Pages

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Του Σαράντου Κουκούμη*

   Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Νικολόπουλου Παναγιώτη από τη Μεταμόρφωση Πυλίας ( ΄΄Ε΄΄ 5/11/2020), κυριολεκτικά, ανατρίχιασα !

   Ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος όπως αναφέρει στην επιστολή του, διετέλεσε για πολλά χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης, εκτός από την επτάχρονη δικτατορία που τον καθαίρεσαν και για 4 χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης ΄΄ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ΄΄ ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλει ότι κάτω από το χωριό, στην άκρη του ποταμιού, είναι θαμμένα 22 τόνοι δηλητήρια από το έτος 1972 και κάτω από τα δηλητήρια μέχρι τον Αγγλιανό Χώρας είναι 20 πηγές και 6 γεωτρήσεις και ρωτάει, αν ξέρει κανείς να απαντήσει, που θα καταλήξουν αυτά τα δηλητήρια έπειτα από κάποια σεισμική δόνηση και κάποιο ρήγμα που είναι πιθανό να δημιουργηθεί.

   Ρωτάει, επίσης, το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος αν ξέρει τι νερό πίνουν οι Γαργαλιάνοι, ο Πύργος Τριφυλίας, η Μαραθόπολη, το Αμπελόφυτο και η Λεύκη.

   Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό κι αφορά την υγεία ακόμα, και τη ζωή των κατοίκων που υδρεύονται από τις ανωτέρω πηγές που γειτνιάζουν με τα θαμμένα δηλητήρια κι επειδή οι Γαργαλιάνοι, ο Πύργος, η Μαραθόπολη και η Λεύκη ανήκουν στο δήμο Τριφυλίας, ρωτάω κι εγώ με τη σειρά μου το δήμαρχο Τριφυλίας κ. Λεβεντάκη Γεώργιο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης ΄΄ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ΄΄ και πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, επίσης, κ. Αυρηλιώνη Χαράλαμπο, αν γνώριζαν γι’αυτή την τεράστια ΄΄υγειονομική βόμβα΄΄ που είναι θαμμένη κοντά στις πηγές του ΄΄Αλικοντουζίου΄΄ από τις οποίες υδρεύονται οι ανωτέτω κοινότητες και τι ενέργειες έχουν κάνει μέχρι σήμερα για να την απομακρύνουν, μιας και ζούμε σε σεισμογενή περιοχή και ο κίνδυνος ενός σεισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κανένας, βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η στεγανότητα αυτής της τάφρου στην οποία είναι θαμμένα τα δηλητήρια, τα βρόχινα νερά, να παρασύρουν μέρος αυτών στις υπόγειες δεξαμενές και στις πηγές απ’τις οποίες υδρεύεται η περιοχή.

   Κι αν η Νομαρχία χρηματοδότησε την κοινότητα το 1998 για να τα απομακρύνει, γιατί δεν το έπραξαν ; Μήπως οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να αναζητήσουν και ποινικές ευθύνες ;

   Ο κ. Νικολόπουλος Π., αναφέρει, επίσης, ότι στο χωριό του καταλήγει μια φυσική υπόγεια δεξαμενή της τάξης των 100.000.000 κυβικών νερό, το οποίο τους περισσότερους μήνες χύνεται στη θάλασσα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο από το Σύνδεσμο Ύδρευσης για την αξιοποίηση αυτού του υπόγειου πλούτου, για να μη λένε κάθε καλοκαίρι οι Γαργαλιάνοι και οι γύρω κοινότητες το νερό-νεράκι ;

   Επειδή τα ανωτέρω καταγγελόμενα είναι πάρα πολύ σοβαρά και προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πόσο υγιεινό και ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε, απαιτείται μια άμεση δημόσια τοποθέτηση από κάθε εμπλεκόμενο φορέα.                          

                                                                                                  *ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΣΑΡ.

                                                                                          Δημοτικός Σύμβουλος Τριφυλίας

                                                                                       με τη ΄΄ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου