Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ φτάνουν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" o καθηγητής Γεωπονίας και Δασολογίας του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ, Δημήτρης Γερασόπουλος, επισημαίνοντας την εξαγωγική δυναμική των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ προειδοποίησε ότι τα περισσότερα κράτη που ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή αυξάνουν την έκταση των ελαιώνων τους.
«Τα περισσότερα κράτη που ασχολούνται με την ελαιοκομία αυξάνουν τις καλλιέργειες τους, συνεπώς όποιος μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες» πρόσθεσε ο κ. Γερασόπουλος και συνέχισε:
«Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό και εμείς σιγά - σιγά να αυξάνουμε την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων».«Να έχουμε ως δεδομένο ότι η παραγωγή έχει πολύ μεγάλες αυξομειώσεις» τόνισε ο κ. Γερασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, κλιματικούς και άλλους. Πρόσθεσε ότι, λόγω της ετήσιας διακύμανσης, μια χρονιά χαμηλής παραγωγικότητας «μπορεί να βλάψει και τις εξαγωγές και το μερίδιο της αγοράς στο εξωτερικό» και συνέχισε: «'Αρα, πρέπει να είμαστε σε ένα υψηλό όριο ελαιοπαραγωγής και βέβαια να μη μειονεκτήσουμε, σε σχέση με άλλες χώρες που αυξάνουν την παραγωγή τους».
Ο κ. Γερασσόπουλος θα είναι ένας από τους ομιλητές στην αυριανή ημερίδα με θέμα «Το Παρόν και το Μέλλον της Ελιάς στη Συμβατική και Βιολογική Καλλιέργεια», που διοργανώνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου - Biolivia, στις τρεις μετά το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ολύνθου, στην Ορμύλια Χαλκιδικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου