Πρώτη κόκκινη γραμμή: να μείνει ανοικτή πάση θυσία η Αττική καθώς εντός των γεωγραφικών της ορίων παράγεται το μισό ΑΕΠ της χώρας. Δεύτερη κόκκινη γραμμή: να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση του κορονοϊου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ώστε, με τη βοήθει
α και των νέων οικονομικών μέτρων στήριξης, να λειτουργήσει κατά το δυνατόν ομαλά η οικονομία μέσα στα Χριστούγεννα.
Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς θα φανεί από το lockdown που ξεκινάει από σήμερα για το δεύτερο ισχυρότερο οικονομικό κέντρο της χώρας, την Θεσσαλονίκη, μπορεί να λειτουργήσει ως “παράδειγμα” για την υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα.
Σε μια νέα δοκιμασία με απρόβλεπτες επιπτώσεις μπαίνει από σήμερα η ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία, αποφασίζεται το κλείσιμο όχι ολόκληρης της χώρας αλλά συγκεκριμένων κλάδων και συγκεκριμένων περιοχών οι οποίες όμως έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του εθνικού πλούτου. Από μόνο του το lockdown της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, σημαίνει πρακτικά αναστολή των περισσότερων οικονομικών λειτουργιών για ένα μέγεθος που αντιστοιχεί κοντά στο 10% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.
Ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από το lockdown ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς. Από την άλλη, το “κλείσιμο” κλάδων με μεγαλύτερο από πλευράς τζίρου αυτόν της εστίασης, θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της ζημιάς δεδομένου ότι ουσιαστικά επεκτείνεται στη μισή χώρα.
Η πρόβλεψη των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχουν τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται από σήμερα, αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση η οποία πρέπει να δώσει μια απάντηση καθώς επίκειται και η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Αν καταστεί εφικτό να κρατηθούν οι δύο “κόκκινες γραμμές” (δηλαδή να μην επιβληθεί lockdown στην Αττική και να μην είναι κλειστή η οικονομία μέσα στα Χριστούγεννα) είναι πιθανό η ύφεση να συγκρατηθεί σε μονοψήφιο επίπεδο. Αν οι κόκκινες γραμμές σπάσουν, η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% και το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 165 δις. ευρώ κάτι που θα μας γυρίσει πίσω στο 2002, έτος μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ.
www.thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου