Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Σε αυτό, όπως και σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να δημιουργηθούν καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες. Και όπως λέει η πλαστικός χειρουργός Ουρανία Καστανά, διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης και Θεραπείας Μελανώματος της Ευρωκλινικής Αθηνών, τ. διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», “όλες σχεδόν οι βλάβες του δέρματος έχουν σχέση με την έκθεση στον ήλιο!”.
Η ειδικός μας αναλύει ποιες είναι οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος, πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές και πώς να τις θεραπεύσουμε - και επισημαίνει ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός σε εμφάνιση καρκίνος στον άνθρωπο.
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ
Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος γίνεται συνήθως σε αρχικά στάδια και θεραπεύεται πλήρως. Η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού για σωστή
αυτοεξέταση των δερματικών βλαβών και για το πότε πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό γιατρό είναι πολύ σημαντική. Οσο για τις συχνότερες κακοήθεις βλάβες του δέρματος, η κ. Καστανά εξηγεί πως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.
ΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Το μελάνωμα αποτελεί τον κακοηθέστερο όγκο που εντοπίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος όπως εξηγεί η ιατρός, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, την ουσία που ευθύνεται για το μαύρισμα και την προστασία μας από τον ήλιο. Επισημαίνει δε πως σαν όγκος μπορεί να υποτροπιάσει και να δώσει μεταστάσεις και μετά από πολλά χρόνια, και παρόλο που αποτελεί περίπου το 3-4% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, προκαλεί περισσότερο από το 75% των θανάτων που οφείλονται σε αυτούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου