Pages

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Η συμφωνία είναι για το ΝΑΤΟ και όχι για την Ειρήνη

Γράφει ο  Θανάσης Πετράκος
Είναι νομίζω πλέον σαφές σε όλους   ότι η συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ έγινε, διότι   το ΝΑΤΟ πίεζε και πιέζει και τις δύο κυβερνήσεις να δεχθούν μια συμφωνία που θα δέσει μετά την Ελλάδα και το γειτονικό κράτος στο Νατοϊκό στρατόπεδο διότι  το επίδικο των ιμπεριαλιστών είναι ο πλήρης έλεγχος της Βαλκανικής .Άρα είναι απολύτως  σαφές   ότι  η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο δώρο της ελληνικής κυβέρνησης  στο  ΝΑΤΟ και  στα αμερικανονατοϊκά ιμπεριαλιστικά σχέδια ελέγχου της περιοχής των Βαλκανίων.
Όμως πέραν   αυτού του  βασικού  συμπεράσματος,  ότι  η συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ  έγινε για να εξυπηρετηθούν οι Νατοϊκοί  σχεδιασμοί στα Βαλκάνια ,υπάρχουν  κατά τη γνώμη  μου και άλλα σοβαρά απαράδεκτα ζητήματα στην συμφωνία. Ενώ η συμφωνία  για την ονομασία της γείτονος είναι σύνθετη   με γεωγραφικό προσδιορισμό πράγμα που  κατά τη γνώμη  μου είναι ένας ανεκτός συμβιβασμός ,χωρίς να είναι  ο  καλλίτερος ,(πιο  σωστό θεωρώ  θα ήταν Σλαβομακεδονία)  , η συμφωνία στα  εξίσου σημαντικά κεφάλαια της  υπηκοότητας και της γλώσσας είναι προβληματική ,ιστορικά ανιστόρητη   και  δεν ακυρώνει τον αλυτρωτισμό  και των εθνικισμό των Σκοπίων .
1.Διότι  αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonianlanguage»), με τη σημείωση βέβαια ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης.Όμως  η υιοθέτησης «μακεδονικής’ γλώσσας (η υποσημειώσεις είναι αστεία πράγματα), και όχι «σλαβομακεδονικής» είναι μέγα φάουλ  διότι υπονομεύει τη σύνθετη ονομασία και αποτελεί ανιστόρητη επιλογή !
  1. Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizenoftheRepublicofNorthMacedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Όμως στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας υπήρξαν και υπάρχουν εθνότητες. Μάλιστα και η Σλαβική, μετά την ύπαρξη ξεχωριστών κρατών δεν είναι ενιαία (δες fyrom, Βουλγαρία). Και οι εθνότητες μιλάνε τις εθνικές τους γλώσσες, όχι κάποια Μακεδονική!Η υπηκοότητα λέει ότι είναι «Μακεδονική» σκέτο και ακολουθεί μία μπάρα για το «κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας». Συνεπώς  και σε αυτό το σοβαρό  θέμα  αυτό που μένει είναι το σκέτο «Μακεδονική»!
Άρα παρά τα  όσα λέει ο κ. Τσίπρας και ο  κ. Κοτζιάς η συμφωνία  δεν έκλεισε τη «πόρτα» στον αλυτρωτισμό της γείτονος χώρας .Διότι  εκτός από το όνομα ,όπου η συμφωνία είναι σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό  , εξίσου σοβαρά ζητήματα είναι και  η γλώσσα και η υπηκοότητα  .
Σε αυτά όμως η συμφωνία δέχεται να  παραμείνουν ανοιχτά δυο μεγάλα«παράθυρα»αλυτρωτισμού και εθνικισμού  από τη πλευρά της FYROM πράγμα που εκτός από το ότι δεν είναι  ιστορικά ορθό  ,δεν συμβάλει  προφανώς και στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας  άρα και στην  ειρήνη στη περιοχή μας .
Αν υπήρχε μια ελληνική κυβέρνηση  η οποία  να  ήθελε  να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς  την ειρήνη την καλή γειτονία  και τα εθνικά συμφέροντα έπρεπε κατά τη  γνώμη  μου  να επιμείνει στην  σύνθετη ονομασία εκτός από το  όνομα και σε υπηκοότητα και γλώσσα διότι  αυτό και  «ιστορικά ορθό»είναι  αλλά και θα ακύρωνε τον εθνικισμό  και των αλυτρωτισμό των γειτόνων. Άρα θα συνέβαλε στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας  και στην  ειρήνη .
Βέβαια  σήμερα   έχουμε όχι μόνο μια    μνημονιακή     κυβέρνηση     Τσίπρα- Καμμένου αλλά μια κυβέρνηση η οποία έχει  αποφασίσει  να μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο φίλο-Νατοϊκές κυβερνήσεις που έχουν περάσει  από τη χώρα  .Έχουμε  μια κυβέρνηση η οποία έχει συνδέσει το  μέλλον της με την εξυπηρέτηση των Αμερικανό-Γερμανικών Νατοϊκών συμφερόντων  επομένως το  κύριο για αυτή δεν είναι  η εξυπηρέτηση ούτε της ειρήνης,ούτε της  καλής  γειτονίας, ούτε   των εθνικών συμφερόντων,ούτε του «ιστορικά ορθού»αλλά των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η Υποκρισία της Ν.Δ. με την πρόταση μομφής
Με τη πρόταση μομφής η ΝΔ στην ουσία «κάνει πλάτες» στη κυβέρνηση και δίνει όρκους πίστης και αφοσίωσης στο ΝΑΤΟ και τη Γερμανία .Διότι  έγκριτοι  νομικοί  και συνταγματολόγοι  τόνιζαν  ότι διαδικασία ,με την οποία επεδίωκε  ο  κ. Τσιπρας να υπογράψει τη συμφωνία   με τη FYROM χωρίς να έχει πάρει εξουσιοδότηση της Βουλής,ενέχει σοβαρά ζητήματα συνταγματικής και πολιτικής τάξης. Συγκεκριμένα τόνιζαν  αφού δεν συμφωνεί ο κ.Καμένος ,ο κ. Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει στις Πρέσπες τη συμφωνία χωρίς εξουσιοδότηση της Βουλής.
Τώρα η  απόρριψη της πρότασης μομφής  θα ερμηνευτεί ως εξουσιοδότηση της Βουλής στο Τσίπρα να υπογράψει. Με αυτό το τρόπο η ΝΔ  «θα πουλήσει σανό» στους οπαδούς της και στους «Μακεδονομάχους» ότι έκανε ότι μπορούσε να αποτρέψει την συμφωνία .Ο δε Τσίπρας θα πει πήρα ψήφο εμπιστοσύνης για τη συμφωνία και ο Καμμενος«θα πουλήσει σανό» και αυτός ότι διαφωνούσε μεν με τη συμφωνία αλλά δεν ήταν δυνατόν να ρίξει τη κυβέρνηση τώρα που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια (εδώ γελάμε βέβαια). Το δε ΝΑΤΟ θα εκτιμήσει τη στάση της ΝΔ η οποία έκανε πλάτες στη κυβέρνηση και της επέτρεψε να ισχυρίζεται ότι έχει και την εξουσιοδότηση της Βουλής.Η Ν.Δ. αν πράγματι ήθελε να μην υπογραφεί  η συμφωνία όφειλε να κάνει  μια δήλωση σαφή η οποία να έλεγε ότι:  Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία διότι η πολυκομματική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν δικαιούται να υπογράψει διεθνή συμφωνία αφού υπάρχει  διαφωνία των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού .Συνεπώς δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Τη δήλωση αυτή φυσικά έπρεπε με επιστολή της επίσημη να τη στείλει  και  στο ΝΑΤΟ  , την Ε.Ε  και τον ΟΗΕ. Συνεπώς είναι σαφές  γιατί  η Ν.Δ. «κάνει πλάτες» στο κ. Τσίπρα και    κοροϊδεύει τον κόσμο  .
Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου