Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, τόσο σε καρδιοπαθείς όσο και υγιείς ανθρώπους, ότι περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τηγανητών φαγητών, περιορίζονται ταυτόχρονα και τις ποσότητες της “κακής” χοληστερόλης, κάτι που ευνοεί την καλή λειτουργία της καρδιάς. Όμως αυτό, όσο και οι αυξημένες τιμές της “καλής” χοληστερόλης, (η οποία απορροφά την “κακή” που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), φαίνεται ότι δεν επαρκούν για την προστασία αυτού του τόσο ευαίσθητου οργάνου, σύμφωνα με κάποιες άλλες νεότερες μελέτες.
Η μεσογειακή διατροφή και κυρίως αυτή που είναι εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αύξησης της αποτελεσματικότητας της “καλής” χοληστερόλης στην κατεύθυνση της προστασίας των αγγείων και της καρδιάς, λένε τώρα οι επιστήμονες μετά από νέα μελέτη που βασίστηκε στη συμμετοχή 300 ατόμων με υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Circulation.
Το πείραμα που επέδειξε την υπεροχή του ελαιόλαδου
Τα άτομα που συμμετείχαν στην πολύχρονη τυχαιοποιημένη μελέτη, κλήθηκαν σε ομάδες να καταναλώνουν τα εξής γεύματα :
Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε γεύματα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δηλαδή έκανε διατροφή βασισμένη στα πολλά φρούτα και λαχανικά και σε ελάχιστο κόκκινο κρέας.
Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα κατανάλωνε μία από τις δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής: η πρώτη έκανε διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο και η δεύτερη ακολουθούσε διατροφή με άφθονους ξηρούς καρπούς.
Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα των συμμετεχόντων, με τα επίπεδα χοληστερόλης τους πριν αρχίσουν τη διατροφή. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, (όχι το μεσογειακό) κατάφεραν πράγματι να μειώσουν την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Ομως, τα άτομα που ακολουθούσαν τα δύο είδη μεσογειακής διατροφής, αποδείχθηκε ότι είχαν πιο λειτουργική HDL (καλή) χοληστερόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου