Pages

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ Θεολόγου Διονυσίου Γεωργογιαννόπουλου. 

Ο Ιερός ναός δεν αποτελεί ένα απλό κτίσμα, είναι ο οίκος του Θεού κι ας μην περιορίζεται ο Θεός στο χώρο και στο χρόνο. Ο ναός, είναι ο χώρος της συλλογικής προσευχής, καθότι εκεί, ο ιερέας και οι πιστοί συμπροσεύχονται. Οι εκκλησίες δεν πρέπει να νοούνται ως κάτι το αφηρημένο, αλλά ως απαραίτητα μέσα για τη σωτηρία της ψυχής, εφόσον μέσα από το θείο λόγο ρέει ο δογματικός λόγος, διαυγής και αθόλωτος από το νου και την καρδιά του πιστού. Η Εκκλησία όταν την προσεγγίζουμε σωστά, δηλαδή ως οφείλουμε, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει σε βίο θεοφιλή και ενάρετο, σε έργα αγαθά, εμπνεόμενα από τη χάρη του Θεού. Και τα καλά έργα αποτελούν απαραίτητη συνθήκη προς τη σωτηρία μας. Οι ναοί και τα όσα ακούγονται από τους ιερείς μας, τους ιεροψάλτες και τους βίους των αγίων μας, μας δίνουν τη δύναμη να αντικρούσουμε τις επιθέσεις των αιρέσεων, εφόσον θα μπορούμε να τους απαντήσουμε στις διαστρεβλωμένες γνώμες σχετικά με τη θεία Αλήθεια και την Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία πέραν από ορισμένα λάθη και υπερβολές που κάνουν κάποιοι, όχι όλοι, αποτέλεσε και θα αποτελεί νυν και αεί το στήριγμα της Ελλάδος, τη δύναμη εκείνη που θα ωθεί όλους μας να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε. Κι ας δεχόμαστε κριτική για τα Πιστεύω μας. Η πίστη μας στο Θεό είναι δικαίωμα μας, όταν πιστεύουμε δεν βλάπτουμε κανέναν, στηριζόμαστε κάπου που κατά τη γνώμη μας, μας βοηθεί. 

Του Θεολόγου Διονυσίου Γεωργογιαννόπουλου. 

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Η Αγία Τριάδα είναι ένας από τους παλαιότερους μάρτυρες της πολυαίωνης ιστορίας της Κυπαρισσίας. Αγναντεύει το κάστρο, την παλιά και νέα πόλη, τις πεδιάδες ως και τη θάλασσα. Είναι ιστορικός ναός και συνδέεται με τη Θεά Αθηνά, αφού στο παρελθόν στο σημείο αυτό, βρισκόταν ο ναός της Κυπαρισσίας Αθηνάς. Μάλιστα, η αγία τράπεζα της Αγίας Τριάδος στηρίζεται σε κίονα του αρχαιοελληνικού ναού, αλλά και στον περίβολο χώρο υπάρχουν κίονες εκείνης της εποχής. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Τρισυπόστατο και αδιαίρετο, στον Πατέρα, τον Υιό και Άγιο Πνεύμα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τις υπάρχουσες πηγές, η Αγία Τριάδα κτίστηκε τον έβδομο μετά Χριστόν αιώνα. Έκτοτε, κατεστράφη κι εκτίσθη πολλές φορές. Εν τέλει, ο Ναός στη μορφή που έχει ως σήμερα, διαμορφώθηκε μετά την πυρπόληση του από τον Ιμπραήμ πασά, δηλαδή μετά το Μάη του 1825. Εν ολίγοις, ο ναός της Αγίας Τριάδος αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο αρχοντικό ναό της Κυπαρισσίας, έναν μάρτυρα της ιστορίας που στέκει επιβλητικά και προστατεύει την περιοχή. 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην είσοδο της Παναγίας στο Ναό του Σολομώντα σε ηλικία 3 ετών και στην αφιέρωση της στο Θεό από τους υπερήλικες γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα που είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας. 

Ο ναός είναι κτισμένος σε ένα πανέμορφο μέρος, στη συνοικία του Πούρκου εκ της φράγκικης λέξης Μπουργκ, που ελληνιστί σημαίνει Πύργος. Μια Εκκλησιά αρχοντική με θέα υπέροχη. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που τον αποκαλούν ακόμα και στις μέρες μας, Μητρόπολη, και αυτό γιατί υπήρξε για πολλά χρόνια ο Μητροπολιτικός ναός της περιοχής. Το πότε κτίστηκε δεν είναι γνωστό. Ωστόσο υπήρξε στο ίδιο σημείο την περίοδο της Ενετοκρατίας, 1685-1715 και ήταν χώρος συγκέντρωσης των Ελλήνων στα δύσκολα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821. 

Ο κήπος του Δεσπότη 

Απέναντι από τον αύλειο χώρο του ναού που τον χωρίζει ένας δρόμος όλο καλντερίμι, υπάρχει ένας χώρος μεγάλος που κατά καιρούς ονομάστηκε Κήπος του Δεσπότη αλλά και Γυμναστήριο. Στην τοξωτή πύλη εισόδου, καμωμένη από πωρόλιθους, είναι χαραγμένη η χρονολογία 1787 Φεβρουαρίου 4. Απομεινάρι της Ενετικής κυριαρχίας στην Αρκαδιά. Ονομάστηκε Κήπος του Δεσπότη, γιατί ο μητροπολίτης Μακάριος δημιούργησε στο χώρο αυτό Ιερατική σχολή, εκεί έμενε και ο ίδιος και έτσι ο χώρος έλαβε το όνομα Κήπος του Δεσπότη. Κατόπιν,. στα πρώτα χρόνια του 1900 ο χώρος αυτός έγινε γυμναστήριο όπου διεξάγονταν οι γυμναστικές επιδείξεις κι ένα σωρό άλλα αθλήματα της εποχής. Το 2000, ο χώρος παραχωρήθηκε από τον ιερέα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού των Εισοδίων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, διευθυντής του ο οποίου ήταν ο Κυπαρίσσιος Αλέκος Παπαδόπουλος, γιος του ιερέα Λάμπρου Θεοδωρακόπουλου που ήταν εφημέριος στο ναό για πολλές δεκαετίες. Εκεί κτίστηκε ένα όμορφο Νηπιαγωγείο που έλαβε τον τίτλο Θεοδωρακοπούλειο, προς τιμή του ιερέως που προανέφερα. Στο χώρο όπου βρίσκεται το Νηπιαγωγείο, υπάρχει και η προτομή του αεροπόρου Αντώνη Κάνδηλα, ο οποίος σκοτώθηκε λόγω ατυχήματος, καθώς έκανε μια χαμηλή πτήση περνώντας από τη γενέτειρα του. Ήταν ένα τραγικό και άσχημο γεγονός. Ένα νέο παλικάρι που ανήκε στο σώμα της Πολεμικής αεροπορίας και που δεν χάρηκε τα νιάτα του. Λίγο πιο κάτω υπάρχει μια όμορφη πηγή που ονομάζεται Πηγαδούλι. 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

Ως γνωστόν, στις 20 Απριλίου του 1871 αναγνωρίστηκε ως Συνοικισμός η Παραλία. Από τότε και μετά η περιοχή αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς, μέχρι τότε μόνον η Παλιά άνω πόλη γνώριζε ανάπτυξη. Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 25 Μαρτίου υπήρχε προ πολλού. Ήταν ένας μικρός ναός πλησίον του γιαλού. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή της Παραλίας, είχε ως συνέπεια να μη χωρούν όλοι οι πιστοί στο μικρό και ήδη υπάρχοντα ναό. Το 1882 με τη συνδρομή του Επισκόπου Τριφυλίας και Ολυμπίας Νεόφυτου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μαζί με τον σπουδαίο Αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Τσώνη ή Παπαγιαλίσιο (1837-1943, πέθανε σε ηλικία 105 ετών) και τη βοήθεια των κατοίκων, κτίστηκε ο ναός που υπάρχει μέχρι σήμερα στην περιοχή της Πανηγυρίστρας, ο Ναός του Ευαγγελισμούς της Θεοτόκου. 

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 

Ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως είναι ο καθεδρικός ναός της Κυπαρισσίας και ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος ναούς στην Πελοπόννησο. Να σημειωθεί επίσης πως στην Κυπαρισσία, έχει την έδρα της η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Ο πολιούχος Άγιος της Κυπαρισσίας είναι ο Άγιος Αθανάσιος ο Νέος, ο Θαυματουργός επίσκοπος Χριστιανουπόλεως, ο οποίος τιμάται στις 17 Μαΐου με λαμπρές τιμές. Με την πάροδο των χρόνων ο ναός άλλαξε, κάποτε ήταν μικρός και καθόλου ευρύχωρος. Με δωρεές που έγιναν κτίστηκε το 1988 ο καλλιμάρμαρος και μεγαλοπρεπής αυτός ναός όπου κάθε γιορτή και κάθε μυστήριο γίνονται με άνεση. Είναι ένας ναός μεγάλης σημασίας και πολύ επιβλητικός που φαίνεται από τα περισσότερα σημεία της πόλεως. 

Παρακάτω, οι 4 ναοί για τους οποίους έκανα λόγο παραπάνω. 

Οι φωτογραφίες των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδος είναι δικές μου. Συγχωρείστε με για τη σειρά, αλλά θα διευκρινίσω κάτω από κάθε φωτογραφία ποιος ναός απεικονίζεται. 

Τη φωτογραφία που απεικονίζει το ναό του Ευαγγελισμού την πήρα από το Διαδίκτυο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου