ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ μου αυτό είναι μνήμης και ευγνωμοσύνης στους δημιουργούς του, για την τεράστια προσφορά τους στον τομέα της υγείας στους κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής, με ακτίνα από το κέντρο της Κυπαρισσίας έως την Πύλο και έως την Ανδρίτσαινα, και όχι μόνο. Και για να σκεφτούμε ότι η ίδρυση του έγινε το 1946 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του πρώτου εμφυλίου με τις χιλιάδες νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές και του δευτέρου, του λεγόμενου Συμμοριτοπόλεμου.
Γράφει ο συνεργάτης μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στη διαθήκη του, ο μεγάλος ευεργέτης Γεώργιος Αλεξόπουλος άφησε όλη την περιουσία του – η οποία ήταν σημαντική – στην πόλη της Κυπαρισσίας, με την επιθυμία “να αναγερθεί Νοσοκομείο για να θεραπεύονται και να νοσηλεύονται οι κάτοικοι των Επαρχιών Τριφυλία και Ολυμπίας και πέραν αυτών”. Ο Κυπαρίσσιος πολιτικός Αλεξ. Καλαντζάκος, υπουργός Υγείας της τότε Κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, τον Απρίλιο του 1946 εκμεταλλεύεται την ύπαρξη της δωρεάς Αλεξόπουλου και αποφασίζει τη δημιουργία του πρώτου Κρατικού Νοσοκομείου στο νομό Μεσσηνίας, στην Κυπαρισσία, το οποίο στεγάστηκε και λειτούργησε στο κτίριο που χρησιμοποιούσε ως κατοικία με όλους τους βοηθητικούς χώρους ο δωρητής. Οι χώροι του κτιρίου μετατράπηκαν σε θάλαμο νοσηλείας, χειρουργικής αίθουσας, εξωτερικών ιατρείων, γραφείου, βοηθητικών χώρων, μαγειρείων, πλυντηρίου και κλιβάνου. Στο χώρο αυτό λειτούργησε για 10 χρόνια με ικανοποιητικό τρόπο, παρά τις ελλείψεις του, όπως και τον εμφύλιο πόλεμο και τις οικονομικές δυσκολίες.
Το προσωπικό που στελέχωσε αυτό το Νοσοκομείο και κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, παρά τους χαμηλούς μισθούς του, ήταν συγκινητικές και για να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους αυτούς με την τεράστια προσφορά τα δύσκολα εκείνα χρόνια, θα παραθέσω τα ονόματα τους, τα οποία είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του στην “Τριφυλιακή Εστία” το 2008 ο αείμνηστος Διευθυντής του νεόκτιστου νοσοκομειακού συγκροτήματος Παναγ. Γιαννόπουλος.
- Πρώτος Διευθυντής ο παθολόγος ιατρός και συγγραφέας Στασινός Πετρόπουλος
- Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ο Ευάγγελος Ροντογιάννης
- Χειρουργός ο Ιωάννης Χιντυπάς
- Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών ο Κων. Δορκοφίκης
- Γραμματείς οι Κώστας Ηλιόπουλος και Γεράσιμος Παυλόπουλος
- Βοηθός Φαρμακείου η Χαραλαμπία Κόπα
- Αποθηκάριος ο Ηλίας Πανταζόπουλος
- Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η Ασπασία Καλογεροπούλου
- Νοσοκόμες οι Αριστέα Γιατρά, Ελένη Πετρακοπούλου (Κίκιμη), Βασιλική Παντελή, Μαρία Δημοπούλου
- Μάγειρες οι Σωτήριος Φραγκολιάς και Γιάννης Καπερώνης
- Κλητήρας ο Αντώνης Μπιλιαρδής
- Τραυματιοφορείς οι Ιωάννης Πλέτσας και Ιωάννης Φιλτισάκος
- Καθαρίστριες και πλύντρες οι Ευθυμία Γιαλαμά και Παναγιώτα Μητροπούλου (Μπραχάκου).
Η Τεχνική Υπηρεσία του νομού Μεσσηνίας έκανε μελέτη του νέου Νοσοκομείου, σε χώρο του δωρητή Γεωρ. Αλεξόπουλου, και εγκρίθηκαν οι δαπάνες του, όπου και δημοπρατήθηκε. Ανάδοχος ήταν ο μηχανικός Γεώργιος Γεωργακέλης και οι εργασίες της οικοδομής άρχισαν το 1947 με πρωτόγονα μέσα, με κασμάδες και φτυάρια, και ολοκληρώθηκαν το 1955 όπου και άρχισε η λειτουργία του στο νεόκτιστο κτίριο. Η προσφορά στον τομέα της υγείας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο ήταν τεράστια, όπως και στην οικονομία της Κυπαρισσίας με τις επισκέψεις συγγενών, φίλων και γνωστών στους νοσηλευόμενους, όπου για τις όποιες ανάγκες τους κατέβαλαν χρήματα στην αγορά της πόλης.
Το επιστημονικό, όπως και το λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου, ήταν άριστο και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θεωρείτο από τα καλύτερα στη χώρα μας, για αυτό ήταν και βραβευμένο. Το αποτελούσαν ο παθολόγος Σωτήριος Μπουτσικάκης, ο χειρουργός Ιωάννης Χιντυμπάς, ο μαιευτήρας Παναγ. Μπάμπης, ο ακτινολόγος Παναγ. Κοτοπούλης, ο μικροβιολόγος Εμμανουήλ Σάμιος, ο οφθαλμίατρος Κώστας Χατζηαλεξιάδης, ο διευθυντής διοικητικού Νικ. Τζανέτος, η διευθύντρια νοσηλευτικού προσωπικού Γεωργία Παναγιωτοπούλου, καθώς και νοσοκόμες, τεχνικό προσωπικό, μάγειροι, κλητήρες, θυρωροί και νυχτοφύλακες. Στο σύνολο τους ξεπερνούσαν τα 150 άτομα. Οι κλίνες του ήταν 55. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και λειτουργεί παράλληλα και το Κέντρο Υγείας που φέρει την ονομασία “Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας”.
Τη δεκαετία του 2000, οι ανάγκες – από την καλή φήμη του -μεγάλωναν και έτσι δημιουργήθηκαν και άλλες κλινικές αίθουσες, νέα πτέρυγα με 15 κλίνες, όπως και προστέθηκαν και άλλες επιστημονικές ειδικότητες.
Σήμερα (2019) με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, έχει δημιουργηθεί το Νοσοκομείο Μεσσηνίας με δύο Νοσηλευτικές Μονάδες, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με διοικητή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και υποδιοικητή στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που ωστόσο ο τρόπος αυτός διοικήσεως του δημιουργεί κατά καιρούς προβλήματα με την απόσπαση επιστημονικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Δεν παύει όμως να προσφέρει στον ευαίσθητο χώρο της υγείας μεγάλες υπηρεσίες με επιτυχία και να διατηρεί την καλή του φήμη.
Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι ο χώρος του Νοσοκομειακού Συγκροτήματος είναι δενδροφυτευμένος με πεύκα και υπάρχει η προτομή του δωρητή Γεωρ. Αλεξόπουλου, όπως και εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα του δημιουργού του Αλέξανδρου Καλαντζάκου.
Επιθυμία του δωρητή ήταν στο χώρο του Νοσοκομείου να κατασκευασθεί εκκλησία στη μνήμη της μάνας του που υπεραγαπούσε, κάτι το οποίο έγινε πράξη και έτσι κτίστηκε το εκκλησάκι που εορτάζει στις 31 Αυγούστου.
Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα (2019) στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επιστημονικό και άλλοι εργαζόμενοι, είναι 167. Η εν γένει προσφορά και συμπεριφορά του προσωπικού έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, μόνο καλά λόγια ακούγονται.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα και τους άλλους δωρητές με τις ποικίλες δωρεές τους στο Νοσοκομείο. Αυτοί είναι οι: Βενέττα Γεωργοπούλου, Ελένη Γεωργοπούλου-Συνοδινού, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Δημοσθένης Κάκκαβας, Νικόλ. Γ. Νικολόπουλος, Αθηνά Κόντου, Κάκια Κοντοπούλου-Δενδρινού, Ιωάννης Τσουκαλάς, Αλεξ. Αλεξόπουλος, Θεμ. Αλεξόπουλος, Διονυσία Αλεξοπούλου, Μαρία Αλεξοπούλου, Μαρίκα Αλεξοπούλου, Βένος Κάκκαβας, Αλέξης Κόντος, Χρήστος Κόντος, Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, Μαρίνα Αριδά, Στεφ. Τσολακίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου