Pages

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΣΥΓΚΛΗΣΗ Δ.Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ"

ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ άμεσα συνεδρίασης των Συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου Τριφυλίας και του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να λάβουν θέση επίσημα για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πρότεινε ήδη η Πρωτοβουλία Τριφυλίας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων “SOS Κυπαρισσιακός”. 
Να σημειωθεί ότι πολίτες της περιοχής αποτελούν τον πυρήνα της Πρωτοβουλίας τονίζοντας μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα ότι: 
“Οι εξελίξεις τρέχουν και το νέο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Κώστα Χατζηδάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπερψηφίστηκε στη Βουλή στις 5 Μαΐου 2020, εν μέσω καραντίνας και με διαδικασίες fast-track, έρχεται και μεταξύ άλλων δημιουργεί την ανάγκη εντατικοποίησης και διεύρυνσης του αγώνα μας, όσο και αν μας φέρνει στη δυσάρεστη θέση να επαναδιεκδικήσουμε κεκτημένα πολλών χρόνων. Φυσικά δυσχεραίνει κάθε μας προσπάθεια και αγώνα απέναντι στις συμβάσεις για έρευνες και διαδικασίες εξόρυξης, αλλά προπάντων, ανοίγει πολλά νέα μέτωπα, δημιουργώντας ένα σκανδαλωδώς άνετο αδειοδοτικό καθεστώς, με την ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ερχεται λοιπόν και εκθέτει ανεπανόρθωτα θάλασσες, ακτές και βουνά του τόπου μας, περιοχές προστατευόμενες και μη. Πιο συγκεκριμένα, και φυσικά μεταξύ άλλων, έχουμε: Κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (π.χ. εξορύξεις και βιομηχανικές ΑΠΕ), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτηρίων, κλπ). Στην περιοχή μας περιλαμβάνονται περιοχές του δικτύου Natura 2000, με ζώνες ειδικής προστασίας, θεσμοθετημένοι ως ευαίσθητοι θαλάσσιοι και χερσαίοι χώροι, των οποίων το καθεστώς προστασίας περιορίζεται, το λιγότερο. Πλέον, καταργείται η απαιτούμενη άδεια, έγκριση ή συναίνεση για τη διενέργεια σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών που προβλέπονται στις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα αυτών, με το πρόσχημα ότι η αδειοδότησή τους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι πρόκειται για ελάχιστα παρεμβατικές εργασίες! Νομιμοποίηση αυθαιρέτων («οικιστικών πυκνώσεων») εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων για χρονικό διάστημα 30 ετών, διαιωνίζοντας την αυθαίρετη δόμηση. Επαναφέρεται λοιπόν κάτι που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και επιπλέον, με την διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα, αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος και καθίστανται «απαραίτητα» τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων....."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου