Pages

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ


 Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση του Δημάρχου Τριφυλίας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης μαζί του, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα  μείζονος σημασίας, όσον αφορά στα έργα προτεραιοτήτων για το Δήμο μας όπως δήλωσε ο κ. Λεβεντάκης. 

Πιο αναλυτικά τόνισε ότι: Αποφασίστηκε λοιπόν, να υπογραφεί σύμβαση ύψους (3.500.000) ευρώ, με σκοπό τη συνέχιση του έργου που αφορά στην ανακατασκευή του λιμανιού της Κυπαρισσίας, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού και του φωτισμού του.

Επίσης, συζητήθηκε και κατοχυρώθηκε η ολοκλήρωση του δρόμου Φιλιατρών - Χριστιανούπολης, που θα αποτελέσει έργο πνοής για ολόκληρη την Τριφυλία..

Ευχαριστώ θερμά, για ακόμα μια φορά, τον κ. Νίκα, τόσο για τη συνέπειά του σε όσα μου έχει υποσχεθεί, για το Δήμο Τριφυλίας, όσο και για την έμπρακτη υποστήριξη και εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου.


ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 30-09-2020

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

«Φουντώνουν» τα περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στη Μεσσηνία ενώ το τελευταίο 48ωρο έχουν αυξηθεί εκθετικά οι κλήσεις ακόμα και από το μακρινό... Πακιστάν στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας.
Οι κλήσεις στα κινητά Μεσσηνίων από εξωτερικό (π.χ. νούμερα που ξεκινούν από 0044) πληθαίνουν, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, τέτοιες κλήσεις γίνονται πλέον και σε σταθερά τηλέφωνα, προφανώς προκειμένου όσοι δεν έχουν δυνατότητα αναγνώρισης κλήσεων, να το σηκώσουν και να χρεωθούν.
Παράλληλα, ξεκίνησαν πάλι με τακτικό ρυθμό οι κλήσεις από δήθεν συγγενικά άτομα που έπαθαν τροχαία ατυχήματα και οργανώνεται από κυκλώματα που εδρεύουν κυρίως στη Βουλγαρία.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες στη Λακωνία εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις απάτης και αποπειρών απάτης και συνελήφθη ένας νεαρός Βούλγαρος.
Σύμφωνα με την Ασφάλεια Σπάρτης, είχε συσταθεί εγκληματική οργάνωση με σκοπό να  
εξαπατηθούν ανυποψίαστοι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, τηλεφωνώντας τους και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό άλλου προσώπου

Novartis: «Πλοκάμια» και στην Ηλεία με κύκλωμα γιατρών


“Πλοκάμια” και στην Ηλεία φαίνεται πως έχει το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε και αφορά την ποινική δίωξη σε βάρος 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το σκάνδαλο εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις γιατροί που έχουν δουλέψει σε Πύργο και Αμαλιάδα (ενώ υπάρχουν φήμες και για έναν ακόμη ο οποίος εργαζόταν σε περιφερειακό νοσοκομείο του νομού) και οι οποίοι φαίνεται να έχουν χρηματιστεί, όπως και οι υπόλοιποι ιατροί που κατηγορούνται, προκειμένου να συνταγογραφούν φαρμακευτικά προϊόντα της πολυεθνικής, η οποία και απεκόμισε τεράστια κέρδη εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου.

Ήδη έχει ασκηθεί δίωξη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα εις βάρος των ιατρών, ανάμεσά στους οποίους είναι γνωστοί γιατροί, νυν και πρώην διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 86.000 ευρώ!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δίωξη αφορά σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών. Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η “πρώτη φουρνιά” των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλάξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία. Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis. patrisnews


ΤΟ Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


 Απεστάλη προς δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη του έργου βελτίωσης της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη και συγκεκριμένα του τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 19.990.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Μετά την εν λόγω δημοσίευση θα ακολουθήσει και η δημοσίευση του διαγωνισμού στο σύστημα ΕΣΗΔΗΣ.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ενώ ως ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί η Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε αισιοδοξία για εγκατάσταση εργολάβου σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς “μαζί με το υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργο παράκαμψης της Γιάλοβας, μεταβάλλει άρδην την συγκοινωνιακή εικόνα της περιοχής της δυτικής Μεσσηνίας” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

 


Καλαμάτα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας (ΣΥΜΕΛΕΜ) συμμετέχει στη φωνή διαμαρτυρίας όλων των Συλλογικών Οργάνων και ζητά:
Την άμεση αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος και του ρόλου του Μηχανικού με την αναίρεση όλων των ενεργειών, δηλώσεων και προθεσμιών που υποβαθμίζουν την επιστημονική και τεχνική μας κατάρτιση σε «υπόθεση δίλεπτου, πάτημα κουμπιού και έκδοση παραβόλου».

Την άμεση κατάργηση κάθε προθεσμίας που προϋποθέτει τη χρήση εργαλείων που ή δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν (αεροφωτογραφίες, δασικοί χάρτες, επιτροπές, ηλεκτρονική πλατφόρμα)
Την άμεση κατάργηση όλων των προθεσμιών που προϋποθέτουν την ορθή εφαρμογή του Ν. 4495/17, ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να αναρτώνται απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του (φτάσαμε στην 102η ομάδα ερωτοαπαντήσεων!)
Την άμεση κατάργηση όλων των προθεσμιών που λειτουργούν συσσωρευτικά με τις προθεσμίες των τελευταίων ετών (δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, διορθώσεις τετραγωνικών στους Δήμους κλπ.) ενέργειες για τις οποίες απαιτείται η συνδρομή μηχανικού και μας αναγκάζει να λειτουργούμε σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίες.
Την άμεση κατάργηση όλων των προθεσμιών που δημιουργούν την πλάνη ότι ο τεχνικός κόσμος «καλοπληρώνεται» για την 12ωρη και βάλε καθημερινή του εργασία. Τη στιγμή που οι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και το παράβολο τέλους υπαγωγής αυθαιρέτου, εν μέσω συσσωρευτικών εξόδων (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) και μείωση εσόδων εν μέσω πανδημίας.
Ζητάμε την άμεση κατάργηση κάθε προθεσμίας έως την ολοκλήρωση της ταυτότητας κτιρίου.
Ζητάμε την ουσιαστική συνδρομή του ΤΕΕ στο να γίνει κατανοητή η ανέφικτη, αντιεπιστημονική, αντιεπαγγελματική προσπάθεια τήρησης οποιασδήποτε προθεσμίας.
Ζητάμε την ουσιαστική συνδρομή του Υπουργείου στην χορήγηση του απαιτούμενου χρόνου και των απαιτούμενων εργαλείων για ολοκληρώσουμε σωστά την εργασία μας.
Ζητάμε να είμαστε σύμβουλοι και αρωγοί του κράτους στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και όχι μέσο είσπραξης παραβόλων.

Tι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες;

 


Τι πιστεύουν οι πολίτες για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων, τα εμβόλια, την προέλευση του ιού, τη χρήση μάσκας, την οικονομία, τους χειρισμούς της κυβέρνησης – Ο βαθμός (απ)αισιοδοξίας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας

Τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας της ΚΑΠΑ Research για τον κορωνοϊό (Σεπτέμβριος 2020):
Δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης ένας στους τέσσερις

1. Ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, το 24% αναφέρει ότι δεν συνηθίζει να φοράει μάσκα και το 25% ότι δεν τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις που επιτάσσει το social distancing.

Πτώση της εμπιστοσύνης προς τους συμπολίτες


2. Σε αυτό το κλίμα, καταγράφεται σαφής πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους συμπολίτες τους για την ορθή τήρηση των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του ιού (από το πλειοψηφικό 58% του περασμένου Απριλίου στο 39% σήμερα, με πλειοψηφική την έλλειψη εμπιστοσύνης από το 53%).

Τριχοτομημένη η ελληνική κοινωνία έναντι του εμβολίου

3. Όσον αφορά στις στάσεις απέναντι στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο, η ελληνική κοινωνία τριχοτομείται: ένα 38% προτίθεται να εμβολιαστεί όταν το εμβόλιο διατεθεί, ένα 25% παραμένει επιφυλακτικό δηλώνοντας ότι θα εμβολιαστεί αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και, τέλος, ένα διόλου αμελητέο 35% αρνείται να μπει στη διαδικασία.

Σημαντική αύξηση της απαισιοδοξίας



4. Συνολικά, η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα ενισχύεται σημαντικά (στο 56% από το 43% του Ιουνίου), ενώ μόλις 17% θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Μεγαλύτερος φόβος η οικονομική καταστροφή




5. Ωστόσο, ο φόβος μιας νέας οικονομικής καταστροφής και των επιπτώσεών της στην εργασία και το εισόδημα είναι μεγαλύτερος από τον φόβο προσβολής από την COVID-19.
Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη συνεχώς μειούμενη αίσθηση αναγκαιότητας των περιοριστικών μέτρων πρόληψης: το 98% του Μαρτίου που έβλεπε τα μέτρα ως αναγκαία, σήμερα καταγράφεται στο 54% με σταδιακή πτώση σε 4 διαδοχικές μετρήσεις.

Τι πιστεύουν για κυβέρνηση και Ε.Ε.



6. Η αποδοχή του τρόπου διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (50% αποδοχή), με σαφή όμως υποχώρηση από τα πολύ υψηλά του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου (91% και 76% αντίστοιχα).
Παράλληλα, οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. Ευρώ για την Ελλάδα) ενισχύουν σε πιο ανεκτά επίπεδα την αποδοχή της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην πανδημία (στο 36% από το χαμηλό 12% του Απριλίου).
Το «μεθοδολογικό» λάθος του κεντρικού αφηγήματος
Κάθε κρίση είναι μια κατάσταση απόκλισης από την κανονική ροή των πραγμάτων. Επειδή απειλεί τους ουσιώδεις στόχους ενός σχεδίου διακυβέρνησης, ο χρόνος για τη λήψη των αποφάσεων διαχείρισης οφείλει να είναι «ακαριαία» σύντομος. Όσο παρατείνεται η ανωμαλία της υγειονομικής κρίσης, η περιπτωσιολογία εκπλήσσει διαρκώς τους διαχειριστές, οι αλληλέγγυοι κοινωνικοί δεσμοί εμπιστοσύνης χαλαρώνουν, η κόπωση από τα συνεχώς ανακοινωθέντα μέτρα δημιουργεί αμφισβητήσεις και αμφισβητίες, η εμπιστοσύνη στις αρχές κλυδωνίζεται.
Το κεντρικό αφήγημα της χώρας έχει στη βάση του ένα «μεθοδολογικό» λάθος: η κρίση COVID-19 παρουσιάζεται ως μια έκτακτη συνθήκη στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμορφωθούμε έως την ανακάλυψη του εμβολίου και όχι ως μια κατάσταση διαρκείας σε έναν νέο κόσμο – ψηφιακό και μη μαζικό – στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μάθουμε να ζούμε.
Ο κ. Αλέξης Ρουτζούνης είναι υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Κάπα Research

5 τροφές που αποτοξινώνουν και θεραπεύουν τους πνεύμονες

 


Η βασική λειτουργία των πνευμόνων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τον αέρα που εισπνέουμε στα κύτταρα του σώματος και η αποβολή του επικίνδυνου διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η διαδικασία εισπνοής και εκπνοής επαναλαμβάνεται περίπου 25.000 φορές την ημέρα.
Αρκετές ασθένειες των πνευμόνων συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και επιβλαβείς ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι λοιμώξεις.
Διατροφικοί παράγοντες και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τη διαδικασία οξείδωσης και προλαμβάνουν τη φλεγμονή εμπλέκονται στη γένεση και την 

εξέλιξη αυτών των ασθενειών.
Ασθένειες των πνευμόνων όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η πνευμονία επηρεάζουν αρνητικά την εγγενή ικανότητα του οργανισμού να παράσχει το απαραίτητο οξυγόνο στα δισεκατομμύρια κύτταρά του.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος, οι πνεύμονες επηρεάζονται άμεσα από τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
Δείτε παρακάτω πέντε από τα πιο σημαντικά τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε για την εξασφάλιση της υγείας των πνευμόνων σας:
Κολοκύθα & γλυκοπατάτες (β-καροτένιο): Έρευνες έχουν δείξει ότι μία διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο μπορεί να ωφελήσει την υγεία των πνευμόνων. Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των πνευμόνων. Άλλα φρούτα και λαχανικά που ωφελούν τους πνεύμονες είναι τα βερίκοκα, το μπρόκολο, τα καρότα, το πεπόνι, το μάνγκο και οι κόκκινες πιπεριές.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (φυλλικό οξύ): Το φυλλικό οξύ μπορεί να αποτρέψει διάφορες μορφές ΧΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ λάμβαναν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες φυλλικού οξέος συγκριτικά με τα υγιή άτομα.
Πορτοκάλια (βιταμίνη C): Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, συνδέονται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους τρώνε πολλά εσπεριδοειδή. Άλλες τροφές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, οι πατάτες και οι ντομάτες.
Όσπρια: Για τη βελτιστοποίηση της μεταφοράς οξυγόνου, είναι απαραίτητα τα υγιή επίπεδα αιμοσφαιρίνης, δηλαδή των πρωτεϊνικών μορίων που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Επιπλέον, η αιμοσφαιρίνη διεγείρει τις εσωτερικές διαδικασίες που επιστρέφουν το διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες για να αποβληθεί από το σώμα. Οι φακές και τα φασόλια (κόκκινα, μαύρα κλπ.) αυξάνουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Συνδυάστε τα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου.
Μαύρη σοκολάτα (αντιοξειδωτικά): Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση της βλάβης που προκαλεί η οξείδωση των κυττάρων του σώματος. Η οξείδωση έχει αποδειχθεί ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών των πνευμόνων. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι επίσης τα βατόμουρα, τα βακκίνια, τα μύρτιλα, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, οι αγκινάρες και τα κόκκινα φασόλια.  onmed.gr

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

«Πύλος: ιστορία, τέχνη και πολιτισμός» – Με επιτυχία το 4ο διεθνές συνέδριο

 


Το φετινό Συνέδριο, όπως προκύπτει και από τον τίτλο του «Πύλος: Ιστορία, Τέχνη και Πολιτισμός», είχε ως στόχο την ενημέρωση των συνέδρων, αναφορικά με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες, για την ανακάλυψη σημαντικών ιστορικών στοιχείων που προσδιορίζουν την καταγωγή μας.

Τον θεσμό τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και τον εκκλησιαστικό χώρο, μεταξύ αυτών ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης κ. Ελισσαίος, ο Καθηγητής Κλασσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Αρχαιολόγος δρ Τζακ Ντέιβις και η Ερευνήτρια Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι δρ Σάρον Στόκερ.

Επιπλέον με τις εισηγήσεις τους συμμετείχαν η Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Ιστορικός δρ. Σίσσυ Παπαθανασίου, η Δικηγόρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νέλλη Μπρέστα, η μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, ο ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του ΕΚΠΑ Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Δ/ντης έργου Αρχαίας Μεσσήνης Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης STEM Καθηγητής Σαράντος Ψυχάρης, η Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σταυρούλα Καλδή, ο Μοναχός π. Πολύευκτος Σιμωνοπετρίτης, ο Νομισματολόγος δρ. Αρχαιολογίας Θεόδωρος Κουρεμπανάς, ο Φιλόλογος δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Κουτσολίας, ο δρ. Μανώλης Στεργιούλης και ο Φιλόλογος-Θεολόγος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος.

Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την απαγγελία ποιημάτων του Αντώνη Σαμαράκη από μαθητές των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Πύλου, ενώ η Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου «Πυλίων εν Αθήναι» Πόλα Πολλάλη απήγγειλε ποίημα του ποιητή ιατρού Παρασκευά Σερρενέ με τίτλο «στον Αντώνη Σαμαράκη». Το συνέριο έκλεισε ο  μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς με ένα μουσικό αφιέρωμα σε μελοποιημένη ποίηση του Αντώνη Σαμαράκη.

«Ιστορική» τώρα η Συμφωνία των Πρεσπών και με την επίσημη σφραγίδα της ΝΔ


 
Η Νέα Δημοκρατία επισημοποίησε σήμερα την πλήρη στροφή της όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις προεκλογικές και ψηφοθηρικές της υποσχέσεις. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν είχε διστάξει να χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «προδοτική»  έρχεται τώρα, να επισημοποιήσει την πλήρη αλλαγή πλεύσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη .. συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίων Δένδια και Πομπέο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται απλά, αλλά χαρακτηρίζεται και ως «ιστορική». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο και η μη επίσημη μετάφρασή του:

«The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith»

Δηλαδή:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.»

Δεν είναι τυχαίο που τα φιλικά προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ΜΜΕ δεν αναφέρονται καθόλου στην παράγραφο αυτού του επισήμου ανακοινωθέντος, προσπαθώντας προς το παρόν να καταστήσουν πιο εύπεπτη την ολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας σε θέσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σημειώνεται μάλιστα πως η Νέα Δημοκρατία, αφού έσπειρε θύελλες όχι μόνον εντός του Ελληνικού λαού αλλά και στο κόμμα προ των εκλογών, τώρα προσπαθεί να περάσει από το κοινοβούλιο τα επιπλέον τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της κάτι που την οδηγεί να αναβάλει την εισαγωγή τους στην ολομέλεια.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;»

ΚΙΝΑΛ: Διπρόσωπος ο Μητσοτάκης στο «Μακεδονικό» σαν τον Ιανό

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε διπρόσωπη τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Ιανό» κάνοντας λόγο για ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό.
Με αφορμή τη σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κκ. Πομπέο και Δένδια, το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σχολίασε:
«Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε "εθνική ήττα". Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει "ιστορική".
Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα».
Τονίζει ακόμη, ότι η «κωλοτούμπα» τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.» - πηγή: documentonews

Δήμος Τριφυλίας: Επαναφορά στις δια περιφοράς συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής


Τέλος οι δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας κα
ι επιστροφή στις δια περιφοράς συνεδριάσεις. Αυτό έγινε γνωστό χθες με την πρόσκληση σε δια περιφοράς συνεδρίαση της Ο.Ε. την Τρίτη. «Σας καλούμε στην τακτική, δια περιφοράς (*), συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δ. Τριφυλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29/9/2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 μ., προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα: 
1) Έγκριση Πρακτικού ΙΙ ελέγχου δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου του συνοπτικού διαγωνισμού “Προμήθεια Υλικών Οδοσήμανσης – Ονοματοδοσίας Οδών, έτους 2020”, 
2) Αποδοχή δωρεάς από τον “Εθελοντισμό Καναλουπούς” προς το Δήμο Τριφυλίας, η οποία αφορά στην τοποθέτηση υλικών, καθώς και στην εκτέλεση εργασιών στον κοινόχρηστο αύλειο χώρο και στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ. Πλάτης, 
3) Τροποποίηση προϋπολογισμού Δ. Τριφυλίας, οικ. έτους 2020 (εισήγηση προς το Δ.Σ.). (*) Αριθ. Πρωτ. 60249/22-09-2020 (ΑΔΑ Ω0Ν346ΜΤΛ6-ΙΘ9) έγγραφο της Γεν. Διεύθυνσης Αποκέντρωσης & Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Γραμματείας Εσωτερικών & Οργάνωσης, του υπουργείου Εσωτερικών. 
Για κάθε θέμα θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά, από τη γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής, σχετική εισήγηση και παρακαλείσθε μέχρι και την Tρίτη 29/9/2020 και ώρα 12.00 μ.μ. να ενημερώσετε ηλεκτρονικά (με e-mail) τη γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής για τη θέση σας επί του κάθε θέματος (π.χ. υπέρ, κατά, λευκό). Τα μέλη τα οποία δε διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εισηγήσεις, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τη γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής», αναγράφεται στην πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ο.Ε. – αντιδήμαρχος, Δημήτριος Στριμπάκο

Διανομή τροφίμων από 1η έως 5 Οκτωβρίου σε 677 οικογένειες στη Μεσσηνία

Στα πλαίσια υλοποίησης του ΕΠ ΕΒΥΣ-ΤΕΒΑ, η ΠΕ Μεσσηνίας, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Μεσσηνίας, θα πραγματοποιήσει διανομή τροφίμων στις 1, 2 και 5 Οκτωβρίου 2020, στην οποία θα διατεθούν τα υπόλοιπα τρόφιμα της πράξης 2015-2016 ( ζάχαρη, ρύζι, τοματοπολτό, φακές, φασόλια και φέτα).
Τα τρόφιμα θα διατεθούν σε οικογένειες από 4 άτομα και άνω, σε σύνολο 677 οικογένειες– 2.903 ωφελούμενους, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Οι ωφελούμενοι θα ειδοποιηθούν με SMS.
Απαιτείται η προσκόμιση ταυτότητας και ΑΜΚΑ ή εξουσιοδότηση, σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παρουσίας .
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων , στα πλαίσια προστασίας για τον covid-19



ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ η νέα μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα

 


ΠΡΟΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : ΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από την καταστροφική Xylella, που δημιούργησε πολλά προβλήματα στη μεσογειακή ελαιοκαλλιέργεια, μια νέα μυκητολογική  ασθένεια, που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα έκανε την εμφάνισή της στη Βόρεια Ιταλία.

Η ασθένεια αυτή, προκαλεί φαινόμενα ξήρανσης, νέκρωσης και πτώσης των κλάδων, με σοβαρές επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Μέχρι τώρα, η εμβέλεια της μόλυνσης αυτής είναι αρκετά μεγάλη, αφού καλύπτει έκταση 150 χιλιομέτρων και επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στη γειτονική Ιταλία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για την χώρα μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :

Τι μέτρα πρόκειται να λάβει, έγκαιρα, η χώρα μας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες μας, για την προστασία των ελαιώνων τους, από τις δυο παραπάνω ασθένειες, που έχουν πλήξει τα ελαιόδεντρα  Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας;

4,2 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη και στη Μεσσηνία


 Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που ξεκινά στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σε 4,2 εκατομμύρια (σε σχέση με τα 3 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί πέρσι) ανέρχονται τα εμβόλια κατά της γρίπης που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας για τη φετινή χρονιά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, στόχος είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά να εμβολιάζονται κατά κύριο λόγο οι ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα τόνισε ότι από σήμερα ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ συνέστησε σε όλους τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».

«Σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη δεν έχει μεταβάλει τα προγράμματα των εμβολιασμών. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», πρόσθεσε.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


 Σημαντικές αναφορές για το θέμα της πανδημίας και την αντιμετώπιση της από το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κυπαρισσίας έκανε με αποκλειστικές δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας και στο παλμό 90,5 η Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Κυπαρισσίας υγεία. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεταξύ άλλων η κυρία Ξένια Στρατηγοπούλου προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην ανακοίνωση του συλλόγου για το θέμα το μετακινήσουν ιατρών που ουσιαστικά αλλάζουν την υποδομή αλλά και την αναμονή των ασθενών και των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και στις εφημερίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι και το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας έχει πάρει ομόφωνο ψήφισμα ζητώντας αυτονομία. Για το θέμα του νοσοκομείο της Κυπαρισσίας οι φορείς ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας επαναφορά με  τον αυτόνομο οργανισμό που καταργήθηκε το 2012 με απόφαση τότε της Ν.Δ.. 

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΗ..ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ!

Η αποκάλυψη για την υφιστάμενη κατάσταση της πρόεδρου του συλλόγου των εργαζομένων ήταν για μία ακόμη φορά ιδιαίτερα σημαντική στο γεγονός ότι ακόμα και ασθενείς από την Καλαμάτα έρχονται στην νοσηλευτική μονάδα καθώς διεξάγονται επεμβάσεις στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την πανδημία το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καλαμάτας.

 Τέλος έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους έτσι ώστε να δουν σοβαρά το θέμα του νοσηλευτικού προσωπικού στην περιοχή της Κυπαρισσίας που καλύπτει όλη την δυτική Πελοπόννησο Μεσσηνία και Ηλεία..


Λιμάνι Κυπαρισσίας: ΦΕΎΓΕΙ το σαπιοκάραβο, με νέα δημοπρασία το κτήριο «Μαρτσέλου»


-Βελτίωση υποδομών και λειτουργικότητας σε άμεση προτεραιότητα από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας Η βελτίωση των υποδομών, καθώς και της λειτουργικότητας του λιμανιού Κυπαρισσίας, έχει τεθεί σε άμεση προτεραιότητα από τη νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Μεσσην
ίας και γι’ αυτό ο πρόεδρός του, Νίκος Αλεξανδρόπουλος, το έχει επισκεφθεί δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες.
 Παράλληλα με τις επαφές, συζητήσεις κι ενημερώσεις από εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προωθήθηκαν διαδικασίες και ήρθαν ήδη τα ευχάριστα νέα της διεξαχθείσας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου πλειοδοτικής προφορικής δημοπρασίας για την πώληση Πλωτών Χωρητικής Αρμοδιότητας Πάτρας, κατά την οποία βρέθηκε αγοραστής για το κατασχεμένο αλιευτικό σκάφος με διακριτικό όνομα “MARIBEL”, το οποίο ήταν δεμένο από προηγούμενα χρόνια στο λιμάνι. 
Πλέον, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος, το σκάφος θα απομακρυνθεί από τον υπήνεμο μόλο. Ταχύτατα, δε, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία διεξαγωγής επαναληπτικού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου, ιδιοκτησίας του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, που βρίσκεται στη χερσαία ζώνη λιμένα Κυπαρισσίας με εμβαδόν 135 τ.μ. περίπου, όπου στεγαζόταν η ιστορική ψαροταβέρνα «Μαρτσέλος», την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας. 
 Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επαγγελματικής χρήσης, με ελάχιστο μηνιαίο όριο ανταλλάγματος χρήσης το ποσό των 500 ευρώ (σ.σ. τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας). Στις επισκέψεις εργασίας του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, Νίκου Αλεξανδρόπουλου, στο λιμάνι διαπιστώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών που αφορούν στο φωτισμό, το νερό και το ρεύμα και ήδη προωθούνται διαδικασίες για τη βελτίωσή τους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται και άλλες παρεμβάσεις, συντονισμένα και μεθοδικά, ενώ παρακολουθούνται στενά οι διαδικασίες για την εκτέλεση εργασιών στο λιμάνι, στο πλαίσιο των εν εξελίξει εργολαβιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως γνωστόν, κύριος των έργων στο λιμάνι, όπως και της χερσαίας ζώνης, είναι το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας. 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

72χρονος νεκρός στον προβλήτα του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης


 Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε από αλιείς, τις πρωινές ώρες χθες, στον προβλήτα αλιευτικού καταφυγίου Μαραθουπόλεως Μεσσηνίας, 72χρονος άνδρας. Ο ανωτέρω διεκομίσθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Από την Λιμενική Αρχή Πύλου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο νεκροψία – νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Καλαμάτας.

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ζημιών από ανεμοστρόβιλο στην Τριφυλία


Κλιμάκιο γεωπόνων της ΔΑΟΚ Τριφυλίας βρέθηκε στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο στην περιοχή σχηματίζοντας μια πρώτη εικόνα για τις καταστροφές. Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας, οι ζημιές παρατηρούνται στη ΔΕ Αυλώνας στα χωριά Ελαία, Αγαλιανή, Πρόδρομος, Καρυές, Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα, Καλό Νερό (Κάκκαβα), στη ΔΕ Αετού αλλά και στη ΔΕ Δωρίου.
 Εχουν ξεριζωθεί αρκετά δέντρα, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι το σπάσιμο πολλών κλαδιών από ελιές, ενώ σε κάποιες περιοχές παρατηρείται σημαντική καρπόπτωση. Οι παραγωγοί τονίζεται ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Κ.Μπ.

Ηλεκτρονικό έγκλημα: Αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς


Η καραντίνα λόγω κορωνοϊού αύξησε σε θεαματικά επίπεδα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς το σύνολο-σχεδόν-της εμπορικής δραστηριότητας γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα, όμως, αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι απατές με τους επιτήδιους να κάνουν πραγματικά χρυσές δουλείες. Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Αντιστράτηγος ε.α. και Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων μας μίλησ
ε σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης του κοινού, εξηγώντας όλες τις πτυχές της ηλεκτρονικής απάτης. Τι αφορούν οι ηλεκτρονικές απάτες που έχουν έρθει στην επιφάνεια με αφορμή την πανδημία πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19);
 1) Απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) είτε α) μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία ισχυρίζονται ότι περιέχουν σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία η ότι είναι από τραπέζικά ιδρύματα με απότερο σκοπό την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών ή/και τη διασπορά κακόβουλου λογισμικόυ είτε β) μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα όπου οι απατεώνες του διαδικτύου μέσω κακόβουλων αναρτήσεων (χιουμοριστών ή δήθεν ενημερωτικών) κατευθύνουν τα θύματα τους σε ιστοτόπους που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό το οποίο στην συνέχεια γίνεται μέρος του υπολογιστικού μας συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 2) Μαζική εισβολή των χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, καθώς και μέσω web-banking. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στις απάτες μέσω καρτών, οι χάκερ, υποκλέπτουν δεδομένα των χρηστών από το διαδίκτυο και προχωρούν σε χρεώσεις, μέσω εικονικών αγορών. 
Προκειμένου να μη κινήσουν υποψίες τα ποσά αρχικά, είναι μικρά, αλλά στη συνέχεια αυξάνονται ραγδαία. Αυτό προϋποθέτει συχνό έλεγχο των κινήσεων της κάρτας, συχνές αλλαγές κωδικών και την ενεργοποίηση της υπηρεσίας άμεσης ειδοποίησης, όταν γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν λαμβάνουν μηνύματα από τραπεζικά Iδρύματα τα οποία τους ζητούν να ενεργήσουν σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεα καθώς οι Tράπεζες όταν θέλουν κάτι είτε θα ζητήσουν τη φυσική τους παρουσία σε κάποιο υποκατάστημα είτε θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους μέσω εκπροσώπων...

«ΕΒΡΕΞΕ» νέα πρόστιμα πρόστιμα στη Πελοπόννησο με ελέγχους για την Πανδημία


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, σε όλη την Ελλάδα, με τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή».

 Στο πλαίσιο αυτό, χθες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 45.610 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν δώδεκα παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε τέσσερα καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες, από τα οποία δύο στην Ήπειρο και από ένα σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 699 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 56 άτομα.

Έξι παραβάσεις βεβαιώθηκαν για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες τρεις στην Αττική και από μία σε Θεσσαλονίκη, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 130 σχετικές παραβάσεις.

Ακόμη, μία παράβαση βεβαιώθηκε για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 191 σχετικές παραβάσεις.

Μουσείο Πάνου -Ηλία Ηλιόπουλου: Έκθεση “Εικόνες της ζωής” στα Φιλιατρά


Το Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου παρουσιάζει από τις 3 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 τις ελαιογραφίες του φωτογράφου και ζωγράφου Πάνου Ηλιόπουλου. Ο Πάνος Ηλιόπουλος έζησε ανάμεσα στις εικόνες, ανάμεσα στη ζωγραφική και τη φωτογραφία, άλλοτε χρησιμοποιώντας το μολύβι του σαν φωτογραφική μηχανή και άλλοτε το φακό του σαν πινέλο. Η φωτογραφία και η ζωγραφική διατρέχουν παράλληλα μονοπάτια στην καλλιτεχνική του πορεία. Η έκθεση “Εικόνες της ζωής” αποτελείται από σκηνές της αγροτικής ζωής, νεκρές φύσεις, τοπία, διάφορα επαγγέλματα της ζωής του, πολυπληθείς σκηνές, παλιά παιχνίδια. 
Το Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου έχοντας ως σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της Τέχνης της φωτογραφίας διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε στενή συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς, σεμινάρια φωτογραφίας για μαθητές και ενήλικες και ανοιχτές ομιλίες για την Τέχνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τα κοινωνικά δίκτυα του Mουσείου καθώς και στο museumeliopoulos@gmail.com Ώρες Λειτουργίας : Σάββατο, 17:00-19:00 και κατόπιν ραντεβού 6932940883 Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου, Ζαχαριανών 11, Φιλιατρά

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Α΄ Τοπική κατηγορία: Πρώτη νίκη για τον Α.Ο.Κ. και πρώτη ήττα για το Καλονερό -ΤΑ ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΟΚ





 ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΗΝ Α ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 

Πιο αναλυτικά:

Αποτελέσματα 2ης αγωνιστικής

Ολυμπιακός Ανάληψης – Εθνικός Μελιγαλά 1-0

ΑΟ Κυπαρισσίας – ΑΟ Ομόνοιας 3-0

Παπαφλέσσας Χώρας – Απόλλων Καλαμάτας 0-1

Εράνη Φιλιατρών – Τσικλητήρας Πύλου 1-0

ΑΟ Μεθώνης – ΑΣ Πανθουριακός 2-1

ΑΟ Σπερχογείας – Απόλλων Πεταλιδίου 1-1

ΑΕ Μάνης – Ακρίτας Κορώνης 3-0

Τέλος Άγρας – ΠΑΟ Καλού Νερού 3-0

Ρεπό: ΑΕ Αβίας

Βαθμολογία

  1. Απόλλωνας Καλαμάτας 6
  2. Τέλλος Άγρας 6
  3. ΑΕ Μάνης 4
  4. Εράνη Φιλιατρών 4
  5. ΑΟ Ομόνοιας 3
  6. Εθνικός Μελιγαλά 3
  7. Ακρίτας Κορώνης 3
  8. ΑΟ Κυπαρισσίας 3
  9. ΑΟ Μεθώνης 3
  10. Ολυμπιακός Ανάληψης 3
  11. ΑΟ Σπερχογείας 2
  12. Τσικλητήρα Πύλου 1
  13. Πανθουριακός 1
  14. Απόλλων Πεταλιδίου 1
  15. ΑΕ Αβίας 1
  16. Παπαφλέσσας Χώρας 0
  17. ΠΑΟ Καλού Νερού 0

H ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής πανηγύρισε ο ΑΟ Κυπαρισσίας που επικράτησε με 3-0 του ΑΟ Ομόνοιας. (την πρώτη αγωνιστική είχε ρεπό).

Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι στην περισσότερη διάρκεια του αγώνα, μπήκαν δυνατά στο ματς και τα γρήγορα γκολ, «κλείδωσαν» το αποτέλεσμα.

Από την άλλη, η Ομόνοια προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό, είχε κάποιες ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα ενώ καθοριστική ήταν και η αποβολή του Κοστρίβα.

Μόλις στο 9′ ο Καπλάνης έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

Στο 16′ ο Κωνσταντόπουλος με σουτ έγραψε το 2-0 όπου ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Στο 80′ ο Χ. Μπουτσικάκης που είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Στο 72′ αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα ο Κοστρίβας για αντικανονικό μαρκάρισμα όπως αναφέρεται στο φύλλο αγώνος.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Πλακογιάννης, με βοηθούς τους Κουρτέση και Γαϊτάνη.

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Παπάς, Ανδρουτσής (87′ Vasilev), Μαρκόπουλος, Καπλάνης, Μήτρου, Σπυρόπουλος (87′ Ζαφείρης), Σκοζάι (87′ Κοσμόπουλος), Κατσιώλης, Παναγόπουλος (75′ Διονυσόπουλος), Αντωνόπουλος (67′ Χ. Μπουτσικάκης), Κωνσταντόπουλος.

ΑΟ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Τσούλος, Κοστρίβας, Σταυρόπουλος, Στραβάκος, Διονυσόπουλος (58′ Nτουράϊ), Καράμπελας, Κωστόπουλος (76′ Καραηλίας), Τάφα (75′ Τζανετάκος), Δρογγίτης (85′ Ι. Κωστόπουλος), Μπάλας, Αβράμης (58′ Μπαρσελό).

Κυπαρισσία: Προσοχή αναγνώστες! Μεγάλες τηλεφωνικές απάτες


 Μπαράζ με απόπειρες τηλεφωνικών εξαπατήσεων σημειώθηκαν την Πέμπτη, από το μεσημέρι κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες, καθώς και χθες, στην περιοχή της Κυπαρισσίας από δράστες που χρησιμοποιούν το ίδιο ψέμα περί ατυχήματος συγγενικού προσώπου του υποψήφιου θύματός τους και λέγοντας ότι απαιτείται σοβαρό χρηματικό ποσό για την υπόθεση.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες για να γίνουν πιστευτοί από υποψήφια θύματά τους, ανέφεραν και ονόματα συγγενικών προσώπων τους που εμπλέκονταν στα δήθεν ατυχήματα.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί τηλεφώνημα αγνώστου που με διάφορες προφάσεις και ισχυρισμούς στόχο έχει την καταβολή χρηματικού ποσού, με οιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιεί την Αστυνομία πριν κάνει οτιδήποτε άλλο.

Η ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού. Παράλληλα, οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) με τα άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα. Επίσης, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τις κατά τόπο αστυνομικές υπηρεσίες.

Ευκαιρία για τη Μεσσηνία οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση


Το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτριου Καραλή.

“Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, αποτελεί φέτος ευκαιρία για προβληματισμό, εγρήγορση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Είναι σαφές ότι η κρίση της πανδημίας που διαπερνά ολόκληρο τον πλανήτη έχει ανατρέψει τα μέχρι τώρα στερεότυπα και έχει δημιουργήσει νέο τοπίο στις αγορές, οι οποίες επιβάλλουν αποτελεσματικές δράσεις έτσι ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε σε όσα περιμένουν να «ακούσουν».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία αναλογεί η μεγάλη πρόκληση όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, οφείλει να εκπονήσει σχέδιο δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με βάση την ιστορία, τους μύθους και της παραδόσεις, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος με σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ, καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, και από την πλευρά του τουρίστα -επισκέπτη,  έχει διαμορφωθεί ένα νέο πρότυπο που δεν εξαντλείται απλά στη μετ’ επιστροφής διαδρομή ανάμεσα στην ξαπλώστρα και τη θάλασσα. Αντιθέτως, αναζητεί ευκαιρίες για να γνωρίσει τον τόπο που επισκέπτεται, να συμμετέχει στα δρώμενά του και να μαθαίνει την ιστορία και τις παραδόσεις του.  Έτσι, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έχοντας αποκομίσει όλες αυτές τις εμπειρίες, θα μπορεί να διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο τα μέρη που επισκέφθηκε.

Η Μεσσηνία, με τους εκπροσώπους της σε πολιτικό επίπεδο, και όσοι εμπλέκονται στον κλάδο του Τουρισμού, οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο των προσφερόμενων υπηρεσιών στα νέα δεδομένα με διευρυμένο ορίζοντα. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε συνιστά απλή περίπτωση, αλλά απαιτεί ισχυρή βούληση, υπευθυνότητα και μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

Ειδικότερα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και ιδανική ευκαιρία επικοινωνίας με την παγκόσμια κοινότητα για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Καραλής

3,80 ευρώ το κιλό άνοιξε η πρώτη δημοπρασία για αγουρέλαιο

 Η εξέλιξη αυτή αν και φρενάρει προσωρινά τις αξιώσεις των παραγωγών για ξεκίνημα της εμπορικής χρονιάς με τιμές πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό, αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον και τη ζήτηση για ελαιόλαδο, αποδεικνύοντας πως η δυναμική στην αγορά διατηρείται.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την  Alta Maremma εταιρεία που εδρεύει κοντά στις ακτές του τοσκανικού αρχιπελάγους με σταθερή παρουσία στην ελληνική αγορά, να κλείνει συμφωνία με τον συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων στα 3,80 ευρώ το κιλό για 400 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου της φημισμένης ποικιλίας Αθηνολιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο συνεταιρισμός αναμένει περί τους 1.200 τόνους φέτος, εκ των οποίων θα διακινηθούν μέσω αυτού 900 περίπου τόνοι, με την υπόλοιπη παραγωγή να πηγαίνει στα σπίτια των συνεταιριστών. Η συμφωνία δηλαδή αφορά στη μισή σχεδόν παραγωγή της περιοχής για φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά από την πλευρά της φαίνεται ότι έχει «ακούσει» τις αξιώσεις των ελαιοπαραγωγών και με τα αποθεματικά δεδομένα σε Ιταλία και Ισπανία να μην είναι σε θέση να επιβαρύνουν το εμπόριο, ο ανήφορος στις τιμές φαντάζει πλέον νομοτελειακός. Ενδεικτικό του κλίματος άλλωστε, συνιστά το γεγονός ότι κάθε νέα πράξη για αποθέματα της απερχόμενης ελαιοκομικής σεζόν, προσθέτει στις τιμές επιπλέον 2 με 3 λεπτά το κιλό. Έτσι, τα 2,80 ευρώ το κιλό, φαίνεται πως απέχουν μερικές μόλις ημέρες από την κατάκτησή τους, έχοντας πλέον η αγορά κατοχυρώσει τα 2,75 για πρώτης ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα του 2019.