Pages

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΞΕΧΑΣΑΝ....ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΓΙΟΥΒΈΤΣΙ!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΜΝΉΜΗ...ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ. Δείτε το ρεπορτάζ από το μακρινό...2008 για το τι συμφωνήθηκε στο Βουκουρέστι επί κυβέρνησης Ν.Δ. Γεωγραφικός προσδιορισμός που θα έχει και το όνομα "Μακεδονία". Κάποιοι τώρα ομιλούν εσφαλμένα για την σύνοδο των τότε πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο Δημοκρατίας που άλλα αποφασίστηκαν, αλλά τελικά η σύνοδος στο Βουκουρέστι ήταν τελικά...γιουβέτσι. Λίγο από όλα. 
Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
«Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις».
Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της, θα ισχύει erga omnes -έναντι όλων.
Τι είχε συμβεί στο Βουκουρέστι το 2008
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ, λόγω του ονόματος.
Bέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.
Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή του 2008 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως». Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση...
Του Γ. ΑΣ. Με πληροφορίες από την iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου