Το ισχύον εκλογικό σύστημα θα αναδείξει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση 5 βουλευτές στη Μεσσηνία, 1 η Νέα Δημοκρατία, 1 ο ΣΥΡΙΖΑ, 1 το ΚΙΝΑΛ, 1 το ΚΚΕ και 1 η περιφερειακή ισχύς του πρώτου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η έδρα αυτή πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Οπότε: ΝΔ 2 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 1 έδρα, ΚΙΝΑΛ 1 έδρα, ΚΚΕ 1 έδρα στην επόμενη ελληνική Βουλή.
Εάν η υπόθεση που κάνω, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ενδέχεται να συστήσει στο εκλογικό σώμα τον διάδοχό του, είναι αληθής, και δεδομένου ότι η 1η έδρα της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία είναι νομοτελειακά κατοχυρωμένη (άρθ. 72 παρ. 8 του ΠΔ 26/2012 περί εκλογής βουλευτών, που ορίζει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν εκτίθενται στον σταυρό προτίμησης, προηγούνται δε των υποψήφιων βουλευτών του ίδιου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας κατά την κατανομή των εδρών), θα πρέπει οι υπόλοιποι 3 ή περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ να αναλογιστούν το πολιτικό τους παρόν, γιατί πολιτικό μέλλον δεν προδιαγράφεται με αυτά τα δεδομένα. Νομοτελειακά θα παρατηρηθούν πολιτικές ενστάσεις - συγκρούσεις.
Επίσης, εάν η υπόθεση που επίσης κάνω, επιβεβαιώσει ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται ή θα συνεργαστεί πολιτικά με βουλευτή του ΚΙΝΑΛ καθορίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, παρόλο που υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ των 2 αυτών κομμάτων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η επιλογή του ΚΙΝΑΛ στη Μεσσηνία θεωρώ ότι θα είναι μια επιλογή που είναι νυν ανερχόμενη, και η οποία θα πρέπει, είτε να «καεί» στο βωμό μιας άτυπης συνεργασίας με επίσημη πρόταση για βουλευτική υποψηφιότητα στη Μεσσηνία, είτε να τεθεί σε δημαρχιακή υποψηφιότητα για να είναι ελεγχόμενη σε κατώτερο επίπεδο. Ο πολιτικός αυτός χώρος ή ανασυντάσσεται πολιτικά από τη βάση του σπάζοντας αυγά ή σβήνει. Επίσης, η πολιτική επιρροή πρώην εκπροσώπων του κεντρώου χώρου στη Μεσσηνία (πρώην δημάρχων, πρώην βουλευτών, κλπ) είναι εξαιρετικά ασθενής και περιορισμένη λόγω της μακροχρόνιας αποχής τους από τα κυβερνητικά σχήματα (επηρεάζουν ελάχιστους ψηφοφόρους και μεμονωμένα πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού).
Ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι κομματικός, ομοίως και ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική τους άνοδος ή η πτώση τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εάν το αντίπαλο δέος, οι δυνάμεις του πρώην περιφερειάρχη, επιλέξουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Βουλής (προωθώντας τον ίδιο ή την διάδοχό του), θα χάσουν τους πόλους ισχύος του κεντρώου και του κεντροδεξιού χώρου στη Μεσσηνία, γιατί οι πόλοι αυτοί έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν κάποιον από τις τάξεις τους στην καθετοποίηση προς τα κάτω και προς τα πάνω, όχι να αναζητήσουν πολιτική εκπροσώπηση δεξιά ή αριστερά. Ωστόσο, εάν ο πρώην περιφερειάρχης επιλέξει να προωθήσει τον εαυτό του ή την διάδοχό του ως υποψήφιο/α στην Περιφέρεια, τότε καθετοποιεί σε πλήρη ισχύ προς τα κάτω τις δυνάμεις του με κομματικά ανεξάρτητες και νυν διασπασμένες δυνάμεις των δήμων σε νομούς της Πελοποννήσου. Εάν ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιχειρήσει άμεσα να κινηθεί και να κάνει καθετοποίηση προς τα κάτω, τότε πολλαπλασιάζει εκθετικά την πολιτική του ισχύ και η κεντρική πολιτική σκηνή θα τον/την αναζητήσει αυτοβούλως για την πολιτικά επιδιωκόμενη καθετοποίηση προς τα πάνω.
Βλέπω ότι είμαστε πολύ κοντά στην διαμόρφωση του καθολικού πλαισίου της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, ευρύτερα. Ο κύβος ερρίφθη, κινείται αντίστροφα από το πολιτικά ορθό, οι κορυφές του παραμένουν 8, οι ακμές του 12, και μένει να καθοριστεί εάν οι πλευρές του θα είναι 6. Alea jacta est.
Χειλάς Θ. Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου