Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να τεθεί το πρόβλημα της μειωμένης ελαιοπαραγωγής της Ηλείας αλλά και όλης της Ελλάδας, αφού το αγροτικό εισόδημα που χάνεται, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά.
Αύριο, το ζήτημα θα τεθεί υπόψη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση και να σταλεί ενημέρωση στο υπουργείο. Ωστόσο, πρόθεση της περιφέρειας είναι να ενημερώσει και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μη χαθεί χρόνος στην επίλυση του προβλήματος.
Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να δοθούν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να ανακουφιστεί ο αγροτικός κόσμος.
«Η φετινή χρονιά της ελαιοπαραγωγής χαρακτηρίζεται από την πλέον κακή σε ποσότητα και ποιότητα ελαιολάδων σε όλη την επικράτεια και ομοίως σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που παραδοσιακά παράγουν κατ’ εξοχήν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Η μείωση της ελαιοπαραγωγής ελαιοκάρπου η αυξημένη οξύτητα του παραγόμενου ελαιόλαδου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε προσβολές από το παθογόνο μύκητα γλοιοσπόριο καθώς και από τις αυξημένες δακοπροσβολές. Η ασθένεια παρατηρείται σε μεγάλη ένταση σε όλες τις παραλιακές περιοχές του Ιονίου Πελάγους καθώς και στη Λέσβο και τη Βόρεια Εύβοια», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας προέβη στις αναγκαίες ενέργειες εγκαίρως καθώς οι δακοπληθυσμοί ήταν τρομακτικά υψηλοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου