«Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου» Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά «Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός. Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού. Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»… Ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».
Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια! Φαλκιδεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον. Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!».
Οταν ο Σαμαράς μιλούσε για «Μακεδονία»
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει όλα αυτά τα χρόνια συνδέσει την παρουσία του στην πολιτική ζωή κατά βάση με έναν ανένδοτο «μακεδονικό αγώνα» και να απορρίπτει μετά βδελυγμίας τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και άρα και την όποια λύση στο μακεδονικό ζήτημα, παρασέρνοντας σήμερα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκληρή δεξιά γραμμή του, όμως είναι ο ίδιος που κάποτε αποκαλούσε «Μακεδονία» τη σημερινή ΠΓΔΜ. Και μάλιστα χωρίς κανέναν προσδιορισμό.
Σήμερα η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Σαμαράς -ως υπουργός Εξωτερικών τότε- στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 12 Μαΐου του 1991.
Στη συνέντευξη αυτή, η οποία για την ειρωνεία της υπόθεσης αποδελτιωμένη βρίσκεται και στο αρχείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», ο Αντ. Σαμαράς καλείται να τοποθετηθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία.
Και όταν ερωτάται «ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από την επικίνδυνη αυτή αστάθεια στη γειτονική μας χώρα;», ο κ. Σαμαράς απαντά ότι «ουδείς γνωρίζει ποια θέση θα λάμβανε κάθε Δημοκρατία χωριστά μπροστά σε αποσχιστικές αποφάσεις», επισημαίνοντας ότι «ο σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας είπε ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η Μακεδονία θα προχωρούσαν σε πλήρη αυτονομία».
Το αυτονόητο
Τις παραμονές δηλαδή της κήρυξης της αυτονομίας της ΠΓΔΜ ο κ. Σαμαράς θεωρούσε αυτονόητο να αναφέρεται σ’ αυτή χωρίς κανέναν προσδιορισμό πέραν του «Μακεδονία». Δεν χρησιμοποιεί ούτε καν τον επίσημο τότε όρο (Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Ακόμα τότε, βέβαια, ο κ. Σαμαράς ήταν πιστός υπουργός Εξωτερικών του Κων. Μητσοτάκη. Δεν είχε επιλέξει να γίνει εκφραστής των όψιμων μακεδονομάχων και να ξεκινήσει τη νέα του (σόλο) πολιτική καριέρα.
Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο ουσιαστικά να κατηγορήσει την κυβέρνηση για εθνική μειοδοσία, προσεγγίζοντας και πάλι -ύστερα από αλλεπάλληλες αμφιταλαντεύσεις- τις σαμαρικές θέσεις. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε λοιπόν και χθες η Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις», ενώ επέμεινε στο θέμα της «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» που έχει εσχάτως προσθέσει στις «κόκκινες γραμμές» της.
Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Ελληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών». Πηγές: Σκάι, Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου