ΤΗΝ προοπτική του Ιατρικού τουρισμού ως εναλλακτική μορφή διακοπών για όλους επισήμανε σε δηλώσεις της στην εκπομπή 'Πρωινό Δρομολόγιο ' του Παλμός 90,5 η ιατρός βιοπαθολόγος Αλέκα Μαρίνη κάνοντας αποτίμηση της χρονιάς που φεύγει.
Δεδομένου ότι συμμετείχε σε διεθνή και ελληνική συνέδρια προβάλλοντας την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, τόνισε ότι η Τριφυλία με την Μεσσηνία διαθέτουν 2 σημαντικές δομές υγείας με τα 2 νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς συνδυάζουν διακοπές με επισκέψεις σε μνημεία και χώρους για πολυήμερες διακοπές.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης στην μηνιαία συνάντηση της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσίασε πολύ εύγλωττα το θέμα: Γενετική Ιατρική, τι πρέπει να γνωρίζει ο κλινικός γιατρός.
Ανέφερε ότι πρώτος ο Ιπποκράτης έθεσε τις βάσεις της Εξατομικευμένης Ιατρικής και προέτρεπε τους μαθητές του να γνωρίζουν «ποιος είναι αυτός που νοσεί και όχι μόνο τι νόσημα έχει».
Αναφέρθηκε ότι ένα φάρμακο δεν είναι το ίδιο δραστικό για κάθε ασθενή που το χρειάζεται. Π.χ. μερικοί δεν απαντούν το ίδιο στη προταθείσα θεραπεία. Συχνά απαιτείται διαφορετική δοσολογία και κάποιοι εμφανίζουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ο καθένας λοιπόν, επισημαίνει έχει την διαφορετικότητά του και για τις ανάγκες μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης, ιδρύθηκε η Γενετική Ιατρική. Τόνισε πως είναι απαραίτητος πλέον ο γονιδιακός έλεγχος για να προσδιοριστεί ο εξατομικευμένος κίνδυνος εμφάνισης ενός νοσογόνου συνδρόμου. Στη συνέχεια ακολουθούν στοχευμένα προληπτικά μέτρα για τον συγκεκριμένο νοσογόνο κίνδυνο και αναγνωρίζονται αυτοί που κινδυνεύουν πραγματικά περισσότερο.
Με την γνώση των γονιδιακών μας πολυμορφισμών θα επιτευχθεί μια επακριβής διάγνωση που θα επιτρέψει μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση με τον προσδιορισμό της εξατομικευμένης θεραπευτικής δόσης. Έτσι επιτυγχάνεται η αποφυγή παρενεργειών, η ακριβής παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και της απάντησης στη θεραπεία. Η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να δώσει ελπίδες σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα για μια πιο ποιοτική ζωή, και ακόμη να πετύχει την απόλυτη θεραπεία που κάποτε φάνταζε άπιαστο όνειρο. Την διάλεξη παρακολούθησαν από Κυπαρισσία η Εργαστηριακή Ιατρός - Βιοπαθολόγος Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη και ο Στέφανος Κάνδηλας Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών. Ακολουθούν φωτογραφίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου