Pages

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο “Grace 1”!!!

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε εν μέσω διπλωματικής κρίσης και κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ, Grace 1, αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής, μετά την απόρριψη από τις αρχές της βρετανικής περιοχής του αιτήματος των ΗΠΑ να συλληφθεί ξανά. Όπως μεταδίδει το Reuters, το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Ελλάδα.
Το βρετανικό βασιλικό ναυτικό είχε προχωρήσει σε κράτηση του τάνκερ κοντά στο Γιβραλτάρ, με βάση υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) ανέβασε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο που ανέφερε πως εικονίζει το Adrian Darya 1, το πρώην Grace 1, καθώς αναχωρεί. Το πλοίο άλλαξε νηογνώμονα, πλέει πια υπό ιρανική σημαία (ως τώρα, είχε αυτήν του Παναμά) και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο κατευθύνεται προς την Καλαμάτα.
....and there she goes! After 46 days in Gibraltar Waters sparking an international incident with Iran, the Adrian Darya, formerly the Grace 1, is leaving...

151 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το ιστορικό

Το Grace 1 συνελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.
Στο μεταξύ, εξήγησαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν πολλά αιτήματα προκειμένου το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης» του. Όμως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν συγκεκριμένα την εφαρμογή κάποιων αμερικανικών νόμων», όπως αυτοί που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η σύλληψη του (πρώην) Grace 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη σύλληψη του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στο Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό μεγάλης διεθνούς σημασίας. Τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους μετατράπηκαν σε πιόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που εκτυλίσσεται από τον Μάιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου