Pages

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Στο 60% οι νέες συμβάσεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας-

Γράφουν οι Γιώργος Κανέλης και Δημήτρης Πράττης*

Η «έξοδος από το μνημόνιο» γιορτάστηκε με κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Και φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τη ροή της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018, πως συνεχίζεται η «γιορτή», καθώς το 59,11% των νέων συμβάσεων που υπεγράφησαν το Σεπτέμβριο είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι σαφές και πως από τα στοιχεία, προκύπτει ξεκάθαρα ότι -παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων έπειτα από τη δήθεν «έξοδο» από το μνημόνιο- οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παραμένουν πολιτική επιλογή της, τόσο στο δημόσιο τομέα (π.χ., επικουρικοί, συμβασιούχοι, ατομικές συμβάσεις κτλ.), όσο φυσικά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου παραμένουν κυρίαρχες.
Το υπουργείο Εργασίας, στη γνωστή του τακτική, επαίρεται για τα αποτελέσματα: «Την υψηλότερη επίδοση εννεάμηνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στις 288.369 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 2.057.917 και οι αποχωρήσεις σε 1.769.548. Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2018 καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 6.556 θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 271.872 και οι αποχωρήσεις σε 265.316», αναφέρει.
Ωστόσο, αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει αυτό που μονίμως κρύβει το υπουργείο Εργασίας: την κυριαρχία των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζομένους με τους μισθούς – πείνας αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία που χάνουν έσοδα. Συγκεκριμένα:
– Τον Σεπτέμβριο 2018, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επικρατούν στις νέες συμβάσεις με… 59,11% (μερική απασχόληση: 47,66 – εκ περιτροπής εργασία: 11,45%).
– Το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2018, και πάλι επικρατούν έναντι των νέων συμβάσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση, με 53,02% (μερική απασχόληση: 40,49% – εκ περιτροπής εργασία: 12,53%).
Αντικίνητρα – απαγόρευση.
Η «μερική απασχόληση» να ξαναγίνει 25% ακριβότερη όπως ήταν και στο παρελθόν, να έχει σταθερά ωράρια, χωρίς υπερωρίες και περιορισμό στο 10% ανά επιχείρηση. Εργαζόμενοι με παράνομο δελτίο παροχής «μπλοκάκια» μετατρέπονται σε εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης. Ενώ η ασφάλιση με εργόσημο, να  απαγορεύεται ρητά σε επιχειρήσεις.

*Ο Γιώργος Κανέλης είναι Γ.Γ.του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας
*Ο  Δημήτρης Πράττης είναι Οργανωτικός Γραμματέας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου