Pages

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΤΑ drone ελέγχουν ανάγκες άρδευσης στην Τριφυλία

Την Τριφυλία επέλεξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Πελοποννήσου αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, για την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα έχει άμεση σχέση με την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες. Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, στο ερευνητικό πρόγραμμα θα συμμετέχει η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με τον γεωπόνο Αντώνη Παρασκευόπουλο, αλλά και τέσσερεις παραγωγοί, στα κτήματα των οποίων θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Ο Παναγιώτης Φιλιππόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, τόνισε πως «παγκοσμίως, το 60% των υδάτινων πόρων δαπανάται για άρδευση, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%-85%. Στη Δυτική Πελοπόννησο, το σύνολο της ετήσιας ζήτησης νερού είναι 252 εκατόμετρα, όπως λέμε, και από αυτά τα 201 καταναλώνονται για άρδευση. Στην άρδευση πλέον υπάρχει ένα θέμα, να βρεθεί νερό καλής ποιότητας, αφού είναι έντονο το πρόβλημα με την υφαλμύρωση, με δεδομένο ότι κάνουμε υπεράντληση, ενώ παράλληλα η ξηρασία αυξάνει τις απαιτήσεις σε νερό».

Έρευνα μεγάλης αξίας...

Η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού είναι εμφανής και αυτή την ανάγκη έρχεται να εξοικονομήσει η έρευνα. Η επιλογή της Τριφυλίας έγινε με δεδομένο το μέγεθος της καλλιέργειας κηπευτικών, που κατά συνέπεια σημαίνει μεγάλης έκτασης άρδευση, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί, που υπολογίζονται στους 4.000, χρεώνονται με 7,5 ευρώ για μία ώρα άρδευσης, δηλαδή 15 λεπτά το κυβικό μέτρο. Μέσα από την υλοποίηση του ερευνητικού έργου αναδεικνύεται και η καινοτομία της χρήσης του drone, μέσω του οποίου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα γίνεται η καταγραφή ανάγκης άρδευσης.
Από τη δική του πλευρά, ο Σταύρος Αλεξανδρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον Τομέα Υδατικών Πόρων, μας εξήγησε: «Η καινοτομία έγκειται στο ότι δεν χρησιμοποιούμε έναν παραδοσιακό τρόπο για την εκτίμηση των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό, αλλά υπέρυθρα θερμόμετρα και ένα ιπτάμενο drone, το οποίο θα μπορεί να βλέπει την υδατική κατάσταση της καλλιέργειας άμεσα». ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου