Pages

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, η τήρηση των οδηγιών περιορισμού των μετακινήσεων, η λήψη μέτρων υγιεινής, αλλά και η αποφυγή επιφόρτισης των δομών υγείας με το παραμικρό, τονίστηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Τριφυλίας για τον κορονοϊό. Επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος, και ειδικά τα παιδιά και οι νέοι, να μην συνωστίζονται, γιατί χάνεται το νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία όταν τα παιδιά συγκεντρώνονται όλα μαζί σε άλλους χώρους. «Πρέπει να προσέχουμε μόνοι μας, βλέπουμε τον κίνδυνο που έρχεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης.
 Από τον ιατρικό κόσμο επισημάνθηκε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υπεύθυνοι, να μην συνωστίζονται, να μένουν στα σπίτια τους, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να ενημερώνουν τον θεράποντα ιατρό τους αν έχουν πυρετό ή βήχα και να μένουν στο σπίτι τους μέχρι να πάρουν οδηγίες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας με το παραμικρό σύμπτωμα - ένα σύστημα που δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αν στην περιοχή υπάρξει πανδημία. Από την άλλη τονίστηκε ότι στα Κέντρα Υγείας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αλλά και να νοσηλεύσει θετικό περιστατικό. 
Το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι αυστηρό και τηρείται σχολαστικά, αναφέρθηκε, ενώ αυτό έγινε και για δύο ύποπτα περιστατικά που έφτασαν χθες στο νοσοκομείο. Δεν έλλειψε πάντως η ανησυχία για την επάρκεια υλικών, όπως αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και στολές. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ενημερωνόμαστε από τον ιατρικό κόσμο, ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου» σημείωσε ο κ. Λεβεντάκης. Από εκεί και πέρα, από την Επιτροπή Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου ο γιατρός Γιάννης Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να διαχειριστεί κάθε περιστατικό και να νοσηλεύσει αν χρειαστεί. Ευτυχώς, είπε, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Δεν θα πρέπει να έρχεται ο κόσμος με το παραμικρό στο νοσοκομείο, υπογράμμισε, αλλά θα πρέπει και να δείχνουν υπομονή. Πρέπει να απαγορευτεί ο συνωστισμός, και ειδικά των παιδιών, καθώς φέρουν μεγάλο υιικό φορτίο, τόνισε. 
Από τη Σταματία Αλεξοπούλου, προϊσταμένη Νοσηλευτικής, τονίστηκε ότι το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου θα μεταφερθεί στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου κάτω από το παλιό δασαρχείο, όπου από τη Δευτέρα ή Τρίτη θα γίνεται αιμοδοσία, καθώς σήμερα αρκετοί αιμοδότες αποφεύγουν να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Η ίδια επισήμανε πως τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έξοδα για τη στέγαση του τμήματος εκεί όπως ανέφερε ο δήμαρχος τα ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος. 
Ο Θεόδωρος Ντέντες, διοικητικός διευθυντής, σημείωσε πως το νοσοκομείο τηρεί αυστηρά το πρωτόκολλο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εκτίμησε πως αν κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να υπάρξει έλλειψη σε υλικά. Από εκεί και πέρα ανέφερε ότι σταμάτησαν τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι τις 27 Μαρτίου, οι συνταγογραφήσεις γίνονται εκτός νοσοκομείου σε ειδικό χώρο, και έχει περιοριστεί ο αριθμός επισκεπτών σε ασθενείς. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης τόνισε πως υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες. Πρώτος είναι η ενημέρωση του κόσμου: Οποιος έχει πρόβλημα πρέπει να παίρνει τηλέφωνο το γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες του για το τι πρέπει να κάνει. Ο δεύτερος είναι το σύστημα των νοσοκομείων που μπορεί να είναι οργανωμένο, αλλά μπορεί να καταρρεύσει αν δεχθεί μεγάλο όγκο περιστατικών - και εκεί είπε ότι θα παιχτεί το παιχνίδι. Ως ιατρικός σύλλογος, ανέφερε, έχουν μια ομάδα 30 γιατρών που αν χρειαστεί θα μπουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας να βοηθήσουν την κατάσταση. Επίσης ως σύλλογος θα βγάλουν μια αφίσα με οδηγίες, και σε αυτό ζήτησε τη βοήθεια των δήμων στην εκτύπωση και τη διανομή, με τον κ. Λεβεντάκη να σημειώνει πως ο δήμος θα αναλάβει ό,τι του ζητηθεί, ώστε να πάει η ενημέρωση και στο τελευταίο χωριό. Είμαστε, είπε, προ των πυλών να κλείσουν καφέ και εστιατόρια, πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα, να αντιληφθεί ο κόσμος ότι πρέπει να μένει στο σπίτι του. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως το πρόβλημα αλλιώς δεν λύνεται. Η Αστυνομία είναι έτοιμη να συνδράμει όπου της ζητηθεί, τόνισε ο διοικητής του ΑΤ Τριφυλίας Βασίλης Παρασκευόπουλος, ζητώντας από την άλλη την υποστήριξη σε υλικά απολύμανσης, καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Από το ΕΚΑΒ ο Παναγιώτης Μαζουράκης τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ενημέρωση: Οι πολίτες είπε πρέπει να είναι υπεύθυνοι. Σημείωσε πως όταν πάρουν ένα ύποπτο περιστατικό, μετά το ασθενοφόρο χρειάζεται απολύμανση, και σε μια περιοχή που υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια, αυτό ίσως είναι πρόβλημα. . Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου