Pages

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ – ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-4.


Σπουδαίο διπλό και βαθμολογική ανάσα για την ΑΕΚ Καλαμάτας που νίκησε στο γήπεδο Κυπαρισσίας με 4-3 του Ηρακλή.
Οι φιλοξενούμενοι συνεχίζουν για τέταρτο συνεχόμενο ματς χωρίς ήττα (2 νίκες και 2 ισοπαλίες), ανεβαίνοντας στην 9η θέση.
Από την άλλη, οι γηπεδούχοι έφθασαν κοντά στο πρώτο τους βαθμό στο πρωτάθλημα αλλά δεν τα κατάφεραν, μένοντας στην τελευταία θέση.
Στο 4′ ο Χριστόπουλος έκανε το 0-1.
Στο 8′ ο Μπράβος ισοφάρισε σε 1-1.
Στο 15′ ο Χρόνης με πέναλτι έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του.
Στο 40′ ο Δρακουλάκος εκ νέου με πέναλτι έκανε το 1-3 όπου ήταν και σκορ ημιχρόνου.
Στο 51′ ο Ντέρκα μείωσε για την ομάδα του σε 2-3.
Στο 57′ ο Κατσαρός με σουτ έγραψε το 2-4.
Στο 69′ ο Αντωνόπουλος διαμόρφωσε το τελικό 3-4.
Στο 75′ αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα ο Ντέρκα για φάουλ σε αντίπαλο.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Καυκάς, με βοηθούς την Αθανασόπουλου και τον Τσιλίκα.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Τζαβάλας, Καραχάλιος, Διακουμής (46′ Γεωργόπουλος), Κίτος, Μαδούρης (46′ Μπαλτζής), Αντωνόπουλος, Μπράβος, Ντέρκα, Πλάκας, Γιάννης, Γκίνο.
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Αναστασόπουλος, Διπλάρης, Πλαγιανός, Γερμάνης, Κατσαρός, Παπαδέας, Χρόνης (88′ Χρεββατόπουλος), Χριστόπουλος, Κουτουμάνος, Δρακουλάκος (92′ Rusev), Τσικρικάς.

ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΜΕΧΡΙ τέλος του έτους συνεχίζεται η αποχή του Δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του επιστημονικού οργάνου που εκδόθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση. Μάλιστα χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τονίζουν τα ακόλουθα: 
Ενόψει της ψήφισης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του σχεδίου νόμου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, αποχή των δικηγόρων του δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας από το καθήκοντά τους εκφράζοντας, ταυτοχρόνως την απόλυτη αντίθεσή τους στον αντισυνταγματικό και αντικοινωνικό θεσμό της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης. Απόσπαση Ειρηνοδίκου στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Ειρηνοδίκη Πλαταμώδους (εκείνη του συγχωνευθέντος  Ειρηνοδικείου Εράνης στο Πλαταμώδους) για την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης και την εύρυθμη λειτουργία του. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Δικαστικού Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους στο οποίο υπηρετεί μία Δικαστική Γραμματέας και είναι αδύνατο ούτε στοιχειωδώς να υποστηριχθεί γραμματειακός στο Ειρηνοδικείο αυτό. Απόσπαση  ενός /μια Πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας επειδή η μια των τριών υπηρετουσών  Πρωτοδικών είναι σε άδεια μακράς διαρκείας και είναι αδύνατη η σύνθεση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, με δεδομένο ότι η μια Πρωτοδίκης εκτελεί χρέη ανακριτή, κ.λπ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ (ΚΑΡΠΑ)

 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η διαδικασία υποβολής αίτησης για την εκπαιδευτική δράση που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Τριφυλίας, με θέμα την ενημέρωση ομάδων του πληθυσμού για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή (AED) ολοκληρώθηκε.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις γιορτές (Ιανουάριος 2020) λόγω της αυξημένης συμμετοχής.
Ευχαριστούμε τους 48 συμπολίτες μας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Τα μέλη του συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους συμμετέχοντες με την έναρξη της νέας χρονιάς, για περισσότερες πληροφορίες για την έναρξη της δράσης.
Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο να υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε τόσο ουσιαστικές δράσεις.
Στην διάρκεια των εκπαιδεύσεων οι εκπαιδευτές θα παρουσιάσουν την ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ με προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδωτές και θα ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και αυτοί.
Προς ενημέρωσή σας η εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο πρόγραμμα από το ΕΚΑΒ και περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική άσκηση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) και πρώτες βοήθειες στην αντιμετώπιση επειγουσών και απειλητικών για την ζωή καταστάσεων.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 5 ώρες και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε προπλάσματα και χρήση εκπαιδευτικών ΑΕΑ (Αυτόματων Εξωτερικών
Απινιδωτών).
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ οι ζημιές στον οικισμό Αγρίλης – Δ.Κ. Φιλιατρών

Σε φάση ολοκλήρωσης, από συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας, βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του περιφερειακού – παραλιακού δρόμου στον οικισμό Αγρίλης – Δ.Κ. Φιλιατρών, της Δ.Ε. Φιλιατρών Σε φάση ολοκλήρωσης, από συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας, βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του περιφερειακού – παραλιακού δρόμου στον οικισμό Αγρίλης – Δ.Κ. Φιλιατρών, της Δ.Ε. Φιλιατρών, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημίες από την πρόσφατη θεομηνία και εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αν και οι εργασίες αυτές άπτονται της δικής της αρμοδιότητας, παρ’ όλα αυτά μας έδωσε την άδεια να επέμβουμε εμείς, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται. Η άψογη συνεργασία του Δήμου Τριφυλίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα οδηγεί πάντοτε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εξαιρέθηκε το Ελληνικό Ελαιόλαδο από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ

“Εξαιρέθηκε το Ελληνικό Ελαιόλαδο από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ! Μεγάλη επιτυχία της χώρας μας που κατόρθωσε έστω και την τελευταία στιγμή να προστατέψει το προϊόν!”. Αυτό σημειώνεται σε ανάρτηση της Ένωσης Μεσσηνίας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό να εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή που είναι καθοριστική για την οικονομία της περιοχής μας. Έτσι, όπως τονίζεται “…ανακοινώθηκε ο τελικός κατάλογος προϊόντων που θα δασμολογηθούν στις ΗΠΑ μετά τις 18 Οκτωβρίου, δυστυχώς θα δασμολογηθεί η φέτα και το γιαούρτι, ευτυχώς το ελληνικό ελαιόλαδο δεν πρόκειται να δασμολογηθεί σε αντίθεση με το Ισπανικό”.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την καίρια ανάγκη για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των συνεπειών του, αναδεικνύει με ερώτησή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.
Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί αφενός στην αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου, και αφετέρου στην έμμεση στήριξη των νόμιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της επαρχίας, οι οποίες γίνονται θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην μεγέθυνση του προβλήματος, τόσο λόγω της διαχρονικής ύπαρξης των διαφόρων πλανόδιων μικροπωλητών που εμπορεύονται παράνομα προϊόντα, όσο και λόγω της λειτουργίας ολόκληρων διαδικτυακών καταστημάτων-αποθηκών, τα οποία είτε παράνομα, είτε νόμιμα μπορούν και διακινούν χιλιάδες παράνομα και απομιμητικά προϊόντα.
Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός φορέας, ο οποίος θα συγκεντρώνει σε ένα σώμα όλες τις σχετικές αρμοδιότητες του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει στοχευμένη αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί το παραεμπόριο, ενώ επίσης θα μπορεί να υλοποιηθεί συστηματικός έλεγχος των φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα εξάρθρωσης κυκλωμάτων διαφθοράς, που μπορεί να βρίσκονται και εντός του κρατικού μηχανισμού, καθώς και θα μπορούν να υλοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού.

Χαμηλότερες του μέσου όρου οι επιδόσεις για τους Έλληνες μαθητές

Χαμηλότερος είναι ο μέσος όρος των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών  από ό,τι των μαθητών των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας PISA 2015 του ΟΟΣΑ που παρουσιάσει η διαΝΕΟσις.
Τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαρδιωτικά: η χώρα μας έχει πολύ λιγότερους μαθητές υψηλών επιδόσεων από ό,τι συγκρίσιμες χώρες. Επιπλέον, ένα τεράστιο ποσοστό των μαθητών μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν 5.532 μαθητές ηλικίας από 15 ετών και τριών μηνών μέχρι 16 ετών και δύο μηνών, από 212 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας
Μια ομάδα ερευνητών με την επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Χρύσας Σοφιανοπούλου, που επανήλθε ως εθνική συντονίστρια του PISA στη χώρα, αναδεικνύει τους παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.

Πώς τα πάνε οι Έλληνες μαθητές;

Τα ευρήματα για τους μαθητές της χώρας μας δεν είναι ενθαρρυντικά. Στην κατανόηση κειμένου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν επίσης 493 μονάδες. Οι Έλληνες μαθητές εκεί πήραν 467.
Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά, δε, ήταν 490 μονάδες -οι Έλληνες στα μαθηματικά πήραν 454.
Αυτές οι χαμηλές επιδόσεις είναι, επιπλέον, διαχρονικές.
Για παράδειγμα, στο γράφημα για τις φυσικές επιστήμες το 2015 οι μαθητές όλων των χωρών του ΟΟΣΑ βαθμολογήθηκαν κατά μέσο όρο με 493 μονάδες. Οι Έλληνες μαθητές πήραν κατά μέσο όρο 455 μονάδες.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ θα μπει ο μήνας καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας θα ξεκινήσουν από 1 του μηνός οι εργασίες ανάπλασης της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας. Πιο αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση προς τους δημότες:
Την 11-11-2019 υπεγράφη από τον Δήμαρχο Τριφυλίας και την ανάδοχο εταιρεία η Σύμβαση του έργου της Ανάπλασης των Κοινοχρήστων Χώρων της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας.
Στο έργο περιλαμβάνονται:
α) Δημιουργία ενιαίας ζώνης ήπιας κυκλοφορίας σε όλη την περιοχή μελέτης, με πλακόστρωση όλου του τμήματος της οδού Πλατείας Αρκαδιάς,
β) Ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της περιοχής παρέμβασης,
γ) Κατασκευήνέων δικτύων υποδομής στους κοινόχρηστους χώρους.Από την σύμβαση προβλέπεται ότι η διάρκεια των εργασιών θα είναι πέντε (5) μήνες.
Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2019 και θα καταβληθεί από πλευράς του Δήμου και της αναδόχου εταιρείας κάθε δυνατή προσπάθεια για εμπρόθεσμη και απρόσκοπτη υλοποίηση των προβλεπόμενων εργασιών με τη ελάχιστη δυνατή όχληση στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής.Έως της ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης της οδού ήπιας κυκλοφορίας και των πεζοδρομίων, η ανάδοχος εταιρεία θα προβεί σε διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα της οδού Πλατείας Αρκαδιάς, στο τμήμα από το Μνημείο Ηρώων έως το μεγάλο καλντερίμι, για λόγους ασφαλείας των κατοίκων και των περαστικών πεζών και οχημάτων. Για τις ανάγκες κυκλοφορίας, θα χρησιμοποιείται η περιμετρική οδός της Άνω Πόλης μέσω της οδού Παναγίας Αγγελουδά αλλά και η οδός από την Επαρχιακή Οδό Κυπαρισσίας –Ραυτόπουλου.
Επίσης, θα ληφθούν μέτρα για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Τέλος, καλούνται οι κάτοικοιτης περιοχής ανάπλασης (οδός Πλατείας Αρκαδιάς) που έχουν νόμιμα θεσμοθετημένες θέσεις στάθμευσης επί των ιδιοκτησιών τους, να επικοινωνήσουν με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (τηλ. 27610-33581)προκειμένου να τους χορηγηθεί ειδική άδεια εισόδου –εξόδου των οχημάτων και να ληφθούν οι θέσεις αυτές υπ’ όψιν στην υλοποίηση του έργου.

BLACK FRIDAY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ « BLACK FRIDAY»

H Black Friday διεξάγεται σήμαρα στις 29 Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια εμπορική «γιορτή». Σύμφωνα δε με τις έρευνες της ΕΣΕΕ, τις τρεις περιόδους εφαρμογή της, αποδείχθηκε επιτυχημένη καθώς συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των  επιχειρήσεων και στην τόνωση της αγοράς.
• Ως «Black Friday» ορίζεται η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.
• Δεν αποτελεί τακτικές εκπτώσεις αλλά προωθητική ενέργεια και αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
• Η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική.
• Στα προϊόντα που προσφέρονται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή.
• Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.
• Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα.
• Χρειάζεται προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα και αχρείαστα.
Για όσους από τους εμπόρους, συμμετάσχουν στην προωθητική ενέργεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, χρειάζεται οπωσδήποτε να αποτυπώνονται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και εφόσον χρησιμοποιείται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ρητά σε εμφανή σημεία του καταστήματος και ειδικά στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την «Black Friday».

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Όπως φαίνεται από αναφορές και δημοσιεύματα, τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους κινεζικές εταιρείες, οι οποίες μέσω δικηγορικών γραφείων προσπαθούν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, προκειμένου να προχωρήσουν σε παραγωγή ελαιόλαδου και στη συνέχεια σε εξαγωγές προς την Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες. Οι εκτάσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των κινεζικών εταιρειών, είναι από 200 έως 350 στρέμματα και ενιαίας έκτασης. Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους εκτάσεις είναι αρκετά ακριβές, καθώς θεωρούνται «φιλέτα», το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών είναι αμετάβλητο. 
Ενδεικτικά στη Λακωνία, από όπου προέρχεται το κορυφαίας ποιότητας κορωνέικο λάδι, οι τιμές για τέτοιες εκτάσεις με δέντρα, ξεκινούν από 3.000 ευρώ το στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινεζικές εταιρείες έχουν ακόμα σκοπό να προχωρήσουν σε πιστοποιήσεις του ελαιολάδου που θα παράγουν με σκοπό την καλύτερη διάθεσή του στην αγορά. Οι εκτάσεις που αναζητούνται θα πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να είναι ενιαίες με παραγωγικά δέντρα άνω των 20 ετών, αποκλειστικής παραγωγής συγκεκριμένων ποικιλιών μεγάλης αξίας (π.χ. κορωνέικη), να μην περιλαμβάνονται δασικά κομμάτια στην έκταση και να είναι αρδεύσιμο (ή να έχει τις προϋποθέσεις να γίνει). Πηγή: emea.gr

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ

Σύσκεψη πραγματοποιήθικε στις 22-11-2019 στο Χανδρινού Πυλίας με την συμμετοχή των αγροτικών συλλόγων Χανδρινού, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων αλλά και άλλων συνδικαλίστων και αγροτών της ευρύτερης περιοχής με θέμα την απαράδεκτη τιμή του ελαιόλαδου.
Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες 
Καμία ανόχη στα παιχνίδια των μεγαλοεμπόρων, με τις πλάτες ΚΑΠ-ΕΕ-Κυβερνήσεων, πάνω στην καμπούρα μας.Μετά την περσινή καταστροφίκη χρονιά με τον μικρομεσαίο αγρότη να πληρώνει για ακόμη μια φορά το μαρμάρο και να γίνεται μπαλάκι αναμέσα σε υπούργεια και περιφεριάκα συμβούλια ρίχνοντας τις ευθύνες της συνειδητά αποτυχημένης δακοκτονίας ο ένας στον άλλο.
Η νέα κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων και πιστή στο «ευαγγέλιο» που λέγεται Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ  συνεχίζει την πορεία ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.
Αφού κόπασαν τα πανηγύρια για την ¨ευεργετική¨ συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους δασμούς που γλυτώσαμε και σταματήσε  η «καραμέλα» των αυξήμενων οξέων και της κακής ποιότητας του ελαιολάδου, ας μας εξηγήσουν που οφείλεται η φετινή εξευτελίστικη τιμή; 
Παράλληλα προειδοποιούμε την κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, να σταματήσει να πετάει δολώματα και να δοκίμαζει τις αντοχές. Δεν θα ανεχτούμε καμία νέα επιδρομή στις τσέπες μας. Κερδίσαμε το αφορολόγητο με 42 μέρες στα ΜΠΛΟΚΑ, ξέρουμε τον δρόμο. Θα μας βρουν μπροστά τους για το ασφαλιστίκο.Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα απαντήσει δυναμικά στα σχέδια τους.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να συσπειρωθούν στους αγωνιστικούς συλλόγους, με μαζική συμμετοχή, με τα ΤΡΑΚΤΕΡ μας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να  κερδίσουμε ότι μας ανήκει.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους, σωματεία, στους μικρούς επαγγελματίες, στους συνταξιούχους και σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.


  1. Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, από  την κακοκαιρία τις αρρώστιες και τις μεγάλες καταστροφές από άγρια ζώα (αγριογούρουνα, τσακάλια) που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές - λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, αιγοπρόβατα κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.


  1. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

  1. Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.  ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΗΝ ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων, ζητά ο πρόεδρος της Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, ο οποίος στέκεται σε μια σειρά από ζητήματα και ειδικά στην αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Κοινότητες τα προβλήματα των περιοχών και των κατοίκων τους, τονίζοντας πως αυτό, είναι μονόδρομος.
Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου
«Μετά από ένα τραυματισμένο νομικό πλαίσιο κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση των Κοινοτήτων, οι οποίες υπάγονται μεν, διοικητικά και οικονομικά στους Δήμους, αλλά είναι κοινή παραδοχή η δική τους παρουσία, ο δικός τους ρόλος στην προβολή και προώθηση των τοπικών θεμάτων», σημείωσε ο Παναγιώτης Λύρας, που στάθηκε και στην αποστολή τόσο του προέδρου, όσο και των συμβούλων των Κοινοτήτων, που είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών, των πόλεων και των χωριών. «Η αμεσότητα με τους κατοίκους και τα προβλήματά τους και η συμβολή στην επίλυση τους καθιστούν τις Κοινότητες τον πιο κοντινό δίαυλο με τους φορείς και τις υπηρεσίες. Η συνεργασία με τους φορείς, κυβερνητικούς και μη, αυτοδιοικητικούς και άλλους, είναι απαραίτητη, αλλά πριν από όλα, απαιτείται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ίδιων των Κοινοτήτων», ανέφερε ο πρόεδρος, ο οποίος στάθηκε και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες όπως είπε, δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η αρχή μιας διεκδίκησης.
ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
«Θεσμικά θέματα, οργανωτικά θέματα, θα μπουν σε νέο πλαίσιο. Με τη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων, ο νέος Σύλλογος των προέδρων των Κοινοτήτων μπορεί και πρέπει να γίνει η ανθρώπινη αλυσίδα που ενώνει  όλα τα τοπικά διαμερίσματα αξιοποιώντας και διαδίδοντας τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της Μεσσηνιακής κοινωνίας», ανέφερε ο Παναγιώτης Λύρας, σημειώνοντας πως το κάλεσμα σε όλους τους νεοκλεγέντες προέδρους των Κοινοτήτων της Μεσσηνίας είναι… άνοιγμα στην κοινωνία και η παρουσία και η συμμετοχή όλων, χρήσιμη και απαραίτητη.

Νικας με υπουργό για τα σχολικά γεύματα στη Μεσσηνία

Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως θα έχει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 4.30 το απόγευμα, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα έχε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Με την υπουργό Παιδείας, ο περιφερειάρχης θα συζητήσει για θέματα εκπαίδευσης, ενώ θα επιδιώξει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στη Μεσσηνία ως προς την υλοποίηση του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα”, που συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα, που υλοποιείται από το 2016, συμμετείχαν από τη Μεσσηνία συνολικά 16 σχολεία (2.150 μερίδες φαγητού). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου-, μετά την φετινή προκήρυξη του προγράμματος και έπειτα από λάθος συνεννόηση της Α΄ βάθμιας Διεύθυνσης Παιδείας Μεσσηνίας με το αρμόδιο υπουργείο, τα σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια σιτίζονταν βρέθηκαν εκτός προγράμματος.

ΣΤΑ χέρια της ΕΛ.ΑΣ. αρχαιοκάπηλος με άγαλμα μεγάλης αξίας στη Μεσσηνία

Τμήμα αρχαίου αγάλματος μεγάλης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας, προσπαθούσε να πουλήσει ένας 34χρονος, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στη Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής. Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ο 34χρονος κατείχε παράνομα το άγαλμα και αναζητούσε αγοραστές να το πουλήσει αντί 350.000 ευρώ. Κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής, μετέβη στη Μεσσηνία, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 34χρονο, τον παγίδευσαν και τον συνέλαβαν. 
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο και κατασχέθηκε, τμήμα μαρμάρινου αγάλματος, το οποίο εξετάστηκε από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για αντικείμενο σπουδαίας αξίας, προερχόμενο από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήμα μαρμάρινου αγάλματος αρχαϊκής περιόδου (6ος αιώνας πΧ) με έξεργο στοιχείο, που αναπαριστά νεανική μορφή σε γυμνότητα, με σωζόμενο ύψος 60 εκατοστά και πλάτος 33 εκατοστά. Τα κατασχεθέν αρχαίο κινητό μνημείο θα παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας. Σε βάρος του 34χρονου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ..

Κείμενο του συγγραφέα Νικόλαου Σουβατζή
Ο Μιχάλης Κατσαρός γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1919. Πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση μέσα από τις γραμμές του Ε.Α.Μ. και το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου έζησε έως το τέλος της ζωής του.
Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με το ποίημα «Μπαρμπερίνικο καράβι» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα». Το 1949 εκδόθηκε το «Μεσολόγγι», η πρώτη του ποιητική συλλογή. Το 1953 αποτελεί σταθμό στη λογοτεχνική του πορεία, καθώς εκδόθηκε το σημαντικότερο έργο του, η ποιητική συλλογή «Κατά Σαδδουκαίων». Σε αυτή ο Μιχάλης Κατσαρός ασκεί κριτική στη σοβιετική γραφειοκρατία. Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου έφερε ξανά στο προσκήνιο, μέσα απ’ τα ποιήματά του το ζήτημα της επανάστασης, απευθυνόμενος παράλληλα στους συντρόφους του. Οι αναφορές του σε λεγεωνάριους, συγκλητικούς και γενικά στη ρωμαϊκή εποχή θυμίζουν την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ο Μεγαλέξαντρος», όπου ασκεί κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό χρησιμοποιώντας μια προσωπικότητα της αρχαιότητας στη μυθική της διάσταση. «Αντισταθείτε σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες, ατελείωτες τις παρελάσεις σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν»
Το «Κατά Σαδδουκαίων» προκάλεσε πλήθος συζητήσεων στους κόλπους της Αριστεράς της εποχής. Ακόμα και άνθρωποι που αγνοούν το έργο του σίγουρα έχουν διαβάσει στίχους του σε τοίχους, προκηρύξεις και πολιτικά έντυπα: «Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία», «Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν», «Κάτω/ στο βάθος/ τόσα πέλματα βαριά. Ακούω νάρχεται καινούριο βήμα», «Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε/ όπως αυτός ο δραπέτης/ ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο/ απέναντί τους.». Το 1950 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατικός Τύπος» ένα ποίημά του, ίσως το πιο γνωστό του, που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Κατά Σαδδουκαίων».
Αν και ο Μιχάλης Κατσαρός ήταν τότε πολύ νέος το ποίημα έχει τον τίτλο «Η διαθήκη μου».
Αντισταθείτε σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι και λέει: καλά είμαι εδώ. Αντισταθείτε σ’ αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι και λέει: Δόξα σοι ο Θεός. Αντισταθείτε στον περσικό τάπητα των πολυκατοικιών στον κοντό άνθρωπο του γραφείου στην εταιρεία εισαγωγαί – εξαγωγαί στην κρατική εκπαίδευση στο φόρο σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.  Αντισταθείτε σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν σε μένα ακόμα που σας ιστορώ. Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους. Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία στα εργοστάσια πολεμικών υλών σ’ αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια στα θούρια στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους στους θεατές στον άνεμο σ’ όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία. Το ποίημα αυτό λογοκρίθηκε, από προοδευτικό διανοούμενο κατά τον ποιητή. Συγκεκριμένα παραλείφθηκαν οι στίχοι: στην κρατική εκπαίδευση στο φόρο σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία στα εργοστάσια πολεμικών υλών στα θούρια Ο Μιχάλης Κατσαρός διαμαρτυρήθηκε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας με το ποίημα
«Υστερόγραφο»: Η διαθήκη μου πριν διαβαστεί -καθώς διαβάστηκε- ήταν ένα ζεστό άλογο ακέραιο. Πριν διαβαστεί όχι οι κληρονόμοι που περίμεναν αλλά σφετεριστές καταπατήσαν τα χωράφια. Η διαθήκη μου για σένα και για σε χρόνια καταχωνιάστηκε στα χρονοντούλαπα από γραφιάδες πονηρούς συμβολαιογράφους. Αλλάξανε φράσεις σημαντικές ώρες σκυμμένοι πάνω της με τρόμο εξαφανίσανε τα μέρη με τους ποταμούς τη νέα βουή στα δάση τον άνεμο τον σκότωσαν – τώρα καταλαβαίνω πια τι έχασα ποιος είναι αυτός που πνίγει. Και συ λοιπόν στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις από φωνή από τροφή από άλογο από σπίτι στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος: Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν. Το 1975 στίχοι απ’ το «Κατά Σαδδουκαίων» ακούστηκαν στην ταινία «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τους απαγγέλει το μέλος του θιάσου με το προσωνύμιο ποιητής, όταν τον βρίσκουν οι παλιοί σύντροφοί του και του λένε ότι σκέφτονται να ξαναφτιάξουν τον θίασο και να βγουν στους δρόμους. Το 1977 η ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε σε δίσκο με μουσική του ίδιου του ποιητή. Το 1976 η συλλογή του «Οροπέδιο» μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ το 1983 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» σε μουσική του ίδιου συνθέτη και ποίηση Μιχάλη Κατσαρού. Το 1983 επίσης το «Κατά Σαδδουκαίων» μελοποιήθηκε απ’ τον Μίκη Θεοδωράκη, μεταφράστηκε στα γερμανικά απ’ τον Dirk Mandel και παρουσιάστηκε στο Metropol – Theater Berlin του Βερολίνου. Το 1978 εκδόθηκαν δυο βιβλία με πολιτικές και οικονομικές μελέτες του. Παρότι η ποίησή του αναγνωρίστηκε από πολύ νωρίς ο Μιχάλης Κατσαρός έζησε όλη του τη ζωή μέσα στη φτώχεια. Σύχναζε σε λαϊκά καφενεία, συναναστρεφόταν με ανθρώπους του μόχθου, μετακινούταν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ποτέ δεν ξεχώρισε τον εαυτό του απ’ το πλήθος. Για αυτό και η ποίησή του είναι απλή, κατανοητή. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με βερμπαλισμούς και φληναφήματα. Είναι ευθύς, αιχμηρός και οι στίχοι του διατηρούν τη ζωντάνια που είχαν όταν γράφτηκαν. Έφυγε από τη ζωή στις 21 Νοεμβρίου 1998….

Θα κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Τριφυλίας, διαβεβαίωσε ο Τζαβάρας

Στην αιχμή του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, ότι ακόμα ο Δήμος δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρότι πριν από λίγες μέρες ήταν μαζί το βράδυ με το γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και συζήτησαν για τα προβλήματα, «απάντησε» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, στη χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο.Π.Π. Δήμου Τριφυλίας, σημειώνοντας ότι θα κηρυχθεί όπως προβλέπεται με τη διαδικασία!
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, ο κ. Λεβεντάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία του τελευταίου διαστήματος και τις παρεμβάσεις του Δήμου. Όπως είπε, όλος ο μηχανισμός ήταν νυχθημερόν σε ετοιμότητα και στους δρόμους και σε γειτονιές που σημειώθηκαν προβλήματα, ωστόσο άφησε αιχμές για υπηρεσίες, διαδικασίες και αρμοδιότητες. Όλοι για όλα πάνε στο δήμαρχο, ανέφερε, αλλά ο δήμαρχος χωρίς λεφτά, χωρίς αρμοδιότητα και χωρίς προσωπικό, μηχανήματα κι εργαλεία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη, για να μπορέσει να κάνει παρεμβάσεις. Επίσης, πολλή κουβέντα έγινε για την κατάσταση σε δρόμους, εθνικούς, επαρχιακούς και αγροτικούς, σε ρέματα και ποτάμια, αλλά και για τα κλαριά δέντρων που «κλείνουν» τους δρόμους και τη νοοτροπία κατοίκων – ιδιοκτητών να μην καθαρίζουν γράνες και κόβουν τα κλαριά των δέντρων τους που εξέχουν.  Όπως ειπώθηκε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε 19 περιπτώσεις. Από πολλούς και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας αφέθηκαν μομφές σε βάρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ σημειώθηκε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου βοήθησε το έργο του δημάρχου και των αντιδημάρχων! Άραγε, θα μπορούσε και να μη βοηθήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και του κάθε Δήμου;
Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκαν προβλήματα, αδυναμίες και ανάγκες. Στόχος όλων πρέπει να είναι η πρόληψη και για την πρόληψη απαιτούνται εγκαίρως να γίνονται παρεμβάσεις, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και την αρμοδιότητα κι ευθύνη της κάθε Αρχής και υπηρεσίας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, εκτός από την Κρήτη, σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην Αττική στη σκιά του φονικού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ της Αλβανίας. Ειδικά στην Κρήτη που γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και οι μαθητές από τις σχολικές αίθουσες. Για προληπτικούς λόγους τόσο στα Κύθηρα όσο και σε περιοχές της δυτικής Κρήτης αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά για τη σημερινή ημέρα. 
 Ομόφωνη «απόφαση» σεισμολόγων: Δεν σχετίζεται με τον σεισμό της Αλβανίας 
 Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου υποστηρίζοντας ότι αυτού του είδους οι σεισμοί που εντάσσονται στην κατηγορία του ενδιάμεσου βάθους συνήθως είναι μοναδικοί με την έννοια ότι δεν δίνουν μετασεισμούς. Παράλληλα όλοι οι σεισμολόγοι συμφώνησαν στο ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με αυτόν που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αλβανία. «Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που συνήθως είναι ένας και μόνος ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι συνέβη στην Αλβανία» συμπλήρωσε.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΟΠΕΣ ΣΕ ΤΡΙΦΥΛΙΑ-ΠΥΛΙΑ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Τριφυλίας και Γαργαλιάνων, είκοσι μία (21) περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπών σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας από 17 έως 27 ετών, αντίστοιχα, εκ των οποίων ο 27χρονος ημεδαπός, συνελήφθη χθες (25.11.2019) το απόγευμα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης Μεσσηνίας για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και αποπειρών αυτών, ενώ τρεις (3) εξ’ αυτών κατηγορούνται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας και του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 12.11.2019 έως και την 23.11.2019, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι οι δράστες, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, διέπραξαν συνολικά:
  • δεκατρείς (13) κλοπές-διαρρήξεις και τρεις (3) απόπειρες κλοπών-διαρρήξεων σε οικίες,
  • τρεις (3) κλοπές-διαρρήξεις και μία (1) απόπειρα κλοπής – διάρρηξης οχημάτων, καθώς και
  • μία (1) αρπαγή τσάντας.
Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει συνολικά ηλεκτρονικές συσκευές, χρυσαφικά, χρήματα κ.α., που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -20.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Μετά την οδό Πονηροπούλου στις αρχές του μήνα, σειρά πήρε τις προηγούμενες μέρες η οδός 28ης Οκτωβρίου στην Κυπαρισσία, όπου έγιναν αλλαγές κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, με «απομάκρυνση» των πινακίδων σήμανσης οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από το καλοκαίρι του 2018 με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης ύστερα από δημοσίευσή της σε ΦΕΚ!
Παράλληλα, τοποθετήθηκαν διαχωριστικά κολωνάκια στον κεντρικότερο δρόμο της Ελ. Βενιζέλου και πολλά άλλα σημεία, ενώ «σημαδεύτηκαν» πεζοδρόμια για να κοπούν στην οδό 25ης Μαρτίου και το δρόμο από τον ΟΣΕ προς την Ένωση.
Ότι από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως αυτές εφαρμόστηκαν τον Ιούλιο του 2018, προκλήθηκαν νέα προβλήματα στο κυκλοφοριακό της πόλης, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Ότι σε κάποιους δρόμους και κάποια σημεία επιλύθηκαν προβλήματα, είναι επίσης γεγονός. Όπως είναι γεγονός ότι από τον τρόπο της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης προέκυψαν πολλά ερωτηματικά.

«Άλλαξε – τροποποιήθηκε η μελέτη, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, χωρίς αιτιολογία και χωρίς σχετική έγκριση από την αρμόδια υπερκείμενη υπηρεσία, γεγονός που ενδεχομενως να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία και να θέσει σε κίνδυνο οχήματα, επιβαίνοντες σε αυτά και πεζούς ή όχι; Άλλαξαν, κατά την εφαρμογή της μελέτης, ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη και το χάρτη της ή όχι;», γράφαμε σε σχετικό ρεπορτάζ τον Αύγουστο του 2018. 
Από τον Αύγουστο του 2018 ήρθε ο Νοέμβριος του 2019 για να γίνουν επί εφαρμοσμένων, πια, στην πράξη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αυθαίρετα, αλλαγές. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αλλαγή ισχύουσας κυκλοφοριακής ρύθμισης και με ποια διαδικασία σύμφωνα με το νόμο; Όπως ανέφερε στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», Δημήτρης Δριμής, για να αλλάξει μια ισχύουσα κυκλοφοριακή ρύθμιση πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε η εφαρμογή της, δηλαδή με τη λήψη νέων αποφάσεων από τα θεσμικά όργανα που την είχαν αποφασίσει τηρώντας τα οριζόμενα στο νόμο.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μερκούρης, και σε εκείνη τη συνεδρίαση του Σώματος και στο περιθώριο της προτελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, έκανε λόγο για αυθαίρετες αλλαγές. Μάλιστα, έθεσε το θέμα στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας και ρώτησε το δήμαρχο Τριφυλίας για το κυκλοφοριακό στην Κυπαρισσία, αναφέροντας: «Υπάρχουν παράπονα από επαγγελματίες, από αυτούς που μένουν στην 25ης Μαρτίου. Τι πρόκειται να γίνει;».
Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης είπε: «Τι πρόκειται να γίνει; Αυτό που πρόκειται να γίνει και απορώ γιατί πήγατε να με καταγγείλετε, ότι ο δήμαρχος κάνει έργα στην Κυπαρισσία», με τον κ. Μερκούρη να παρεμβαίνει αναφέροντας «δε σας κατήγγειλα…» και τον κ. Λεβεντάκη να συνεχίζει λέγοντας: «Καλά, δεν πειράζει. Κάποιος με κατήγγειλε εν πάση περιπτώσει στην Αστυνομία, μπορεί να μην είστε εσείς, αλλά λέω ότι ο δήμαρχος κάνει έργα. Αν αυτό που κάνει ο δήμαρχος, τα έργα που κάνει στην πόλη είναι κακό, θα το κρίνουνε οι πολίτες, οι δημότες εδώ και τα λοιπά. Όσο για το θέμα του κυκλοφοριακού, ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί, θα απαγορευτεί και από τη μια μεριά, από τη δεξιά ανεβαίνοντας και τελείως το παρκάρισμα. Πρέπει να μάθουμε ότι προέχουν οι άνθρωποι, οι ανθρώπινες ζωές κι όχι τ’ αυτοκίνητα να σταματάνε όπου γουστάρουνε, γιατί έτσι θέλουνε να γουστάρουνε να πάρουνε καφέ ή να πάρουνε σουβλάκια…».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Λεβεντάκης επισήμανε: «Θα πρέπει εν πάση περιπτώσει να μάθουμε και σε όλες τις πόλεις κι εδώ, το ίδιο επιδιώκουμε και στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους, να υπάρχει μια σειρά. Τώρα, αν παραπονιούνται επαγγελματίες, εγώ ίσα ίσα δεν έχω τίποτα με τους επαγγελματίες, αλλά πρέπει να μπει και μία σειρά και να τηρηθεί κι αυτό που λέγεται τακτοποίηση κυκλοφοριακού. Γι’ αυτό το λόγο βάλαμε τα κολωνάκια, γι’ αυτό το λόγο θα βάλουμε κι άλλα κολωνάκια επαναλαμβάνω δεξιά, θα διαγραμμίσουμε με κίτρινη γραμμή κι απαγορεύεται το παρκινγκ…». Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κι αυτό το δρόμο τώρα, αποκάτω, αλλάζουμε, κόβουμε για να βάλουμε καινούργια πεζοδρόμια, να τον δεντροφυτεύσουμε, να τον φωτίσουμε, να δώσουμε λύσεις κυκλοφοριακές στην Κυπαρισσία ν’ ανακουφιστεί η πλατεία. Αυτά».
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Μερκούρης είπε: «Αυτά όμως, κε δήμαρχε, ακολουθούν κάποια διαδικασία. Δε γίνεται “αποφασίζουμε και κάνουμε οποιαδήποτε μεταβολή στο κυκλοφοριακό”. Πρέπει να περάσει απ’ τα αρμόδια Όργανα. Έτσι δεν είναι; Είναι απαραίτητο να περάσει. Επιμένω ότι πρέπει να συνέλθουν και ν’ αποφασίσουν τα αρμόδια Όργανα για να προχωρήσουμε σ’ οποιαδήποτε μεταβολή», με τον κ. Λεβεντάκη να του αναφέρει: «Όταν λέτε ότι θα πρέπει, αρμόδια Όργανα ποια θεωρείτε εσείς;» και τον κ. Μερκούρη να απαντά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τοπικό Συμβούλιο». Ακολούθως ο κ. Λεβεντάκης είπε πως «ο δρόμος αυτός ανήκει στην Περιφέρεια, είναι περιφερειακός δεν έχει καμία δουλειά», με τον κ. Μερκούρη να σημειώνει: «Μα, είναι εντός της πόλεως, δεν είναι εκτός της πόλεως» και τον κ. Λεβεντάκη να ισχυρίζεται ότι «ως προς το θέμα της σήμανσης κι ως προς το θέμα της κυκλοφορίας του η έγκριση πρέπει να παρθεί απ’ την Περιφέρεια. Κι επαναλαμβάνω ότι βάλαμε κάτω τα χαρτιά, είδαμε πως είναι, ρωτήσαμε τι πρέπει, πήγαμε στην Περιφέρεια και για να κάνουμε αυτό που κάναμε πάει να πει μας το επιτρέπει ο νόμος και η Περιφέρεια».
Σε άλλο σημείο ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε: «Εντάξει, θέλει χαρτιά, δε θέλουμε να κάνουμε παρανομίες, αλλά θέλει και πρωτοβουλίες»!
Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη πρέπει να πάρει συγκεκριμένη αδειοδότηση και ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Κυπαρισσίας, υπάρχουν τρεις διαφορετικές μελέτες. Άλλη έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα, άλλη στην Αστυνομία, άλλη έχει ο Δήμος», με τον κ. Αδρακτά να του λέει «αυτό δεν το ξέρω» και τον κ. Λεβεντάκη να απαντά «το ξέρω εγώ. Τελικά ποια είναι η μελέτη η οποία πρέπει να ακολουθηθεί στην Κυπαρισσία; Αυτή που έχει πάρει έγκριση χρησιμοποιούμε…».
Σε παρέμβαση του κ. Μερκούρη περί της μελέτης που έχει πάρει ΦΕΚ, ο κ. Λεβεντάκης είπε «αυτή που έχει πάρει ΦΕΚ δεν είναι αυτή που έχετε εφαρμόσει τώρα» και ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι «αυτός ο δρόμος που τον είχατε μονοδρομήσει (σ.σ. δείχνοντας με το χέρι του το δρόμο δυτικά του Δημαρχείου, που είναι η οδός Πονηροπούλου), είναι διπλός»!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το νέο ασφαλιστικό, αλλά και το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, επαναλαμβάνοντας ότι το νέα ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, οι νέες εισφορές διαμορφώνονται: Έως 5 έτη: 126 ευρώ Α επίπεδο: 210 ευρώ Β επίπεδο: 252 ευρώ Γ επίπεδο: 302 ευρώ Δ επίπεδο: 363 ευρώ Ε επίπεδο: 435 ευρώ ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ Ο υπουργός Εργασίας, εξήγησε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο.

ΣΕ επιτήρηση οι διοικητές των νοσοκομείων και άνευ αποζημίωσης...

ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 2020 ΛΗΓΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΖΟΥ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ...

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ είπε ότι «αν οι δείκτες είναι τέτοιοι που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε επιστημονικά, βεβαίως, θα αντικατασταθούν, χωρίς αποζημίωση». «Πρέπει να αισθάνονται και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και το παραϊατρικό προσωπικό, κυρίως όμως οι ασθενείς, οι ευάλωτες ομάδες, οι οικογένειες που τρέχουν στις εφημερίες και στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία, ότι το Κράτος το οργανωμένο είναι εκεί και συμπάσχει, νοιάζεται και δίνει λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα της Δημόσιας Υγείας τη μάχη για να μειωθεί το κάπνισμα από το οποίο 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν την ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα είναι οριζόντια, «χωρίς παραθυράκια», ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί. «Γιατί είναι μια μεταρρύθμιση που δεν πάει κόντρα σε αυτό το οποίο θέλει η ελληνική κοινωνία, πάει μαζί της. Πολλοί καπνιστές ζητούν βοήθεια να το κόψουν, τηλεφωνούν στο 1142 και λένε "μόνος μου δεν κατάφερα να κόψω το κάπνισμα δώστε μου βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, σε ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται να πάω να βοηθηθώ"» πρόσθεσε.
Είπε ότι στην όποια αναμονή για το τηλέφωνο καταγγελιών στην γραμμή 1142 «δεν πληρώνει κανείς», ωστόσο «όταν απαντάται το τηλεφώνημα υπάρχει μια συμβολική χρέωση για να αποφευχθούν οι φάρσες», ενώ τρίτον, «οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα» για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακεντρεχών καταγγελιών για λόγους ανταγωνισμού.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

5 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΦΕΡΕ Ο Α.Σ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ!
Θριάμβευσε ο ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα UNDER 21 και στο πανελλήνιο κύπελλο, κατακτώντας 5 συνολικά μετάλλια. 
Με 10 αθλητες συμμετείχε ο αθλητικός σύλλογος ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ Κυπαρισσιας το τετραήμερο 21-24/11 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα UNDER 21 και στο πανελλήνιο κύπελλο στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας (ΣΕΦ) στην αθηνα. 5 αθλητες από αυτόυς  κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο των νικητών.
· Η Γιακουμοπουλου Αννα κατάκτησε την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία -49 νέων γυναικών,
· Ο Κωνσταντοπουλος Αδαμ χρυσο μετάλλιο στην κατηγορία -55 κιλών εφηβων στο κύπελλο ελλαδος 
· Η Μπουρδεκα Διονυσια χρυσο μετάλλιο στην κατηγορία -63 κιλών εφηβων στο κύπελλο ελλαδος 
· Ο Γκορος Χαράλαμπος ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία -37 κιλά παίδων 
· Ο Παναγιωτοπουλος Δημητρης χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία + 78 κιλά εφηβων. 
Καθώς και Πέμπτη θέση κατέκτησαν 2 αθλητες  που πρώτη φορά συμμετείχαν σε επισήμους αγώνες, ο λόγος για τους : Ζουμπουλης Διονύσιος στην κατηγορία -49 κιλών παίδων και την Στριγκα Δημητρα στην κατηγορία -59 κιλά εφηβων. 
Πολύ καλή εμφάνιση έκαναν  οι εξης αθλητες:  Βελισσάρη Γεώργιος, Κιτσου Αρσανια και Βλαχου Δημητρα.
Οι 6 από αυτούς τους αθλητες αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε πιο υψηλού επιπέδου πανελλήνιο πρωτάθλημα, με σκοπό να αποκομίσουν εμπειριες και να αξιολογηθεί η κατάσταση που βρίσκονται ώστε στο μέλλον να βελτιώθουν και να πρωταγωνιστήσουν στις κατηγορίες τους. 
Ο προπονητής ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ο οποίος καθοδήγησε ολους τους αθλητες σε αυτά τα πρωταθλήματα δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος από την απόδοση και αυτών  που έλαβαν μέρος πρώτη φορά σε μια επίσημη διοργάνωση σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και απο τους αθλητες που διακρίθηκαν, οι οποίοι έδειξαν ωριμότητα και σταθερότητα στην απόδοση τους, κάτι που είναι προϊόν της συστηματικής δουλειας που γίνετε, και από το υπόλοιπο προπονητικό team του συλλόγου όπως είναι ο Προπονητής Παναγιωτης Δικαιος και ο Δημητρης Δικαιος οι οποίοι καθοδηγούν τις μικρότερες ηλικίες ώστε να αναδείξουν οι μικροί αθλητες το ταλέντο τους. Το ΔΣ του συλλόγου εύχεται πολλά συγχαρητήρια σε ολους του αθλητες και ιδιαίτερα σε αυτούς που διακρίθηκαν διότι όλο αυτό αποτελεί προϊόν στοχευμένης και ομαδικής δουλειας !!!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Γεωργίου Ι. Λεβεντάκη.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω, με την παρούσα, ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι επαφές μου με τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και αποφασίστηκε η παραχώρηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κυπαρισσίας, στο Δήμο μας.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια σπουδαία στιγμή για το Δήμο Τριφυλίας, καθώς ένα αίτημα και όραμα πολλών ετών, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, και γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά, αλλά και εκ μέρους όλων των Τριφύλιων συμπολιτών μου, τη Διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., που είδε θετικά το αίτημά μας αυτό και προέβη στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Κάνουμε λοιπόν σήμερα, ένα σπουδαίο βήμα προς τον τελικό στόχο μας, που είναι η διαμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου που μας παραχωρήθηκε, έτσι ώστε να παραδοθεί προς τους πολίτες και να χρησιμοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο, που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής τους, αλλά και την εικόνα της πόλης.

Από την αρχή πίστευα πως, με μεθοδική και πολλή δουλειά, θα φτάναμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η εξέλιξη αυτή με επιβεβαιώνει και με δικαιώνει απόλυτα.

Θα ήθελα όμως, κυρίως προς αποκατάσταση των πραγμάτων, να κάνω και μία αναφορά στο λάθος, που εκ παραδρομής και “εν τη ρύμη του λόγου”, ελέχθη κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου και αντί της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (την οποία για άλλη μια φορά ευχαριστώ) αναφέρθηκα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε..

Όπως και να έχει, αυτό που μετράει τελικά είναι το θετικό για όλους μας αποτέλεσμα.

Άλλωστε, τίποτε δε γίνεται τυχαία....,
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

• Φίλε οδηγέ.. Φίλε αγρότη, φίλε εργάτη γης, φίλε οδηγέ αγροτικών μηχανημάτων, τώρα που η συλλογή ελαιοκάρπου είναι στην κορύφωση της μετακινήσου με ασφάλεια, προστάτεψε εσένα και τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω σου...
Χρησιμοποίησε φώτα τόσο στο όχημα σου αλλά και στο ρυμουλκούμενο σου, φάρο, αντανακλαστικό τρίγωνο προειδοποίησης, όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο μέσο θα σε κάνει πιο "ευδιάκριτο" όπως π.χ. αντανακλαστικές ταινίες και πρόσθετα φώτα στην καρότσα.
Φίλε οδηγέ Ι.Χ. που κυκλοφορείς και εσύ στο εθνικό και αγροτικό δίκτυο του τόπου μας σκέψου και εσύ ότι αυτήν την εποχή κυκλοφορεί πληθώρα αγροτικών μηχανημάτων τα οποία μεταφέρουν βαρύ φορτίο κάνοντας έτσι την οδήγηση του οχήματος δύσκολη.

Βοήθησε και εσύ, δώσε προτεραιότητα σε ένα τρακτέρ όπου χρειάζεται, οδήγησε αμυντικά προστατεύοντας έτσι τον εαυτό σου.
Δυστυχώς όλοι μας βλέπουμε στο επαρχιακό αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο αρκετές περιπτώσεις οδηγών που δεν τηρούν ούτε την στοιχειώδη πρόληψη είτε μη έχοντας π.χ. φώτα σε τρακτέρ με καρότσα ακόμα και τις βραδινές ώρες είτε Ι.Χ. που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες σε στενούς επαρχιακούς ακόμα και όταν "συναντούν" τρακτέρ.
Φίλε οδηγέ αγροτικού μηχανήματος γίνε όσο περισσότερο μπορείς ευδιάκριτος!
Φίλε οδηγέ Ι.Χ. προστάτεψε τον εαυτό σου, μην αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες ιδίως σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, απέφυγε την προσπέραση σε φορτωμένα τρακτέρ στους στενούς δρόμους και όταν προσπερνάς, σκέψου ότι ο οδηγός του δεν σε βλέπει, δεν το ξέρει, προειδοποίησε τον χρησιμοποιώντας κόρνα, βοηθώντας έτσι και τους δυο σας.
Χορτάσαμε από ατυχήματα και δυστυχήματα στην άσφαλτο λόγω της μη πρόληψης, της κακής οδηγικής συμπεριφοράς και της απροσεξίας.
Ας συμβάλουμε όλοι, ο καθένας από την μεριά του, έτσι ώστε να μην έχουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.
Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας