Pages

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Αρκετός ο κόσμος που και σήμερα βρέθηκε στην Κυπαρισσία και από το πρωί βγήκε στον εμπορικό ιστό για να κάνει τις απαραίτητες αγορές. Η κίνηση ικανοποίησε – δεδομένων των συνθηκών και των πολλών υποχρεώσεων των τελευταίων ημερών – με την εικόνα στο κέντρο να είναι γιορτινή. Ωστόσο το θέμα της στάθμευσης παραμένει ένα από τα κορυφαία ζητήματα καθώς η κυκλοφοριακή μελέτη έχει να εφαρμοστεί από το 2009!
Ο κόσμος προτίμησε κυρίως κρέας με το κοτόπουλο νωπό κοντά στα 3,60- 3,80 ευρώ το κιλό, το χοιρινό στα 5,90 ευρώ και η γαλοπούλα που όμως φέτος η ζήτηση είναι αρκετά μειωμένη....λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Τα κλιμάκια των ΔΑΟΚ Τριφυλίας στην αγορά...

Η αγορά έχει βρει ρυθμό τις ημέρες αυτές με τους ελέγχου πάντως να είναι διαδοχικοί. Τα κλιμάκια των κατά τόπους διευθύνσεων αγροτική οικονομίας και κτηνιατρικής «σαρώνουν» τα διάφορα σημεία με τα αποτελέσματα να ικανοποιούν και με τις παραβάσεις να είναι ελάχιστες. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην αγορά της Τριφυλίας οπότε να περιμένουμε κίνηση στην αγορά λόγω των ημερών...καθώς οι τιμές στις λαικές αγορές ήταν συγκρατημένες...

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Στην πλήρη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε ό,τι αφορά στο εθνικό σκέλος, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος και βελτίωση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων που διατίθενται. Μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης προέκυψε ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση όλου του πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, είναι του 1955 και δεν έχει επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα.
Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι:
– Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ, δηλαδή να μην κλείνει το πρόγραμμα στο τέλος κάθε έτους.
– Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του ΠΔΕ.Σήμερα η χρηματοδότηση των έργων των Δήμων γίνεται μέσω των Περιφερειών, κάτι που δημιουργεί εξαρτήσεις, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ παρατηρούνται και χρονικές αποκλίσεις στην εκτέλεση των έργων. Στόχος είναι να χρηματοδοτούνται απευθείας οι Δήμοι για έργα τα οποία προγραμματίζουν και εκτελούν οι ίδιοι χωρίς τη συμμετοχή της περιφέρειας, ενώ αυτό θα διευκολύνει και περιπτώσεις χρηματοδότησης σε καταστάσεις ανάγκης από φυσικές καταστροφές.
– Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θα αφορά τα κονδύλια του Εθνικού Σκέλους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής των κονδυλίων σε σχέση με την εκτέλεση των έργων. Ήδη έχει συγκροτηθεί στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων η διαχειριστική αρχή του εθνικού ΠΔΕ.
– Θα υπάρξει διεύρυνση του ορισμού δημόσια επένδυση, προκειμένου να περιλαμβάνει και την επιχειρηματικότητα.
Στο μεταξύ στα 6,1-6,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6,75 δισ. ευρώ, αναμένεται να κλείσει εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, μεταξύ του προϋπολογισμού και των στοιχείων από την εκτέλεση, αναμένεται ότι θα υπάρξει απόκλιση περίπου μισού δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε στην ίδια συνάντηση ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, η απόκλιση αυτή οφείλεται στις υψηλές εκπτώσεις, καθυστερήσεις στην εκτέλεση – ολοκλήρωση κάποιων έργων, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΜΙΣΘΟ

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το φαινόμενο αγγελιών για εργασία στο εξωτερικό με δελεαστικούς μισθούς, γεγονός το οποίο έχει θορυβήσει της αστυνομία.
Χρήσιμες συμβουλές  από την ΕΛ.ΑΣ για την αποφυγή εξαπάτησης με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας:
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες στο εξωτερικό (ασυνήθιστα υψηλός μισθός, κ.τ.λ.) από ιστοσελίδες ή άλλες πηγές αμφιβόλου αξιοπιστίας.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που διακινούνται μόνο μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν οι αγγελίες σάς παραπέμπουν σε μια ιστοσελίδα, ελέγξτε αν πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης ή για μια απομίμησή της, με πειστικά αντίγραφα του λογότυπού της.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που υπόσχονται εύρεση εργασίας σε Δημόσιους Οργανισμούς, Δήμους, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.
Αναζητείστε στο διαδίκτυο τα στοιχεία της εταιρείας χρησιμοποιώντας λέξεις – κλειδιά όπως την επωνυμία ή τα τηλέφωνα της εταιρείας. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες μέσω των οποίων παρουσιάζεται η ίδια εταιρεία, οπότε μπορεί να είναι πλαστές.
Αναζητήστε πληροφορίες για την εταιρεία ή οργανισμό που προσφέρει την εργασία από πηγές εκτός της αγγελίας.
Σε περιπτώσεις προσφοράς εργασίας στο εξωτερικό, ρωτήστε στο προξενείο της Χώρας όπου εδρεύει η εταιρεία, εάν η επιχείρηση υφίσταται και αιτηθείτε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να ρωτήσετε εάν υφίσταται η αγγελία. Επίσης, απευθυνθείτε στο προξενείο της Ελλάδος στη χώρα που εδρεύει η εταιρεία και ζητείστε τις σχετικές πληροφορίες.
Σε περιπτώσεις προσφοράς εργασίας σε Οργανισμούς στη Χώρα μας, επιδιώξτε την ιδία επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να διερευνήσετε εάν πράγματι αναζητούν νέους υπαλλήλους.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες οι οποίες περιέχουν αρκετά ορθογραφικά λάθη ή αποτελούν κακή μετάφραση από ξένο κείμενο.
Μη δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία (διαβατήριο, αριθμό ασφάλισης, λογαριασμό τραπέζης) από το διαδίκτυο. Μόλις προσληφθείτε, θα σας ζητηθούν αυτοπροσώπως από τον εκπρόσωπο της εταιρείας.
Επιμείνετε να συναντήσετε τον εκπρόσωπο της εταιρείας στα γραφεία αυτής για μια συνέντευξη, ακόμη και αν αυτό απαιτεί να ταξιδέψετε σε μια άλλη χώρα. Ανησυχήστε εάν αποφεύγει τη συνάντηση μαζί σας ή την παροχή επιπλέον στοιχείων που σχετίζονται με την εργασία που καλείστε να κάνετε.
Πριν αποστείλετε χρήματα στον ενδεχόμενο εργοδότη του εξωτερικού για την έκδοση κάρτας εργασίας, ενημερωθείτε από το προξενείο της χώρας στην Ελλάδα για το κόστος έκδοσής της και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως πρέπει να αιτηθείτε αυτοπροσώπως την συγκεκριμένη κάρτα.
Ανησυχήστε εάν κατά την επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της εταιρείας παρουσιάζονται διαφορετικά άτομα ή διαφορετικά στοιχεία σχετικά με την εταιρεία (π.χ. διαφορετικές διευθύνσεις, τηλέφωνα και ταχυδρομικοί κώδικες).
Αναζητείστε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία ή ιστοσελίδα αγγελιών ή τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Συχνά άλλα θύματα απάτης ενημερώνουν για αγγελίες που αποτελούν απάτη, σε διάφορους χώρους διαδικτυακών συζητήσεων.
Μην δέχεστε επιταγές ή κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό σας, τα οποία θα πρέπει να μεταφέρετε σε τρίτα άτομα.

«Να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων»

Με μία ηχηρή παρέμβαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο καυτό την περίοδο αυτή ζήτημα των πλειστηριασμών καταθέτοντας την άποψή του και καλώντας του αρμόδιους να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων. Όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης στο θέμα αυτό δεν χωρούν αντιπαλότητες συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι πρέπει με περισσότερη σύνεση να υπάρξει μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς.

Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ..ΜΑΡΑΜΕΝΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ

«Ημετακαπιταλιστική άνοιξη πρέπει να βρει την Οικολογία αυτόνομη, δυνατή και έτοιμη να εμπνεύσει τις μαραμένες ιδεολογίες, δεξιές και αριστερές», επισήμανε, μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραμέρος κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη. Το βιβλίο με τίτλο «Η μετακαπιταλιστική άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών»κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη και η παρουσίασή του έγινε, στις 21/12/2017, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδρύματος εικαστικών τεχνών και μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, με ομιλητές τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση, τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέλος των Οικολόγων Πράσινων,Γιώργο Καραμέρο και το συγγραφέα Νίκο Σκορίνη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού αναφέρθηκε στην κοινή πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια με τον Γιάννη Τσιρώνη, τον πρώτο οικολόγο υπουργό Περιβάλλοντος στην ιστορία της χώρας, υπογράμμισε: «Σε αυτό το βιβλίο ο Γιάννης Τσιρώνης υποδεικνύει πώς μπορούμε να αναγεννηθούμε από τις στάχτες της τελευταίας οικονομικής κρίσης και να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και κοινωνικά πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία. Παρουσιάζει νέα αγαθά και υπηρεσίες που δεν υπακούν στα προστάγματα του νεοφιλελευθερισμού,αλλάζουν άρδην τη συμπεριφορά των πολιτών που ανακαλύπτουν νέες μορφές ιδιοκτησίας, δανεισμού και επιχειρηματικότητας σε πείσμα του κυρίαρχου συστήματος των ημερών μας. Αναλύει πως να διαφυλάξουμε την πλανητική βιωσιμότητα και κάνει μια πολιτική πρόταση για τη συνεργασία Οικολόγων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστερών»

Νόμος του κράτους τα διαζύγια- εξπρές μέσω συμβολαιογράφου

Νόμος του κράτους είναι πλέον τα διαζύγια – εξπρές μέσω συμβολαιογράφου. Λίγο πριν την εκπνοή του 2017, στις 23 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος (4509/2017) που κάνει πιο εύκολη την ζωή των ζευγαριών που έχουν αποφασίσει συναινετικά να βάλουν τέλος στην κοινή τους πορεία και έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών του. Με το νέο νόμο οι διαδικασίες απλοποιούνται και δίνεται η δυνατότητα, ακόμη και με εξουσιοδότηση των ενδιαφερομένων σε δικηγόρο, να λυθεί ο γάμος χωρίς να χρειαστούν δικαστήρια και πολύμηνη ταλαιπωρία.
 Αυτό που χρειάζεται είναι καλή συνεννόηση μεταξύ των πρώην συζύγων και τελικά η κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος νόμος προβλέπει φυλάκιση μέχρι ένα έτος στην περίπτωση που παραβιαστεί η υποχρέωση διατροφής αλλά και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών σε όποιον με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά. newsbeast.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Μείωση παρουσιάζει ο πληθυσμός της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, την 1η Ιανουαρίου του 2017 παρουσίαζε την εξής σύνθεση: Άρρενες 79.268, γυναίκες 80.145, σύνολο 159.413. Την προηγούμενη χρονιά ο μόνιμος πληθυσμός της Μεσσηνίας ανερχόταν σε 159.883 κατοίκους (79.576 άνδρες και 80.307 γυναίκες). Σημειώνεται ότι στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Μεσσηνίας ανερχόταν σε 159.954 άτομα, ενώ σε αυτόν του 1991 σε 192.849 άτομα. Ως γενικότερο σχόλιο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνεται ότι μείωση 0,14% κατέγραψε ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016, που ήταν 10.783.748 άτομα.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΣΔΑ

Έπρεπε να φτάσει το… τέλος της προθεσμίας του 2017 για να καταφέρουν να βρουν άκρη οι δήμαρχοι και να δρομολογήσουν το νέο σχήμα του ΦΟΣΔΑ που πλέον κινείται με επικεφαλής τον Σταύρο Αργειτάκο. Ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης που προτάθηκε από τον Δημήτρη Καφαντάρη έλαβε την απαραίτητη στήριξη μετά από δύο ψηφοφορίες στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ και δεσμεύτηκε να οδηγήσει το Φορέα σε μια νέα πορεία χωρίς τις εντάσεις που είχαν παρουσιαστεί με φυσικά ζητούμενο να παραμένουν οι εκκρεμότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΟΥ

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεχίζει να παίζει με την «εικόνα» και τις εντυπώσεις και να μην ασχολείται με την ουσία και την αποτελεσματικότητα. Έτσι ζούμε τα εξής απανωτά γεγονότα πολιτικού «τσαρλατανισμού».
 – Το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στη Μαραθούπολη το έφεραν προ ημερησίας διάταξης και χωρίς καμία γραπτή εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 13/12/2017. Τους ζητήσαμε επειδή συμφωνούμε με την αναγκαιότητα του έργου να μας ενημερώσουν γραπτά ή προφορικά (τουλάχιστον) τι περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση (προϋπολογισμός, πηγή χρηματοδότησης, συμβαλλόμενοι, τεχνική έκθεση, χρόνος). Δεν ανταποκρίθηκαν και αντ’ αυτού μας έκαναν επίθεση ότι δεν θέλουμε το έργο. Αναγκαστήκαμε για λόγους ελάχιστου σεβασμού στην ενημέρωση και στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, για λόγους διαδικαστικούς, να ψηφίσουμε λευκό. Συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την στάση μας λέγοντας ότι αρνούμαστε το έργο!
– Στην Οικονομική Επιτροπή στις 21/12/2017 ενέκριναν το οδικό έργο στη Μάνη Μηλέα – Παναγιά Γιάτρισσα 3,545 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τους επισημάναμε τα εξής: α) δεν είναι έργο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, καθ’ ότι είναι αγροτικός – δασικός δρόμος, β) είναι πολύ μεγάλο το ποσό για την βελτίωση ενός χωματόδρομου πλάτους 4,5 μ., γ) η πολιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ταϋγέτου δεν έρχεται μόνο με ασφαλτοτάπητες, δ) δε ζούμε στις εποχές των «παχιών αγελάδων», που κάθε αίτημα γινόταν δεκτό και ε) υπάρχουν πολλά προβλήματα στους βασικούς οδικούς άξονες της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα αυτούς του Ταϋγέτου και είναι λάθος να προταθεί σήμερα αυτό το έργο. Με όλα αυτά ψηφίσαμε κατά. Υποστηρίζουν ότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη των χωριών της Μάνης. Θυμίζουμε ότι στον εθνικό δρόμο του Ταϋγέτου (Καλαμάτα – Σπάρτη) και στην 1η επαρχιακή οδό προς Καρδαμύλη – Αρεόπολη που κινούνται όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αρκούνται σε ελάχιστα έργα συντήρησης.
 – Όταν ο κ. Τατούλης παλαιότερα έθιγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της «στροφής» προς το διάστημα, αναφερόταν πως στην περιοχή μας θα γίνει κέντρο εκτόξευσης διαστημοπλοίων και ταξιδιών προς το διάστημα. Καμία σχέση μ’ αυτό που η κυβέρνηση σήμερα δρομολογεί για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων για την επιστήμη, την γεωργία, την επικοινωνία, την ενέργεια κ.ά. Όμως έχει το θράσος και επικαλείται ότι προέβλεπε τι θα γίνει και πρωτοστάτησε γι’ αυτό!

ΤΣΟΥΝΑΜΙ..ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2018 ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

    
               ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΣΟΥΝΑΜΙ πλειστηριασμών αναμένεται να.....καταρρακώσει την μεσαία τάξη καθώς από την Δευτέρα ισχύουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με περιουσίες σε Μεσσηνία αλλά και Τριφυλία να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να σκάσουν...στις αναρτήσεις περιουσιακά στοιχεία από την Τριφυλία τα οποία εκτός από κατοικίες θα περιλαμβάνουν αγροτικές εγκαταστάσεις ή εκμεταλλεύσεις καθώς δεν θα προστατεύεται ούτε η πρώτη κατοικία για μεγάλα χρέη πάνω από 100.000 ευρώ. Οπότε δεν αποκλείεται να ακουστούν εκπλήξεις και μάλιστα ηχηρές, καθώς μετά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήρθε η σειρά της ακίνητης περιουσίας, καθώς ο μεγάλος φόβος είναι αν εκτός από τους μεγάλους οφειλέτες που δεν πλήρωναν ποτέ, έρθει η σειρά των οικονομικά αδύνατων στην πράξη ακόμα και εγγυητές δανείων που είναι πλέον εκτιθεμένοι.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου και της εφημερίδας μας από τον Οκτώβριο ήταν σε εκκρεμότητα 35 πλειστηριασμοί ακίνητης περιουσίας ως τον Απρίλιο του 2018 στα ειρηνοδικεία της Μεσσηνίας. Με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Πλειστηριασμών  «Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν»  τέλη Σεπτεμβρίου 2017 υπήρχαν αναρτημένοι 3.670 πλειστηριασμοί για ολόκληρη την Ελλάδα και ανάμεσά σε αυτούς 35 αφορούν την Μεσσηνία (Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: 30, Κυπαρισσίας: 0, Πλαταμώδους στη περιοχή Γαργαλιάνων:2 και Πύλου:2. Γεγονός είναι πως η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί έντονη ανησυχία σε ιδιοκτήτες, πόσο μάλλον αν γίνουν και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ΚΡΙΣΗ άγγιξε την Τριφυλία καθώς παρά την αυξημένη παραγωγή του πρωτογενούς τομέα συμβάλλοντας καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας, την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι πτωχεύσεις κυρίως εμπορικών επιχειρήσεων και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι φορείς.
Μιλώντας για το θέμα από τον Αύγουστο του 2016 στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Αιμιλιανός Σελκός είχε τονίσει ότι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν αρχικά ότι έχουμε αύξηση στις αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας αλλά και στην περιφέρεια των Γαργαλιάνων όπου το πρόβλημα φαίνεται να έχει διογκωθεί. Οι αιτήσεις υπαγωγής από τότε μέχρι φέτος έχουν αυξηθεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι όταν ανακοινωθούν εκποιήσεις περιουσιών στην περιοχή, πιθανόν να πέσουμε από τα σύννεφα. 
Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες απέφευγαν τους πλειστηριασμούς τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και για καθαρά οικονομικούς, φοβούμενες ότι θα πλημμύριζε η αγορά με χιλιάδες ακίνητα, βουλιάζοντας περαιτέρω τις τιμές. Ωστόσο, για τις τράπεζες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το μέσο για να μειώσουν κατά 40 δις. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΚΑΡΔΙΟΩΤΙΚΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2008 καταγράφηκαν 272 πλειστηριασμοί και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και  ακινήτων. Το 2009 εκτοξεύθηκαν στις 374 και το 2010 έγιναν 347. Το 2011 το πρόγραμμα πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας περιλάμβανε 272 εγγραφές, ενώ για το 2012 μέχρι πριν λίγο καιρό έχουν καταγραφεί 123, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αναγνώστης μας έλεγε μάλιστα ότι οι οφειλές προς την ΔΕΗ των αγροτικών εγκαταστάσεων είναι μεγάλες, με κίνδυνο θερμοκήπια να μένουν χωρίς ρεύμα, αν και υπάρχει κι εκεί δυνατότητα ρύθμισης.

ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ Οικουμενικού Πατριάρχη για τους πλειστηριασμούς

«Ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός”» δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 
Σε παρέμβαση για τους πλειστηριασμούς προέβη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Σχεδία. 
«Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός” -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεώς Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο» επισημαίνει ακόμα ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος και στην προσφυγική κρίση.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017

Το 2018 θα είναι τραυματικό για όσους εργάζονται ή εργάζονταν στο Δημόσιο αφού θα δουν μειώσεις σε μισθούς και συνταξεις. Μπορεί το Δημόσιο να μπαίνει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή μέσα στο 2018, όμως οι αλλαγές που αναμένονται θα επηρεάσουν και το έμψυχο δυναμικό. Και θα έχουν αντίκρισμα στην τσέπη των νέων συνταξιούχων. Η νεα χρονιά θα φέρει σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, μέχρι και απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι το θέμα της αξιολόγησης η οποία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Κούρεμα στις επικουρικές – Η ρήτρα θνησιμότητας

Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι επικουρικές που θα εκδοθούν στις αρχές του 2018. Οι επικουρικές συντάξεις θα βγουν με τρία χρόνια καθυστέρηση και μάλιστα με βάση το νεο μαθηματικό τύπο. Οι νέες επικουρικές θα είναι κάτι σαν μίνι επίδομα αφού θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του νέου ταμείου.
Ο ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα βγεί στην σύνταξη στα 67. Επίσης, αν την χρονιά της συνταξιοδότησης το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, τότε αυτόματα η σύνταξη θα κουρεύεται! Με το νεο μαθηματικό τύπο η μέση επικουρική θα είναι στα 157 ευρώ.

Μειώσεις στις αποδοχές

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις από 43 έως και 60 ευρώ το μήνα. Κι αυτό παρότι την διετία 2018 – 2020 λήγει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. Γιατί θα δουν μειώσεις; Γιατί πολύ απλά, οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα συμψηφιστούν με τα ποσά των μειώσεων των βασικών μισθών τους τα οποία προέκυψαν ως προσωπική διαφορά μέσα από το εναιίο μισθολόγιο. Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες και μπορεί να φτάσουν και τα 120 ευρώ το μήνα!

Μαχαίρι στις συντάξεις

Το 2018 περί που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πάρουν την «λυπητερή» που θα περιέχει την προσωπική διαφορά από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Ήδη το χαρτί έχει φτάσει στους συνταξιούχους πρώην ΙΚΑ και δημοσίου  και αυτό το μήνα ήρθε η σειρά συνταξιούχων ΔΕΚΟ και τραπεζών. Στις χαμηλές συντάξεις οι προσωπικές διαφορές είναι μηδενικές, όμως στις υψηλές συντάξεις φτάνουν και το 30%! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% αλλά θα φτάσουν στο 25% καθώς καταργούνται επιδόματα συζύγου και τέκνων.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ!

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως κεντρική έννοια για τον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί τόσο από τους επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος όσο και από κάθε πολίτη ο ποίος προβληματίζεται για την κατάσταση στο σύγχρονο κόσμο.
Οι αρχαίοι μεγάλοι πολιτισμοί (Ινδικός, Κινεζικός, Ελληνικός) δεν είχαν αποσυνδέσει τη γνώση από το σεβασμό και την ιερότητα της φύσης και λειτουργούσαν με βιώσιμες αξίες. Η βιωσιμότητα δεν είναι επομένως νέα ούτε ως ιδέα ούτε ως πρακτική.
Στην αναφορά της με τίτλο «Το Κοινό μας Μέλλον», την οποία η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland παρουσίασε ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1987, η βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται ως «η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων γενεών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των επόμενων να ικανοποιήσουν τις δικές τους».
Οι συνθήκες του Maastricht το 1992, του Amsterdam το 1997 και η Διεθνής Συνδιάσκεψη του Johannesburg το 2002 επιβεβαίωσαν και καθιέρωσαν νομικά την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας, ενσωματώνοντάς την στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι η βιωσιμότητα είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία στηρίζεται αφ’ ενός στα ανθρώπινα συστήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και αφ’ ετέρου στο σύστημα του περιβάλλοντος το οποίο είναι ιεραρχικά ανώτερο των άλλων.
Δεδομένου μάλιστα ότι τα συστήματα αυτά μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της αρμονικής συνεξέλιξής τους.

Σύμφωνα με τον Μ. Δεκλερή ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, όταν και διαμορφώθηκε η πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ίδρυσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, «Η βιωσιμότητα εκφράζεται επιγραμματικά αλλά περιεκτικά από τις αιώνιες Ελληνικές αξίες της Δικαιοσύνης, της Τάξης, της Λιτότητας και του Μέτρου, αξίες που αντικαταστάθηκαν από αυτές του ατομοκρατικού νεωτερισμού του Δυτικού πολιτισμού όπως η Δύναμη ,η Τύχη και το Κέρδος». Επομένως η βιωσιμότητα είναι λιγότερο τεχνοκρατικό θέμα και περισσότερο θέμα αξιών.
Το Σεπτέμβριο του 2015, στην ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη η «Ατζέντα 2030» η οποία περιέχει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους 169 επί μέρους στόχους τους που καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες).
Για την προώθηση μερικών από αυτούς τους στόχους, όπως ο Στόχος 11 και ο Στόχος 12, δύναται ο Δήμος να υιοθετήσει διάφορες δράσεις χωρίς να περιμένει την κρατική παρέμβαση.
Ο κεντρικός Στόχος 11 αναφέρεται στις Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινοι οικισμοί χωρίς αποκλεισμούς. Ανάμεσα στους επί μέρους στόχους του διακρίνουμε τον 11.1 και τον 11.2 οι οποίοι επιτάσσουν μέχρι το 2030 :
Α) Τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή, προσιτή στέγαση και βασικές υπηρεσίες και αναβάθμιση των φτωχογειτονιών και
Β) Την παροχή ασφαλών, προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς για όλους,βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.
Οφείλει επομένως η Δημοτική Αρχή να εστιάσει την προσοχή της εκτός από το κέντρο της πόλης και στις υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου όπου ζουν οι ασθενέστεροι οικονομικά συνδημότες μας, να επανασχεδιάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες και να μεριμνήσει για την προσβασιμότητα των πιο ευάλωτων συνδημοτών μας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δημόσια κτίρια.
Ειδικά για την τελευταία δράση πρέπει να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα από την ημερίδα που έγινε στις 9/12/2017 για τη Βελτίωση της Προσβασιμότητας στην Καλαμάτα και η διαδικτυακή πλατφόρμαKalamatamove.
Ο κεντρικός Στόχος 12 αφορά την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και στους επί μέρους στόχους του 12.4 και 12.5 αναφέρει ότι μέχρι το 2030 απαιτούνται:
Α) Η επίτευξη της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης όλων των αποβλήτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και σημαντική μείωση των εκπομπών τους στον αέρα, το νερό και το έδαφος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και
Β) Η ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης ,της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
Απαιτείται ομοίως η άμεση έναρξη από το Δήμο μίας νέας καμπάνιας και η λήψη μέτρων για την αύξηση της συλλογής των προς ανακύκλωση απορριμμάτων καθώς μετά το ιδιαίτερο ενθαρρυντικό ξεκίνημα το ποσοστό της συλλογής παραμένει στάσιμο και σαφώς υποδεέστερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη συλλογή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων τα οποία αυξάνονται διαρκώς καθώς η χώρα μας το 2016 παρήγαγε απόβλητα βάρους 189.000 τόνων που αντιστοιχούν σε 17,50 κιλά ανά κάτοικο και συνέλεξε προς ανακύκλωση το 21% από αυτά όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35% και αυτός των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορά 50%.
Σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα οι Δήμοι καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς αυτή απαιτεί αλλαγή βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων για τον άνθρωπο και τον κόσμο, οι οποίες μετατρέπονται σε πλήθος καθημερινών επιλογών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ κίνηση για την πληρωμή φόρων, τελών και υποχρεώσεων ήταν η Παρασκευή στην Κυπαρισσία καθώς η κίνηση ήταν αυξημένη. Τα περισσότερα προβλήματα πάντως από τις τελευταίες 3 ημέρες του 2017 παρατηρήθηκαν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, όπου ο κόσμος ήταν ανυπόμονος μέχρι την λήξη του ωραρίου. Το αποτέλεσμα εκτός από τις ουρές ήταν να δημιουργηθούν διαπληκτισμοί καθώς στα ΕΛΤΑ έφταναν παραγωγοί για την πληρωμή του εργοσήμου, η οποία διαρκεί αρκετή ώρα καθώς η γραφειοκρατία κάνει ξανά το θαύμα της. 
Μάλιστα όπως μας έλεγε υπάλληλος από κατάστημα εστίασης ο κόσμος ήταν αρκετός πριν ακόμα ανοίξει το Ταχυδρομείο καθώς δεν τηρείται μηχανισμός σειράς προτεραιότητας. και όχι μόνο, καθώς πάρα πολλοί αγρότες και εργάτες σπεύδουν να παραλάβουν τα εργόσημα που απαιτούνται για τις εργασίες τους. Οι λιγοστοί υπάλληλοι που στελεχώνουν το κατάστημα του ΕΛΤΑ στην Κυπαρισσία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της χρονοβόρας διαδικασίας των πληρωμών, καθώς το προσωπικό ασχολείται με την διανομή αλληλογραφίας σε χωριά και με πολλές εργασίες, οπότε η Διοίκηση του οργανισμού οφείλει να στηρίξει την δομή η οποία σημειωτέον είναι η αρχαιότερη στην πρωτεύουσα της Τριφυλίας κατά γενική ομολογία. ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2017 ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

Το 2017 ολοκληρώνεται και πολλοί σπεύδουν να κάνουν ένα rewind στη μνήμη τους για να θυμηθούν τα κορυφαία γεγονότα του έτους που σημάδεψαν τη ζωή μας.
Το γνωστό γαλλικό περιοδικό, Courrier International, λοιπόν, διάλεξε για κάθε μήνα του 2017 να δημοσιεύσει 12 σκίτσα, που αναφέρονται στις κορυφαίες πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή αθλητικές ειδήσεις.
Ανάμεσα στα επιλεχθέντα σκίτσα από το γαλλικο περιοδικό, το οποίο συγκαταλέγεται μέσα στα 10 καλύτερα της Ευρώπης, είναι και του Μιχάλη Κουντούρη για την άνοδο της ακροδεξιάς στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Ιανουάριος: Κόλαση την πρωτοχρονιά 
Η Κωνσταντινούπολη γιορτάζει το νέο έτος. Λίγο μετά τις 1:15, ένας άνθρωπος πραγματοποίησε τυφλή επίθεση στο κλαμπ Reina, ένα από τα διασημότερα της πόλης. Σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε 79. Την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS. Tjeerd Royaards, Ολλανδία.
Φεβρουάριος: Πρόεδρος-Σουλτάνος 
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προχωρήσει σε σκληρές κινήσεις: εκκαθαρίσεις, συλλήψεις, πιέσεις στην κοινωνία των πολιτών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο και επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, επέτρεψε να επικεντρωθούν όλες οι εξουσίες στα χέρια του αυταρχικού προέδρου- σουλτάνου. Hachfeld, Βερολίνο.
Μάρτιος: Brexit - Ηνωμένο Βασίλειο 
Στις 29 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες μετά από την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η Τερέζα Μάι ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον δύο χρόνια να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου του από την Ε.Ε., όπως το ποσό που πρέπει να πληρώσει. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέλεξε ένα «σκληρό Brexit». Bertrams, Ολλανδία.
Απρίλιος: Καταστολή στη Βενεζουέλα 
Από την αρχή του μήνα, οι αντίπαλοι του Νικολά Μαδούρο έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του, καθώς εκτιμούν πως αυτός είναι υπεύθυνος για το οικονομικό χάος στον οποίο βυθίζεται η χώρα και του καταλογίζουν ότι θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία. Οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα σκοτωθούν πάνω από 100 ανθρώπους. Ramses, Κούβα.
Μάιος: Νίκη του Μακρόν 
Στις 7 Μαΐου, ο Εμμανουήλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος με περισσότερο από το 66% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο πρώην τραπεζίτης είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ. Το κόμμα που ίδρυσε και τον έφερε στην εξουσία με το όνομα En marche μετράει μόλις ένα χρόνο ζωής. Cajas, Εκουαδόρ
Ιούνιος: Αντάρτες στην Κολομβία 
Η 20η Ιουνίου είναι μια ιστορική ημέρα στην Κολομβία: οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) παραδίδουν τα όπλα τους στον ΟΗΕ. Εμπλεκόμενοι σε μια ειρηνευτική διαδικασία μετά από πενήντα χρόνια σύγκρουσης, οι αντάρτες παρέδωσαν όλο το οπλοστάσιό τους τον Αύγουστο. Αμορίμ, Βραζιλία.
Ιούλιος: Ο Κιμ το πάτησε 
Στις 4 Ιουλίου η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δοκίμασε επιτυχώς ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα. Δύο μήνες αργότερα, η χώρα διεξάγει την έκτη πυρηνική δοκιμή και λέει, μέσω του αρχηγού της, Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι είναι σε θέση να φέρει «πυρηνική φωτιά στην αμερικανική Ήπειρο». Lauzan, Χιλή.
Αύγουστος: Σκάνδαλο στην Ολλανδία από τοξικά αυγά 
Την 1η Αυγούστου, μετά από πολλές προειδοποιήσεις, οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι έχει εντοπιστεί τοξική ουσία fipronil σε αυγά που πωλούνται στην Ευρώπη. Εκατομμύρια αυγά και προϊόντα αυγών έχουν μολυνθεί με αυτό το παράσιτο. Στη ρίζα του σκανδάλου, η ολλανδική εταιρεία Chickfriend, η οποία προμήθευσε το «θαυματουργό προϊόν» σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση της κόκκινης ψείρας, ενός επικίνδυνου παράσιτου για τα πουλερικά. Ruben, Ολλανδία.
Σεπτέμβριος: Άνοδος ακροδεξιάς στη Γερμανία 
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου άφησε πικρή γεύση για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το CDU-CSU παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, αλλά το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AFD αύξησε τις έδρες του στο Κοινοβούλιο, με σχεδόν το 13% των ψήφων. Το SPD υπέστη σοβαρή ήττα. Η μελλοντική κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί. Μιχάλης Κουντούρης, Αθήνα.
Οκτώβριος: Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία 
Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας, την 1η Οκτωβρίου, διεξήχθη μέσα σε μεγάλη ένταση. Η ψηφοφορία, που κρίθηκε παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδρίτης, έβγαλε νικητή το «Ναι». Το αυτόνομο κοινοβούλιο δήλωσε την ανεξαρτησία του. Στη συνέχεια, η Μαδρίτη έθεσε την Καταλονία υπό καθεστώς κηδεμονίας, διέλυσε το κοινοβούλιο της και συνέλαβε πολλούς πολιτικούς. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, κατέφυγε στο Βέλγιο. Ajubel, Μαδρίτης.
Νοέμβριος: Μολυσμένη Ινδία 
Το Νέο Δελχί εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαπέντε ημερών του Νοεμβρίου. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα είναι 40 φορές υψηλότερη από το ανώτατο όριο που ορίζεται στις συστάσεις της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία κατατάσσει την ινδική πρωτεύουσα στην 11η θέση μεταξύ των πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο . Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτή. Niels Bo Bojesen, Δανίας.
Δεκέμβριος: Αποβολή της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς 
Η ρωσική εθνική ομάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2018. Εάν ορισμένοι αθλητές συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα αγωνιστούν ατομικά, επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) τιμώρησε τις ρωσικές αθλητικές αρχές για το ντόπινγκ. Horsch, Μόναχο.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΝΤ1

Άρθρο Κατρούγκαλου: «ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Άρθρο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώργου Κατρούγκαλου...
Το 2018 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο για τη χώρα μας, αφού ψηφίζοντας στη Βουλή τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, στόχος πλέον είναι η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της δικής μας πολιτικής. Όπως αναφέρεται στο έργο «Κράτος και Επανάσταση», «Το κράτος είναι προϊόν και εκδήλωση των ανειρήνευτων ταξικών αντιθέσεων». Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα, η λειτουργία του κράτους επιδιώκει να συγκεράσει τις αντιθέσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.
Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τις παραπάνω αντιθέσεις προστατεύοντας τα δικαιώματα και εξυπηρετώντας τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, γέννησε πολλαπλές πολιτικές συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι γεγονός ότι, τα καταστροφικά και ανήθικα μέτρα που λήφθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο-υποτίθεται-τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνική οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ελλειμματικού κράτους, τη συντριβή των εργασιακών σχέσεων και την επικράτηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντίθετα, ο νέος προσανατολισμός της χώρας στηρίζεται μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο στοχεύει στην καθετοποιημένη παραγωγή προϊόντων, στην περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, στην ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και εκπαίδευσης και στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. 
Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δει κανείς την αλλαγή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε σχέση με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες αναδεικνύονται και στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
  • Με νόμο του 2010 αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων ενώ ακόμα και σήμερα εκπρόσωποι της ΝΔ εξαγγέλλουν ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συνιστά προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποκαθιστώντας τα εργασιακά δικαιώματα που τις συνοδεύουν.
  • Ο προϋπολογισμός κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύεται με 315 εκατομ. επιπλέον για το 2018. Αυτό οδηγεί σε αύξηση κατά 260 εκατομ. του οικογενειακού επιδόματος με αποτέλεσμα πάνω από 650.000 οικογένειες θα δουν διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν.
  • Στο χώρο της υγείας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καταγράφουν πλεονασματική καθαρή θέση, σε αντίθεση με τα ελλείμματα που σημείωναν τα προηγούμενα έτη. Έτσι, χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις και με αυξημένο αριθμό ασφαλισμένων, τα νοσοκομεία προβλέπεται να κλείσουν για το 2017 με ταμειακό πλεόνασμα 370 εκατομ. ευρώ, μειώνοντας αντίστοιχα τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για το 2018 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι βέβαια εντυπωσιακό ότι το 2014 είχαν κλείσει με καθαρή θέση 701 εκατομ. ευρώ χρέος.
Στις παραπάνω διαρθρωτικές αλλαγές, έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία για το τρίτο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018  «αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως και ελαφρά μεγαλύτερη»[1] η οποία βασίζεται σε παράγοντες όπως είναι η επέκταση των εξαγωγών, η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων που γίνονται στη χώρα. Εδώ, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία ανάπτυξη τα κέρδη της οποίας θα διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Και αυτό ήδη φαίνεται από τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που έλαβε, όπως είναι η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος και το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Γνωρίζοντας  ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, πετυχαίνοντας θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, κατακτά πλέον μία διαφορετική πολιτική, ηθική και κοινωνική θέση μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μία χώρα που για χρόνια συμπύκνωνε όλες τις παγκόσμιες αντιθέσεις, επανακτά σιγά-σιγά την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει σε μία δίκαιη ανάπτυξη.

20 εκ. Ευρώ δίνει η Ηλεία για παρεμβάσεις στον άξονα Πύργος – Νέδα – Καλό Νερό

Σύσκεψη τεχνικού χαρακτήρα με αντικείμενο τον οδικό άξονα Πύργος – Νέδα –Καλό Νερο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου. Από την σύσκεψη πρόεκυψαν καλά νέα για το συγκεκριμένε κομμάτι του οδικού δικτύου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διασχίζει την Ηλεία (σ.σ. τα 42 από τα 50 συνολικά χιλιόμετρα), αφού αναμένεται να διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ για σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά σημεία του, με συνέπεια την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με ότι αυτό συνεπάγεται, στην καθημερινότητα των πολιτών της νότιας Ηλείας και της ανάπτυξης του Τουρισμού.
Στην σύσκεψη εκτός του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας συμμετείχαν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, με την προϊσταμένη Ευαγγελία Μπίνα, από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σταθερής Τροχιάς και Ασφάλειας Αλέξανδρος Καλαβάσης με τον προϊστάμενο Κατασκευών Θωμά Μπονέλη καθώς και ο κος Βαρδούλάκης, σύμβουλος του υπουργείου (σ.σ. για το συγκεκριμένο έργο).
Το έργο αναμένεται να αποτελέσει μια εξειδικευμένη συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου με το βάρος να πέφτει σε σημεία που είναι επικίνδυνα (σ.σ. όπου έχουν καταγραφεί πολλά τροχαία ατυχήματα), χωρίς μεγάλο εύρος απαλλοτριώσεων (σ.σ. θα γίνουν όπου κριθεί απαραίτητο).
Μετά την σύσκεψη ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι: «Σήμερα (σ.σ. χθες), παίρνουν σάρκα και οστά οι κόποι και οι προσπάθειες 2 ½ ετών. Το 2015 παραλάβαμε στην Θεσσαλονίκη από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. την μελέτη Οδικής Ασφάλειας του άξονα Πύργος – Νέδα – Καλό Νερό. Έναν οδικό άξονα που συνδέει τον Πύργο με όλο το νότιο τμήμα της Ηλείας. Ένας δρόμος που περνά και από μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλου, περιοχή Natura, όπως είναι ο Καϊάφας.  Πέρασε πολύς χρόνος και υπερπηδήθηκαν πολλά εμπόδια για να βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καλό σημείο. Δυστυχώς ολόκληρο το τμήμα της Ολυμπίας οδού που διέρχεται από την Ηλεία έχει αποκοπεί από την παραχώρηση, με τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων. Εμείς είχαμε ένα πολιτικό καθήκον, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να διεκδικήσουμε, προς πάσα κατεύθυνση,  τα μεγάλα έργα που μας αναλογούν, για να μην συνεχίσει η Ηλεία να αποτελεί ουραγό της ανάπτυξης. Το έργο που καταφέραμε, μπορεί να μην αντικαθιστά ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, κάτι τέτοιο άλλωστε ξεπερνά τις δυνάμεις της Περιφέρειας αλλά αναμφισβήτητα αποτελεί μια μεγάλη παρέμβαση συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε δύσκολες οικονομικές  συνθήκες, και πρέπει νομίζω να αναγνωριστεί ως επιτυχία. Το έργο αυτό το οποίο φιλοδοξούμε να δημοπρατηθεί τους προσεχείς μήνες, θα περιλαμβάνει ενδεικτικά.
  • Παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε υφιστάμενους κόμβους όπως π.χ. στο Επιτάλιο, στο «Τριχάκι» (Κρέστενα).
  • Δημιουργία νέων κόμβων, όπως στο Σαμικό κ.α.
  • Βελτιώσεις καμπυλότητας και ορατότητας της οδού, όπως στο Ανεμοχώρι ή στην περιοχή του δάσους μετά τον κόμβο της Κρέστενας.
  • Οριζόντια και κάθετη σήμανση.
  • Αλλαγή και βελτίωση ασφαλτοτάπητα.
  • Φωτισμός κλπ.
Πέρα από την καθημερινότητα και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας, δουλεύουμε μεθοδικά για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας. Είμαστε δε πεπεισμένοι πως όταν εργαζόμαστε συλλογικά και με σχέδιο κανένας δε μπορεί να μας βάλλει εμπόδια.
Οι ευχαριστίες μας προς το Υπουργείο που αποδέχτηκε το δίκαιο αίτημά μας είναι αυτονόητες, όπως αυτονόητη είναι και η διαρκής διεκδίκησή μας για κάθε έργο που θεωρούμε απαραίτητο για την Ηλεία και κυρίως αυτό του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα –Πύργος, το οποίο εξακολουθεί να είναι πρώτο στην ατζέντα μας».
Σημειώνεται ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Υποδομών.
Τα άλλα έργα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλα μεγάλα οδικά έργα. Ειδικότερα για το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα δήλωσε: «Για το κομμάτι Καλόνερο – Τσακώνα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έχει ανατεθεί η ολοκλήρωση της μελέτη του στον «Μορέα». Σε επικοινωνία πού είχαμε με την εταιρεία μας ενημέρωσαν πως δεν είναι μακριά η ωριμότητα της μελέτης κι από κει και πέρα είτε θα δοθεί στην παραχώρηση και θα συνεχίσει η Ολυμπία Οδός είτε θα πρέπει το Υπουργείο να βρει και γι` αυτό το κομμάτι μια λύση.
patrisnews.com

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών έγιναν το τριήμερο των Χριστουγέννων οι χειμερινοί προορισμοί στην Πελοπόννησο και ειδικότερα οι ορεινές περιοχές σε Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία, όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα. Επίσης, μεγάλη κίνηση καταγράφηκε και σε μη ορεινές περιοχές, όπως η Καλαμάτα και το Ναύπλιο, που αποβλέπουν σε τουρισμό όλο το χρόνο, ενώ η Μεσσηνία γενικά θεωρείται πλέον τουριστικός προορισμός...

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2018

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2018 όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσια μέρη, είτε πρόκειται για περιοχές κοντά στα αστικά κέντρα είτε στη νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο.
Αλλαγές, όμως, θα έλθουν και στις περιοχές η αντικειμενική αξία των οποίων βρίσκεται στο κατώτατο όριο των 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, να ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 650 ευρώ. Η επί τα χείρω αλλαγή του ορίου αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην επαρχία, και θα «φουσκώσει» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «τρικ» που έχουν βρει στην αρμόδια επιτροπή, βάσει του οποίου οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες θα αφορούν όχι ολόκληρες περιοχές, αλλά ζώνες, εξ ου και θα υπάρξει αύξηση των ζωνών σε 13.000, από 10.000 που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, αν σήμερα μια περιοχή έχει τρεις ζώνες με διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης, με τις νέες αντικειμενικές οι ζώνες θα γίνουν τέσσερις και η νέα θα έχει αυξημένο συντελεστή!

Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» την πόρτα της Μεσσηνίας

Δεν είναι μια εξωτική υπόθεση που συμβαίνει κάπου μακριά, ούτε επιστημονική φαντασία ή έστω μελλοντολογία, που αφορά κάτι που θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η διαδικασία κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και κλονίζει επώδυνα την ισορροπία του πλανήτη, πλήττοντας ιδιαίτερα την περιοχή και τη χώρα μας.
 Η Μεσόγειος είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη, μια οριογραμμή που θα σημαδευτεί από κρίσιμες κλιματικές αλλαγές, καθώς αποτελεί το φυσικό σύνορο της εύκρατης ζώνης με το πιο ζεστό κλίμα της Βόρειας Αφρικής. Απ' αυτή την άποψη αποτυπώνονται ήδη επιπτώσεις στην Ελλάδα και θα εκφραστούν με ακόμα πιο έντονο τρόπο και στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν αποτελεί άλλοθι για τους κυβερνώντες και τους ανευθυνο-υπεύθυνους κάθε απόχρωσης που τη θυμούνται κάθε φορά που γίνονται καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ., μόνο και μόνο για να δικαιολογηθούν, ενώ όλον τον υπόλοιπο χρόνο δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα ανέδειξε την απειλή από τις αιφνίδιες, ραγδαίες και τοπικά προσδιορισμένες βροχοπτώσεις.
 Ολες οι έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζουν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα. Με βάση τα λεγόμενα ακραία σενάρια κλιματικής μεταβολής, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ακαδημία της Αθήνας (2011) εκτιμούσε πως κατά το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης, η βροχή θα μειωθεί από 5%-19% στη χώρα. Σημείωνε όμως πως θα υπάρχουν μεταβολές ως προς τις ακραίες τιμές της βροχόπτωσης. Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη Βορειοδυτική Μακεδονία η μέγιστη ποσότητα του νερού που «κατακρημνίζεται» σε διάστημα έως τρεις ημέρες αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό έως 30%, ενώ στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό έως 20%.

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Δυσκολεύουν τους κατοίκους εξωτερικού στις δίκες στην Ελλάδα

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
16 Δεκεμβρίου 2017
Εδώ και δύο χρόνια οι μισές περίπου αστικές δίκες στην Ελλάδα γίνονται με την νέα δικονομία, δηλαδή με έναν πιο γρήγορο τρόπο, που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος ως επανάσταση στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στην χώρα μας. Ενώ με την παλαιά δικονομία, που εξακολουθεί να ισχύει για κάποιες άλλες κατηγορίες δικαστικών υποθέσεων, από την κατάθεση της αγωγής στην γραμματεία του δικαστηρίου περνούν πολλοί μήνες ή και πάνω από ένας χρόνος μέχρι να συζητηθούν για πρώτη φορά στο δικαστήριο, με τη νέα δικονομία, η συζήτηση της υποθέσεως, δηλαδή ουσιαστικά η δίκη, γίνεται περίπου μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεση της αγωγής, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής.
Το νέο αυτό σύστημα φαίνεται να έχει πλεονεκτήματα ως προς τον συντομώτερο χρόνο απονομής δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό, παρουσιάζει όμως και δυσλειτουργίες κυρίως αναφορικώς με τα δικαιώματα όσων κατοικούν εκτός Ελλάδος, όταν χρειασθεί να αμυνθούν σε δικαστήριο στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι εξωτερικού στερούνται του επαρκούς χρόνου που χρειάζονται για να προετοιμάσουν την απάντησή τους και την αντίκρουση της αγωγής.
Ο ενάγων, αυτός δηλαδή που ασκεί την αγωγή, έχει πολύ χρόνο πριν την άσκησή της να επισκευθεί δικηγόρο, να συζητήσει την πιθανότητα να κάνει δικαστήριο, να προετοιμάσει την αγωγή του και κυρίως, να ετοιμάσει τις αποδείξεις που θα χρειασθεί στο δικαστήριο, δηλ. έγγραφα και μάρτυρες. Έχει λοιπόν στην διάθεσή του πολλές εβδομάδες πριν την άσκηση της αγωγής, κατά τις οποίες συντάσσεται η αγωγή και επικοινωνεί με τον δικηγόρο του για την καλύτερη προετοιμασία της δίκης.
Αντιθέτως, ο εναγόμενος έχει μόνο 70 ημέρες για να κάνει όλα τα παραπάνω. Ενώ λοιπόν ο ενάγων έχει μήνες πριν την άσκηση της αγωγής και επιπλέον 100 μέρες μετά την άσκησή της για να καταθέσει τις προτάσεις του στο δικαστήριο, ο εναγόμενος, που μάλιστα δεν ξέρει μέχρι αυτή την στιγμή τίποτα για το δικαστήριο αυτό, έχει μόνο 70 ημέρες για την κατάθεση των δικών του προτάσεων, με τις οποίες θα αντικρούει την αγωγή. Εδώ σημειώνεται μία παραβίαση της αρχής της ισότητας των όπλων μεταξύ των διαδίκων, διότι ενώ ο ενάγων έχει 100 ημέρες, ο εναγόμενος, που δεν ξέρει και τίποτα για την δίκη μέχρι την κοινοποίηση σ’ αυτόν της αγωγής, έχει μόνο 70.
Η αδικία αυτή εις βάρος του εναγομένου μεγεθύνεται, όταν ο εναγόμενος κατοικεί στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, με τη νέα δικονομία παρατείνεται μεν η προθεσμία που έχει ο ενάγων για επίδοση στο εξωτερικό και από 30 ημέρες από την κατάθεση της αγωγής έχει 60 όταν ο εναγόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, ενώ και η κατάθεση των προτάσεων από 100 ημέρες πηγαίνει στις 130. Επομένως, ο κάτοικος εξωτερικού πάλι αδικείται, διότι εξακολουθεί να έχει 30 ημέρες λιγότερες εν σχέσει προς τον ενάγοντα, για να προετοιμάσει την άμυνά του και να καταθέσει προτάσεις στο δικαστήριο (ο ενάγων κοινοποιεί στο εξωτερικό εντός 60 ημερών από την κατάθεση της αγωγής και ο εναγόμενος που μένει εκτός Ελλάδος έχει 70 ημέρες μόνο για να προετοιμασθεί και να καταθέσει την πλήρη φάκελλό του).
Με την νέα δικονομία συνεπώς δεν αναγνωρίζεται καμία παράταση προθεσμίας στον κάτοικο εξωτερικού, που επειδή ακριβώς διαμένει μακρυά από την Ελλάδα και συχνά δεν γνωρίζει τίποτα ή πολύ λίγα από το δικαστικό και νομικό σύστημα της χώρας, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον ενάγοντα κάτοικο Ελλάδος. Με την παλαιά δικονομία αναγνωρίζεται ότι ο κάτοικος εξωτερικού χρειάζεται αντικειμενικώς περισσότερο χρόνο λόγο της απόστασης από την Ελλάδα, για να προετοιμάσει την άμυνά του στην δίκη και γι’ αυτό η επίδοση της αγωγής στην κατοικία του στο εξωτερικό πρέπει να γίνει 90 ημέρες πριν την δίκη, ενώ εάν είναι κάτοικος Ελλάδος, η επίδοση γίνεται έως 60 ημέρες προ της δίκης. Αναγνωρίζεται δηλαδή μία περίοδος 30 ημερών περισσότερο που δίνεται στον κάτοικο εξωτερικού.
Με τη νέα δικονομία δεν δίνεται καμία μεγαλύτερη προθεσμία στον κάτοικο εξωτερικού για να προετοιμασθεί για μία δίκη στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κατοικεί μακρυά από την χώρα, δεν έχει την ίδια ευχέρεια να επικοινωνήσει με δικηγόρο στην Ελλάδα και να συλλέξει τις αναγκαίες αποδείξεις, ενώ συχνά δεν έχει καν ΑΦΜ στην Ελλάδα, που τώρα πλέον είναι απαραίτητο για να κάνεις δίκη, έστω και ως εναγόμενος, ενώ δυσκολεύεται πολύ ακόμα και στην χορήγηση εξουσιοδότησης στον δικηγόρο του στην Ελλάδα, αφού για να την υπογράψει πρέπει να μεταβεί στο Προξενείο, πού συχνά θα του κλείσει ραντεβού μετά από εβδομάδες, ενώ μπορεί και να μένει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από το Προξενείο και να δυσκολεύεται να κάνει το ταξείδι μέχρι εκεί.
Αντιστοίχως, η νέα δικονομία παρουσιάζει και μία μεγάλη δυσκολία και για τον ενάγοντα, όταν αυτός πρέπει να επιδώσει στο εξωτερικό εντός 60 μόνο ημερών από την κατάθεση της αγωγής. Σύμφωνα με το νόμο και τη νομολογία, η επίδοση στον εναγόμενο κάτοικο εξωτερικού πρέπει να είναι πραγματική, κατά την Σύμβαση της Χάγης με επίδοση της αγωγής στην κατοικία του εναγομένου στο εξωτερικό και όχι με την (πλασματική) επίδοση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών που προβλέπει κατ’ αρχάς η δικονομία. Όμως πραγματική και όχι πλασματική επίδοση στο εξωτερικό εντός 60 ημερών είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τις περισσότερες φορές και σ’ αυτό το σημείο η νέα δικονομία παρουσιάζει άλλη μία δυσλειτουργία.
      *Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws

Αντιδράσεις φαρμακοποιών στην απελευθέρωση του επαγγέλματος

Στο μέτωπο των φαρμακείων , τροπολογία φέρνει πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι αντιδράσεις πάντως από τους φαρμακοποιούς είναι εντονότατες.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΕΙΧΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, τέσσερις (4) περιπτώσεις κλοπών σε υποκατάστημα ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες είχαν γίνει κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2014 έως Μάρτιο 2015, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός (1) 29χρονου αλλοδαπού, υπήκοος Βουλγαρίας, για κλοπή.

Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΕΚΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!

ΧΑΡΗΚΕ...Ο Χαρίτσης για έργα και πρωτιά στο ΕΣΠΑ και μπράβο μας. Μόνο που τα έργα αφορούν την ΄Ηπειρο, την Μακεδονία και την βόρεια Ελλάδα κι έτσι πρέπει. Αλλά για το Καλονερό-Τσακώνα, Ριζόμυλος-Κορώνη, Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι ούτε κουβέντα.
«Πρώτο μας μέλημα στο Υπουργείο Οικονομίας είναι η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των επιχειρήσεων» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης με αφορμή την 1η θέση που κατακτά -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- η Ελλάδα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. 
«Η προσπάθεια μας απέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισεκ. ευρώ την προηγούμενη τριετία, ενώ, χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την ΕΤΕπ φέραμε πολλά νέα κεφάλαια στην οικονομία και ενεργοποιήσαμε τάχιστα το Σχέδιο Γιούνκερ, πετυχαίνοντας και εκεί τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του», επισημαίνει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρίτσης. 
Για το 2018, ο κ. Χαρίτσης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση, «με περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των δήμων, αλλά και με νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη στήριξη μίας σειράς κλάδων της οικονομίας». Για την υπόθεση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%. 
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτουν: Χάρη σε αυτή την προσπάθεια υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, ο βιολογικός καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα. Έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.