Pages

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ..ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΤΟΝ νέο..κορωνοιό με την ρυτίδωση της τομάτας που εμφανίστηκε στην Τριφυλία, παράλληλα με τα επιστημονικά ευρήματα τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Ο Ιός της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών της Τομάτας (Τomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV), είναι μια νέα ασθένεια που απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς της Ελλάδας, γι’ αυτό θα πρέπει οι καλλιεργητές, καθώς και όσοι διακινούν πολλαπλασιαστικό υλικό, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣ οι άξονες Μεσσήνη – Λάμπαινα και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι

Την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση των δύο μεγάλων οδικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας, ενταγμένων στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο Στ. Ανασασόπουλος αναφέρθηκε στο έργο βελτίωσης της 7ης επαρχιακής οδού στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα, με προϋπολογισμό 8.670.000 ευρώ.
Οπως γνωστοποίησε ο αντιπριφερειάρχης, για το εν λόγω έργο η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της έδρας της Περιφέρειας, που είναι ο φορέας υλοποίησης, απέστειλε πρόσφατα το κτηματολογικό διάγραμμα και τον σχετικό πίνακα -για ανάρτηση και ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού- στις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία, αλλά και στον αρμόδιο Δήμο Μεσσήνης. Η προετοιμασία αυτή απαιτείται για να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης μέσω απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται προς το τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου.
Παρόμοια βήματα, ανέφερε ο Στ. Ανασασόπουλος, ακολουθήθηκαν και για το έργο βελτίωσης της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 29.899.900 ευρώ. Για το έργο αυτό η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών θα γίνεται από το Δήμο Τριφυλίας.
Σύντομα πάντως, θα δημιουργηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, μονάδα ενημέρωσης και για τα δύο πιο πάνω έργα.
Οπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, “θα προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες επίταξης ώστε να οι ιδιοκτήτες που απαλλοτριώνονται τα ακίνητά τους σύντομα να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται και τα έργα να υλοποιηθούν απρόσκοπτα”.
Παρόντες στη σημερινή συνέντευξη ήταν οι τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Γιώργος Ντελής (για το τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι) και Αντώνης Κουτρουμπής (για το έργο της 7ης επαρχιακής οδού, στα τμήματα από Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα), οι οποίοι ανέλυσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας για την απαλλοτρίωση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα κτηματολογικά διαγράμματα των εν λόγω έργων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΕΝΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 «Η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τα μέλη της, δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις στις κρατήσεις δωματίων το τριήμερο των απόκρεω, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η πληθώρα των εναλλακτικών ενδιαφερόντων της περιοχής αποτελεί σταθερό παράγοντα προσέλκυσης επισκεπτών.
Ειδικά στο τριήμερο της αργίας αναμένεται να επισκεφθούν τη Μεσσηνία αρκετοί Ελληνες, και αναμένεται να συμβάλουν εκτός των άλλων οι καλές καιρικές συνθήκες, παρά το γεγονός της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων για λόγους δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό, τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής έχουν προετοιμαστεί με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εκδρομέων.
Με την ευκαιρία, η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας επισημαίνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των πρακτικών σχεδίασης και προσέγγισης των τουριστικών αγορών, λαμβάνοντας υπόψη οι αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτείας τις διαμορφούμενες κάθε στιγμή συνθήκες -όπως στην σημερινή συγκυρία λόγω του κορονοϊού- έτσι ώστε τα μηνύματα που θα εκπέμπονται και οι στρατηγικές που θα ακολουθούνται να έχουν την επιθυμητή αποτελεσματικότητα.
Τα στερεότυπα με τις γενικόλογες αναφορές και τις περιγραφόμενες δράσεις με αμφίβολη επιτυχία πρέπει να παραχωρήσουν τη θέση τους σε ευέλικτα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες που απαιτούν γνώση, ενημέρωση και ταχύτητα στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και οι εμπλεκόμενοι ΟΤΑ και συλλογικοί φορείς οφείλουν να επανασχεδιάσουν το τουριστικό μέλλον της περιοχής στη βάση των νέων δεδομένων και τάσεων της ταξιδιωτικής αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται εξαιτίας του ανταγωνισμού, της εξειδίκευσης της ζήτησης, αλλά και των κάθε λογής ασύμμετρων απειλών που προκύπτουν».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ENDURO GP ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.


Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και ο Δήμος Τριφυλίας ως οργανωτές, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ως συνδιοργανωτής, με την στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών καταλυμάτων Τριφυλίας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διοργανώσουν στην Κυπαρισσία στις 1-2-3 Μαΐου 2020 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μηχανών ENDURO GP.https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/87723836_2839882239438968_6955201066262593536_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=tRpi_AenYX4AX_olnEF&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=e7e44dd51c61399e09e1c206f52feb74&oe=5EBE3599

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μηχανών ENDURO GP που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στον τόπο μας, αποτελείται από τέσσερις αγώνες που θα διεξαχθούν στις 20-22 Μαρτίου στην Αιδηψό, στις 11-12 Απριλίου στο Συκούριο, στις 1-2-3 Μαΐου στην Κυπαρισσία και θα ολοκληρωθεί στις 19-20 Ιουνίου στην Κέρκυρα.
Στον αγώνα που θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας το χρονικό διάστημα 1-2-3 Μαΐου 2020, σύμφωνα με τους διοργανωτές πρόκειται να μετάσχουν περίπου 450 αναβάτες, συν τους συνοδούς τους, ενώ αναμένεται μόνο για τις ανάγκες των συμμετεχόντων να κλειστούν περίπου 200 δωμάτια σε όλο το Δήμο Τριφυλίας.
Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του τερματισμού του διεθνή αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού HELLAS RALLY RAID το 2018, σειρά έχει η διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μηχανών ENDURO GP αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Τριφυλία αποτελεί πυρήνα Αθλητικών Διοργανώσεων και όχι μόνο, με στόχο την παγκόσμια ανάδειξη της.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις σχετικά με την διοργάνωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

Όπως είναι γνωστό ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας βρίσκεται σε αποχή από τις 12 Σεπτεμβρίου. Η αποχή αυτή έχει κλείσει ήδη έξι μήνες. Τα αιτήματά μας ήταν ελλείψεις που αφορούσαν στα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου και στο Πρωτοδικείο στο πρόσωπο μίας δικαστού η οποία είχε πάρει μια μεγάλη άδεια. Μετά από πολλές προσπάθειες κατορθώσαμε από τα τρία αυτά αιτήματα να γίνουν αποδεκτά και να ικανοποιηθούν τα δύο αιτήματα.
 Εδώ οφείλω να αναγνωρίσω τον πολύ θετικό ρόλο που έπαιξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν, από το δήμαρχο Τριφυλίας μέχρι τους τοπικούς βουλευτές, που πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Περικλής Μαντάς, και βεβαίως την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και την ηγεσία του Αρείου Πάγου που από κοινού κατορθώσαμε και αποσπάσαμε μία Ειρηνοδίκη για να καλύψει τις ανάγκες των δύο Ειρηνοδικείων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.
 Η απόφασή μας ήταν, εφόσον ικανοποιήθηκαν τα δύο από τα τρία αιτήματά μας, να αναστείλουμε την αποχή. Πλην όμως, αυτό δεν έγινε και νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω για ποιους λόγους δεν έγινε αυτό. Μετά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της 6ης Φεβρουαρίου, που αποφάσισε την απόσπαση Ειρηνοδίκου για τη θέση Ειρηνοδίκου Κυπαρισσίας, προέκυψε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία πλέον του Πρωτοδικείου. Δηλαδή, με λίγα λόγια, σώσαμε το Ειρηνοδικείο και το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Πρωτοδικείο, πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο σημαντικό. 
Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι, από τις τρεις δικαστές, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άδεια για λόγους υγείας οι δύο δικαστές με ορίζοντα να επανέλθουν στην εργασία τους πάνω από έξι – επτά μήνες. Δηλαδή μένει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας με μια δικαστή και όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον να λειτουργήσει με αυτές τις προϋποθέσεις. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν αποφασίσαμε στην τελευταία γενική συνέλευση που κάναμε να συνεχίσουμε την αποχή μέχρι και τις 15 Μαρτίου και να κινήσουμε πάλι τις διαδικασίες ούτως ώστε ακόμα και σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου να λυθεί το πρόβλημα και να σταλεί από τον Άρειο Πάγο ένας Πρωτοδίκης για να καλύψει τα κενά που, πραγματικά, καθιστούν τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας ανέφικτη.

Εξιχνιάστηκαν Κλοπές Στην Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Οιχαλίας, μία περίπτωση κλοπής σε εργοστάσιο και μία περίπτωση απόπειρας κλοπής σε κατάστημα, που έγιναν στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος δύο ατόμων, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, τέσσερις περιπτώσεις κλοπών, υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ Μεσσήνης, καταστήματος, οχημάτων, που είχαν γίνει κατά το χρονικό διάστημα από  28.1.2020 έως και 8.2.2020 στη Μεσσήνη. Επιπλέον, κατασχέθηκε όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 28 και 29 ετών, ενώ αυτές περιλαμβάνουν και άγνωστους συνεργούς τους.

Περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες

Με νέα ρύθμιση η κυβέρνηση επεκτείνει την επιβολή τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες, χωρίς εξαιρέσεις. Προωθείται ενιαία ρύθμιση για την διαχείριση αποβλήτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο Περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση. Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει, προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εντός του Μαρτίου. 
Η ανάγκη επέκτασης του μέτρου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ανακοπεί η πολιτική ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τη …χαλαρή νομοθεσία. Σήμερα οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να εισπράττουν και να αποδίδουν στο κράτος ειδικό περιβαλλοντικό τέλος 0,09 ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς, πάχους 15 έως 50 μm. 
Ορισμένοι όμως – κυρίως σούπερ μάρκετ – αντί της λεπτής πλαστικής σακούλας, προωθούν στους καταναλωτές άλλες με μεγαλύτερο πάχος αλλά, με χαμηλότερο αντίτιμο, το οποίο καταβάλλει και πάλι ο πελάτης αλλά εκείνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να το αποδώσουν, προσθέτοντας έσοδα στην επιχείρησή τους. Έτσι, το ΥΠΕΝ αποφάσισε ότι, πλέον περιβαλλοντικό τέλος θα επιβάλλεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς μεγαλύτερου πάχους (μεταξύ 50μm και 70μm) καθώς και στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες (μικρότερες των 15μm), οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για συσκευασία χύδην τροφίμων κυρίως από τα μανάβικα (εντός και εκτός σούπερ μάρκετ) αλλά και στις υπαίθριες αγορές. Το μέτρο χρέωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας απέφερε τη διετία 2018-2019 έσοδα περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα αποδοθούν σε πράσινες δράσεις. 
Ωστόσο, σταδιακά τα έσοδα μειώνονται καθώς οι πολίτες πλέον χρησιμοποιούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, ή τις φθηνότερες σακούλες (άνω των 50μm) που αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ σε χαμηλές τιμές. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αναμένεται – πέρα από την περαιτέρω μείωση της χρήσης πλαστικού – να φέρει και φρέσκο χρήμα στα ταμεία. Από το περιβαλλοντικό τέλος θα εξαιρούνται μόνο οι βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και οι λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ

ΤΟ τελευταίο αντίο στον Κώστα Βουτσά και ο δικός μας...άνθρωπος αλλά πάνω από όλα καλλιτέχνης Νίκος Καλογερόπουλος. Ο εκλιπών ηθοποιός είχε έρθει παλιότερα στην Μεσσηνία συμμετέχοντας σε μεγάλη θεατρική παράσταση όπου τότε είχαμε όλοι συνομιλήσει μαζί του.
Ο Νίκος σημειώνει χαρακτηριστικά:''.......και ποιον θα παίζω φιλαράκι?'',με ρώτησες όταν σου διάβασα το έργο,'' τον κανένα η τον καθένα?'' Δεν προλάβαμε γαμώτο........ τώρα θα τους κάνεις και τους δυο.... Καλό ταξίδι αδερφέ,χαιρετίσματα στο σόι και καλή αντάμωση.....

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εσπερίδα με θέμα
«Ψεκασμός ακριβείας στα Ελληνικά θερμοκήπια»
Τοποθεσία Διεξαγωγής: Βορρέειον Πνευματικό
Κέντρο, Πάρκο Βλαχέρνας, Φιλιατρά
28 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 17:00 μ.μ.
To Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η ΔΑΟΚ Τριφυλίας-ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και η εταιρία AGENSO συνδιοργανώνουν εσπερίδα στα Φιλιατρά Μεσσηνίας με θέμα:
«Ψεκασμός ακριβείας για τα Ελληνικά θερμοκήπια»
Η εσπερίδα διεξάγεται στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 28/02/2020 και ώρα έναρξης 17:00 μ.μ., και θα είναι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος INNOSETA Horizon 2020. Δείτε το πρόγραμμα της εσπερίδας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ
17:00 – 17:30 Προσέλευση – Εγγραφές
17:30 – 17:45 Χαιρετισμός – Εναρκτήρια Ομιλία
Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος – Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ Τριφυλίας
17:45 – 18:00 Το πρόγραμμα Ιnnoseta – Διαδικτυακή πλατφόρμα
Χρυσή Παπαδογιάννη, Γεωπόνος Γεωργικής Μηχανικής, MSc – AGENSO (www.agenso.gr)
18:00 – 19:00 Τεχνολογίες ψεκασμού ακριβείας στην Ελλάδα
⦁ «Δυνατότητες χρήσης νέων τεχνολογιών στη χρήση φυτοπροστατευτικών μηχανημάτων» Δρ. Σπύρος Φουντάς, Γεωπόνος Γεωργικής Μηχανικής, PhD Αναπληρωτής Καθηγητής – ΓΠΑ: (www.aua.gr)
⦁ «Τεχνολογίες ψεκασμού ακριβείας σε θερμοκήπια» Δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Γεωπόνος Γεωργικής Μηχανικής, PhD Αναπληρωτής Καθηγητής – ΓΠΑ: (www.aua.gr)
⦁ «Η εταιρεία AGENSO» Ζήσης Τσιρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος – AGENSO (⦁ www.agenso.gr)
⦁ Μάριος Πραπόπουλος, Δήμητρα Εμπορική ΜΙΚΕ (⦁ www⦁ .⦁ prapopoulos⦁ .⦁ com)
19:00 – 19:10 Παρουσίαση SETA για την διεξαγωγή του 2ου Τοπικού Εργαστηρίου INNOSETA
Δρ. Θάνος Μπαλαφούτης, Γεωπόνος Γεωργικής Μηχανικής, PhD – ΕΚΕΤΑ-iBO (ibo.certh.gr)
19:10 – 21:00 Παράλληλες Θεματικές Ομάδες
1. Βαθμονόμηση και ορθές πρακτικές εφαρμογής ψεκασμού σε θερμοκήπια
2. Τεχνολογίες ψεκασμού ακριβείας σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες
3. Ορθή πλήρωση και καθαρισμός των ψεκαστικών μηχανημάτων
21:00 – 21:20 Γενική Συζήτηση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις Θεματικές Ομάδες – Συμπεράσματα

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΡΒΑΒΑΛΙΑ ΣΕ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΚΡΕΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι λαμβάνουν αποφάσεις ακύρωσης των καρναβαλικών τους εκδηλώσεων, μετά και τη σχετική ΚΥΑ.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει τονίσει πως θα υπάρξει πειθαρχεία στις αποφάσεις. Για απόψε μάλιστα είχε συγκαλέσει εκτάκτως και διαπαραταξιακή για να δοθεί ενημέρωση συνολικά για το θέμα, καθώς το πρωί προηγήθηκε και σύσκεψη για τον κορωνοϊό. Σε ανακοίνωση ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος αναφέρει: “Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας έως την Κ. Δευτέρα ακυρώνονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε νωρίτερα. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα. Ενημέρωση για τα έως τώρα δεδομένα δόθηκε στη Διαπαραταξιακή. Παραμένουμε ψύχραιμοι, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με αισιοδοξία και χωρίς πανικό”.
Σε ανακοινώσεις όμως προχώρησαν και άλλοι δήμοι.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗ
“Σύμφωνα με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών περί ματαίωσης όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα, προβαίνουμε στην ακύρωση όλων των καρναβαλικών δράσεων του Δήμου Μεσσήνης. Συνιστούμε σε φορείς, συλλόγους και δημότες μας να τηρήσουν τις επίσημες οδηγίες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε”

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑ
Μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικιλια ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ακυρώνονται οι καρναβαλικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ύστερα από την επιβεβαίωση και τρίτου κρουσματος από τον κορωνοιο στη χώρα μας, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Οιχαλίας δε θα πραγματοποιήσει καμία αποκριάτικη εκδήλωση – παρέλαση για τον λόγο ότι προέχει πάνω από όλα η προστασία της ζωής των συνδημοτων μας. Αύριο Παρασκευή 28.2.2020 που έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και το συγκεκριμένο θέμα περαιτέρω και για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν από το Δήμο μας.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Θα ήθελα, με την παρούσα, να γνωστοποιήσω σε όλους σας, ότι ο Δήμος Τριφυλίας ακυρώνει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το εορταστικό τριήμερο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός μεν να υπακούσει στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια και αφ’ ετέρου δε να συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας των πολιτών του.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και από καρδιάς, όλους εκείνους που εργάστηκαν και με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν, έτσι ώστε οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς, που επρόκειτο να γίνουν στο Δήμο Τριφυλίας, να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.
Ευελπιστώ ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και σας υπόσχομαι πως του χρόνου θα το γιορτάσουμε διπλά.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Άνω Πόλη Κυπαρισσία: έγινε η αυτοψία κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων

ΤΕΛΙΚΆ μετά την αυτοψία ειδικών αρχαιολόγων συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες ανάπλασης στη γύρω περιοχή Ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί, εκτός απροόπτου, σήμερα η αυτοψία κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο εύρημα πέτρινου καναλιού που αποκαλύφθηκε κατά την εκτέλεση εργασιών ανάπλασης Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, οι οποίες από σήμερα θα συνεχιστούν κανονικά, όχι στο σημείο που ελέγχεται, αλλά στον υπόλοιπο χώρο. Χθες το κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας κατά την αυτοψία συνέλεξε δείγματα από το σημείο, ενώ έβγαλε και πολλές φωτογραφίες. 
Τα δείγματα θα εξεταστούν και σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες, αλλά και με νεώτερα δείγματα που θα ληφθούν σήμερα και εξεταστούν, θα εξαχθούν συμπεράσματα και σχετικό πόρισμα. Όπως είναι φυσικό, μεταξύ των κατοίκων, καθώς και των επαγγελματιών της Άνω Πόλης, επικρατεί αγωνία για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι είναι αυτό που ήρθε στο φως, αλλά κυρίως για το τι πρόκειται να ακολουθήσει… 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΤΕΛΟΣ...ο συναγερμός στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για ύποπτο κρούσμα Κορωνοϊού

Έληξε… ο συναγερμός στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, με την παθολόγο που εξέτασε τον 36χρονο που εισήχθη με υψηλό πυρετό και βήχα να μην στέλνει καν δείγμα στο Paster, εκτιμώντας πως πρόκειται για περιστατικό που σχετίζεται με ίωση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο άνδρας ο οποίος εργάζεται στην Καπνοβιομηχανία «Καρέλια», είχε έρθει σε επαφή με ομάδα Ιταλών που βρίσκεται στην πόλη. Από την κινητοποίηση που υπήρξε, εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο και οι Ιταλοί, οι οποίοι δεν έφεραν συμπτώματα κι έτσι, με οδηγίες των αρμοδίων του υγειονομικού προσωπικού, ο 36χρονος θα ακολουθήσει την αγωγή που χρειάζεται, στο σπίτι του.

Γαλάζιος… πόλεμος για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Σε γαλάζιο…..πόλεμος με εσωτερικές κανονιές φαίνεται ότι μεταλάσσεται η υπόθεση που αφορά το δρόμο “Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη”. Οι τελευταίες αναφορές από τους βουλευτές Λαμπρόπουλου και Χρυσομάλλη, πέραν την κοινής επίθεσης προς τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Σπίρτζη, καταδεικνύουν την απόσταση που χωρίζει και τα γαλάζια στελέχη για την υπόθεση του συγκεκριμένου έργου. 
Η παραλιακή χάραξη από τη μία, η βελτίωση της υφιστάμενης από την άλλη και το Υπουργείο να απαντά στον βουλευτή Χαρίτση αλλά ο ίδιος ο Υπουργός να μην δίνει απαντήσεις καν για το τι ακριβώς θα συμβεί τη Μεσσηνία.

Σε διαγραφή χρεών προχωρούν ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ

Στη διαγραφή μικρών και μεγάλων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα και από επιχειρήσεις προβαίνει ο ΕΦΚΑ και το Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Στόχος είναι να φύγουν από τα λίστες των οφειλετών τα χρέη εκείνα τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, ώστε οι προσπάθειες είσπραξης να επικεντρωθούν στο τμήμα των χρεών που θεωρείται εισπράξιμο
Ωστόσο, πριν τη διαγραφή, θα διεξαχθεί εξονυχιστικός έλεγχος, σε τράπεζες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία ώστε να διαπιστωθεί, ότι, από τους συγκεκριμένους οφειλέτες δεν υπάρχει περίπτωση είσπραξης σε μετρητά ή μέσω κατασχέσεων κινητών και ακινήτων. Μετά τον χαρακτηρισμό ως ανεπίδεκτων είσπραξης, θα δεσμεύονται οι τραπεζικοί και οι επενδυτικοί λογαριασμοί, τόσο του οφειλέτη, όσο και των συνυπόχρεων με αυτόν προσώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι οφειλές που εντάχθηκαν ανήλθαν σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των χρεών προς το ΚΕΑΟ ξεπερνά τα 35,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, αίσθηση των επιτελών του ΚΕΑΟ, ότι ένα σημαντικό μέρος από τα 30 δισ. ευρώ, που είναι εκτός ρύθμισης, το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και καθώς υπάρχουν στις λίστες των οφειλετών.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο ΜΑΝΤΑΣ

Συνεδριάζει την Κυριακή η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα εκλέξει τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, το ανώτερο καθοδηγητικό και εκτελεστικό Όργανο του Κόμματος
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr οι τέσσερις βουλευτές που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Γραμματεία θα είναι:
Κεφάλα Μαρία (βουλευτής Ιωαννίνων)
Μαντάς Περικλής (βουλευτής Μεσσηνίας)
Οικονόμου Γιάννης (βουλευτής Φθιώτιδας)
Σπανάκης Βασίλης (βουλευτής Νοτίου Τομέα της Β´ Αθηνών)
Το στοιχείο που ενώνει τους τέσσερις αυτούς βουλευτές είναι η μακροχρόνια εμπειρία τους στον κομματικό μηχανισμό. Οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Περικλής Μαντάς έχουν διατελέσει πρόεδροι ΝΟΔΕ των περιοχών τους, ο Γιάννης Οικονόμου πρόεδρος ΟΝΝΕΔ και γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ και ο Βασίλης Σπανάκης γραμματέας Οργανωτικού και στην πορεία των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο).

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ KYPARISSIANEWS ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για το κορωνοιό έδωσε στις σελίδες μας και μέσω του Παλμός 90,5 ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μεσσηνίας κ. Τζωρτζίνης ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, τήρηση ατομικών κανόνων υγιεινής, επικοινωνία με τον οικογενειακό μας γιατρό ή στις τοπικές δομές πριν χρειαστεί Νοσοκομείο καθώς εκτιμά ότι όσο ο καιρός ζεσταίνει η κατάσταση θα βελτιώνεται...
Σε ετοιμότητα βρίσκεται  το Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα κοροναϊού.«Θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. Το Νοσοκομείο έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα και μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια ενός τέτοιου περιστατικού» σημείωσε σε συνέντευξη τύπου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας  Γιώργος Μπέζος και υπογράμμισε  «έχουμε λάβει τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ πώς να διαχειριστούμε ένα ύποπτο κρούσμα . Ως Νοσοκομείο έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες περιπτώσεις, το επίπεδο του προσωπικού είναι επαρκέστατο να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ενταντικολόγος, πνευμονιολόγος της ΜΕΘ Σταυρούλα Κουτσουμπού ,αφού τόνισε ότι, «δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός», αναφέρθηκε στις οδηγίες προφύλαξης και προστασίας από τον κοροναϊό, οι οποίες δεν είναι άλλες από αυτές που δίνονται για την γρίπη. Η κ. Κουτσουμπού συνέστησε περιορισμό στις μετακινήσεις ,ειδικά οι άρρωστοι να παραμένουν στο σπίτι ,μέχρι την ανάρρωσή τους και φυσικά η υγιεινή των χεριών είναι το βασικότερο μέτρο πρόληψης.
Aκούστε τις δηλώσεις του Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Δημ. Τζωρτζίνη στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του ραδιοσταθμού Παλμός 90,5 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ για τον δρόμο Καλονερό-Τσακώνα

OXI στο δρόμο του Θανάτου...
 Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» στηρίζει και συμπαραστέκεται στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) προγραμματισμένη κινητοποίηση που διοργανώνεται στο Βουπράσιο, στα όρια των Νομών Ηλείας και Αχαΐας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και διεκδίκησης της άμεσης ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα – Καλό Νερό – Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Πάτρα από φορείς της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μεσσηνίας, της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου. Απαιτούμε ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς διόδια, που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο για την πόλη μας την Κυπαρισσία και το Δήμο Τριφυλίας στο σύνολό του, αλλά και ευρύτερα για όλη την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα. 
Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο… 130 νεκροί την τελευταία δεκαετία στο δρόμο Πάτρα-Πύργος και άλλοι 70 νεκροί στους δρόμους Πύργος – Κυπαρισσία και Καλό Νερό – Τσακώνα, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 4.000. Είναι θέμα Ζωής (μας) ή Θανάτου (μας)… Όλη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα μια φωνή! Συμμετοχή του δημάρχου Καλαμάτας στην πανηλειακή κινητοποίηση Στην πανηλειακή κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα θα συμμετέχει ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Βασική διεκδίκηση των φορέων της Ηλείας και της Αχαΐας η άμεση έναρξη των εργασιών για το δρόμο «Πάτρα – Πύργος», καθώς και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα μέχρι την Τσακώνα. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος έχει τοποθετηθεί υπέρ της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του δυτικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος θα απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Σε αγώνα ταχύτητας για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού αποδύονται από χθες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, μετά και την επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού της νόσου στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση συρροής κρουσμάτων, 3 μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα
27grafima_koron
Τις ανακοινώσεις για την πρώτη ασθενή του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έκανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νόσο, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ζήτησε από όσους επιστρέφουν από περιοχές της βόρειας Ιταλίας με συνεχιζόμενη τη μετάδοση της νόσου «να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».
Την ίδια στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της χώρας με χαρακτηριστικά τα όσα επισημάνθηκαν και από τη Διοίκηση και το Επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Καλαμάτας.
Ετοιμότητα σε κάθε επίπεδο όπως παρουσιάστηκε με επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε με το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Όχι στο δρόμο του θανάτου από Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα

Νέα κινητοποίηση για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου – Ολυμπία – Τσάκωνα πραγματοποιήθηκε στο Βουπράσιο, στα όρια των Νομών Αχαΐας και Ηλείας. 
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί αλλά και άλλοι φορείς από την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Μεσσηνία, με αίτημα: Να υπάρξει νέα χάραξη, με σεβασμό στους υπάρχοντες οικισμούς και το περιβάλλον, παρακάμπτοντας τους οικισμούς νότια της Πάτρας και τη λίμνη Καϊάφα. Να καταργηθούν όλα τα διόδια στους οδικούς άξονες όλης της χώρας και να γίνουν όλα τα έργα υποδομής λαϊκή περιουσία, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα και με ασφάλεια ο λαός, χωρίς να πληρώνει χαράτσια. 
Ο υπουργός Υποδομών και η κοροϊδία… 
Μένεα κατά του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, πνέουν οι κάτοικοι των νομών της Δυτικής Ελλάδος, καθώς σε αυτόν αποδίδουν την καθυστέρηση στα έργα του δρόμου Πατρών – Πύργου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός έπαυσε τις πληρωμές [καταβολή προκαταβολών] στις πέντε εργολαβίες που έχουν υπογράψει και τα έργα βρίσκονται σε αναμονή. Εάν επιμείνει σε αυτή την ανερμήνευτη και αψυχολόγητη τακτική του, τότε η κατασκευή του έργου οδεύει στην ανυπαρξία -τα έργα δε θα γίνουν ή, εάν γίνουν όπως επιθυμεί ο υπουργός, να τα εκχωρήσει δηλαδή στην κοινοπραξία που κατασκεύασε και την Κορίνθου – Πατρών [Ολυμπία Οδός], θα εκτελεστούν με απίστευτη καθυστέρηση, λόγω των μακροχρόνιων δικαστικών περιπετειών που θα ακολουθήσουν. Δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια οι πέντε εργολαβίες, δε θα δεχτούν τις αποζημιώσεις που τους υπόσχεται ο υπουργός ώστε να παραιτηθούν από την εκτέλεση των έργων. Ο υπουργός, λοιπόν, αυτάρεσκα και χωρίς επιχειρήματα, δηλώνει ότι με τις οκτώ εργολαβίες [οι τρεις είναι ακόμη «ορφανές»] ο αυτοκινητόδρομος δε θα είναι έτοιμος εγκαίρως, ότι δηλαδή αυτή η κατάτμηση του έργου θα δημιουργήσει προβλήματα και δε θα παραδοθεί εγκαίρως. 
Πώς έφτασε σε αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα ο κ. Καραμανλής, ο θεός κι η ψυχή του [ή οι πιθανές δεσμεύσεις του]. Η στάση του είναι απαράδεκτη. Ας βγει στην αγορά και να πει με στοιχεία αποδεικτικά ότι το έργο με τους οκτώ εργολάβους είναι ασύμφορο και ότι, αντίθετα, με τη μια κοινοπραξία θα εκτελεστεί σε χρόνο-ρεκόρ -ναι, αλλά πρώτα πρέπει να μας πει πώς θα τα βγάλει πέρα δικαστικά με τους νυν εργολάβους που θα απαιτήσουν τεράστια ποσά ως αποζημίωση. Εδώ προκύπτει και ένα θέμα τιμής για τους εργολάβους, εάν θα αποδεχτούν την αποζημίωση, μετά την απαξίωση προς αυτούς από τον υπουργό, ο οποίος τους θεωρεί με τη στάση του ακατάλληλους, άμα τε και ανεπαρκείς. Είναι τεράστιες οι κατηγορίες για ένα έργο εθνικής σημασίας, όσο κι αν το χρήμα είναι το παν και ίσως το μόνο που ενδιαφέρει τον κάθε εργολάβο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα επείγον έργο ζωτικής σημασίας για τη χώρα -είναι ο δρόμος στον οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα, εκτός εάν ο υπουργός δε λαμβάνει υπ’ όψιν του την κρισιμότητα της περαίωσης του έργου.

ΝΕΟΣ Διοικητής Π.Υ. Μεσσηνίας ο Δ. Γεωργανάς,

Αλλαγές έφερε ο νόμος για την αναδιάρθρωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Με απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, ο Δημήτρης Γεωργανάς αναλαμβάνει επικεφαλής της διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, ενώ νέος διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας αναλαμβάνει ο Θανάσης Κατσαφάδος, μέχρι πρότινος υποδιοικητής της υπηρεσίας.

Στις Περιφέρειες τα έργα των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Την επιτάχυνση επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε αστικά κέντρα -και της Περιφέρειας Πελοποννήσου- γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου στην Αθήνα, στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. 
 Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του σώματος σήμερα το απόγευμα. Επιπλέον, ο Π. Νίκας -με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού για την επέκταση του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτήρια-, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει περί τα 10 με 11.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων. Εξ άλλου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι πλέον, όσον αφορά τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η αρμοδιότητα για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους περνά στις Περιφέρειες, ενώ οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη των εν λόγω περιοχών -ενώ η χρηματοδότηση για τις δράσεις τους θα καλύπτεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των διαμερισμάτων

Μεγάλη επιτάχυνση παρουσιάζουν οι τιμές στα ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,2%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018.

Οι τιμές στα ακίνητα

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 8,9% για τα “νέα” διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 6,6% για τα “παλαιά”, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.
Για το 2019, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα “νέα” διαμερίσματα ήταν 7,7%, έναντι αύξησης 2,0% το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 11,0% στην Αθήνα, 5,5% στη Θεσσαλονίκη, 4,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το 2019, η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,4%, 6,8%, 4,1% και 4,6% αντίστοιχα.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Με τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Με τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο συναντήθηκε επίσημα την, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε σε ενδεχόμενη συνδρομή της Περιφέρειας όσον αφορά την αποκατάσταση ορισμένων από τα παραδοσιακά εκκλησιαστικά μνημεία της εν λόγω μητροπόλεως, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ότι θα υπάρξει συνεργασία των δύο φορέων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ και Ηλείοι για το δρόμο “Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”

Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα στη Βουπρασία, στα σύνορα Ηλείας – Αχαΐας για το δρόμο “Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Η κατασκευή του δρόμου, που σήμερα είναι γεμάτος από εικονοστάσια που αποτυπώνουν τον βαρύ φόρο αίματος που έχει πληρώσει τόσο η Ηλεία -όσο και η γειτονική Αχαΐα, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά- τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί λαϊκό αίτημα. Κι αυτό αποτυπωθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στα όρια Ηλείας – Αχαΐας…

ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή (Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020) συνεδρίαση του συζήτησε προ Ημερησίας Διάταξης μετά από πρόταση του επικεφαλή της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκου το θέμα: «Συμπαράταξη με το συμβούλιο Αιρετών της Δυτικής Ελλάδας και της Ζακύνθου και Κεφαλονιάς στις κινητοποιήσεις για το Πάτρα-Πύργος- Καλό Νερό –Τσακώνα» και αποφάσισε τα εξής: 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου χαιρετίζει την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Ηλείας, της Αχαΐας και των νησιών του Ιονίου οι συγκρότησαν «Συμβούλιο Αιρετών» και προχώρησαν σε προκήρυξη Πανηλειακής γενικής απεργίας, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη περιοχή της Βουπρασίας στα σύνορα Αχαΐας –Ηλείας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με βασικό αίτημα τη συνέχιση των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία –Καλό Νερό – Τσακώνα που –άμα την κατασκευή του- δεν θα πρέπει να έχει διόδια. Σε αυτό τον σημαντικό αγώνα είναι παρούσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου διότι ο δρόμος αυτός δεν αφορά μόνο την Ηλεία την Αχαΐα , τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά , αφορά και τη Μεσσηνία αλλά και όλη τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για αυτούς τους λόγους αποφασίζει:
 1) Να συμπαραταχθεί με το «Συμβούλιο Αιρετών» που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ηλείας και να συμμετέχει με ευρεία διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία από τα μέλη του στην κινητοποίηση του «Συμβουλίου Αιρετών» Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στη περιοχή της Βουπρασίας. 
2)Να συμμετέχει σε κάθε επόμενη κινητοποίηση που θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Αιρετών για το ίδιο θέμα . 
3) Να συζητήσει σε επόμενη συνεδρίαση του και σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας και το Συμβούλιο Αιρετών διοργάνωση ανάλογης κινητοποίησης στο Καλό Νερό με βασικό αίτημα την άμεση δημοπράτηση της κατασκευής και του οδικού υποέργου Καλό Νερό - Τσακώνα και την απρόσκοπτη κατασκευή του Πάτρα- Πύργος –Ολυμπία χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις. Επιπλέον καθυστερήσεις θα οδηγήσουν να θρηνήσουμε και νέα θύματα .Επίσης διεκδικούμε και τη δημοπράτηση και κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Καλαμάτα&

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ κρούσματα του ιού καστανής ρυτίδωσης της τομάτας στην Τριφυλία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε επίσημα την παρουσία του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Τριφυλία. 
Σε δύο διαφορετικά δείγματα φυτών τομάτας που εστάλησαν από την Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλλίας και από ιδιώτη παραγωγό, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα εμφανίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρήτη, στην περιοχή των Χανίων. 
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «είναι ένας νέος ιός στην χώρα μας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται να ενημερωθούν άμεσα οι παραγωγοί της περιοχής και να ακολουθήσουν τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης κατά της ίωσης. Για αυτό τον λόγο πραγματοποιούμε, σημέρα Τρίτη (25/2/2020), στις 18:30 το απόγευμα, ενημερωτική ημερίδα για το νέο παθογόνο, στα Φιλιατρά (Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο). Ομιλητές της ημερίδας θα είναι ο κ. Χρήστος Αραμπατζής από το ΥπΑΑΤ και η κ. Χριστίνα Βαρβέρη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, οι οποίοι θα αναφερθούν στις συνέπειες της εμφάνισης του ιού. Επίσης θα αυξηθούν οι έλεγχοι και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί ο τρόπος που ήρθε ο ιός στην περιοχή και να αποτραπεί η εξάπλωσή του». 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τις τελευταίες μέρες και εν όψει των καθοριστικών αποφάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι με το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, διαβάζουμε στα τοπικά μέσα διάφορες τοποθετήσεις. Σημαντικότερη μέσα σε όλες αυτή του κ. Σπίρτζη, του πρώην Υπουργού Υποδομών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αποκλειστικά υπεύθυνου για τη μη κατασκευή του δρόμου. Αντί λοιπόν να σιωπήσει και να ζητήσει συγνώμη, έχει το θράσος να έρχεται στη Μεσσηνία και να ζητάει και τα ρέστα για τη μη κατασκευή του, αραδιάζοντας πλήθος ψεμάτων για να δικαιολογήσει τη δική του ανικανότητα.
Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, μαζί με το δρόμο Τσακώνα – Καλόνερο και την αναβάθμιση του Αεροδρομίου, αποτελούν τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η Μεσσηνία, τα οποία θα την χαρακτηρίσουν για τα επόμενα 20 και ίσως περισσότερα χρόνια. Τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών μου, θα πρέπει πρώτιστα και πάνω απ’ όλα να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε στους συμπολίτες μας την αλήθεια σχετικά με το συγκεκριμένο έργο.
Θέλω εξαρχής να τονίσω ότι θα στηρίξω την όποια απόφαση λάβει η Κυβέρνηση για το δρόμο. Οφείλω όμως, την ίδια στιγμή, με τη διπλή ιδιότητα μου, αυτή του Βουλευτή Μεσσηνίας – Πολιτικού Μηχανικού, να παραθέσω στους συμπατριώτες μου τα δεδομένα και τις προοπτικές που αφορούν το συγκεκριμένο έργο πνοής για τη Μεσσηνία.
Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΧΑΡΑΞΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ
Το Καλαμάτα – Ριζόμυλος προέκυψε ως έργο περίπου το 2002, όταν η τότε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έκρινε ότι έπρεπε να ερευνήσει την κατασκευή ενός δρόμου ταχύτερου και ασφαλέστερου από την Καλαμάτα έως τον Ριζόμυλο. Η τότε μελέτη, που αφορούσε έναν δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, εκπονήθηκε από εξειδικευμένο γραφείο μελετητών και πληρώθηκε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από την τότε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (ΑΕΠΟ 5038/16.12.2005).
Το 2005 μετά από αίτημα της τότε Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και έγκριση του Υπουργείου Υποδομών, η προηγούμενη μελέτη αναβαθμίστηκε σε μελέτη σύγχρονου αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, που θα κάλυπτε τις ανάγκες του κυκλοφοριακού φόρτου. Η συγκεκριμένη μελέτη αναβάθμισης εκπονήθηκε από εξειδικευμένο γραφείο μελετών υπό την εποπτεία των τεχνικών υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας με δωρεά ιδιώτη. Σημειώνεται ότι οι γεωτεχνικές έρευνες στις θέσεις των γεφυρών εκπονήθηκαν από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Δ/νση Κ.Ε.Δ.Ε. (Δ14).
Η μελέτη εγκρίθηκε το 2009 και αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το 2013 (ΑΕΠΟ 1855/11-2-7-2013, ΑΔΑ:ΒΛ43ΟΡ1Φ-971) (Έγγραφο 1).
Το 2014 την παραπάνω μελέτη την ανασύνταξε το Υπουργείο Υποδομών ώστε να περιληφθούν οι αλλαγές που απαιτούσαν τα δημοτικά συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας καθώς επίσης και να προστεθεί η μελέτη συνδετήριας οδού σύνδεσης με τον αυτοκινητόδρομο του ΜΟΡΕΑ, ο οποίος ΜΟΛΙΣ είχε κατασκευαστεί. Το Υπουργείο Υποδομών υπέγραψε σχετική σύμβαση με εξειδικευμένα γραφεία μελετών (Έγγραφο 2). Η μελέτη διεκπεραιώθηκε και παραλήφθηκε από την επιτροπή που είχε συσταθεί από το Υπουργείο (έγγραφα 3 – 4), με το πρακτικό παραλαβής ΔΟΥ/2353/22-4-2016 και πληρώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου (έγγραφο 5).
Συνεπώς το οδικό τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 14,7 χλμ. έχει μελετηθεί πλήρως έχοντας οριστικές μελέτες στο σύνολό του, με τις απαιτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ενσωματωμένες και ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 75 εκ. € συν το κόστος απαλλοτριώσεων.
ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ
Το 2009 ανατέθηκε από το Υπουργείο Υποδομών σε σύμπραξη μελετητικών γραφείων η εκπόνηση μελέτης για τα οδικά τμήματα Ριζόμυλος – Πύλος  και Πύλος – Μεθώνη. Έως σήμερα έχουμε τα εξής δεδομένα:
Το τμήμα Ριζόμυλος – Σουληνάρι έχει εγκεκριμένες οριστικές μελέτες σχεδόν στο σύνολό του και κόστος κατασκευής 50 εκ. ευρώ συν το κόστος απαλλοτριώσεων.
Το τμήμα Σουληνάρι – Πύλος δεν έχει ΚΑΜΙΑ οριστική μελέτη, παρά μόνο κάποιες προμελέτες. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑ(απαιτούνται κοιλαδογέφυρες κτλ) και ΜΑΚΡΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΣΤΟΒΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ. Κατ’ εκτίμηση τα 10χλμ του τμήματος αυτού θα απαιτήσουν περί τα 100  εκ. € συν το κόστος απαλλοτριώσεων, όσο δηλαδή κοστίζει σχεδόν το ΤΣΑΚΩΝΑ – ΚΑΛΟΝΕΡΟ.
Τέλος τα τμήματα παράκαμψη Πύλου και Πύλος – Μεθώνη είναι σε στάδιο προμελέτης αλλά είναι τμήματα μικρού κόστους κατασκευής γιατί δεν έχουν σημαντικά τεχνικά έργα.
Από ερώτηση του Γ. Λαμπρόπουλου στην Βουλή