Pages

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Επιτραπέζια ελιά: Αυξημένες κατά 50% οι πρώτες εκτιμήσεις

ΣΑΦΩΣ καλύτερη από την περσινή, φαίνεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, αφού στις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές αναμένεται μέση αύξηση των ποσοτήτων κατά περίπου 50%. Την ίδια στιγμή, και η ποιότητα του ελαιοκάρπου αναμένεται να εμφανίσει καλύτερη εικόνα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδηλωθεί σημαντικές προσβολές από τον δάκο και τους άλλους εχθρούς της ελιάς.
Ωστόσο, διαφορετική εικόνα εμφανίζει η μεγάλη παραγωγός Χαλκιδική, η οποία, παρά τη θετική αρχική εικόνα, σε δεύτερο χρόνο ήρθε αντιμέτωπη με τον καιρό, που απείλησε την παραγωγή και λειτούργησε μάλλον προς όφελος της ελαιοποίησης, εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχτηκαν οι καρποί. Εάν η καλλιέργεια συνεχίσει την παρούσα πορεία της, οι παραγωγοί αρκετών περιοχών θα λάβουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο υπάρχουν και φόβοι για δακοπροσβολές κατά το κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί, αφού στα νότια κυρίως της χώρας το έντομο έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του. Επίσης, κρίσιμο για τους παραγωγούς, αλλά και για τις ποσότητες που θα κινηθούν τελικά προς επιτραπέζια χρήση, είναι οι τιμές που θα διαμορφωθούν για το προϊόν, με δεδομένο ότι σε σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές εντοπίζονται αυξημένα περσινά αποθέματα, που δημιουργούν ανησυχία για συμπίεση των τιμών.
ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ανερχόμενη η παραγωγή της Λακωνίας, μικρότερη αύξηση στη Μεσσηνία: Αυξημένη κατά περίπου 50% από την παραγωγή της περσινής χρονιάς αναμένεται η φετινή για τη Λακωνία, μία περιοχή όπου παραμένει σε υψηλά επίπεδα παραγωγής, λόγω των νέων φυτεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην ποικιλία Καλαμών, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΑΟΚ, Γιάννη Ράλλη. Η εικόνα της νέας σοδειάς σε ποιότητα και ποσότητα δείχνει ότι θα είναι κατά πολύ ανώτερη, σχολίασε ο πρόεδρος του ΑΣ  Γερακίου, Γιώργος Χρηστάκης. Αύξηση των φετινών όγκων αναμένει και η Μεσσηνία, η οποία βέβαια δεν εκτιμάται εντυπωσιακή σε σύγκριση με τις ποσότητες της περσινής χρονιάς.
Ωστόσο, η απουσία καιρικών φαινομένων ευνόησε την καλλιέργεια στην περιοχή, σύμφωνα με την εικόνα της ΔΑΟΚ. Αντίστοιχη αύξηση αναμένει και η Κορινθία, όπου βέβαια μικρότεροι όγκοι ελιών κατευθύνονται προς επιτραπέζια χρήση. Στα ίδια επίπεδα με τις περσινές ποσότητες αναμένεται να κινηθούν Αρκαδία και Τριφυλία, ενώ και ο Νομός Αργολίδας αναμένει μία ποσότητα περίπου 400 τόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου