Pages

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αμπελουργία – Οινοποία: Η εξέλιξη από παραδοσιακή καλλιέργεια σε βιομηχανία

Ο ΤΡΥΓΟΣ που είναι η χαρά και η γιορτή του φθινοπώρου ολοκληρώθηκε και ο μούστος, αποθηκεύτηκε στα βαρέλια όπου «βράζει».
Η ασχολία του ανθρώπου με την καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή κρασιού είναι ένας από τους αρχαιότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Το αμπέλι φαίνεται ότι άρχισε να καλλιεργείται πριν από τα 4.000 χρόνια π.Χ. στη Μ. Ασία και τις περιοχές του Καυκάσου. Στην Ελλάδα επίσης+foni 05-10η καλλιέργεια αμπελιού ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια. Η μυθολογία αναφέρει πως οι πρώτοι αμπελουργοί ήταν οι Βοιωτοί και οι κάτοικοι της περιοχής της Ολυμπίας.
Σήμερα πρόκειται για μια καλλιέργεια με ευρεία διάδοση σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και άλλες περιοχές. Η Αμπελουργία και η Οινοποιία διεθνώς και στην Ελλάδα συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Χιλιάδες τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού και κρασιού παράγονται κάθε χρόνο και καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά ή εξάγονται σε ξένες χώρες.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα, σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στα χωριά και τις κωμοπόλεις, διέθεταν τον απαιτούμενο τόπο από την γη που τους ανήκε για την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού για το νοικοκυριό τους. Υπήρχαν βέβαια και μεγάλοι κτηματίες όπως στα Μεσόγεια, που καλλιεργούσαν στα κτήματά τους αποκλειστικά αμπέλια και προμήθευαν τις ταβέρνες και την Αθήνα με την γνωστή Ρετσίνα.
Την δεκαετία του 1950-60 πάνω από το 60% του πληθυσμού ήταν αγροτικός και ο μισοαστικός. Με την πάροδο του χρόνου η καλλιέργεια του αμπελιού αυξάνονταν, διότι τότε όλες οι καλλιέργειες γινόταν απρογραμμάτιστα. Καλλιεργούσαν χειρωνακτικά και ανεξέλεγκτα με εμπειρικές μεθόδους μεγάλες εκτάσεις με αμπέλι και υπήρχε υπερπαραγωγή κρασιού χύμα με αποτέλεσμα η τιμή και η ποιότητά του να είναι πολύ χαμηλές. Την περίοδο 1960 -1980 η τιμή του κρασιού ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την τιμή της μπύρας.
Ελάχιστα οινοποιία είχαν δραστηριοποιηθεί στην επαγγελματική καλλιέργεια και παραγωγή κρασιού και το διέθεταν στο εμπόριο εμφιαλωμένο με την δική τους ετικέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου