Pages

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η Καλαμάτα χρονολόγησε τον Πανάγιο Τάφο

Στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα έγινε -από τον αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Ζαχαριά και την Ελένη Παλαμάρα- η χρονολόγηση του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, στην οποία αφιέρωσε πρόσφατο αποκλειστικό του δημοσίευμα το διεθνούς φήμης περιοδικό “National Geographic”.
Το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών ως προς την ηλικία που έχουν τα κονιάματα -τα οποία λήφθηκαν από το κορυφαίο μνημείο της χριστιανοσύνης-, προέκυψε μετά από τη συνεργασία του συγκεκριμένου Εργαστηρίου με το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ειδικότερα, δείγματα του κονιάματος κάτω από το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από την ομάδα του ΕΜΠ, η οποία έκανε την πρόσφατη αναστήλωση, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μωροπούλου, χρονολογούνται από το 345 μ.Χ. περίπου.
Είναι συνεπώς πολύ παλαιότερα από τα αρχαιότερα μνημεία που έχουν έως τώρα βρεθεί μέσα και γύρω από το συγκρότημα του Πανάγιου Τάφου και τα οποία δεν είναι παλαιότερα των 1.000 ετών. Ο Πανάγιος Τάφος είχε καταστραφεί τελείως το 1009, την εποχή των Σταυροφοριών και έκτοτε ξαναχτίσθηκε. Με βάση τα νέα στοιχεία, που παρουσιάζει αποκλειστικά το «National Geographic» (το οποίο στήριξε εξ αρχής το εγχείρημα της αναστήλωσης), ο τάφος, που βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία της Αναστάσεως και καλύπτεται από το κτίσμα του Κουβουκλίου, έχει ηλικία σχεδόν 1.700 ετών. Σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε από την Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, το 326 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου