Pages

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΜΕΙΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΕΓΩ

Είναι αλήθεια! Η Ελλάδα πέτυχε το ακατόρθωτο, με την έγκαιρη λήψη μέτρων υγειονομικής πρόληψης και προστασίας ενάντια στον κορωνοιό και θωράκισε τον πληθυσμό της περιορίζοντας στις μικρότερες δυνατές απώλειες τις ανθρώπινες ζωές. Έτσι έδωσε το καλό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση. Τώρα που η καμπύλη φαίνεται να “γέρνει” προς την επιτυχή έκβαση, μια άλλη, αυτή της Οικονομίας δείχνει αρνητική πορεία και ανησυχητικά σημάδια.
Η βιωσιμότητα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που στηρίζουν καθοριστικά το εγχώριο ΑΕΠ κινδυνεύει . Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα μας είναι ο Τουρισμός σε αυτόν προσβλέπουμε  ως αντέρεισμα για να μπορούν οι οικονομικοί δείκτες να μείνουν όρθιοι και μαζί με αυτούς, οι άνθρωποι. Όμως το πολιτικό προσωπικό και η ομάδα διαχείρισης του οικονομικού κινδύνου δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής και να κινείται ανάλογα σχεδιάζοντας μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις οποίες θα ανατεθεί ο ρόλος την επόμενη μέρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο η  Πρόεδρος της Κομισιόν προτρέπει τους ευρωπαίους  με δηλώσεις της  να “ξεχάσουν” για φέτος τα ταξίδια και τον τουρισμό μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν δεν υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες, είναι τουλάχιστον αφελείς και επιζήμιες. Γιατί είναι γνωστό ότι το ενδεχόμενο να μείνουν άπραγες οι επιχειρήσεις, άμεσες και έμμεσες, του τουρισμού επί μια χρονιά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σειρά χρεωκοπιών και φτηνών εξαγορών με αποτέλεσμα η πρώτη ύλη που είναι η φύση, το κλίμα και ότι άλλο έχει η χώρα μας ως τουριστικό κεφάλαιο να κληροδοτείται στα συνήθη “κοράκια” των οικονομικών υφέσεων που σίγουρα δεν θα είναι ελληνικής καταγωγής και προέλευσης.
Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να “ακούσει” και με το κύρος που έχει ανακτήσει να μην μείνει αμέτοχη στις προκλήσεις των καιρών και να αναλάβει πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έτσι ώστε με όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που έχουν ως παραγωγική βάση τον τουρισμό και αποζούν από αυτόν, να συναποφασίσουν και να σχεδιάσουν κοινό σχέδιο δράσης, ενισχύοντας ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και την εμπιστοσύνη κάθε μελλοντικού ταξιδιώτη όχι μόνο στα ταξίδια διακοπών αλλά και στα επιχειρηματικά και επαγγελματικά.
Η καθιέρωση της υγειονομικής Visa αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ταξιδιών και την διακίνηση τουριστών έτσι ώστε να εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο διάδοσης του COVID-19 αλλά και τυχόν φοβικών συνδρόμων στους τόπους υποδοχής. Η περίπτωση αυτή αποτελεί αντικείμενο μελέτης πρώτιστης σημασίας και θα συνυπολογιστεί στις θετικές ενέργειες του κυβερνητικού έργου η έγκαιρη προετοιμασία για την εφαρμογή και υλοποίηση του μέτρου όταν οι αγορές ανοίξουν.
Από τον πρωθυπουργό της χώρας που έχει δώσει δείγματα γραφής προσβλέπουμε σε πιο στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, στην λήψη οικονομικών μέτρων με ουσιαστικές παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πνοής. Η συγκυρία προσφέρεται για να γράψει και να μείνει στην ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι ως  διαχειριστής της πανδημίας αλλά ως πρωθυπουργός ανασυγκρότησης της χώρας αλλάζοντας την πορεία της από υποτελή στα μνημόνια σε  χώρα μοντέλο με αναπτυξιακή και δυναμική προοπτική. Η συγκυρία προσφέρεται για αναθεώρηση σε πολλά κεφάλαια που μας καθιστούν όπως αποδείχτηκε  μνημονιακά υποτελείς στους ξένους εκμεταλλευτές. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να συμμαχήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη την ελληνική επιστημονική κοινότητα για όσα έχει πετύχει στον τομέα της υγείας. Μας έκαναν και μας κάνουν περήφανους για τη συγκρότηση και τον συστηματικό αγώνα που κάνουν για να προστατέψουν τις ζωές μας. Καλούμε όμως όλους όσους ασχολούνται με τη διαχείριση της επόμενης μέρας να μην την προσμετρούν μόνο με υγειονομικά μέτρα κατασταλτικού  χαρακτήρα αλλά με προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας.
Καλούμε όλους όσοι έχουν την ευθύνη στήριξης της οικονομίας είτε ανήκουν στην κυβέρνηση είτε και στους ιδιωτικούς συλλογικούς φορείς της οικονομίας, να συντρέξουν με ιδέες και προτάσεις με την προοπτική της επόμενης μέρας χωρίς αποκλεισμούς και προσωπο-κεντρικές αντιλήψεις. Ο  Ιούλιος μήνας με ανοιχτά ξενοδοχεία περιορισμένης δυναμικότητας φέρνει πιο κοντά τους επιχειρηματίες του τουρισμού για να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και να περάσουμε τα δύσκολα τεστ δοκιμασίας στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε θέση και άποψη ως κλάδος.
Η εποχή ανήκει στο ΕΜΕΙΣ. Το ΕΓΩ πρέπει να μείνει πίσω, όπως παρελθόν ελπίζουμε να γίνει σύντομα και η πανδημία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Καραλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου