Pages

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εκκένωση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, αλλά και απεγκλωβισμό ασθενών σε περίπτωση σεισμού, προβλέπει το σενάριο των ασκήσεων ετοιμότητας που θα διεξαχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με πληροφορίες του MessiniaLive. Το επιχειρησιακό σχέδιο αφορά καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως σεισμός ή πυρκαγιά, και αποβλέπουν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό, ώστε να είναι σε ετοιμότητα και να ανταποκριθεί άψογα και έγκαιρα σε ενδεχόμενο σεισμό ή πυρκαγιά. 
Τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν απεγκλωβισμούς ασθενών σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς και παράλληλα εκκένωση των Νοσοκομείων Η είδηση για την υλοποίηση της άσκησης από το ΕΚΕΠΥ έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη Διοίκηση του Γ.Ν Μεσσηνίας, καθώς αναγνωρίζεται η μέγιστη σημασία της, μιας και βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, που έχει καταγράψει υψηλούς σεισμούς στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το πνεύμα Διοίκηση και Προσωπικό των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και εργάζονται πάνω στα επιχειρησιακά σχέδια.

ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΣΚΑΦΗ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.
Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.
Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.
 Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος ''DOC'S REMEDY'' σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους. Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.
Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

 Ζημιές σε σκάφη στο λιμάνι στην Αρτέμιδα Αττικής

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία που χτύπησε την Αττική και στο λιμάνι της Αρτέμιδας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο Τατούλης

Την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ από το Άργος, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε υποδομές. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των υποδομών πολύ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί. Για τις καταστροφές αυτές υπάρχει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ προκειμένου άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μαζί με το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων και υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται σε όλα τα σημεία που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, ώστε άμεσα αυτά να αντιμετωπίζονται.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ "ΖΟΡΜΠΑ" ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ-ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ

Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα βρέθηκαν περιοχές της Πελοποννήσου, με το “Ζορμπά” να δημιουργεί πολλά προβλήματα κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και το πως αυτοδιοικητικοί και φορείς από όλη την Πελοπόννησο κατέγραψαν την έντονη κακοκαιρία, αλλά και το σχολιασμό για το συντονισμό των Αρχών, από το Best TV.

ΑΓΡΙΟΣ...ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ "ΖΟΡΜΠΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Με άγριες διαθέσεις έφτασε ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς στη ώρα μας. Ήδη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει πλήξει τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ενώ με ταχύτητα κινείται ανατολικά “χτυπώντας” με ένταση τις παράκτιες περιοχές. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη δυτική και νότια κυρίως Μεσσηνία. Καταιγίδες, κρύο και θυελλώδεις άνεμοι τα κύρια χαρακτηριστικά, με τις εικόνες που έχουν καταγραφεί να είναι αποκαλυπτικές.

23.928 αγροτικά ακίνητα στα χέρια των δανειστών !


Μεγάλες θα είναι οι απώλειες σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις αφού οι δανειστές έχουν επιλέξει να πάρουν από 23.928 αγροτικά ακίνητα που μέχρι σήμερα άνηκαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. 

Από τις Σέρρες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αγροτικών ακινήτων που πρόκειται να περάσουν ή έχουν ήδη περάσει (κανείς δεν έχει απαντήσει ακόµα µε σαφήνεια) στο Υπερταµείο των δανειστών. Αν και το θέµα φαίνεται να βρίσκεται µόνο στην αρχή του, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόµενο διάστηµα η ιστορία αυτή θα απασχολήσει τους εµπλεκόµενους µε τον πρωτογενή τοµέα αφού στον κατάλογο της Εταιρείας Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆ Α.Ε.) φιγουράρουν 23.928 ακίνητα συνολικής έκτασης 1.227.2927.641 m2 . Το πρόβληµα ωστόσο – που δυσχεραίνει την αποκωδικοποίησή τους - είναι ότι στην απόφαση  Τσακαλώτου (ΦΕΚ  B 2317/19.6.2018) στην οποία παρουσιάζονται τα συνολικά 10.119 που πρόκειται να περάσουν στο Υπερταµείο, εµφανίζονται µόνο οι κωδικοί Αριθµοί Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ).
Όπως και να έχει το πράγµα όµως τα αγροτικά ακίνητα που θα περάσουν στα χέρια των δανειστών θα είναι αρκετά και ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η νέα πολιτική ηγεσία της Βάθη  (υπουργός και υφυπουργός, κα. Τελιγιορίδου) πέρασαν τις τελευταίες ηµέρες την πόρτα της Μητρόπολης Αθηνών προκειµένου να συναντηθούν µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυµο. Άλλωστε ο προκάτοχος του Αραχωβίτη, Βαγγέλης Αποστόλου είχε κάνει γνωστό από το 2016 τη δηµιουργία ενός φορέα αξιοποίησης της αγροτικής εκκλησιαστικής περιουσίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύµφωνα µε την τελευταία καταµέτρηση του πραγµατοποίησε η ελληνική Πολιτεία σε εκκλησιαστικούς οργανισµούς ανήκουν: α) Ν.Αττικής: 20.570 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης, β) Ν. Ευβοίας: 2.120 στρ., γ)  20.179 στρ., δ) Ν. Τρικάλων: 22.840 στρ., ε) Ν. Μαγνησίας: 3.340 στρ., ζ) Ν. Φωκίδας: 1.050 στρ., στ) Ν. Αχαΐας: 1.060 στρ., η) Ν. Χαλκιδικής: 2.300 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης, τα οποία είναι στην ιδιοκτησία µονών του Αγίου Όρους

H Πύλος γιόρτασε την Πολιούχο τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Την Πολιούχο τους Παναγιά Μυρτιδιώτισσα γιόρτασαν σήμερα το πρωί με φανερή συγκίνηση οι κάτοικοι της Πύλου. Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της Κυριακής με την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, ενώ σήμερα το πρωί τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, μετά την οποία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συνοδεία της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου- Νέστορος και των σχολείων της περιοχής. Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ευχόμενος σε όλο τον κόσμο υγεία και ευτυχία μίλησε για τη σημαντικότητα της παράδοσης και της θρησκείας, δηλώνοντας «Παρά τις δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός, η ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο δε θα σβήσει, και αυτό γιατί η πίστη μας στο Θεό παραμένει ακλόνητη».

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΠΑΛΙ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ..ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-VIDEO

ΔΕΝ προσφέρει με την επέλαση του..'Ζορμπά' όπως και παλιότερα με την κακοκαιρία, ουσιαστική ασφάλεια το αλιευτικό καταφύγιο της Κυπαρισσίας καθώς ο έντονος κυματισμός δεν το προφυλάσσει από την μανία του καιρού.
ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά λοιπόν που βούλιαξε ένα σκάφος στο λιμάνι της πόλης, αφού στο ίδιο έργο θεατές είμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Οι ζημιές σε ιστιοφόρα και σκάφη είναι δεδομένες παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν μπήκαμε ούτε στον Οκτώβριο..
ΔΕΝ αποτελεί είδηση ότι η κυκλοθυμική πορεία των κυμάτων εντός του αλιευτικού καταφυγίου εκτονώνεται στις παρυφές του καταφυγίου που τελικά..μόνο καταφύγιο δεν είναι. Οπότε γιατί οι αλιείς να πληρώνουν τέλη ελλημενισμού για κάτι που δεν τους προσφέρει προστασία; Τι να πούμε τώρα και τι να γράψουμε; Καληνύχτα σας...

'ΤΣΑΚΙΣΑΝ" ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

ΖΗΜΙΕΣ σε φυτικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις είναι η πρώτη εικόνα από το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Τριφυλίας καθώς τα φαινόμενα ήταν εντονότερα από την περιοχή του Λαγκούβαρδου και Μαράθου προς την Πύλο με τους ανέμους να αυξάνονται μέχρι 9 μποφώρ.
Λόγω των θυελλωδών ανέμων σημειώθηκε καρπόπτωση στις περιοχές Πλάτη, Χριστιανούπολη, Εξοχικού, Βάλτας, μέχρι τις ορεινές ζώνες των Γαργαλιάνων καθώς ορισμένοι παραγωγοί εκτιμούν ότι η ζημιά φτάνει ως το 70% περίπου.
Σε ετοιμότητα οι αρχές και ιδίως η Πυροσβεστική υπηρεσία καθώς στον Μάραθο εκλήθησαν οι αρχές για να απεγκλωβίσουν αλιέα που προσπαθούσε να δέσει το σκάφος του στην θαλάσσια περιοχή. Τα κύματα έφτασαν στην προκυμαία μέχρι την περιοχή του Αγρίλι, ενώ σωτήριο είναι το γεγονός ότι οι πολίτες ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για την ένταση των φαινομένων. 

ΧΟΡΕΨΕ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ.."ZΟΡΜΠΑ" ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΜΕΝΟΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΙΑΣ -ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

- Ποιο εξασθενημένος από τις προγνώσεις των μετεωρολόγων 

 - Καρπόπτωση σε περιοχές της Πυλίας και Τριφυλίας...

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κυκλώνας Ζορμπάς έφθασε και στην Μεσσηνία με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στη Φοινικούντα και τις γύρω περιοχές.
Στις παραλίες καλαμάτας και Κορώνης τα κύματα ανέβηκαν στους παραλιακούς δρόμους  
Σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σταδιακά Α-ΝΑ, Α, Β-ΒΑ, Β-ΒΔ άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τους παραπάνω ανέμους.
Οι δυνατοί άνεμοι πάντως  παρέσυραν  δεκάδες τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είχαν φροντίσει να τα ασφαλίσουν.
ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...
Στην περιοχή της Τριφυλίας οι άνεμοι είχαν μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή Μαράθου ως το Πετροχώρι, ενώ ηπιότερα ήταν τα φαινόμενα σε περιοχές του Κυπαρισσιακού κόλπου. Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την πτώση ελαιοκάρπου κοντά στους Γαργαλιάνους σε ποσοστό πάνω από το 60% σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς γεωπόνοι των αρμόδιων υπηρεσιών θα εκτιμήσουν την κατάσταση από την Δευτέρα. Τέλος στη Κυπαρισσία αποκολλήθηκαν πέτρες και υλικά από παλιά ετοιμόρροπα κτίρια, ενώ είναι ευτύχημα ότι τα ποσοστά βροχόπτωση παρότι ήταν αυξημένα δεν ξεπέρασαν τα όρια...kyparissianews.com, kyparissialive, φωτό και από το newsmessinia. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και μετά από επικοινωνία με αρμόδιους φορείς του τόπου μας, θα ήθελε να ενημερώσει τα μελή τους αλλά και τους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής ότι ενδεχόμενα στις επόμενες ώρες και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας που έρχεται να επικρατήσουν στην περιοχή μας ακραία καιρικά φαινόμενα.
Δίχως πανικό θα πρέπει από όλους μας να υπάρχει ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άσχημες καταστάσεις εάν τελικά το φαινόμενο εκδηλωθεί στην περιοχή μας.
Έτσι ο καθένας μας θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που απαιτούνται για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και την προστασία της περιουσίας μας αλλά και της περιουσίας των συνανθρώπων μας
Με την κακοκαιρία πού επίκειται να χτυπήσει την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στους επαγγελματίες αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες, να κάνουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προφυλάξουν τις περιουσίες τους. Πρότεινουμε λοιπόν να ασφαλιστούν όλα τα τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία των Φιλιατρών ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές καθώς όπως έχει προβλεφθεί αναμένονται σφοδροί άνεμοι έως 12 μποφόρ. Επίσης ατομικά ο καθένας να μαζέψει από μπαλκόνια ή αυλές, αντικείμενα που θα μπορούσαν να γίνουν ανεξέλεγκτα εξαιτίας των ανέμων.

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΕΙΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ, ΕΙΤΕ Ο ΛΑΌΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ.

Παρουσίασε το ΣΚΑΪ κάποια δημοσκόπηση η οποία εμφανίζει τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας γύρω στο 9,5% υπέρ της ΝΔ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται κάτω από το 6,5%. Πως είναι δυνατόν να επιβραβεύεται η ΝΔ από το λαό, όταν αποδεδειγμένα ο Κώστας Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα διπλασιάζοντας το χρέος από 150 δις ευρώ σε 300 δις ευρώ και το έλλειμμα της χώρας ανεβάζοντάς το στο 15,6%; 
Επίσης πως γίνεται η ΝΔ στη συνέχεια με ψεύτικες υποσχέσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δήθεν με ένα άλλο μείγμα πολιτικής θα βγάλει τη χώρα από την κρίση μέσα σε 18μήνες και ο "σοφός" λαός τούς δίνει ξανά την εξουσία; 
Πως γίνεται να κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλα ποσοστά όταν και αυτός με τη σειρά του με ψεύτικες υποσχέσεις για σκίσιμο μνημονίων κλπ ψέματα εξαπατά πολιτικά τον λαό με τον Αλέξη Τσίπρα και ο "σοφός" λαός να δίνει και σε αυτούς δυο φορές την εξουσία;
Δεν ξέρω πως σκέφτεστε εσείς φίλοι μου, αλλά η δική μου λογική δεν μπορεί να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα, απ' ότι... το πολιτικό σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς καλά κρατεί με ψεύτικες δημοσκοπήσεις, από μη θεσμοθετημένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, τις οποίες αναπαράγουν με τη σειρά τους τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ με το αζημίωτο φυσικά... Επίσης πιστεύω ότι ο λαός τελικά θα γυρίσει τις πλάτες στις ψεύτικες δημοσκοπήσεις και στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, τα επονομαζόμενα και Μέσα Μάλαξης Εγκεφάλου. 
Με εκτίμηση Θεοδόσης Ψυχογιός

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, τόσο σε καρδιοπαθείς όσο και υγιείς ανθρώπους, ότι περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τηγανητών φαγητών, περιορίζονται ταυτόχρονα και τις ποσότητες της “κακής” χοληστερόλης, κάτι που ευνοεί την καλή λειτουργία της καρδιάς. Όμως αυτό, όσο και οι αυξημένες τιμές της “καλής” χοληστερόλης, (η οποία απορροφά την “κακή” που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), φαίνεται ότι δεν επαρκούν για την προστασία αυτού του τόσο ευαίσθητου οργάνου, σύμφωνα με κάποιες άλλες νεότερες μελέτες.
Η μεσογειακή διατροφή και κυρίως αυτή που είναι εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αύξησης της αποτελεσματικότητας της “καλής” χοληστερόλης στην κατεύθυνση της προστασίας των αγγείων και της καρδιάς, λένε τώρα οι επιστήμονες μετά από νέα μελέτη που βασίστηκε στη συμμετοχή 300 ατόμων με υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Circulation.

Το πείραμα που επέδειξε την υπεροχή του ελαιόλαδου

Τα άτομα που συμμετείχαν στην πολύχρονη τυχαιοποιημένη μελέτη, κλήθηκαν σε ομάδες να καταναλώνουν τα εξής γεύματα :
Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε γεύματα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δηλαδή έκανε διατροφή βασισμένη στα πολλά φρούτα και λαχανικά και σε ελάχιστο κόκκινο κρέας.
Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα κατανάλωνε μία από τις δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής: η πρώτη έκανε διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο και η δεύτερη ακολουθούσε διατροφή με άφθονους ξηρούς καρπούς.
Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα των συμμετεχόντων, με τα επίπεδα χοληστερόλης τους πριν αρχίσουν τη διατροφή. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, (όχι το μεσογειακό) κατάφεραν πράγματι να μειώσουν την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Ομως, τα άτομα που ακολουθούσαν τα δύο είδη μεσογειακής διατροφής, αποδείχθηκε ότι είχαν πιο λειτουργική HDL (καλή) χοληστερόλη.

Το λιντσάρισμα στο κέντρο της Αθήνας δεν αντιστοιχεί σε ευνομούμενη χώρα

Η άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από 1η Οκτωβρίου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η πλήρης επιστροφή της οικονομίας της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με πολύ προσεκτικά βήματα» και προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls. 
O υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Με αφορμή νέου βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση λιντσαρίσματος στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι που δεν αντιστοιχεί σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα» και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης και απόδοσης τυχόν ευθυνών. Για το θέμα των συντάξεων, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές για ποιους λόγους η μείωσή τους που ζητήθηκε από το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «δεν έχει κανένα νόημα και με κοινωνικούς και με δημοσιονομικούς όρους», ενώ τόνισε ότι «το μείζον είναι ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση η οποία θα αίρει τις συνέπειες αυτού του μέτρου». 
Υπογράμμισε ακόμα ότι το μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής πολιτείας, χάρη στη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού ασφαλείας, το καλοκαίρι του 2017, είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές. Όπως εξήγησε, η μεταβλητότητα και η ανησυχία που υπάρχει στις αγορές για χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια δεν επιτρέπει σε οικονομίες πολύ πιο σταθερές από την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε αυτές που να είναι βιώσιμες. Στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ιεράρχηση των αναγκών και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», ενώ για συμβασιούχους που έχουν πολυετή προϋπηρεσία όπως στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσουμε αυτούς τους ανθρώπους», στο πλαίσιο πάντα του διαγωνισμού για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Προανήγγειλε, ακόμα, την κάλυψη 118 μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όπου όπως είπε δεν έχουν δει ποτέ μηχανικό ή οικονομολόγο.

Εμπόδια… βρίσκει η εφαρμογή των ΤΟΜΥ

Εμπόδια βρίσκει η εφαρμογή των ΤΟΜΥ που αλλιώς εξαγγέλθηκαν και πλέον αλλιώς εξελίσσονται με την φιλοξενία τους – για παράδειγμα στη Μεσσηνία – στις υγειονομικές μονάδες του ΠΕΔΥ. Θέματα υποδομών και μηχανογράφησης κυριαρχούν. Το θέμα είναι ότι η περίφημη πλέον υγεία δεν είναι δωρεάν...Η επίλυσή τους πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις 2 μεγάλες υγειονομικές μονάδες του Νομού μας...

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΛΟΠΕΣ Ι.Χ. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου- Νέστορος, επτά (7) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπής σε οχήματα, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (27.9.2018) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 24χρονος ημεδαπός. 
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου- Νέστορος και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 24χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από την 5.9.2018 έως την 22.9.2018, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας, διέπραξε έξι (6) περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα και μία (1) περίπτωση απόπειρας κλοπής σε όχημα. Από την παραπάνω εγκληματική του δράση είχε αφαιρέσει χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, τραπεζικές κάρτες, προσωπικά αντικείμενα κ.ά., που η συνολική τους αξία αγγίζει τις -5000- σύμφωνα με τους κατόχους τους, ενώ προέβη και σε συναλλαγές, χρησιμοποιώντας τραπεζικές κάρτες που είχε αφαιρέσει σε μία (1) από τις παραπάνω περιπτώσεις. Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (27.9.2018) το απόγευμα στην οικία του 24χρονου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, προέκυψε ότι ηλεκτροδοτούσε παράνομα την οικία του

ΠΕΦΤΕΙ "ΜΑΥΡΟ" ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Π.Δ.

Το Π.Δ της προστατευόμενης περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου υπογράφηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς του ΥΠΕΝ και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύεται άμεσα σε ΦΕΚ.
Η έκδοση του Π.Δ εξασφαλίζει:
  • Νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής με τον καθορισμό χρήσεων γης ανάλογα με την σημασία του προστατευτέου αντικειμένου και τη θέσπιση όρων και περιορισμών με κλιμάκωση «αυστηρότητας». Στις περιοχές προστασίας της φύσης προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηροί όροι προστασίας, ενώ στην περιφερειακή ζώνη (Ζώνη αγροτικού τοπίου), δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης κυρίως ήπιων και βιώσιμων μορφών τουρισμού/αγροτουρισμού, με έμφαση στην συνέχιση και ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία κ.λ.π).
  • Την απαγόρευση δόμησης στις περιοχές προστασίας της φύσης (αμμοθίνες και αιγιαλό), καθώς και σε απόσταση τουλάχιστον 50 μ. από τις αμμοθίνες, ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα και είδη.
  • Τον καθορισμό όρων και περιορισμών στην απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από την λειτουργία επιχειρήσεων θαλάσσιας αναψυχής. Σε περιοχές όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ωοτοκίας της χελώνας Carettacaretta, απαγορεύτηκε η τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.
  • Τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Καϊάφα, χωρίς καταλήψεις και υποβάθμιση ευαίσθητων οικοσυστημάτων, καθώς και την συνέχιση λειτουργίας των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκεί, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας το δυναμικό ανάπτυξης και ενίσχυσης του τοπικού προϊόντος.
  • Την απαγόρευση περαιτέρω επεμβάσεων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, μέχρι την οριοθέτηση και ρύθμιση των υπαρχουσών χρήσεων και δραστηριοτήτων και την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών από τον αιγιαλό.
  • Την αύξηση της αρτιότητας για δόμηση (20 στρέμματα από 10), με ταυτόχρονη διατήρηση του δικαιώματος δόμησης στα 10 στρέμματα, ως μεταβατική διάταξη, για τις ιδιοκτησίες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του Π.Δ.
Εξασφαλίζεται λοιπόν περαιτέρω προστασία από εδώ και στο εξής, αλλά στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους και τους κατοίκους της περιοχής και τις δραστηριότητές τους.
Ταυτόχρονα μειώνεται το σύνολο της κάλυψης των κτιριακών εγκαταστάσεων (όπου επιτρέπονται τέτοιες) και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, (δεν υπερβαίνει το 30% της έκτασης ιδιοκτησίας) και στο υπόλοιπο 70% της έκτασης της ιδιοκτησίας  διατηρείται  η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός της χαρακτήρας.
Επιπλέον, με τις μεταβατικές διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα σε νομίμως υφιστάμενες δραστηριότητες, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εφόσον εξασφαλίσουν, όπου απαιτείται, τους κατάλληλους περιβαλλοντικούς όρους.

ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019

Αίσθηση προκαλεί η κοινή δήλωση του Στάθη Ανδρινόπουλου και του Κώστα Κόλλια που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Η εξέλιξη αυτή ρίχνει κυριολεκτικά στο καναβάτσο το δήμαρχο Παν. Κατσίβελα, που φαίνεται ότι έχει φάει και πόρτα από τη ΝΔ, ενώ οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, βρίσκονται στο ναδίρ.
Η κοινή δήλωση Στάθη Ανδρινόπουλου -Κώστα Κόλλια αναφέρει:
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ζητήματα του δήμου. Θυμίζουμε ότι υπήρξαμε στενοί συνεργάτες κατά την πρώτη “Καλλικρατική” θητεία του δήμου Τριφυλίας. Συμπέσαμε στην εκτίμηση ότι, η σημερινή δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας, η δυσανασχέτηση της οποίας παντοιοτρόπως εκδηλώνεται.
Η προοπτική της ανατροπής κατεστημένων και καταστάσεων και αντιλήψεων με τη δημιουργία ενός σχήματος ευρύτερης αποδοχής είναι μία πρόκληση. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε το διάλογο και μεταξύ μας και με άλλους αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς».

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σε ετοιμότητα είναι όλες οι υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα και ζημιές από την εξελισσόμενη τις ώρες αυτές κακοκαιρία, που ως κύριο χαρακτηριστικό έχει τους θυελλώδεις κατά τόπους ανέμους. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάτε και προς τους πολίτες για τις μετακινήσεις τους. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος δίνει την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες και αναλύει την πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα που θα πλήξει την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα θα είναι περίπου αυτή στο παρακάτω διάγραμμα. Το Σάββατο το πρωί θα βρεθεί περίπου στα ανοιχτά του Ιονίου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει φτάσει στις περιοχές των Δωδεκανήσων. Κρατάω μια μικρή ακόμη επιφύλαξη για την πορεία του γιατί τέτοια συστήματα πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν ακόμη και 1 ημέρα πριν.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Παρέλαση υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Καλαμάτα για συμπαράσταση στον Π.Κωνσταντινέα  οι οποίοι σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο REX προσπάθησαν να κάνουν την ….τρίχα ,τριχιά !
Το παρών έδωσαν ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ,οκος Χαρίτσης ,ο κος Κατρούγκαλος η κα Κοζομπόλη και φυσικά ο κος Κωνσταντινέας

 «Οφείλουμε να υψώσουμε ένα δημοκρατικό τείχος απέναντι στην φασιστική βία και να τύχει της πλήρους απομόνωσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από όλους τους κοινωνικούς φορείς.»

Στην κατ΄όνομα συνέντευξη τύπου  δόθηκαν μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον Σκουρλέτη  ενώ η ρητορική του είχε και πάλι διχαστικά μηνύματα  κατηγορώντας  δημοσιογράφους ότι παίζουν τον ρόλο ….εγκάθετου χαρακτηρίζοντας  στυγνή προπαγάνδα των ….μνημονιακών κυβερνήσεων  τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις 

Από την πλευρά του ο κος  Κατρούγκαλος θέλησε να παραδώσει μαθήματα …..Αγγλικής δημοσιογραφίας  ενώσημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι πρωτοφανές αυτό που έγινε με τον Πέτρο Κωνσταντινέα, διότι η αριστερά είναι ο ορκισμένος εχθρός του φασισμού και της ακροδεξιάς και είχαμε πολλά θύματα και πολλές επιθέσεις στο παρελθόν.»
O κος  Κωνσταντινέας  ευχαρίστησε όλε τις πολιτικές δυνάμεις που του

συμπαραστάθηκαν  ενώ για την απουσία του από το δικαστήριο και την εκπροσωπησή του από πληρεξούσιο δικηγόρο  είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι  έδειξε μεγαλοψυχία που δέχθηκε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης ενώ  δήλωσε ότι  μπορούσε να επιμείνει στην διεξαγωγή τη δίκης  και οι κατηγορούμενοι να παραμείνουν κρατούμενοι .
Δεν αναφέρθηκε αναλυτικά  στο συμβάν δηλώνοντας ότι υπάρχουν  ποινικές ευθύνες και τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης που θα βγάλει τα τελικά της συμπεράσματα

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, συνεχάρη τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία για την γρήγορη και αποτελεσματική, όπως είπε, διαλεύκανση της επίθεσης εναντίον του βουλευτή, διότι όπως σημείωσε, «αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι τέτοιου τύπου φασιστικές ενέργειες δεν μπορούν και δεν θα μένουν αναπάντητες από το κράτος.»
Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «περιστατικά φασιστικής ακροδεξιάς βίας δεν αφορούν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορούν το σύνολο των δυνάμεών του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, για αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι μας πάρα πολύ σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο, σε λεκτικό επίπεδο, αλλά και ως πολιτική πρακτική, ασκούμε πολιτική σε αυτή τη χώρα.»
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών βλέπουμε να εκφωνούνται λόγοι και ρητορικά σχήματα, τα οποία δυστυχώς προσπαθούν να σπείρουν τον διχασμό στον ελληνικό λαό.»
Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες πολίτες ότι θα κάνουμε το παν σε πολιτικό επίπεδο για να υψώσουμε ισχυρό ανάχωμα στην άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.»

Από την πλευρά της, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να συνηθίσουμε τη μορφή του τέρατος, δεν πρέπει να θρέψουμε αυτό το τέρας με την ανοχή μας στη διαφορετικότητα, στη μισαλλοδοξία, στην αντίθετη άποψη» και πρόσθεσε: «Βεβαίως η πολιτεία έχει υποχρέωση να εξαλείψει τις αιτίες που γεννούν τη βία. Να μην υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, που το χέρι τους οπλίζεται με συμπεριφορές φασιστικές, πιστεύοντας ότι εκεί είναι η λύση των προβλημάτων τους. Όμως ο καθένας από εμάς, ο κάθε δημοκρατικός πολίτης, έχει την υποχρέωση, να επαγρυπνά, να είναι αντίθετος σε όλες αυτές τις συμπεριφορές, σαν αυτό που συνέβη στον Πέτρο Κωνσταντινέα την περασμένη Κυριακή.» Από την "ΦΩΝΗ"

ΧΑΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για ανικανότητα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, εξαπέλυσε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, σε δήλωσή του, τονίζει πως «έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πλήρους αδιαφορίας, καταστροφικών πολιτικών και ανηλεών φοροεπιδρομών που γονάτισαν τον αγροτικό κόσμο, η κυβέρνηση ανακάλυψε το «Πακέτο Γιούνκερ» για τον αγροδιατροφικό τομέα». 

 Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, παραμένει ουραγός, πίσω από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ιταλία που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ και οι αγρότες τους, ήδη, λαμβάνουν πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους. «Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, ζητούσε την αξιοποίηση του «Πακέτου Γιούνκερ». Ωστόσο, η κυβέρνηση ολιγώρησε, με αποτέλεσμα ακόμη να μη γνωρίζουμε σε ποιο ύψος ανέρχεται η χρηματοδότη, πότε και με ποια κριτήρια θα επιλέξει τον φορέα εφαρμογής και, κυρίως, πότε θα είναι σε θέση οι αγρότες μας να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση..

Η αύξηση του ΦΠΑ διόγκωσε τη φοροδιαφυγή!

Η αύξηση των συντελεστών διεύρυνε τη φοροδιαφυγή κατά 600 εκατ. ευρώ

Ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε η κυβέρνηση έφερε η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, από το 1 δισ. ευρώ που είχε σκοπό να προσθέσει στo ταμείο του το ελληνικό Δημόσιο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αυτό που πέτυχε ήταν η περαιτέρω διόγκωση της φοροδιαφυγής.
Η αύξηση των συντελεστών διεύρυνε τη φοροδιαφυγή κατά 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από ένα στα δύο ευρώ δεν κατέληξαν στα κρατικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι τη διετία 2015-2016 αυξήθηκε ο ανώτατος συντελεστής κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα στο 24%, υπήρξαν αθρόες μετατάξεις από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον ανώτατο συντελεστή, ενώ καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν που επικαλείται η «Καθημερινή», το έλλειμμα ΦΠΑ (η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ) ανήλθε το 2016 στη χώρα μας στα 5,9 δισ. ευρώ (παρά την ευρύτερη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που επέβαλαν τα capital controls), από 5,35 δισ. που ήταν το 2015 και 4,6 δισ. ευρώ το 2014, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. τα διαφυγόντα έσοδα περιορίσθηκαν στα 147,1 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ, με τη Ρουμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συνολικά, στα κράτη-μέλη της Ενωσης, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δισ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος. Οι ατομικές επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Λαμβάνοντας υπόψη:
1)Tο Ν.3013/2002 (ΦΕΚ/102Α΄) περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις
2) Το Ν.4249/24-03-2014 (ΦΕΚ 73Α΄) περί αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος  και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας …και άλλες διατάξεις.
3) Το αρ. 186 του Ν.3852/2010 “Πρόγραμμα Καλλικράτης”
4) Την Υ.Α. 1299/7-4-2003 έγκριση του από 07-04-2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (ΦΕΚ 423/Β΄2003)
5) Την υπ’ αριθμ. 7742/01-11-2017 περί σχεδιασμού δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
6) Την με αριθμ.  9862/27-09-2018 Εισήγηση του Περιφερειακού Δ/ντη Α΄/θμιας και Β΄/θΜΙΑς Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
7) Το με αρ. Πρωτ. 6856/27-09-2018 έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
8) Το με αρ. Πρωτ 208030/27-09-2018έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Α.Δ.Π.Δ.Ε. & Ι.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Να παραμείνουν κλειστέςγια προληπτικούς λόγους, όλεςοι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Παρασκευή 28-09-2018, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ-ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ όπως είχε προαναγγελθεί το τυπικό μέρος για αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου με  την μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Στην τελετή όπως μετέδωσε το Α.Π.Ε. συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς αλλά και εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν επιλεγεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οριστική υπογραφή και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα ΕΛΠΕ (100%).
ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ;
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν μελλοντικά υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές με μέρος των εσόδων από 2-4% περίπου να οδεύει με την μορφή πόρων σε περιφέρεια Πελοποννήσου και γιατί όχι στους Δήμους της ζώνης γεώτρησης όπως συμβαίνει στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι στον τομέα των υδρογονανθράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, και ότι έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα, με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζει ακόμη τη συγκυρία του εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος και Ιταλία) καθώς και τη σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένους.
ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΩΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ως τώρα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες στις εξής περιοχές:
  •  Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)
  •  "Οικόπεδο 2" δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%),
  •  Χερσαίες περιοχές Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%). ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας. Σε δήλωσή του μετά την επανεκλογή του έθεσε τους στόχους του ταμείου για την πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί:
“Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής για την τιμή και την εμπιστοσύνη να με επανεκλέξουν Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας. Μαζί πετύχαμε πάρα πολλά και συνεχίζουμε. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας. Πιστεύω όμως ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Σε πρώτο πλάνο έχουμε το λιμάνι της Κυπαρισσίας, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης και το λιμάνι της Μεθώνης.
Ως προς το λιμάνι της Κυπαρισσίας σύντομα τελειώνει η Α΄ φάση, επισκευή του προσήνεμου μώλου και εργαζόμαστε πυρετωδώς με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τριφυλίας για την Β΄ Φάση, στην οποία προβλέπεται η εκβάθυνση του λιμένος και η επιμήκυνση του μεγάλου λιμενοβραχίονα (προσήνεμου μώλου) κατά 70 μέτρα. Ως προς το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση για την «Ανάπτυξη του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθούπολης» και διεκδικούμε χρηματοδότηση και για το λιμάνι της Μεθώνης.”

5,4 ρίχτερ ταρακούνησαν τη Τριφυλία και καρπόπτωση από ανέμους στους Γαργαλιάνους

ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ για τα καλά η Δυτική Μεσσηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία δείχνουν ότι επίκεντρο ήταν  το θαλάσσιο σεισμικό τόξο στα νότια του Ιονίου
Η δόνηση σημειώθηκε στις 13:21. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθός της ανήλθε σε 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (αρχικά είχε εκτιμηθεί σε 4,6 Ρίχτερ), ενώ το Ευρωμεσογειακό τον υπολόγισε στα 5,2 Ρίχτερ (έναντι αρχικής αναφοράς για 5,4 Ρίχτερ). Ο ισχυρός σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 5,7 χλμ.
Στο μεταξύ προβλήματα δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν σε περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας όπου φτάνουν κοντά στα 7-8 μποφόρ σε ορισμένες αγροτικές περιοχές. Εκτός από πτώση δέντρου σε περιοχή των Γαργαλιάνων αναγνώστης μας έστειλε φωτογραφία για πτώση ελαιοκάρπου σε ελαιοπερίβολα λόγω της έντασης των ανέμων. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση λόγω της πτώσης δέντρου σε στύλους της ΔΕΗ κοντά στην περιοχή Ραχών Κυπαρισσίας, αλλά αποκαταστάθηκαν άμεσα από τα συνεργεία της ΔΕΗ. Τέλος σε ετοιμότητα είναι οι αρχές για την επέλαση της κακοκαιρίας. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Θυελλώδεις κατά τόπους είναι οι άνεμοι που πνέουν και στη Μεσσηνία, με την κακοκαιρία να έχει κάνει την εμφάνισή της και στην περιοχή μας. Το καμπανάκι… για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν τις επόμενες ώρες και την Καλαμάτα χτυπά και έκκληση γίνεται από τους αρμόδιους φορείς προς τους πολίτες ενώ συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα στην κεντρική πλατεία από τους ανέμους έσπασε μεγάλο δέντρο στο βόρειο συντριβάνι και από θαύμα δεν υπήρξε -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- κάποιος τραυματισμός.

Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καταδικάζει διώξεις

Γ. Πατούλης: Οι επικεφαλής πολιτικών κομμάτων δεν πρέπει να διώκονται όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), μετά από εισήγηση του Τάσου Κανταρά, επικεφαλής της παράταξης Συντονισμού Αιρετών, προχώρησε στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει περιπτώσεις προσώπων που κλήθηκαν σε απολογία επειδή αγωνίζονται με συλλογικό τρόπο, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των πολιτών στην κατοικία ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 
 Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ υπογράμμισε ότι «επικεφαλής πολιτικών κομμάτων δεν πρέπει να διώκονται όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών». Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά να σταματήσουν οι κλήσεις και οι διώξεις όσων υπερασπίζονται τα κοινωνικά αγαθά και τη λαϊκή περιουσία και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες για την επίθεση σε Κωνσταντινέα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η αυτόφορη διαδικασία για τους 8 μέχρι πρότινος συλληφθέντες για την υπόθεση της επίθεσης στον Π. Κωνσταντινέα. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Αξιοσημείωτο πως ο κ. Κωνσταντινέας δεν παρέστη στη διαδικασία κι όταν από τον πρόεδρο ρωτήθηκε ο συνήγορος του, ο ίδιος απάντησε πως: “βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης στο σπίτι του”. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 5 Οκτωβρίου.

ARISTOIL: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια των δράσεων του Μεσογειακού Προγράμματος Aristoil καλεί τους ελαιοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική εσπερίδα της περιοχής τους σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
  • Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 ώρα 17.30 μ.μ. Αιθ. Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεσσήνης, Μεσσήνη
  • Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 ώρα 17.30 μ.μ. Αιθ. Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών, Φιλιατρά
  • Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 ώρα 17.30 μ.μ. Αιθ. Κλάπα στην Κορώνη
Στην εκδήλωση παρουσιάζεται η πορεία του έργου, τα αποτελέσματα των μετρήσεων της πρώτης περιόδου από τις πέντε χώρες συμμετοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία) καθώς και καλές πρακτικές για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο που μπορεί να φέρει ισχυρισμό υγείας.
Ως ομιλητές στην εσπερίδα θα συμμετέχουν: ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Προκόπης Μαγιάτης, η καθηγήτρια εργαστηρίου του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Ελένη Μέλλιου, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κος Αριστείδης Παπανικολάου και κα. Κυριακή Αρχοντάκη, καθώς και αντιπρόσωπος από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

"ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ" ΞΕΣΠΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ.."ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


"ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ μεγατόνων" ξέσπασε στην περιφέρεια καθώς  περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατήγγειλε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οτι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν ανεξάρτητος σύμβουλος Περικλής Μαντάς του πρότεινε να δώσει «μαύρο χρήμα».
Ο κ. Τατούλης δήλωσε τα εξής: «Στενοχωριέμαι και λυπάμαι πάρα πολύ για το κατάντημα ενός πρώην αντιπεριφερειάρχη μου και σήμερα ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου, που ερχόταν στο γραφείο μου για να μου πει ότι ο τάδε ιδιοκτήτης μέσου μαζικής ενημέρωσης ήθελε επιπλέον χρήμα και όταν τον ρώταγα τι χρήμα μου έλεγε «ξέρεις, πρέπει να μάθεις εκείνο το μαύρο». […] Εμείς επειδή δεν έχουμε ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης, γιατί δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ζούμε κάτω από τη δική τους ρότα του εκβιασμού, υπό την έννοια της ανόητης κριτικής που γίνεται, αυτής της ανόητης και ανθρωποφάγου κριτικής που γίνεται, λέμε ξεκάθαρα: Θα τηρήσουμε τους νόμους και τους κανόνες όπως το κάνουμε πάντα. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι δεν πήραν τότε, ενώ από τη δημοσιότητα είχανε ήδη εξασφαλίσει τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν, αλλά δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό το αποκρύβουν γιατί θέλουν συνεχώς να δείχνουν ότι είναι θύματα».
Ο κ. Μαντάς, ο οποίος απουσίαζε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με σημερινή του δήλωση αναφέρει τα εξής:
«Στη δικαιοσύνη θα κληθεί ο κ. Τατούλης να υπερασπιστεί τα ψέμματά του, ως κοινός συκοφάντης»
Η πολιτική, προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή εξόντωσή μου, που επιχειρεί ο κ. Τατούλης επειδή τόλμησα να μην συμβιβαστώ με τις πολιτικές αθλιότητες, που ήθελε να επιβάλλει στην Πελοπόννησο, θα πνιγεί στο βούρκο της λάσπης και της χυδαιότητας, που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Η αξιοπιστία του είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Όσα ψέμματα κι αν πει, όση λάσπη κι αν ρίξει, όσες συκοφαντίες κι αν εκστομίσει, δεν θα καταφέρει να ανακόψει τον πολιτικό του κατήφορο.
Τον λόγο πλέον έχει η ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία θα κληθεί να «υπερασπιστεί» τα ψέμματά του, ως κοινός συκοφάντης. Περικλής Μαντάς"
                   ΦΩΤΙΑ...Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Άμεση ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ανακοίνωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, πώς θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες Τατούλη για… μαύρο χρήμα.
Στην απάντηση υπάρχουν χαρακτηρισμοί προς τον κ. Μαντά όπως «πολιτικά ετερόφωτος», «πολιτικός αχυράνθρωπος που εκτελεί «εντολές των αφεντικών του»», «κομιστής μέσου μαζικής ενημέρωσης».
Αναλυτικά η απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
«Είναι γνωστό σε όλους τους Μεσσήνιους πολίτες ότι ο πολιτικά ετερόφωτος κ. Περικλής Μαντάς λειτουργεί ως «πολιτικός αχυράνθρωπος» που εκτελεί «εντολές των αφεντικών του».
Αυτή και μόνο είναι η αιτία της πολιτικής του «κωλοτούμπας», καθώς, ενώ ως Αντιπεριφερειάρχης υμνούσε δημόσια το έργο της περιφερειακής αρχής και το πολιτικό κύρος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, στη συνέχεια, «εκτελώντας εντολές», ακυρώνει ο ίδιος τον εαυτό του και κατασυκοφαντεί, υβρίζει και λασπολογεί με χυδαία ψέματα την περιφερειακή αρχή και κυρίως τον Πέτρο Τατούλη.
Υπενθυμίζουμε στον κ. Μαντά ότι «δεν έφυγε μόνος» του από την περιφερειακή αρχή, όπως αρέσκεται να διαδίδει, αλλά του ζητήθηκε η παραίτησή του από την Εκτελεστική Επιτροπή, όταν αποκαλύφθηκε ενώπιον της ότι λειτουργεί ως «εκτελεστικό όργανο πολιτικών παρεών και συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης», που έχουν εξαπολύσει έναν ανήθικο πόλεμο ενάντια στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι για την ικανοποίηση των συμφερόντων αυτών ο κ. Μαντάς και η πολιτική του «παρέα» δεν υπολογίζει καθόλου το δημόσιο συμφέρον.
Ο πανικός του κ. Μαντά είναι έκδηλος στην τολμηρή δημόσια καταγγελία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι συμπεριφέρεται ως «κομιστής μέσου μαζικής ενημέρωσης». Όσο και να προσπαθεί να αποποιηθεί τη συμπεριφορά αυτή γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή και μόνο είναι η αλήθεια.
Σε ότι αφορά τέλος την «πολιτική, προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή εξόντωσή του», όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν απασχόλησε και ούτε πρόκειται να απασχολήσει την περιφερειακή αρχή. Αυτό θα το καταφέρει μόνος του με την ανοίκεια συμπεριφορά του απέναντι στους πολίτες, την ηθική και νομική δεοντολογία.Αναμένουμε λοιπόν κ. Μαντά να τα πούμε «όλα» στη δικαιοσύνη».