Pages

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» την πόρτα της Μεσσηνίας

Δεν είναι μια εξωτική υπόθεση που συμβαίνει κάπου μακριά, ούτε επιστημονική φαντασία ή έστω μελλοντολογία, που αφορά κάτι που θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η διαδικασία κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και κλονίζει επώδυνα την ισορροπία του πλανήτη, πλήττοντας ιδιαίτερα την περιοχή και τη χώρα μας.
 Η Μεσόγειος είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη, μια οριογραμμή που θα σημαδευτεί από κρίσιμες κλιματικές αλλαγές, καθώς αποτελεί το φυσικό σύνορο της εύκρατης ζώνης με το πιο ζεστό κλίμα της Βόρειας Αφρικής. Απ' αυτή την άποψη αποτυπώνονται ήδη επιπτώσεις στην Ελλάδα και θα εκφραστούν με ακόμα πιο έντονο τρόπο και στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν αποτελεί άλλοθι για τους κυβερνώντες και τους ανευθυνο-υπεύθυνους κάθε απόχρωσης που τη θυμούνται κάθε φορά που γίνονται καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ., μόνο και μόνο για να δικαιολογηθούν, ενώ όλον τον υπόλοιπο χρόνο δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα ανέδειξε την απειλή από τις αιφνίδιες, ραγδαίες και τοπικά προσδιορισμένες βροχοπτώσεις.
 Ολες οι έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζουν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα. Με βάση τα λεγόμενα ακραία σενάρια κλιματικής μεταβολής, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ακαδημία της Αθήνας (2011) εκτιμούσε πως κατά το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης, η βροχή θα μειωθεί από 5%-19% στη χώρα. Σημείωνε όμως πως θα υπάρχουν μεταβολές ως προς τις ακραίες τιμές της βροχόπτωσης. Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη Βορειοδυτική Μακεδονία η μέγιστη ποσότητα του νερού που «κατακρημνίζεται» σε διάστημα έως τρεις ημέρες αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό έως 30%, ενώ στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό έως 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου