιστούμε ότι ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόαμ...

Ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στη Μεσσηνία

Σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή διαμελίζει την σοδειά της  πρωτογενούς παραγωγής καθώς  ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επιβεβαίωσε ότι το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 150 χιλιοστά στην περιοχή. 
Με βάση τα νεώτερα στοιχεία, οι ζημιές επικεντρώνονται περισσότερο στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά, σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ μείωση της παραγωγής λόγω χαλαζόπτωσης, ανέμων και δυνατής βροχής εντοπίζεται στην Δυτική Πυλία φτάνοντας ως το Ασπρόχωμα. Εκτός από την φυτική παραγωγή τα στοιχεία δείχνουν προβλήματα και στο ζωικό κεφάλαιο κυρίως σε περιοχές της Άνω Μεσσηνίας μέχρι την περιφέρεια της Μεσσήνης, με ζημιές σε θερμοκήπια, με αδιάβατους αγροτικούς δρόμους καθώς η στάθμη των υδάτων είναι αρκετά υψηλή ενώ η αποτίμηση των ζημιών θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Έσβησαν από τον..χάρτη  καλλιέργειες στην Ηλεία

Στην Ηλεία, η απόγνωση των αγροτών είναι πρωτοφανής, βουλάζοντας  χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες σε κηπευτικά, καλαμπόκι, ελαιόδεντρα και αμπέλια, ενώ υπάρχουν μεγάλες απώλειες στους παραγωγούς σταφίδας. της ευρύτερης περιοχής του Πύργου και της Αμαλιάδας.
Η ζημιά στους σταφιδοπαραγωγούς στο Περιστέρι, το Μαλαπάσι, το Χειμαδιό, το Σόπι, την Ώλενα, τον Ελαιώνα και σε άλλα σταφιδοχώρια είναι ανυπολόγιστη, αφού εκατοντάδες τόνοι σταφίδας που βρίσκονταν στα αλώνια για αποξήρανση καταστράφηκαν ολοσχερώς σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Πατρίς. Σοβαρές καταστροφές υπήρξαν στα κατ’ εξοχήν αγροτικά κοινοτικά διαμερίσματα όπως τον  Καρδαμά, Γεράκι και Δουνέικα, όπου οι αγρότες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς «πνίγηκαν». Να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα, η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε από κλιμάκια της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου