Οι απάτες με αγοραπωλησίες προϊόντων είναι το πιο συχνό διαδικτυακό έγκλημα.
Εκτός από έναν πολίτη ο οποίος θα αγοράσει από αυτοκίνητο μέχρι οτιδήποτε άλλο χρηστικό ή μη από ιστοσελίδα και... θα πάρει αέρα κοπανιστό, θύματα απατεώνων πέφτουν συχνά και έμποροι.
Και παρόλο που στη Μεσσηνία πέρυσι και φέτος φαίνεται να έχει μειωθεί ο αριθμός εξαπατήσεων από κυβερνοεγκληματίες (3 καταγεγραμμένα περιστατικά έχει η Αστυνομία σε τοπικό επίπεδο για πέρυσι και 2 φέτος, έναντι 8 το 2016), ο πολίτης ο οποίος έχει χάσει ένα μικρό ποσό αγοράζοντας κάτι φθηνό από άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα, δύσκολα θα το καταγγείλει. Αυτό τουλάχιστον καταθέτουν μιλώντας στην “Ε” αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, βασιζόμενοι στα στατιστικά στοιχεία, αλλά και την εμπειρία τους. Πάντως το ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεκινήσει σχετική εκστρατεία πρόληψης δεν είναι τυχαίο, μας λένε, αφού το διαδικτυακό έγκλημα μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, είτε με τη μορφή της πορνογραφίας ανηλίκων, είτε με καταγγελίες για ηλεκτρονικούς εκβιασμούς και περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι πολίτες λοιπόν καλούμαστε να κάνουμε έγκαιρα καταγγελία, για να μην την πατήσει και κάποιος άλλος. Σημαντικό είναι επίσης να ξέρουμε ότι δεν σβήνουμε τυχόν μηνύματα, γιατί χρειάζονται στη διερεύνηση της υπόθεσης.
ΚΥΡΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Οπως διαπιστώνουν έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ και επιβεβαιώνεται και από τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε τοπικό επίπεδο “τα κύρια εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν περισσότερο οικονομική διάσταση, παρά το ότι συνηθίζουμε να ταυτίζουμε το διαδικτυακό έγκλημα με ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και πορνογραφίας ανηλίκων”.
Είμαστε λοιπόν όλοι στο έλεος των απατεώνων ή μπορούμε με μικρά πραγματάκια και σωστή ενημέρωση να προστατεύσουμε τον εαυτό μας; Το κυβερνοέγκλημα -μας απαντούν- είναι η νέα πραγματικότητα και πρέπει οι πολίτες να μάθουμε και τι είναι και να το καταλαβαίνουμε πότε κάτι είναι ύποπτο, ώστε να προστατεύσουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό και την ιδιωτικότητά μας. Και επειδή όπως προαναφέρθηκε οι περιπτώσεις απάτης είναι και οι πιο συχνές, θα πρέπει ο καθένας να είναι προσεκτικός τόσο με τις μικροαγορές και τις διάφορες κρατήσεις (όπως κρατήσεις δωματίων για τις διακοπές του) που κάνει στο Ιντερνετ, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρηματική συναλλαγή. Ειδικά, οι επαγγελματίες θα πρέπει να ελέγχουν τη φερεγγυότητα του αγοραστή ο οποίος θα παρουσιαστεί από το πουθενά και να μην πείθονται με ψευτοαποδείξεις τράπεζας στο e-mail τους ότι πληρώθηκαν οι παραγγελίες, αφού εύκολα ένας απατεώνας μπορεί να πλαστογραφήσει και να στείλει.
ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΑΠΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας σε επίπεδο νομού φαίνεται ότι οι διαδικτυακές απάτες είναι περιορισμένες, και όλο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει να είναι πιο προσεκτικός με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του. Οπως καταθέτουν από την εμπειρία τους αξιωματικοί της Διεύθυνσης πριν δύο – τρία χρόνια πολύς κόσμος ήταν ανενημέρωτος, ενώ και οι καταγγελίες που υπάρχουν αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες οχημάτων (και γενικότερα αγοραπωλησίες) από σχετικές ιστοσελίδες, όπως και εμπορευμάτων –καθώς η Ασφάλεια Καλαμάτας έχει διαχειριστεί και ανάλογες υποθέσεις οι οποίες αφορούν εμπορικές συναλλαγές. Σε επίπεδο νομού, άλλωστε, οι καταγγελίες από πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, που διαθέτει εκπαιδευμένο αστυνομικό προσωπικό. Κι αν είναι κάτι το οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση και πιο εξειδικευμένες μεθόδους, ο εισαγγελέας μπορεί να το παραπέμψει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εφόσον βέβαια ξεφεύγει από την τεχνογνωσία του προσωπικού της τοπικής υπηρεσίας Ασφαλείας. Πηγή: εφ. 'Ελευθερία'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου