Pages

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Η Κυπαρισσία είναι μια πόλη υπερτοπικού χαρακτήρα. Είναι Διοικητικό Κέντρο, σήμερα κουτσουρεμένο, με σοβαρό εμπόριο και πληθώρα καταστημάτων. Σοβαρή επισήμανση από τον πρώην αντιδήμαρχο του πρ. Δήμου Κυπαρισσίας και συγγραφέα Δημήτρη Κ. Στρατικόπουλο στο άρθρο του «41 σκέψεις και προτάσεις ενός παλιού Αυτοδιοικητικού για την Κυπαρισσία και την περιοχή», το πρώτο μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε στο kyparissianews με τίτλο «Ο πρώτος “δεκάλογος” για την Κυπαρισσία και την περιοχή». 
Η δημοσίευση συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. 
Μέρος 2ο 
11. Να ανακαινισθεί το νεοκλασικό κτίριο της ETE που είναι ιδιοκτησία του Δήμου και η αγορά του οποίου στοίχισε 120.000.000 δραχμές το 1998. Στον αύλειο χώρο του, που είναι περίπου δύο στρέμματα, να δημιουργηθεί θερινό θέατρο και οθόνη κινηματογράφου, και να χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
12. Να αναπλασθεί η κεντρική πλατεία, να ενισχυθεί ο φωτισμός της και να τοποθετηθεί άγαλμα του αείμνηστου πολιτικού και κατ’ επανάληψη υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου, ο οποίος προσέφερε πολλά στην Κυπαρισσία, φανερά και μη. 
13. Κάτω από την εθνική οδό, βόρεια του Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τα Μυρέικα, η περιοχή κάμπος ελέγχεται από την αρχαιολογική υπηρεσία, και θα πρέπει να αποχαρακτηρισθεί και να επεκταθεί το σχέδιο πόλεως ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη πόλη.
14. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με την 609/1996 απόφαση του, γνωμοδότησε ότι “Οι ελαιώνες αποτελούν πολύτιμη μορφή βιώσιμης γεωργίας, είναι προστατευόμενο φυτικό κεφάλαιο, έξοχο στοιχείο γεωργικής παράδοσης και ιδιάζον στοιχείο αισθητικού τοπίου της χώρας. Γίνεται ανεκτή, για απολύτους αναγκαίους σκοπούς η θυσία κάποιου μικρού τμήματος ήσσονος σημασίας. Πρόκειται για την περιοχή του εξωκκλησίου Αγίου Δημητρίου στην έξοδο της πόλεως. Η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή για να μην αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής. 
15. Να δημιουργηθεί Δημοτικό Στάδιο επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον νότια με απαλλοτρίωση δέκα στρεμμάτων. Υπάρχει σχετική μελέτη για το ήδη υπάρχον. 
16. Να αναπλασθεί η παραδοσιακή αγορά (από το 1882) με κυβόλιθους, πεζοδρομήσεις και με κάποιο σιντριβάνι ή κάποιο άγαλμα (χώρος ταξί) και να αποκατασταθούν οι παλιοί τσίγκοι που προστάτευαν από τη βροχή και τον ήλιο. Ως και να πλακοστρωθούν τα πεζοδρόμια και αυτά που οδηγούν στο Τεχνικό Λύκειο, Γυμνάσιο και Νοσοκομείο. 
17. Να μεταφερθεί η πιάτσα ταξί επί της οδού Αλεξοπούλου, από το Δημοτικό Μέγαρο μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Και πλησίον του Εργατικού Κέντρου να δημιουργηθεί στέγαστρο (μικρός οικίσκος) για το τηλέφωνο των ταξί και χώρος για τους ταξιδιώτες και τους οδηγούς των ταξί. 
18. Να συνεχιστεί η διάνοιξη του παράλληλου δρόμου της Σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι να συναντήσει τον Αρκαδικό ποταμό. Θα είναι χρήσιμος για τους κατοίκους της περιοχής ως και για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, αλλά και χώρος περιπάτου.
19. Να αφαιρεθούν οι προσχώσεις και να αξιοποιηθεί το παλιό σταφιδολίμανο στο Σανί για τουριστική εκμετάλλευση της αμμώδους ακτής. 
20. Να αναδειχθεί η ξερόβρυση που το χειμώνα αναβλύζει μεγάλες ποσότητες νερού, που έρχονται από τον Ταΰγετο. Ως και ο καλλωπισμός της παλιάς εκκλησίας της Παναγίας Καρτελιώτισσας, σαν χώρος εκδρομής των σχολείων. 
21. Να αξιοποιηθεί το ρέμα του Καρτέλα ως και ο παλιόμυλος με τους θρύλους του για τουριστικούς λόγους. 
22. Πρωταρχικής σημασίας η αποκατάσταση των ζημιών του κάστρου, γιατί εκτός του ότι είναι ιστορικό κειμήλιο και σημείο αναφοράς, εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους για τις γύρω κατοικίες και τους κατοίκους. 
23. Να αποκατασταθούν οι φθορές στα καλντερίμια της Άνω Πόλεως που είναι κληρονομιά από τους προγόνους μας και που είναι βασικό στοιχείο της ομορφιάς της Άνω Πόλεως. 
24. Να ανακαινισθεί το κτίριο Παν. Αντωνόπουλου (Κάμπρα) που είναι δωρεά στο Δήμο Κυπαρισσίας. Και να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου