ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
To νέο Τοπικό Συμβούλιο της Ανδρίτσαινας που προέκυψε μετά από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, απαρτίζεται από πολίτες της περιοχής, νέους, αλλά και πιο παλιούς εμπλεκόμενους στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν σαν κύριο σκοπό να συμβάλουν και αυτοί με όλες τις δυνάμεις τους στην ανάπτυξη της Ανδρίτσαινας.
Και μάλιστα γι’ αυτό το σκοπό, κατά την 2η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου που έγινε στις 28 Νοεμβρίου, και όπου συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα για την Τ.Κ. Ανδρίτσαινας, εξαιρετική είναι η είδηση ότι πέρασε κατά πλειοψηφία από το τοπικό συμβούλιο, να συνταχθεί αίτημα για την επιστροφή της ζωφόρου του Ναού Επικούριου Απόλλωνα από το βρετανικό μουσείο του Λονδίνου.
Μια κίνηση που αν βρει ανταπόκριση, θα έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη της περιοχής και οικονομικά, αλλά και πολιτιστικά.
Επίσης στην συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμη η καθιέρωση της 6ης Δεκεμβρίου εορτής του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Τ.Κ. Ανδρίτσαινας, ως επίσημη αργία Δημοσίων υπηρεσιών και καταστημάτων. Επίσης συζητήθηκε η «σύνδεση» της έδρας του Δήμου με τις Δημοτικές Ενότητες Αλιφείρας και Ανδρίτσαινας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Συζητήθηκαν όμως και θέματα πέρα από τα όρια της τοπικής κοινότητας όπως το αίτημα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ελλιπή σήμανση αναφορικά με τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, στις εθνικές οδούς Κόρινθος -Τρίπολη -Καλαμάτα και Τρίπολη-Βυτίνα -Αρχαία Ολυμπία-Πύργος.
Θεόδωρος Τζίβας: «Ενωμένοι έχουμε ως πρωταρχικό ρόλο την προβολή και προώθηση σημαντικών τοπικών θεμάτων»
Όπως μας τόνισε ο κ. Θεόδωρος Τζίβας πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ανδρίτσαινας, «οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν ένα Τοπικό Συμβούλιο όχι για το τυπικό της υπόθεσης, αλλά ένα Συμβούλιο που θα είναι η αρχή διεκδίκησης σημαντικών θεμάτων για την πόλη της Ανδρίτσαινας και της ευρύτερης κοινωνίας. Όλοι μαζί ενωμένοι έχουμε ως πρωταρχικό ρόλο την προβολή και προώθηση σημαντικών κυρίως τοπικών θεμάτων».
Ο κ. Τζίβας μας ανέφερε επίσης πως, «πρέπει από κοινού να έχουμε ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η αμεσότητα με τους κατοίκους, για τα προβλήματά τους μικρά ή μεγάλα και η συμβολή για την επίλυσή τους με τους ανάλογους φορείς και τις υπηρεσίες του Δήμου είναι από τους πρώτους στόχους που έχουμε», ενώ στάθηκε και στην συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με όλους τους φορείς.
«Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με τους όλους φορείς, κυβερνητικούς και μη, αυτοδιοικητικούς και πολιτιστικούς αποβλέποντας όλοι σε ένα κοινό όραμα, την ανάπτυξη και βελτίωση του τόπου μας. Θεσμικά θέματα , οργανωτικά θέματα , θα μπουν σε νέο πλαίσιο. Καλούμε όλους του εκλεγείς δημοτικούς συμβούλους για την συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων αξιοποιώντας από κοινού ιδέες , προτάσεις , στοιχεία για την αναβάθμιση του τόπου μας. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες μόνιμους και μη, τοπικούς συμβούλους , συλλόγους, φορείς όπου μπορεί και πρέπει να χτιστεί μια ανθρώπινη αλυσίδα για την αναβάθμιση της Ιστορικής πόλης της Ανδρίτσαινας. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να δυναμώσουμε τον τόπο μας» κατέληξε ο κ. Τζίβας μιλώντας για τους στόχους του τοπικού συμβουλίου Ανδρίτσαινας.
Τι εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Αυτό το τμήμα θέλουν οι πολίτες της Ανδρίτσαινας να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει. patrisnews. peloponnisosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου